Nyheter

2018-04-12
Inbjudan till Lilla Falköping Open är nu klar och publiceras här.
Tävlingen spelas 19-20 maj och är öppen för alla medlemmar i SSF som saknar elotal eller har ett elotal i långpartier som är lägre än 1600.
http://vastergotland.schack.se/?p=2446

22/10, Allsvenskan Rond 1
Under söndagförmiddagen spelades den Allsvenska premiären i Division 2, grupp 6, och det var en hemmamatch mot Lidköpings SS. Vi var klara favoriter, och höll för trycket. Det började med en remi på bord 3 för Stefan (Tibro), men sen damp vinsterna in på rad. Jim vann först, efter att ha tagit kontroll från start, och rodde hem vinsten med stort självförtroende. Keiths självförtroende var inte lika högt, och funderade på att acceptera ett remianbud tidigt från sin motståndare. Han stod emot frestelsen, och körde på och vann förhållandevis enkelt i slutändan. På bord 7 hade partiet ebbat ut ganska tidigt i en lika ställning, och varken Christer eller hans motståndare var sugna på att ta några större risker för att bryta detta, så remi var ett naturligt resultat. Ingemar vann strax efter på bord 6, han hade haft en bekväm ställning länge, med en springare djupt i motståndarens ställning (som inte gick att bli av med) så var segern väntad. 4-1 i detta läget, och Josef fick vinna på bord 1 i motståndarens tidsnöd. Josefs motståndare hade offrat bonde för kompensation, även en andra bonde (som Josef inte accepterade), och såg ut att ha bra kompensation. Tiden kröp dock ner för honom, och han tappade kontrollen i tidsnöden och Josef tvekade inte att avsluta partiet till sin fördel och även matchvinst. Även Kenneth vann på bord 8, ett helgalet parti, där Kenneth fick vinnande fördel ganska tidigt, men hans motståndare var fantasifull och lyckades hittade de svåraste vägarna för att göra partiet farligt för Kenneth. Han höll dock tungan rätt i mun, och vann ett fint parti. På bord 5 kämpade Stefan (Mariestad) för att vinna med en kvalitét över. Motståndaren hittade någon typ av försvar som höll ihop, och Stefan kanske missade något men remi blev det, och därmed seger med 6½-1½ för oss. Skön start på säsongen. B-laget hade frirond, och spelade inte.

Nästa rond är den 12:e november, och då möter förstalaget Mölndal borta, och andralaget möter Skara 2 hemma.

7/7-16/7, Schack SM
Schack-SM spelades i år på söder i Stockholm, och lockade över 1000 anmälda spelare i de olika klasserna. Från Falköpings SS deltog Jim & Keith i mästarklassen, och Josef i Blixt-SM.

Mästarklassen var bra mycket starkare än på många år (någonsin?), med 36 anmälningar så var Keith rankad i botten (hjälper inte att han tappat mycket ELO-rating den senaste tiden), och Jim även han på nedre halvan. Jim började försiktigt, med fyra remier, mot högre rankat motstånd, där han fick försvara något sämre slutspel. I rond 5 vann han ett jämnt parti, och såg även ut att gå mot vinst i rond 6. Partiet i rond 6 var dock väldigt ruffigt, och Jim förlorade vägen och partiet dessvärre. I rond 7 spelade Jim sitt enda korta parti, en snabbremi på ~40 minuter, i övrigt var Jims snittparti på över 4 timmar (med det längsta över 5 timmar långt). I de sista två partierna pressade Jim för seger i båda, men motståndet klarade sig ut ur knipan i båda fallen och Jim hamnade på 50% (4½p av 9) och hängde därmed kvar i klassen med marginal (4p krävs).
Keiths resa blev inte riktigt lika stabil som brorsans, han blev tidigt (i rond 2) lidande av ett orutinerat beslut i tidsnöden som ledde till en smärtfull förlust. Han valde att norpa en bonde (i en jämn ställning) som såg helt livsfarlig ut att norpa, och det straffade honom givetvis. Det är ovisst vad som flög genom hans huvud i den stunden. I rond 1 stod Keith något lite bättre, men motståndet tog chansen att likvidera till ett remiaktigt slutspel när chansen gavs. I rond 3 hamnade Keith lite på bakfoten, en intressant ställning som såg otroligt skakig ut. Detta provocerade motståndet till att offra en bonde i centrum för att öppna ställningen, Keith spelade exakt och hittade drag som motståndaren inte sett. Keith tog över, men lyckades inte besegra motståndet (remi). I rond 4 spelade Keith återigen riskabelt, när det egentligen inte fanns någon som helst anledning till detta, och höll på att få sin dam instängd mitt bland motståndarens pjäser. Keith fick i försöka ge sin dam plats att återvända hem, vilket kostade en viktig bonde på damflygeln, men han lyckades även skapa viss förvirring och kontringschanser. Keith kontrade och tog över, men motståndaren gav tillbaks bonden för att komma till ett lika slutspel. Rond 5 var en ganska lugn historia, relativt sett, med remi efter 4½ timmas spel. I rond 6 tog Keith återigen ett udda beslut, för att undvika förberedelser så valde han att spela en öppning han aldrig provat förut. Det rutinerade motståndet visste hur man skulle hantera öppningen, och Keith verkade vilsen och förlorade enkelt. I rond 7 förlorade han igen, efter att ha offrat två bönder för ett intressant angrepp mot motståndarens kung. Detta klaffade inte, och han fick ge upp när tidskontrollen var passerad. I rond 8 hände märkliga saker, efter en ganska tam öppning ifrån vit så kunde Keith utjämna. Helt plötsligt offrade motståndaren kvalitét, utan större kompensation. Keith kunde nu spela på vinst, och motståndaren gjorde en ännu större blunder som öppnade upp kungen fatalt. Vinsten för Keith fanns där, men inte i den form han letade efter, tiden rann ned mot noll och i sista draget innan ny tid gavs till spelarna så spelade Keith en fatal blunder, som kostade hela poängen, otroligt tungt. Tre raka förluster, och raka vägen ut ur mästarklassen, och då fick han en gratispoäng i sista ronden när motståndaren inte orkade dyka upp...

