Fel a fejjel! 

 

 


Aktuális híreink
 


Fejlődésneurológia - idegrendszeri sérüléssel született csecsemők betegségeinek korai diagnosztikája és terápiája

Az új családtag felelősségteljes fogadása

Az újszülött csecsemő, az új családtag megérkezése örömmel tölt el mindnyájunkat. A szülők már a terhesség alatt is izgalommal tervezgetik közös jövőjüket. A legtöbb kismama – társa segítségével, genetikus és szülész orvosa tanácsaira – igyekszik csökkenteni azokat a kockázatokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a magzat fejlődésére. Az – elengedhetetlen - egészségesebb életmód, kontrollált gyógyszerszedés és a legkörültekintőbb születés előtti ellátás sem garantálhatja, hogy a gyermek minden tekintetben egészségesen születik.

Megtörténhet, hogy az újszülött olyan agyfejlődési károsodással jön világra, amely értelmét, mozgását korlátozza, további fejlődését, életminőségét, szociális viszonyait veszélyezteti. Az alábbiakban ezekről az esetekről és a gyógyulás lehetőségeiről számolunk be.

 

Problémák esetén van segítség

A több mint 30 év tapasztalattal rendelkező Fejlődésneurológiai Osztály szakszemélyzete sok-sok ezer, idegrendszeri agykárosodott újszülöttet, csecsemőt és kisdedet gyógyított meg teljesen és biztosította a baba és családja számára a későbbi önálló életvitelt.

A szülész, védőnő, gyermekorvos vagy szülő által észlelt gyanús tünetek esetén – az ország bármely településéről beutalhatóan - a baba néhány napos kivizsgálásra kerül az Osztályra. Itt sok év alatt kidolgozott pontos módszertan szerint, egyedülállóan széleskörű ún. fejlődésneurológiai vizsgálatokon esik át. Ezek a – gyakran a mama jelenlétében végzett – vizsgálatok fájdalommentesek és azt a célt szolgálják, hogy pontosan azonosítsák vagy kizárják az esetleges idegrendszeri, mozgásszabályozási zavarokat, hallás, látás, éberség, szelektív figyelem és az agy által vezérelt sok egyéb funkció normálistól való eltérését.

 

A módszer titka

Azért van rendkívüli jelentősége e korai azonosításnak és a terápia azonnali megkezdésének, mert agyunk – ez a csodálatos és kivételes szervünk – életünk első 12-15 hónapja alatt hatalmas fejlődésen megy keresztül. Mire a csecsemő eléri az egyéves kort, a születéskor 350 grammos agya 700 grammra gyarapszik. Milliárdnyi idegsejt és idegi összeköttetés keletkezik, a differenciálódás mind az agy szerkezetében, mind működésében óriási iramban történik. Kialakul a megkülönböztető figyelem, értelem, nyelv, beszéd alapja, a célszerű és akaratlagos mozgás, viselkedés, a környezettel való aktív kapcsolat megteremtésének alapja. A fejlődési folyamatban ezek a képességeink egymásra épülve jönnek létre és a tökéletesedés mindig az előző fokozatok fejlődésének épségétől függ. Ha tehát e fejlődés kezdeti időszakában észleljük valamelyik fokozat kóros állapotát, lehetőségünk nyílik a beavatkozásra, a fejlődési irány helyes útra terelésére. Ezt az „elemi” lehetőséget veszítjük el, ha csak akkor vesszük komolyan a jelzéseket, amikor a gyermek  nem fordul meg, nem áll fel és kezd járni, vagy pl. bölcsődei közösségbe kerülve derül ki, hogy nem képes figyelmét koncentrálni  stb. Bár különféle rehabilitációs eljárások esetleg javíthatnak még ezen a már kialakult állapoton, de a kóros agyfejlődés megelőzésének esélyétől yszer s mindenkorra elesünk.

