Hasznos információk

 

Kapcsold ki, ha nem használod!!!

Kempf-Gyüge Szilvia, 2010. jún. 1. 9:47

Rengeteg elektromos készüléket használunk a háztartásainkban, melyek akkor is fogyasztják az áramot, ha nem nem használjuk éppen, csak készenléti állapotban vannak.
Ez a táblázat megmutatja, hogy mennyit is fogyasztanak az ilyen készülélek készenléti állapotban:
Készülék
Készenléti áramfogyasztás,  kWh/h
Készenlétben töltött idő, becslés:
Éves készenléti áramfogyasztás (kWh/év)
Számítógép monitorral
0,040
8 óra/nap 220 nap/év
70
Színes tintasugaras nyomtató
0,045
8 óra/nap 220 nap/év
79
Lézernyomtató fekete-fehér
0,025
8 óra/nap 220 nap/év
44
Szkenner
0,012
8 óra/nap 220 nap/év
21
Fotómásoló
0,070
8 óra/nap 220 nap/év
123
Fax
0,010
24 óra/nap 365 nap/év
88
Üzenetrögzítő
0,003
24 óra/nap 365 nap/év
26
Vezeték nélküli telefon
0,006
24 óra/nap 365 nap/év
53
Színes tv
0,007
20 óra/nap 365 nap/év
51
Szatellit vevő
0,009
24 óra/nap 365 nap/év
79
Hifi-torony
0,012
20 óra/nap 365 nap/év
88
Videólejátszó
0,008
23 óra/nap 365 nap/év
67
Rádiós óra
0,0015
23 óra/nap 365 nap/év
13
A kávéfőző elektronikus órája
0,002
24 óra/nap 365 nap/év
18
A mikrohullámú sütő elektronikus órája (a vezérlő automatikát is beleértve)
0,004
24 óra/nap 365 nap/év
35
A villanytűzhely elektronikus órája (a vezérlő automatikát is beleértve)
0,005
24 óra/nap 365 nap/év
44

Gyermekbalesetek : fulladás

Kempf-Gyüge Szilvia, 2010. máj. 21. 1:26   [ 2010. máj. 21. 1:32 frissítve ]

 
Sosem fogom elfelejteni azt az estét, amikor az akkor kétéves fiam fuldokolni kezdett, és úgy tűnt, lenyelt egy műanyag darabot. A legfontosabb ilyen helyzetekben, hogy ne essünk pánikba! Tudom, hogy mondani könnyű ezt, de higgyétek el, a józanság és határozott, gyors cselekvés életet menthet.
 

A fulladás leggyakoribb okozója – mind a piciknél, mind az idősebbeknél – a félrenyelés. Ilyenkor egy kis játékdarabka vagy egy falat étel a nyelőcső helyett a légcsőbe csúszik, és beszűkíti azt. Ha egy egészséges gyermek játék közben hirtelen hevesen köhögni kezd, esetleg elkékül, furcsa hangot ad, amikor lélegzik, vagy ezeket a tüneteket kis szünet után újra produkálja,  mindig gondoljunk a félrenyelés lehetőségére! Ebből a szempontból fokozott kockázatot jelentenek a kis darabokból álló játékok, gyöngyök, drazsék, továbbá a következő ételféleségek: mogyoró, dió, müzli, bab, borsó.

Fulladás akkor következik be, ha valamilyen idegen test elzárja a tüdőhöz vezető légutat. Ez lehet részleges vagy teljes elzáródás. 

A részleges elzáródás tünetei: fulladás (a lélegzés, a köhögés és a beszéd képessége megmarad), légzési nehézségek.
Teendőnk:
Fény felé fordítva nyissuk ki a gyermek száját, és próbáljuk megtalálni és eltávolítani ujjunkkal az elzáródás okozóját. Ha látjuk az idegen testet, de ujjainkkal nem érjük el, használjunk valamilyen hosszú és keskeny eszközt (pl. csipeszt, fogót, kínai evőpálcát. Legyünk óvatosak, nehogy még mélyebbre lökjük az idegen testet!

Ha az idegen test nem található vagy nem érhető el, de a gyermek jó állapotban van, mondjuk meg neki, hogy maradjon nyugodtan, lélegezzen mélyen és lassan, így megnyugszanak a légutak.
Ha az elzáródás továbbra is fennáll, és a gyermek gyengévé válik, s a következő tüneteket észleljük: légzés-, köhögés-, és beszédképtelenség, az arc színe kékesszürkévé válik, akkor nagy valószínűséggel teljes elzáródás lépett fel.