Josef gjorde en stabil insats i Blixt-SM, och kom på en 33:e plats (138 starter) med 6½p av 11 möjliga. Vann gjorde IM Michael Wiedenkeller på 9½p.

19/3 2017, Allsvenskan Rond 7 (sista)
Östra Skaraborgsalliansens A-lag åkte idag till Göteborg för att spela mot Mölndals SK. Vi hade inget att spela för, men desto mer hade Mölndal att spela för. Mölndal kämpar mot Lidköping i botten om att inte åka ur. Vi känner lojalitet till Lidköping, och ville gärna hjälpa till genom att besegra Mölndal, men det började dåligt med bortfall ifrån laget (vi åkte dessvärre bara med 7 man). 

Matchen blev lång, och balanserade på en skör tråd hela vägen. Vi startade med en poäng minus, men det stod snabbt 2-1 till oss efter att Christer först spelat naturligt i öppningen och fick till en fin kombination ifrån tillsynes ingenting. Nästa att vinna blev Josef på bord 3, ställningen var balanserad men hans motståndare gjorde en kraftig blunder och fick ge upp partiet, skön revansch för Josef som förlorade senaste mötet. Dessvärre föll Kenneth strax därefter, och ställningen var 2-2. På bord 4 bjöd i detta läget Stefan (Tibro) remi, då han trodde inte Mölndalsspelaren kunde gå med på remi (då övriga partier inte såg ut att gå dem helt vägen). Han tog dock remi, och tre Falköpingsspelare kämpade vidare i varierande ställningar. På bord 2 ledde Jim med bonde, och såg ut att kryssa mot seger. På bord 1 spelade Keith ganska tamt, men han hade en solid ställning så han borde inte förlora. På bord 6 var dagens parti, Ingemar och hans motståndare ville underhålla publiken med ett damoffer för tre lätta pjäser som övergick i fyra pjäser mot två torn och en lätt pjäs. I slutändan fick Ingemar en kvalitét över. En riktig holmgång helt enkelt, men Ingemar var den som kämpade för segern.

Första parti att bli klart var Keiths på förstabordet. Keith verkade vara den minst inspirerade spelaren idag dessvärre, och hans motståndare hade all ork och vilja att hålla sitt lag kvar i division 2. Keiths solida ställning löstes upp i en taktisk sekvens där Keith gjort en kraftig missräkning, tappade bonde utan någonting som ens påminde om kompensation. Keith gödslade två bönder till för att försöka förvilla motståndaren. Detta var helt lönlöst då hans motståndare spelade energifullt och starkt, Keith fick förtvivlat ge upp partiet. Keiths andra raka förlust, väldigt ovanligt, och Keith får nog vara glad att säsongen är över för han spelar inte alls bra just nu. Som tur var tog storebrorsan med sig lite spelglädje idag, hans motståndare försökte överlista Jim tidigt i öppningen med ett tveksamt bondeoffer. Jim antog utmaningen och spelade säkert hem segern. 3½-3½ nu, och åskådande Mölndalsspelare såg väldigt nervösa ut.

Dagens intressantaste, nervintensivaste, och längsta parti, utspelade sig som sagt på bord 6. Ingemar och hans motståndare var nu inne på femte timman. Ingemars motståndare försvarade alla de udda ställningar, och materiella obalanser, som uppkom i partiet på ett bra sätt, och partiet slutade remi efter att Ingemar försökt allt. 4-4 blev slutresultatet, vilket skulle räcka för Mölndal om Lidköping förlorade mot Örgryte 2. Detta gjorde de, och även om det är tråkigt att Lidköping åker ur, så förtjänade Mölndal verkligen sin plats, särskilt med tanke på sjättebordsspelarens nerv idag. Seriens gigant blev inte helt oväntat Alingsås, som manglade SS Manhem 4 med 8-0 idag.

Andralaget var även de i Göteborg, för att möta SS Manhem 8. Matchen vanns klart med 5½-1½ (dubbel WO på sistabordet). Två Falköpingsspelare var med, Roger förlorade dessvärre sin första match för säsongen på bord 6, och Björn Perneborn spelade remi på bord 7. 

