Santa Bàrbara

Les Festes del Carrer Sta. Bàrbara es celebrem el primer diumenge d’octubre encara que el santoral senyala Sta. Bàrbara el quatre de desembre. Aquest canvi de dates coincideix amb el retorn de la gent que vivia aquest raval que tornava de les marjals on havien passat l’estiu i havien realitzat tasques pròpies del camp. Era moment doncs de trobada,  de trencar amb la quotidianitat i per tant de gaudir de la festa i honrar a la seva patrona.

Aquesta festa va començar a celebrar-se a principis del segle XX encara que durant la guerra civil la imatge va trencar-se i les festes es van suspendre durant aquestos durs anys a la historia de la nostra ciutat. Desprès d’aquest episodi els veïns varen ajuntar el diners  necessaris per fer una nova imatge, aquesta va vindre de Valencia, i es la que en la actualitat es venera.
Als anys quaranta tornaren a fer-se festes de nou i aquestes van perdurar fins mil nou-cents seixanta nou. En aquella època persones com Gostino “el pajarito”, Pepe Mut, Paco “el caragol”o Alegre varen ser el forjador de les festes: del pregó, l’esmorzar, el bou barbarin, els balls, les varietets i la missa i processió.
Acaba aquesta etapa Pedro i Antonia “la marca” es van quedar amb la imatge i a l’any 2000 un grup jove de veïns encapçalats per José Pedro Mut van decidir, arropats pel veïns del carrer tornar a fer les festes en honor a Sta. Bàrbara.
Han passat deu anys i les festes han anat a més; els veïns tenen una grandíssima implicació en cadascuna de les activitats, que tant en els dies de festa com al llarg de l’any es realitzen.
En l’actualitat són més d’un centenar de socis que col•laboren i ajuden a que cada primer diumenge d’octubre es faja realitat el somni de traure a Sta. Bàrbara al carrer.

Aquesta comissió vol que les nostres festes siguen un pacte de generacions, de passat i de futur. No volem oblidar el nostre passat, la cultura popular que ens han transmet el nostres avantpassats però també cal que gaudim del present i pensem en el futur del nostre carrer.

Comissió

President: Raül Marti Ten
Vicepresident: Toni Abril
Secretari: Tomas Gamir
Tresorer: José Pedro Mut
Vocals: Fernando Montañes, Rosa Mª Verchili, Teresa Nebot, Fernando Bonfill, Daniel Buj, José Agustín i Pili Escuder.

Clavaris de Sta. Bàrbara:

2001 – Conchita i Toni Bonfill
2002 – Maria i Pepe Mut
2003 – Rosario i Rafael Quiroga
2004 – Merche i Pedro Ros
2005 – Rosa Mª i Fernando Montañes
2006 – Teresa i José Agustín
2007 – Carmen i Toni Vicent
2008 – Vicenta i Vicente Cortés
2009 – Encarna i Agustín
2010 – Pepa i Clemente Aparici
2011– Susana i Agustín Pachés
2012– Mª Dolores i Cristobal Sanmiguel

_______________________________________________________________

Festes en Honor a Sant Bàrbara 2012

 
 


Descarregeu el llibret


 
 
 
 
 
 
 
 


_______________________________________________________________

Festes en Honor a Sant Bàrbara 2011Decarregeu el llibret


   
     
       

Magdalena 2013

 
 
 
 

 
 
 

Magdalena 2012

El president Raul Martí a la provesso de les gaiates amb la gaiata del sector el "Forn del Pla"Foto de grup de la ofrena


Ofrena de flors a la Mare de Deu

Magdalena 2011


     
         La Festa de Sta. Bàrbara va celebrar la II trobada de dolçainers i tabaleters exina com el tradicional sopar de les “cassoletes de S. Fèilix”

Clavaries 2011-2012


Els veïns visitant la capella de Santa Bàrbara a Valencia

Els clavaris amb la presidenta de la Junta de Festes de Carrer a la presentació de la gaita 14