L'associació


L’associació de Festes de Carrer i Barris de Castelló, a la qual pertanyen la majoria de festes populars que es celebren a la ciutat de Castelló, té com a objectiu principal agrupar a totes les associacions culturals que realitzen festes al llarg de tot l’any en els principal i cèntrics carrers de la ciutat i als barris d’envoltant.

Les Festes de Carrer o Festes Populars són l’execució un tipus d’oci i acte festiu, lúdic- religiós, que és va desenvolupar en tot l’estat a final del segle XVIII i principalment durant el segle XIX. És l’expressió del poble per gaudir de la seva pròpia festa, per buscar el desenvolupament personal i col•lectiu en la gent, el carrer o el barri, creant les seues pròpies motivacions i sent capaços de autodesignar-les.

A la nostra ciutat  la majoria de festes de Carrer van aparèixer al segle XIX, moment d’expansió que va donar peu a que en diferents carrers, ravals i barris volgueren  honrar als patrons, sants i santes de la devoció popular, al temps que gestionaven l’organització de grups de veïns i veïnes que eixien  de les seues llars per participar conjuntament en una festa.  Les festes van anar a més però es varem vore truncades per la Guerra Civil, encara que en la dècada dels 60 moltes de d’elles es tornaren a fer i les que faltaren per recuperar-se, a s’havien perdut a finals dels 70, és van recuperar definitivament als anys 90.  En l’actualitat hi ha 21 festes a la ciutat de Castelló i segons les ultimes dades que tenim de les associacions, més de 18.000 persones participen, d’una forma o un altra en aquestes festes, bé formant part de les associacions o participant de forma activa en els actes que es realitzen. Perquè a la fi les festes de Carrer són açò: participació, veïnat, implicació, convivència, passat i present; generacions que és troben al voltant d’una festivitat.

Les Festes de Carrer, normalment, tenen una duració de dos a cinc dies màxim, coincidint amb la festivitat que s’honra o amb la data marcada per tradició. És desenvolupen al llarg de tot l’any amb el següent calendari:

 1  Sant Antoni  1a setmana de gener
 2  Sant Roc de Vora Sèquia  2on diumenge de gener
 3  Sant Antoni de Venta Nova  31 de gener
 4  San Blai  Febrer
 5  Sant Vicent  3er diumenge de Pasqua
 6  Mª de Dèu del Lledó (A.VV)  2a setmana de maig
 7  Sant Cristòfol  2a setmana de juliol
 8  Mª de Déu del Carmen  16a de juliol
 9   Mª de Déu de la Balma  4a setmana de setembre
 10  Sant Francès d’Assis  1a setmana d’octubre
 11  Sant Francès Clara d’Asis  1a setmana d’octubre
 12  Santa Bàrbara  1a setmana d’octubre
 13  Sant Félix de Cantalici  2a setmana d’octubre
 14  Mª de Déu del Lledó  3a setmana d’octubre
 15  Sant Roc del Raval  4a setmana d’octubre
 16  San Roc de la Vila  2a setmana de novembre
 17  Immaculada Concepció  del 6 al 8 de desembre
 18  San Nicolau  5 y 6 de desembre
 19  Portal de la Puríssima  7 y 8 de desembre
 20  San Roc de Cassola-Canyaret  3a setmana de desembre
 21  San Roc del Pany de Sto. Domingo  Última setmana de desembreFestes en Honor a la Verge de Lledó. 


Del 15 de abril al 10 de mayo se celebrarán en nuestra ciudad las fiestas en honor a nuestra Patrona; la Mare de Déu del Lledó. Pero los días grandes de estás fiestas serán el 1 de mayo; día en el que se trasladara la imagen hasta la Concatedral de Santa María, el sábado 3 de mayo; día del Pregó y el domingo 4 de mayo que se realizará una misa pontifical a las 11h en la Concatedral y a las 18h la PROCESIÓN GENERAL con la imagen de la Patrona de Castellón y los co-patrones de la ciudad. 
En el cortejo participará la Asociación de Festes de Carrer. 


Justificación subvenciones 2014 


Para el año 2014, las Asociaciones de Festes de Carrer tendrán una subvención por parte del Ayuntamiento de Castellón de 1050 euros por colectivo. 

Las facturas deberán:
- ser emitidas a nombre de la asociación y pagadas por la misma (en cuyo caso será el doble del doble de la cantidad concedida)
- emitidas a nombre del Patronato Municipal de fiestas.
Los datos de facturación son: 
Patronato Municipal de Fiestas. C/ Rio Sella 1
12005 Castellón
CIF; Q1200387 G

Más información en el este documento


Subpáginas (1): Magdalena 2013