Nu är denna säsongen över, och vi vill tacka alla spelare för deras insats under säsongen. Det blev en tredjeplats för A-laget. Klart under förväntan, där många spelare helt klart underpresterat. Josef är dock undantaget, som spelat starkt de matcher han var med! B-laget hamnade på en andraplats i sin grupp, efter Bosna SK (som spelade på en helt annan nivå än övriga lag). Nu blir det speluppehåll i seriespelet fram till oktober, men det finns givetvis en uppsjö av stora turneringar framöver för klubbens medlemmar att revanschera sig i. 

5/3 2017, Allsvenskan Rond 6
SS Manhem 4 var idag på besök i Falköping för att spela den näst sista ronden i seriespelet. Båda lagen hade en del frånfall, och Manhem drabbades klart värst då de fick lämna WO på bord 8. Så 1-0 ledning vid start, och Ingemar vann sitt parti väldigt snabbt, då motståndaren hallucinerade och trodde på materiell vinst, istället blev det materiell förlust och en förlorad ställning. Ingemar konverterade snabbt och effektivt. Matchen skulle dock se sig utjämnad, då Kenneth (bord 5) och Jan-Ove (Bord 7) båda fick ge upp sina partier i snabb följd. Som tur är så ordnade duon Stefan Johansson minst en poäng i matchen, genom att även de vinna i snabb följd. Endast bröderna Nordlund kvar i detta läge, och partierna hade pågått i ungefär 4 timmar i detta läget. Jim, på bord 1, hade offrat bonde i en konstig ställning i öppningen, vilket blev till tre offrade bönder i slutändan (innan han plockade tillbaks lite bönder). Han fick dock in två torn på sjunde raden, och endast Jim spelade för vinst. Han valde nog fel väg, och det blev remi strax efter tidskontrollen (~4 timmar spelade). Matchvinst bärgad, och endast Keith kvar på bord 2. Keith ville inte stå över matchen idag, även om han med facit i hand borde gjort det. Efter en tids sjukdom så kände han ändå att han kunde spela, och i värsta fall kunde försöka få till en snabb remi mot lägre rankat motstånd. Som sagt så blev partiet allt annat än kort, mycket p.g.a. att Keiths motståndare spenderade mycket tid i öppningen och spelade ett par djärva drag. Keith fick vittring, och skaffade sig en trygg positionell fördel. Hans motståndare spelade fel, tappade kvalitét och detta skulle visa sig ödesdigert, dock inte för motståndaren. Det blev många tunga beräkningar, och Keith spelade gradvis sämre och sämre, men slutade aldrig spela på vinst. Detta blev förödande då Keith kollapsade totalt i ett komplicerat slutspel, där hans motståndare spelade väldigt bra, medans Keith avböjde flera remiserande drag för att i slutet gå på en billig taktisk finess. Matchen var som tur var redan vunnen för oss, och allt handlar nu om Alingsås match med Örgryte 2, som inte är avslutad i skrivandets stund.

19/2 2017, Västgöta Open
Under lördagen & söndagen spelades Västgöta Open, och det blev en väldig berg & dalbana för de fyra klubbmedlemmar som deltog. Enda pristagare från klubben blev Gustav, som vann 3:e rankingpris i sin grupp. Gustav var orolig för att ta 0 poäng i sin första stora tävling, men det blev inte riktigt så, han tog 2½p på de sju ronderna. Detta räckte till en 69:e plats. Värt att notera var att han var rankad 79:a av de 82 som kom till start. Förutom prispengarna, så tog Gustav med sig en mycket viktig erfarenhet med sig hem, inför framtida tävlingar.

Förutom Gustav, så spelade även Keith, Jim & Ingemar för prispengar i sista ronden. Bäst läge hade Keith, som lär sova dåligt i natt... Han hade en tuff turnering, alla partier var tunga kämparpartier in på slutsekundrarna (förutom ett, där Keith vann snabbt) där marginalerna inte riktigt var på Keiths sida. I slutronden spelade han svart mot Josef Ask (Pyramidens SK), och läget var glasklart, vinna eller försvinna (vid vinst skulle det bli en 10:e plats, 2:a DM-pris och tredje rankingpris i sin grupp). Keith körde en riskabel öppning, och det blev komplicerat. Keith la i en extra växel, spelade ett fantastiskt parti och körde över sin motståndare. Hans aktiva dam i hjärtat av vits ställning totalförlamade vit, som tappade tre bönder. Tiden började bli knapp, Keith var nere på tillägssekundrarna, och självdog dessvärre. Slutresultatet blev 4p, och en 30:e plats, en klar besvikelse. Jim spelade något bättre än Keith i början av turneringen, men fick inte till de där viktiga konverteringarna. Han gick obesegrad (med 2 vinster och 3 raka remier) in i näst sista ronden. Där tog det stopp mot stormästaren Thomas Ernst (Farsta SK). I sista ronden spelade Jim för en eventuell 2:a eller 3:e plats i DM, och Jim hade vinst i ett läge av partiet, men missade dessvärre och det blev remi. Jim slutade även han på 4p, vilket räckte till en 25:e plats (bättre särskiljning än Keith).