Ez esetben azonnali beavatkozásra van szükség! Csak kb. 3 percünk van arra, hogy megszüntessük az elzáródást, mert azon túl az oxigénhiány már agykárosodást okoz.

A megválasztandó módszer attól függ, mekkora a gyerek.
 
Csecsemők (1 éves korig)
Fektessük a babát arcával lefelé alkarunkra, tenyerünkkel támasszuk meg mellkasát úgy, hogy feje kissé lefelé lógjon. Összezárt ujjainkkal mérjünk néhány határozott, de nem túl erős ütést a hátára, a lapockái között.

Kisgyerekek (1-9 évesek)
Üljünk le, és hasaltassuk a gyereket térdünkre. Tenyerünkkel mérjünk néhány határozott ütést a hátára, a lapockái között. Az ütések ne legyenek túl erősek. Ha szükséges, ismételjü.

Nagyobb gyermekek (9 év fölött)
Az álló gyereket hátulról átkarolva emeljük fel úgy, hogy egyik öklünket gyomorkapuja alá helyezzük, másik kezünkkel fel- és magunk felé húzzuk. Ha szükséges, ismételjük. (Elsősegélynyújtó tanfolyamokon a Heimlich-féle műfogás vagy manőver néven oktatják)

Ha az idegen tárgy eltávolítása után a légzés nem tér vissza, kezdjük el a szájból szájba lélegeztetést.
 
 
 Teendők vízbe fulladás esetén

A vízbefúlás nem csak nyílt vízben vagy medencékben fenyegeti a gyerekeket, de akár a fürdőkádban is előfordulhat, ugyanis ha a gyermek feje víz alá kerül, az első reakció gyerekeknél – a felnőttekkel szemben -  a sírás, amihez mélyen beszívja a levegőt, ezzel együtt pedig a vizet is, amely a tüdőbe jut. Egy csecsemő akár néhány centis vízbe is belefulladhat, ezért nagyon fontos, hogy csecsemőt és kisgyermeket soha ne hagyjunk egyedül a fürdőszobában. Ha mégis megtörtént a baleset, vegyük ki a gyereket a vízből. Ha eszméleténél van, vigasztaljuk és nyugtassuk meg. Tartsuk melegen és hívjuk fel az ügyeletet, vagy a háziorvost, és kérjünk tanácsot.  Fontos lehet, hogy a gyereket orvos lássa,  mert a tüdőbe került víz később tüdőgyulladást okozhat.

Amennyiben eszméletlen a gyerek, ellenőrizzük, hogy lélegzik-e. Ha van légzése, fektessük stabil oldalfekvésbe, takarjuk be és hívjunk mentőt. Ha nincs légzése, tisztítsuk ki a száját és kezdjük meg a mesterséges lélegeztetést. Hívassunk mentőt és folytassuk a lélegeztetést addig, amíg a mentők meg nem érkeznek, vagy meg nem indul a spontán légzés.

A stabil oldalfekvés az elsősegély legfontosabb műfogása, és azért fontos ismerni, mert biztosítani lehet vele az eszméletlen sérült  szabad légzését, megakadályozhatjuk nyelve hátra csúszását, valamint azt, hogy vér, váladék vagy hányadék elzárja a légutakat.
Így végezzük: Először a hátán fekvő sérült hozzánk közelebb eső kezét derékszögben behajlítjuk. Majd távolabbi kezének tenyerét arcához helyezzük. Távolabbi lábát térdénél felemeljük, majd magunk felé fordítjuk. Ezt a fej hátra szegése követi, amely a szabad légutakat biztosítja. Végül felső lábának behajlításával stabilizáljuk.

Betegségek okozta fulladás

A légúti eredetű fulladásokkal kapcsolatosan külön ki kell emelni a kisgyermekek speciális helyzetét. Immunrendszerük még nem teljesen érett, kevésbé tudnak reagálni bizonyos behatásokra, például fertőzésekre. Légútjaik átmérője piciny, és hajlamos a vizenyő – ödéma – képződésére. Ezért könnyen létrejöhet nehézlégzés, fulladás. Ennek okán sokszor még egy kis, ártalmatlannak hitt vírus- vagy bakteriális fertőzés is ijesztő tüneteket produkálhat: ugató köhögést, nyálcsorgást, húzó belégzési hangot; mindezt a betegség egyéb velejárói – láz, kiütés – mellett.

