Frisbeegolf‎ > ‎

Kiekkojen ominaisuudet

 
Frisbeegolfkiekoilla on neljä pääsääntöistä lento-ominaisuutta jotka on yleisesti käytössä (kiekkojen turn- ja fade-ominaisuudet esitetään oikean käden rystyheiton tapauksessa):  
 

Nopeus

(speed) Nopeus luokitellaan yleensä kiekoissa asteikolla 1-13. Putterit ovat hitaimpia, sillä niillä ei ole tarkoitus saada pitkälle ja nopeimmat draiverit ovat tällä hetkellä 13 luokkaa. Kiekon nopeusluokka vaikuttaa kiekon kykyyn lentää pitkälle. Jos kiekkoa heittää  täysin samalla voimalla, kierteellä ja samassa kulmassa, nopeammat lentävät pitemmälle.

Kääntyminen

(turn)  Määrittelee ominaisuuden, kuinka paljon kiekolla on taipumus kääntyä oikealle nopeassa lennon vaiheessa (eli ns. kääntyä yli).  Jos lukema on 0, kiekolla ei ole luontaista taipumusta kääntyä oikealle ollenkaan. Alivakaat eli miinusmerkkiset lukemat tarkoittavat kiekon ominaisuutta kääntyä oikealle heiton aikana, plus-merkkiset sen sijaan on vaikeampia saada lentämään suorana saat kääntymään yli. Paljon käytetty termi vakaus (alivakaa tai vakaa) tarkoittaa käytännössä kiekon ominaisuutta kääntyä yli heiton aikana. 

Liuku

(glide)  Lukema tarkoittaa sitä kuinka kauan kiekko pitää lentokulmansa, vaikka vauhti alkaisi jo hieman hiipumaan. Jos liukulukema on pieni, alkaa kiekko vauhdin loppuessa kääntyä kaartamaan vasemmalle (=fade).

Loppukaarros

(fade)  Kaikki kiekot oikealla kääntyvät vasemmalla, kun kierre ja vauhti loppuu kiekosta . Fade -lukema kertoo kuinka jyrkän käännöksen kiekko tekee vauhdin loppuessa. Jos lukema on esim. 0, kiekko tipahtaa suoremmalle linjalle maahan. Jos lukema on suuri, kiekko tekee jyrkän käännöksen vasemmalle juuri ennen laskeutumista.

Aloittelevalle heittäjälle

Aloittelijalle hyviä elementtejä ovat miinusmerkkinen kääntyminen (turn), pitkä liuku (suuri lukema) ja pieni feidi (pieni lukema). Tällöin lentoradat ovat mahdollisimman suoria. Myöhemmin heittonopeuden kasvaessa nämä kiekot alkavat tuntua enemmän "kiikkeriltä" eli ne kääntyvät jo liian helposti oikealle. Tällöin kiekon käyttötarkoitus muuttuu esim. käytettäväksi oikealle kaartaviin väyliin.

Aloittelijan tekniikan kehittyessä, kovaa heittäessa nämä kääntyvät vahvasti oikealle, eli  "kääntyvät yli". Tällöin niitä voidaan käyttää kevyemmin heitettävinä myötätuuli- ja alamäki kiekkoinen jotka liitävät nätisti, rollereina kun ne kääntyvät kovaa heitettäessä helposti pystyasentoon ja pitkien matkojen anhyzer- kiekkoina (oikealle kaartaviin heittoihin).  

Huomaa, että aloittaessasi et pysty heittämään niin kovin että saisit kiekon lentämään sille ominaisella tavalla. Kannattaa vaan harjoitella sitkeästi eikä turvautua kiekkojen vaihtamiseen. Heittopituuden kasvaessa huomaat yllättäen että aiemmin mahdoton kiekko alkaakin toimimaan. Alkuun niin suoraan lentäneet kiekot ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen oikealle kaartavilla väylillä.

Hyvä nyrkkisääntö aloittelevalle heittäjälle on valita kiekkoja nopeusluokasta, joka kymmenellä kerrottuna vastaa maksimiheittopituuttasi.

Muovilaadut

Perusmuovi (DX, D, Basic): Edullisimpia, saa parhaimman pidon sateellakin ja ovat monasti muita muoviseoksia hieman alivakaampia. Vääntyvät helpoiten, materiaali kuluuu ajan myötä ja kulumisen myötä tulevat entistä alivakaammaksi.

C-line / Champion: Toiseksi kalliimpia, kestävimpiä kiekkoja, pitää lento-ominaisuutensa lähes samana vuodesta toiseen, vakaampia kuin vastaava kiekko perusmuovisena. 

S-line / Star: Paremmin pitävä yhdistelmä kahdesta edellisestä, kalliimpia, kestävyyttä kuitenkaan pitoa heikentämättä, vakaudeltaan C-muovisten tasoa.

P-line/ Pro: Hieman kalliimpi kuin perusmuoviset, hieman parempi kestävyys. 

R-Pro: Hieman lisätty pitoa Pro-muoviin nähden, saman luokan kestävyys.

Puustoiselle radalle kannattaa draiveriksi valita C- tai S -muovisia kiekkoja. Muut kiekot ovat ennen pitkää niin solmussa puuosumien takia, ettei alkuperäisistä lento-ominaisuuksista ole tietoakaan.

Kiekkojen painoista

Kiekot painavat yleensä 160-180g. Kevyemmät versiot yleensä käyttäyty hieman alivakaammin. Painavammat pitävät lentoratansa paremmin tuulessa.

Yleisimmät painot golf-käytössä ovat ns. täysipainoisia eli 175 g. Vähemmän heittäneet tai heikompikätiset voivat käyttää jopa 150 grammaisia kiekkoja.

Flight Analyzer

Näppärä ohjelma, jolla voit arvioida kiekkojen lento-ominaisuuksia