Ingemar pendlade som en jojo i hela turneringen, han förlorade & vann vartannat parti. I sista ronden spelade han mot Eva Johansson (Alingsås), och båda spelade för samma rankingpris. Den vinnande i striden skulle ta första rankingpris i deras grupp, det blev så "lustigt" att det blev remi (efter ett hårt parti), vilket inte gynnade någon utav dem, då de båda missade priserna p.g.a. sämre kvalitétspoäng än övriga i gruppen. Ingemar slutade på 3½p, vilket gav en 48:e plats, 3 placeringar bättre än startnumret (klen tröst).

Turneringen skrällvanns utav Peter Fendrich (Alingsås SS), som bara tappade en halv poäng mot den ryska proffsspelaren (som kom 2:a). Peter går från klarhet till klarhet, och han vann hela 8 (!!!) olika pris i turneringen. 4 skördepris (vinster mot högrankade spelare), 1:a pris i tävlingen, 1:a rankingpris i sin grupp, 1:a veteranpris, samt distriktsmästare. Helt fantastiskt, stort grattis. Avslutningsvis, återigen grattis till Gustav som var märkbart utmattad efter turneringen, förhoppningsvis gav det blodad tand. För övriga medlemmar, schack är otroligt oförlåtande, det är bara att bryta ihop och komma igen.
Slutställning

Nästa stora tävling är Påskturneringen i Norrköping, och efter det Kvibergsspelen i Göteborg, som kan vara bra uppvärmning inför SM i Stockholm.

14/2 2017, Västgöta Open 2017
I helgen går den årliga Västgöta Open av stapeln på Skara Stadshotell. Hittils är 78 spelare anmälda till turneringen, varav fyra ifrån Falköpings SS. Keith (rankad 14:e) & Jim Nordlund (rankad 16:e), Ingemar Gustavsson (rankad 46:a), och Gustav Gyllenhammar (rankad 75:a). Överlägset rankad 1:a är Vladimir Epishin (Ryssland, 2622 ELO) med hela 260 ELO över tvåan Thomas Ernst (Farsta SK, 2364). Turneringen spelas i disciplinen snabbschack, med 7 ronder med betänketiden 45 minuter per spelare & parti och 10 sekunders tillägg per drag. Turneringen spelas över två dagar, med 4 ronder under lördagen, och 3 ronder under söndagen. Deltagarlistan kan ses här!

5/2 2017, Allsvenskan Rond 5
Förstalaget åkte under söndagsförmiddagen till Göteborg, för att möta Örgrytes andralag. Det blev en riktigt blek tillställning, ifrån våran sida. Björn fick idag hoppa in som reserv, efter att en av våra nyckelspelare drabbats av sjukdom, och han hade det jobbigt på åttonde bordet. Han blev anfallen ifrån start, och föll efter ~1½ timmas spel. Näste man att falla blev Ingemar på bord 5, det var inte hans bästa dag på jobbet och han föll förhållandevis enkelt. På bord 7 kom i detta läget matchens enda remi, där Christer tog remi.

På bord 2 såg Jim trött ut, han spelade ganska oinspirerat i några kritiska lägen av partiet. Hans motståndare hade tagit god tid på sig i öppningsfasen, och hade inte mycket tid att spela på fram tills tidskontrollen. Jim spelade dock ganska blekt, och satte ingen större press på sin motståndare och fick ge upp efter ca 2½ timmas spel. På bord 1 hade Keith laborerat lite i öppningsfasen, han fick en fördel på klockan och en intressant ställning. Keith fick visa prov på sitt tålamod, och lugn i en ställning där han hade kontroll. Motståndaren tappade besinningen, och gjorde en bondeframstöt som lämnade stora hål i sin ställning. Keith slog till direkt, vann kvalitét mot ett desperat anfall som han parerade fläckfritt. Motståndaren försökte så mycket han kunde, men fick ge upp efter ~3 timmars spel.

1½-3½ underläge i detta läge av matchen, och läget var kritiskt. Kvar var partierna på bord 3, 4 & 5. Partierna på bord 3 och 4 var fördelaktiga för oss, men dessvärre vann bara Stefan (Tibro) på bord 4 då Stefan (Mariestad) hade en tung dag på bord 3, då han förlorade efter att ha haft en väldigt fördelaktig ställning. På bord 5 fick Kenneth se sig besegrad efter att ha förlorat pjäs i mittspelet, och matchen slutade med hela 5½-2½ till Göteborgslaget.

Andralaget spelade starkt idag hemma i Skövde, och besegrade ett Skara 2 som på pappret var bra mycket starkare.
Nästa match går av stapeln den 5e mars, då har A-laget hemmamatch mot SS Manhem 4, och B-laget hemmamatch mot Bosna SK.

15/1 2017, Allsvenskan Rond 4
Lagom efter att Julen stökats ut ur husen, så var det dags för den här säsongens seriefinal mot Alingsås SS hemma i ett snöigt Falköping. Matcherna mot Alingsås är alltid viktiga, och vi har de senaste två säsongerna haft nöjet att vinna dessa (även om det i slutändan blev ett fall ut ur Div 1 för bägge parter). Det blev en otrolig nerv i matchen, även om 4-4 såg ut att vara det bästa möjliga resultatet vi kunde hoppas på.