 

A Fejlődésneurológiai Osztály tevékenysége

A fejlődésneurológia világszerte egyre több figyelmet kap. Magyarországon a dr. Katona Ferenc professzor és dr. Berényi Marianne főorvos nevével fémjelzett intézmény – a korábban a Svábhegyen, most a Szt. János kórház komplexumban, a (volt) Szt. Margit kórház telephelyén működő Fejlődésneurológiai Osztályon – világviszonylatban korszerű felszereléssel és speciálisan  képzett és tapasztalt szakember gárdájával (gyermekideggyógyászok, gyógytornászok, fizikotherapeuták, fejlődéspszichológusok, gyógypedagógusok) diagnosztizálja és személyre szóló terápiával kezeli a csecsemőket. A terápia meghatározó eleme, hogy a szakemberek pontos kiképzést adnak a szülőknek, így ők a kezelés 1-1.5 éve alatt aktív és nélkülözhetetlen résztvevői a javulási folyamatnak. A GYES/GYED rendszer szerencsére lehetőséget ad az édesanyáknak, hogy – folyamatos kontroll mellett - otthonukban foglalkozhassanak a kicsikkel. Számos kiadvány segíti őket a gyermeküket érintő egyes betegségcsoportokban.

A diagnosztikai leletek és analízisük számítógépes adatbázisba kerülnek, amely lehetővé teszi a betegség szakszerű nyomonkövetését.

A Fejlődésneurológiai Osztály munkatársai graduális képzés keretében oktatják a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán a védőnőket és a gyógytornászokat, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán a gyógypedagógusokat és más vidéki intézményekben is rendszeresen tartanak szaktanfolyamokat.

A Fejlődésneurológiai Osztály szorosan együttműködik az ország újszülött- és csecsemő osztályaival, körzeti gyermekorvosaival, újszülött intenzív centrumaival (PIC), adott esetben gyermek-idegsebészeti és gyermeksebészeti intézményekkel, a kicsiket szállító Peter Cerny Alapítvány mentőszolgálatával.


A szülő lehetőségei

Az újszülöttön az idegrendszeri problémák gyakran nem azonnal jelentkeznek, az előzőekben felsorolt intézmények általános állapotuk stabilizálását (keringés, légzés, hőszabályozás, emésztés stb.) végzik. A szülészetről hazaérkezve azonban már az első hetekben előfordulhatnak olyan tünetek, amelyek a későbbi figyelem, kontaktus és mozgásfejlődés zavarait előrevetítik. A felmerülő gyanús tüneteket – amelyekből korán következtetni lehet a veszélyekre - a védőnővel vagy gyerekorvossal érdemes először megbeszélni.

E tünetek tényleges fennállása esetén a gyerekorvos bármikor beutalhatja a csecsemőt fejlődésneurológiai vizsgálatra, ahol a szülő egyértelmű választ kaphat arra, vajon a gyermek egészséges és csak lassabb tempóban fejlődik, vagy az eltérés hátterében valóban kóros agyi szabályozás áll és ebben az esetben kezelés szükséges.

Magyarországon ma évente kb. 100 ezer újszülött jön világra, közülük 7-800-nál derül ki előbb vagy utóbb valamilyen agyi eredetű károsodás.

1978 óta több, mint 30.000 csecsemő családja kereste fel osztályunkat, közülük évente átlagosan 4-500, azaz több, mint 13.000 került felvételre részletes osztályos kivizsgálásra. A kivizsgált és kezelésbe vett csecsemők 46%-a teljesen meggyógyult (eddig kb. 5.000), kb. 30%-uk kisebb fogyatékkal, de kiváló életviteli képességgel folytatja életét.

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

A Fejlődésneurológiai Osztály nyitva áll minden problémás fiatal csecsemő és aggódó szülei előtt. Gyermekorvosi vagy háziorvosi beutalóval, előzetes időpont egyeztetést követően szívesen fogadjuk. Az Osztály biztonságot nyújtó szolgáltatásai - a diagnosztikai és rendszeres kontrollvizsgálatok, a szülők kiképzése és a konzultációk - ingyenesen vehetők igénybe.

Elérhetőségünk

 

Ön is segíthet

 

A Fejlődésneurológiai Osztály alapszolgáltatásait az OEP fedezi. A vizsgálatokhoz szükséges műszereket, a betegadatbázis rögzítéséhez kellő számítógépeket, a munkatársak továbbképzésének költségeit azonban Alapítványunk nagylelkű támogatói biztosítják.

 

Ön is támogathatja alapítványunkat és így közvetve az Osztály munkáját adománnyal, segítségét előre is köszönjük.

 

Agykárosodott csecsemők gyógykezelése – Neurohabilitáció Kiemelten Közhasznú  Alapítvány

Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. 10300002-20332332-70073285
Adószám: 19652485-1-43