A kisgyermekeket – akár fertőzés, akár félrenyelés okozza panaszaikat – fontos mielőbb kórházba, szakrendelőbe szállítani (sürgős esetben mentővel, mert akkor már a szállítás során is szakemberek tudnak segíteni rajtuk.). Sajnos vannak visszatérő fulladásos rohamok, mint a tüdőasztmánál, illetve a kruppnál. Ilyen esetekben egy gyakorlott szülő – aki ismeri csemetéjét és a betegség természetes lefolyását is – „szimpla” esetben elláthatja gyermekét. Beadhatja az előírt szereket, kúpokat, spray-t alkalmazhat, kitárhatja az ablakot, hogy friss levegőt engedjen be, s megnyugtatja rémült, beteg gyermekét.

Ha azt látjuk, hogy valaki fulladozik, először is figyeljük meg az adott körülményeket – helyzet, életkor, pillanatnyi tevékenység, betegség, gyógyszerszedés –, ezután mielőbb összegezzük a tényeket, és hozzunk döntést, ami akár életet is menthet!

Kullancseltávolítás

Kempf-Gyüge Szilvia, 2010. máj. 21. 1:24

Engedjétek meg, hogy egy régi Őrségi kullancs eltávolítási technikát osszak meg Veletek!
(egy ismerőstől kaptam, aki az Őrségben él, rengeteg kullanccsal, de ott senki nem fél  ... már hozzájuk tartoznak!)

A belénkfúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!

Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk.
A kullancs pár másodperc múlva átmászik  a gyufára-mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a tesünket!
 
Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető   legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!

Az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem is értem, hogy a média még hogyhogy nem csapott le rá!

 
Jó kirándulást, kellemes időtöltést kívánok Nektek és "csapatotoknak" - kullancsmentesen, hisz már tudjuk, hogyan lehet eltávolítani- !

 
üdvözlettel
Staszkiv Kati
a Nagycsaládosok Csepeli Egyesületétől
1213. Budapest, Zsilvölgyi út 4.
tel 06-70/317-7320

Az újraélesztésről

Kempf-Gyüge Szilvia, 2010. máj. 21. 1:23

 
Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.
 

A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kevesebb az esély a tévedésre és nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek. Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. Elsőként gyorsan mérjük fel a baleset helyszínét és biztosítsuk a gyermek és a saját magunk biztonságát. Ha áramütés történt, akkor áramtalanítsunk, ha utcai baleset, akkor biztosítsuk a helyszínt, tegyük ki gyorsan az elakadást jelző táblát stb. Ha van valaki a helyszínen, kérjük a segítségét, ő hívja a mentőket, mi pedig kezdjük el az újraélesztést. Ha egyedül vagyunk, akkor kezdjük meg az újraélesztést, és egy perc után hívjunk segítséget.

Teendők lélegeztetés előtt
Először meg kell állapítani, hogy a gyermek eszméleténél van-e. Kérdezzük meg tőle, hogy mi történt és hogy jól van-e? Kicsit megrázhatjuk a vállát, hogy az esetleges sokkhatásból kihozzuk, de sose tegyünk ilyesmit, ha arra gyanakszunk, hogy megsérült a gerince a gyermeknek. Erre különösen akkor kell gondolnunk, ha közúti balesetből vagy magasról való leesésből mentjük őt.)
Ha eszméleténél van a gyermek, akkor hívjunk segítséget, takarjuk be. Ha eszméletlen, akkor az ABC szabályait követve haladjunk. Fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, minden másodperc számít.

De mi is az ABC szabály?
A - átjárható légutak biztosítása;
B - befújásos lélegeztetés;
C - szívkompresszió

Nézzük meg, lélegzik-e a gyermek. Helyezkedjünk el a fekvő gyermek oldalánál.
Fejünket fülünkkel az orra elé fordítva nézzük, hogy kitér-e a mellkasa, érezzük-e a leheletét az arcunkon illetve halljuk-e a légzés hangját.
Ezzel néhány másodpercnél több időt ne töltsünk. Ha nem lélegzik, akkor nézzük meg, hogy a légútjai átjárhatóak-e, azaz nézzünk bele a  szájába, és az esetleg ott lévő idegen anyagot el kell távolítani.
Csecsemők esetében legyünk óvatosak, mindig csak azt távolítsuk el, amit biztosan ki tudunk venni anélkül, hogy lejjebb csúszna a légutak felé.