Stefan Johansson (Tibro) var först klar, efter en ganska torftig öppningssekvens ifrån bägge parter, så kunde en halv poäng bärgas för vardera lagen. Därefter blev det en svart period, ur vår synvinkel.  Asim Bratic kastade hela köksinredningen mot sin motståndare, i hopp om att få till ett dödande anfall. Det slutade dock illa för Asim, som fick se sig förlorad efter att hans motståndare försvarat sig väl. På bord 1, dit Josef idag hade blivit flyttad (i hopp om att stöka till det lite), kom spelarna ganska snabbt överens om remi. Josef hade visserligen bonde över, men han såg ingen klar väg att konvertera detta till någon vinstplan. Det får ändå ses som ett bra resultat, mot en alltid farlig motståndare (tillika förbundskapten!). Ingemar, på bord 4, hade kanske det största berget att bestiga idag. Han mötte förra helgens Hisingen Open-vinnaren, och Ingemar stretade emot ett tag i alla fall. Ingemar hade en dålig löpare, mot motståndarens starka springare (ett jobbigt läge). Han fick dock en chans att göra löparen något mindre dålig, med ett icke-intuitivt bondeslag i centrum, något han dock inte gjorde och den blev begravd för gott. Efter det så kunde Ingemar bara titta ifrån sidlinjen. På bord 2 hade Keith blivit överraskad med "Berlinmuren", som varit ett effektivt remivapen i världseliten ända sedan Kramnik använde den med stor framgång mot Kasparov. Keith var inte sugen på en teoriduell där han tveklöst skulle varit klart mindre påläst, och gick för en av de mer spelgenererande (eller inte) varianterna. Keith fick en mikroskopisk fördel, och efter lite manövrerande tyckte sig Keith få ett läge att bryta igenom i centrum. Ett läge som han tog instinktivt, det visade sig dock se bättre ut än det var, och det blev inte bättre av att Keith desperat överspelade ställningen och famlade bort en bonde. Slutspelet var nog svårvunnet för svart, även med bonde över, men det blev snabbt remi då svart slarvade tillbaks bonden.

I ungefär samma läge fick Stefan Johansson (Mariestad) remi på bord 5, en sen Julklapp ifrån sin motståndare som kört över Stefan i centrum. Stefan missade till och med vinst i slutet, men det kan vara svårt att se när man blivit pressad så hårt i ett helt parti. 4-2 till Alingsås i detta läget, och det såg helkört ut med Jims och Kenneths partier kvar. Jim, efter bra spel förra helgen, var dock sugen på att vinna (efter en tung höstsäsong) och lyckades på något underligt sätt vrida vatten ur sten och vinna en ställning där alla trodde det skulle bli enkel remi. Hoppet levde i detta läge för 4-4, då Kenneth hade lyckats pressa fram ett vinnande damslutspel (efter en miss ifrån motståndaren i försvaret). Det var dock dålig tid för bägge parter i detta läget, och Kenneth klarade tyvärr inte av att hitta vinsten. Spännande match, in i det sista! Vi får därmed gratulera Alingsås till goda chanser att ta hem serien (även om det är långt ifrån avgjort för deras del). Våra chanser dog nog med detta resultatet, även om det finns en teoretisk chans fortfarande.

Nästa match spelas i Göteborg den 5e februari för både A- och B-laget (som hade frirond idag). A-laget möter Örgryte 2, och B-laget Bosna.


7 & 8/1 2017, Hisingen Open
Den 35:e upplagan av Hisingen Open gick av stapeln i helgen, och klubben representerades av Keith & Jim, som var rankade 8:a respektive 9:a av de ~50 deltagare. Tävlingen spelas över 7 ronder, med 4 st 45-minuterspartier under lördagen, och 3 st 60-minuterspartier under söndagen. 

Jim tog 3 av 4 poäng dag 1, och gick dessvärre in i en plaskmatt i tredje ronden mot topprankade Ingvar Andreasson (SK Kamraterna). Jim hade nog remi i det partiet, men tiden började bli knapp. Samtidigt hade Keith en miserabel förstadag, och hoppet om att vara med och slåss om prispengarna grusades tidigt. Han tog 1½ av 4 poäng, och visade dåliga nerver i fördelaktiga ställningar som han byggt upp. I sista partiet för dagen var det dock inget snack, där han sprang in i en ordentlig rävsax och förlorade skoningslöst mot gamle Falköpingsspelaren, och legendaren, Leif Svensson (SK Kamraterna). 

