Sant Fèlix del Raval

LES FESTES DE SANT FÈLIX A PRINCIPIS DEL SEGLE XX

1900-1905


Sant Fèlix de Cantalici

Fill d’uns camperols del poble italià de Cantalici, quan Félix Porri tenia 30 anys va canviar el ramat i el camp per la vida religiosa en l’ordre dels Germans Menors Franciscans, els Caputxins. Com a almoiner dels frares, Fèlix es va distingir per la seua humilitat i alegria, el seua amor als pobres i la seua capacitat de fer pregària. Molt conegut als carrers de Roma, on atenia als més necessitats i donava consell a il•lustres clergues i nobles, va morir als 72 anys d’edat, el 18 de maig de 1587, quan era ja venerat com un autèntic sant. Fèlix de Cantalici va ser canonitzat el 1712 pel Papa Inocenci XI i aquell mateix any els castellonencs, entre els quals hi havia el convent dels Frares Menors Franciscans a l’actual Avinguda del Caputxins, van fer festes en el seu honor. La vida exemplar de Sant Fèlix de Cantalici va calar tan a les ànimes de les famílies llauradores del Raval del Codony, que el van adoptar com a patró. El cos de sant Fèlix es venera actualment a l’església de Nostra Senyora de la Concepció dels Caputxins, a Roma.

Amb la consolidació i creixement al llarg de tot el segle XVIII del raval conegut ja com de Sant Fèlix les festes en honor del seu Patró van agafar importància gràcies e l’època d’esplendor que va viure el camp castellonenc. A primers del segle XX ens arribà una estructura festiva prou consolidada que va perviure fins la irrupció de la Guerra Civil Espanyola. Les festes se celebraven al voltant del segon dissabte d’octubre, quan la majoria de les famílies llauradores ja havien finalitzat amb les collites més importants de l’horta i del secà i moltes d’elles havien tornat a la ciutat després d’una estada més o menys llarga als masos o alqueries dels voltants de Castelló. Un tomba carrers inaugurava el divendres les festes, per anunciar que els clavaris obrien les portes de casa de bat a bat per mostrar la imatge de Sant Fèlix. Les serenates dels fadrins a les fadrines, la missa major amb sermó a càrrec d’algun destacat clergue i la processó dels sant des de casa del clavari a l’església i des d’aquesta de bell nou a casa del clavari encetaven una setmana de festes amb vacances escolars per als xiquets i xiquetes del barri. Durant els 6 dies següents hi havia corregudes a la plaça de bous, balls populars i carreres de cavalls. El dissabte d’aquella setmana tot finalitzava amb la tornà, la processó que conduïa la imatge de Sant Fèlix a casa dels nous clavaris, els quals ho celebraven amb una tirà de rotllos des del seu balcó.

En l’actualitat, les festes comencen el divendres anterior al segon diumenge d’octubre, quan s’obri la casa del clavari per exposar la imatge del Sant, davant del qual té lloc el darrer res del rosari a casa dels clavaris actuants. Des de fa uns anys s’ha recuperat el tomba carrers que anuncia la festa i que ara es fa el dissabte de vesprada, posteriorment se sol convocar al veïnat a un sopar de pa i porta que s’amenitza amb música o alguna representació teatral. El diumenge la imatge del Sant és portada en processó fins a l’església parroquial de la Sagrada Família, que regenten els frares Caputxins, on se celebra la missa, es canten els goigs al Sant i es beneeix i reparteix el pa dolç. Ja de vesprada la imatge torna a eixir en processó per a ser conduïda a casa dels nous clavaris, passant prèviament per les cases de tots els majorals de la festa, assenyalades amb fanals encesos que es pengen als balcons i que són reminiscència de les lluminàries que s’encenien als terrats i balcons del Castelló del segle XVIII, a propòsit de les grans festes de la ciutat. Davant de cada casa es fan també els tradicionals vitols al Sant i quan la seua imatge arriba a casa dels nous clavaris té lloc un any més la tradicional tirà de rotllos. Al dia següent de vesprada es celebra a la Sagrada Família la missa pels difunts del Raval i després els nous clavaris acullen a sa casa el primer res del rosari, una pregària a la qual acudeixen nombrosos veïns i que es repetirà durant tot l’any cada primer diumenge de mes. Des de fa uns anys, el 18 de maig, festa canònica de Sant Fèlix de Cantalici, els clavaris, majorals i molts veïns participen de la missa que els frares Caputxins dediquen a Sant Fèlix de Cantalici.


______________________


CLAVARIS 2013

José Pascual - Mª Carmen Mateu
Fernando Sos Garcia- Mila Boix Sanfeliu
Joaquin Corma Beltran- Lourdes Nicolas Giner
Rafa Alabau Sacacia- Mª Jose Rovira Sebastia
 


 

______________________


CLAVARIS 2011/2012 

Ángel Miravete Badenes, Lolita Sebastiá Prades

MAJORALS 2011/2012

Miguel Estupiñá Agut, Mª Pilar Royo Carceller
Fernando Muñoz Doñate, Maite Tena Cuevas
Rafael Belda Carrasco, Ana Dolores Prades Manzano

______________________

CLAVARIS 2010/2011

Vicente Tirado i Flors  -  Mª Ángeles Ferreiros i Chiva


MAJORALS 2010/2011

Santiago Querol i Carbó  -  Begoña Vilar i Moreno
César Tirado i Brisach  -  Laura Roca i García
Dani Torrejón i Ferrando  -  Noemí Garrote i Ventura