Lélegeztetés
Ha ezt megtettük, és nincs nyaki, illetve egyéb gerinc sérülése a gyermeknek, akkor a gyermek homlokát fogjuk meg egyik kezünkkel, enyhén hajlítsuk hátra, vigyázva, hogy ne hajlítsuk túl erősen, mert akkor a légcső megtörik és a lélegeztetés nem lesz hatásos. Ezt követően  másik kezünkkel az állát emeljük fel. Két kezünket ebben a pozícióban hagyva ellenőrizzük ismét, hogy lélegzik-e a gyerek.

Olykor a fej ebbe a helyzetbe állítása már önmagában elég lehet, hogy a légzés meginduljon.
Ha ez mégsem így történik, a gyermek orrát és száját egyszerre fogjuk be szánkkal,  és 5 alkalommal fújjunk be levegőt. Egy-egy belégzés 1-1,5 mp-ig tartson. Minden befújás után fejünket fordítsuk oldalra és nézzük meg, hogy a mellkas kitér-e. Figyeljünk arra, hogy a befújás ne legyen túl erős.
Ezt követően ellenőrizzük, hogy van e keringése a gyermeknek. Ha van, akkor a lélegeztetést folytassuk, ha nincs, akkor a szívkompressziót el kell kezdeni.

Keringés megállapítása
A keringésről nagyobb gyerekek esetében legjobban a nyaki ütőér tapintásával győződhetünk meg, ez a fejbiccentő izom előtt pulzál, kis csecsemőknél a felkar belső felszínén futó ér tapintásával állapíthatjuk meg. Az erek lüktetését legjobban a 3 középső ujj segítségével érzékelhetjük. Ha a gyermek pulzusa nem tapintható vagy kevesebb, mint 60/perc, vagy bizonytalan, akkor kezdjük el a szívmasszázst.

Szívkompresszió
Egy év alatti csecsemőt magunkkal szembe fordítunk, a két hüvelykujjunkat a szegycsont alsó harmadára teszünk (a mellbimbókat összekötő vonal alatt körülbelül 1 cm-rel), miközben a többi ujjunkkal átfogjuk a kicsi mellkasát, és úgy nyomjuk be azt hüvelykujjainkkal. 1-8 évig tenyerünk csukló felőli részét helyezzük a szegycsont alsó felére, miközben karunk nyújtva van. Nagyobb gyerekeknél pedig felnőtteknél alkalmazott két tenyérrel végzett szívkompressziót alkalmazhatjuk.
A mellkast annyira kell benyomni, hogy a mellkas körülbelül teljes keresztmetszetének megfelelően kb. 1/3 részt süllyedjen. A nagyon erős nyomástól tartózkodni kell, nehogy bordatörést okozzunk. 15 (30) szívkompresszió után ismét lélegeztetés következhet.

A szívkompressziónak és a lélegezetésnek meghatározott szabálya van a kezdeti 5 befújás  után. Újszülöttek esetében a szívkompresszió-lélegeztetés aránya 3:1, azaz minden 3. szívmasszázst 1 befújásos lélegeztetés követ. Az 1 év feletti életkorban ez az arány 15:2, ha ketten végezzük az újraélesztést és az egyikőnk lélegeztet, a másikunk szívmasszázst végez, ha azonban egyedül vagyunk, akkor ez az arány 30:2

Addig végezzük az újraélesztést, amíg a gyermek spontán légzése és szívműködése vissza nem tért, vagy amíg szaksegítség nem érkezik. Persze a saját teherbíró képességünk is limitáló tényező. Fontos tudni, hogy gyermekek esetében a 30 percen túli újraélesztésnek is van értelme.

Amennyiben bármilyen okból képtelenek vagyunk a befúvásos lélegeztetésre, akkor bátran alkalmazzuk a lélegeztetés nélküli folyamatos szívmasszázst, mai tudásunk szerint ezzel a módszerrel is a beteg túlélésének esélyét jelentősen emelhetjük.

1-4 of 4