Dag 2 handlade bara om att rädda självförtroendet för Keith, som vann tre raka partier förhållandevis enkelt. I sista ronden fick han till en "Greek gift" av absolut dödligaste variant, och vann därav snabbt & snyggt. Jim hade mer att spela för, han hade dock inte marginalerna med sig idag heller. Han hade spelat upp en förkrossande ställning mot fjolårsvinnaren Rahul Kumar (Örgryte SK), men råkade snudda vid en pjäs och fick därmed "offra" den. Därefter fick han jobba för att hålla remi, vilket han gjorde hyfsat problemfritt. I ronden därefter mötte han andrarankade IM Bengt Svensson (SK Kamraterna), och fick även där till ett fint parti. Han låg bonde över, hade löparparet och även bättre tid. Vinnande ställning, med bra spel, helt enkelt, men Jim såg sig tyvärr inte för, och hängde damen och förlorade givetvis partiet. I sista vann han ett vackert parti, efter att motståndaren kört på väldigt ambitiöst och vågat. Jim straffade detta spel, med intressanta tornmanövrar och ett kvalitetsoffer. Båda bröderna hamnade därmed på 4½ av 7 poäng, Jim med bättre kvalitétspoäng (och spelkvalitet) hamnade på 10:e plats, och Keith på 11:e plats (Slutställning). Turneringen skrällvanns av Peter Fendrich med 6 av 7p ifrån Alingsås SS, som briljerat vid flera tillfällen det senaste året. Oroväckande inför nästa veckas seriefinal mot just Alingsås.

16/12 2016, Ostblixten
Ostblixten spelades under fredagskvällen, och den lockade i år 14 spelare. Nyhet för i år var att istället för 5-minutersblixt, så spelades 3-minutersblixt med två sekunders tillägg per drag. Det blev en hård kamp i toppen, där Keith och Josef båda gick obesegrade genom turneringen, och fick 12 poäng vardera. Keith vann efter särskiljning, då han hade ett bättre resultat mot trean Jim, som fick 11 poäng. På fjärde plats kom Rune med 9 poäng, som spelade inspirerat som alltid. Han besegrade Ingemar, och spelade extremt jämnt med Josef. Han kunde dock ändrat ställningen i toppen helt, då han i sitt parti mot Keith körde på för kung och fosterland och höll på att få in en knockout, men Keith kontrade och vann tillslut. Rune vann för övrigt Ostblixten 2013.

Prisutdelningen var som vanligt, med lotteri (en lott per inspelad poäng), och första ostpris vanns utav Ingemar. Resultat från turneringen kan ses här.

4/12 2016, Allsvenskan Rond 3
Förstalaget besöktes idag utav Lidköpings SS, som på pappret såg ut att vara en mumsbit, men av erfarenhet så vet vi att Lidköping alltid är en svår motståndare. Matchen började fint för oss, då Josef idag var snabbast klar. Han vann ett parti som såg ut att vara svårvunnet, men hans motståndare gjorde en grov tabbe och fick ge upp. Därav blev Ingemars snabbast vinnande trend bruten, han var dock inte långt efter Josef att avgöra sitt parti. Ingemar hamnade lite knepigt, men efter ett ganska gravt misstag av motståndaren så lyckades Ingemar ta över partiet och avgöra snyggt med en matt i slutspelet mitt på brädet med torn och bonde. Både Josef och Ingemar har nu tre raka i serien, bra jobbat!

J-O Sundqvist hade blivit erbjuden remi på bord 5, och matchläget såg väldigt bra ut så han tackade ja. Christer, på bord 8, spelade starkt och pressade sin motståndare på bred front med sina bönder. Terrängfördelen visade sig avgörande, och Christer vann även han förhållandevis snabbt. 3½-½ till oss i detta läget, men här slutade det roliga i matchen, då det blev en viss nerv. Keith, på bord 2, pressade sin motståndare något i en tveeggad ställning. Med en såpass fluid bondestruktur så kunde det sluta med alla tre resultat, och initial tidsnödsnerv. Keiths motståndare försvarade sig exemplariskt, och Keith vågade inte ta för stora risker, han stängde i centrum och därefter var Keiths spel bortblåst. Partiet ebbade ut i en taktisk sekvens, där en stor del av materialet blev nedbytt, och spelarna enades om remi. Minst lika i matchen var därmed bärgat. Jims misär fortsatte dock idag, det blev ett skarpt parti där Jim tyvärr drog det kortare strået. Han offrade pjäs i en dålig ställning, där han redan räknat ut att han var förlorad. Hans motståndare spelade säkert, och tillät inget motspel och Jim fick ge upp partiet.

Två partier kvar nu, och vi behövde minst en remi för att vinna matchen. Det såg inte ut som om det skulle vara otänkbart, men Kenneths motståndare erbjöd lite chockerande remi tidigt, vilket Kenneth gladeligen tackade ja till för matchseger! Hans motståndare kanske hade räknat fel, för även om ställningen såg remiartad ut så fanns det mycket spel kvar för att försöka bärga en poäng. Partiet på bord 4 var enda kvarvarande nu, Stefan (Tibro) hade hamnat i ett svårt läge mot före detta Falköpingsspelaren Bo Olsson. Stefan hade två torn, mot springare, löpare och torn (med två bönder vardera på samma sida av brädet), vilket kan vara en tuff uppgift att försvara, även om det säkerligen är remi med fläckfritt spel. Stefan hamnade tufft, och förlorade terräng och fick tillslut ge upp partiet. Därmed blev det seger med minsta möjliga marginal, 4½-3½. Samtidigt spände Alingsås musklerna, och körde över Säffle med hela 7½-½ hemma i Alingsås. Skrämmande besked för oss, då vi möter just Alingsås i nästa match. I övrigt nosar Göteborgslagen oss i baken, då SS Manhem 4 återigen vann stort, 6-2 mot Mölndal, och Örgrytes andralag besegrade SA Fenix Borås med 4½-3½.

Vårat andralag spelade mot SS Manhem 8 hemma i Skövde, och fick tyvärr lämna en walk over på bord 8. Göteborgslaget vann komfortabelt med 6-2, och vårat andralag ligger därmed näst sist i tabellen. Inga Falköpingsspelare fanns med i laguppställningen.

Nästa match spelas efter Juluppehållet (15e januari), då möter förstalaget Alingsås SS hemma. Det blir en svår, och otroligt viktig match där Alingsås har revansch att utkräva för de senaste två säsongerna i division 1. Alingsås får dock räknas som klara favoriter i matchen, med tre raka krossar. Deras ankare Anders Wengholm blev dessutom utsedd till förbundskapten för Sveriges herrlandslag i schack i slutet utav november, vilket även det kräver yttersta respekt (länk för artikel, väl värt att läsa). Andralaget spelar tyvärr inte den 15e januari, utan spelar sin nästa match den 5e februari hemma mot Skara SS 2.

20/11 2016, Allsvenskan Rond 2
Förstalaget besökte idag Säffle för en långväga bortamatch i den allsvenska serien. Matchen började väldigt bra för oss, då Ingemar återigen vann snabbast på bord 6. Ingemar fick till ett förkrossande anfall mot vits kung, slog sönder kungsställningen och levererade nådastöten effektivt. Det hela var över på strax över en timmas spel. Även på bord 7 vann Kenneth Wiman ganska snabbt mot sin motståndare, dock på ett annorlunda vis. Kenneth fick tidigt en ganska trygg materiell fördel (1 bonde), mot viss kompensation, men det var inte detta som skulle avgöra partiet. Mobiltelefonen ska alltid vara avstängd, men det visade sig att Kenneths motståndare fick SMS på ljudlöst läge (icke schackrelaterat). Ingemar (som var domare) gick in och dömde tidstillägg (och tidsavdrag för motståndaren) vid den andra instansen av SMS. Det visade sig dock, att något utanför schacket drog i motståndaren och han var tvungen att lämna lokalen i all hast (vi hoppas inte att det var något av den allvarligare graden), och Kenneth vann på tid. I ungefär detta läge hade Keith blivit erbjuden remi av sin motståndare på bord 1, och han vände sig om för att kika på vad det var för ståhej som pågick. Han gick med på remi i en balanserad ställning (med lite tid kvar på klockan för båda spelarna), där det skulle vara allt för riskabelt att spela vidare för vinst. Särskilt med tanke på att en säker remi skulle ge en trygg 2½-½ ledning.

En stund senare skulle matchen vara avgjord, Stefan Johansson (Mariestad) på bord 5 vann övertygande, och strax inpå gjorde hans namne på bord 4 detsamma. 4½-½ nu, Jim hade snubblat lite i öppningen (efter att ha sett ut att komma i en bekväm ställning). Han var väldigt missnöjd med sitt spel, men stretade tillbaks för att förhållandevis enkelt avveckla till ett oavgjort resultat på bord 2. På bord 3 spelade Josef en udda variant, som dock svart hade spelat själv (så det blev inte den överraskning Josef hoppats på). Partiet blev väldigt komplicerat, och Josef vann bonde i kaoset (mot kompensation för svart). Kaoset lättade dock, och svart tappade även en kvalitét i detta läget och läget var kört. 6-1 till oss nu, med ett parti kvar, partiet på bord 8 för J-O Sundqvist. Jan-Ove hade vart pressad i stora delar av partiet, men höll ihop försvaret så gott han kunde. Ställning i den begynnande tidsnöden var väldigt oortodox, svaga bönder (långt framskjutna i fiendens territorium) för bägge sidor, och svaga kungsställningar. I tidsnöden spelade nog J-Os motståndare lite inexakt, och tappade sin fördel, partiet mynnade ut i en snabb remi efter tidskontrollen, och en väldigt skön 6½-1½ seger var ett faktum.

Andralaget åkte till Göteborg för att möta Bosna SK, och det blev dessvärre en brakförlust (2-6). Enda vinsten togs utav Christer Thörnqvist på bord 2, och Falköpingsspelaren Björn Perneborn förlorade dessvärre på bord 7.

Nästa match spelas redan om två veckor (4e december), förstalaget möter då Lidköpings SS hemma. Andralaget har även de hemmamatch, de möter SS Manhem 8.

12/11 2016, Västgöta Cupen
Falköpings SS deltog i Västgöta Cupen, som gick av stapeln i Alingsås under lördagen. Västgöta Cupen är en ny lagturnering (4-mannalag) som spelas i snabbschacksformat (15 minuter per spelare och parti). Falköpings lag såg ut som följande: Jim Nordlund (bord 1), Josef Håkansson (bord 2), Ingemar Gustavsson (bord 3), och Andreas Jonasson (bord 4).
Detta blev Andreas Jonassons tävlingsdebut för Falköpings SS (i och med frånfallet av Keith), och han gjorde en bra insats. Han spelade bra mot starkt motstånd, och fick med sig en seger hem. På bord 3 hade Ingemar det ganska tungt, han förlorade partier på tid, feldrag och dylikt. Inte Ingemars turnering helt enkelt. I toppen spelade Jim och Josef starkt, Josef gick obesegrad genom turneringen, och Jim förlorade ett slutspel mot starke Lars-Göran Eklund ifrån segrarlaget Skara SS 1. Falköping slutade på en femteplats (utav 11 lag). Segern togs som sagt utav Skara SS 1, tvåa kom Lidköpings SS, och trea Alingsås SS 1.
Fullständiga resultat för Falköpingsspelarna kan ses här.

23/10 2016, Premiär för Allsvenskan

Idag drog Allsvenska säsongen 2016/2017 igång, och det var hemmamatch mot SA Fenix Borås. En match som måste vinnas, då vi på pappret är så mycket starkare, men som vi vet av egen erfarenhet från Div 1 så är dessa matcher långt ifrån lätta att vinna alla gånger. Boråslaget kom endast till matchstart med 7 spelare, vilket inte gjorde våran uppgift svårare. Dock blev det jämnare än väntat, SA Fenix satte upp sin laguppställning väldigt strategiskt. De hade slängt in två lägre rankade spelare på bord 2 & 3 som "offer" mot Keith & Josef, medans deras högre rankade spelare skulle försöka håva in vinster på bord 4 & 5. Detta var en smart strategisk lösning, som dock inte fungerade, då det blev tillknäppta partier på bord 4 & 5, vilket resulterade i harmlösa remier för Stefan Johansson duon. Första partiet, med ett avgörande resultat, att bli färdigt var Ingemar (återigen!) på bord 6. Han mötte en klart lägre rankad, och fick ett anfall mot motståndarens kung (förhållandevis billigt) och vann pjäs. Ingemar kände att han ville ha en större utmaning, och satte bort en pjäs strax efter... Dock var anfallet inte över, och motståndaren fick kapitulera strax därefter. Fint anfall, om än inte fläckfritt genomfört. På bord 1 spelade Jim ett väldigt intressant parti, alla resultat var möjliga i den obalanserade ställningen. Jim tog en ganska kraftig risk att gå på knock när motståndaren såg ut att snubbla till. Detta visade sig dock vara en synvilla, då Jim i tidsnödens begynnelse inte fick in avgörandet. I detta läget var alla broar brända, och Jim fick ge upp partiet. Josefs parti på bord 3, var även det av den skarpare valören. Hans motståndare chansade hejvilt, och Josef plockade på sig materiella fördelar mot minimal kompensation. Det är dock alltid obehagligt att spela sådana partier, då vissa typer av spelare trivs i vinna- eller försvinnapartier. Josef spelade dock säkert, och hans motståndare blev frustrerad och försökte påpeka en fullständigt galen, (och felaktig) regeltolkning, kanske i hopp om att störa Josef. Vinst för Josef blev det i alla fall, klockrent. Enda kvarvarande parti, vid ställning 4-3 till oss, var Keiths på bord 2. Keith spelade väldigt lugnt i öppningen (nästintill tamt), och Fenix strategi att få remi på bord 2 såg ut att vara fullt möjligt. Keith hade dock en minimal fördel hela tiden, men svarts ställning hade inga svagheter alls. Det enda lilla hopp var svarts pjäskoordination, som inte var optimal. Keith spelade säkert för att utnyttja denna lilla brist i svarts ställning genom att säkert mala ner sin motståndare i centrum. Svart förlorade bonde, och i desperation försökte han att komma loss. Vit släppte dock inte stryptaget, och offrade temporärt tillbaks bonden för att återigen ställa svarts pjäser på icke-optimala rutor. Keith stängde in, och skar av reträttfält för svart och cashade in två bönder, men i desperationen offrade motståndaren en tredje för att få till bluffchanser. Partiet avgjordes dock snabbare på detta sätt, då inga missar gjordes och Boråsspelaren fick ge upp efter ~4½ timmas spel. Slutsiffrorna skrevs till 5-3, något vi inte kan vara helt nöjda med mot ett klart svagare lag (med en WO dessutom). Första matchen på säsongen är dock alltid svår, och vilken seger som helst är välkommen.

I skrivandes stund så är endast en match till avgjord, Alingsås körde över Mölndals SK med 6½-1½ hemma. Alingsås får nog ses som favorit till serieseger tillsammans med oss och Säffle. Nästa match för oss är en svår långväga bortamatch mot just Säffle.

I Div 3, grupp 7 vann vårat andralag med samma siffror (5-3) borta mot Skara II. Inga Falköpingsspelare fanns med i truppen.

Nästa match spelas om fyra veckor, den 20e november, med förstalaget på bortaplan mot Säffle och andralaget beger sig till Göteborg för att möta Bosna SK.

1/10 2016, Snart drar serierna igång igen! (23e oktober)
Den 23e oktober startar de allsvenska serierna för säsongen 16/17. Förstalaget, som åkte ur Div 1 förra säsongen, spelar i år i division 2 (grupp 6), och andralaget spelar i division 3 (grupp 7). I första ronden startar förstalaget hemma mot SA Fenix Springaren (Borås), och andralaget möter Skara SS II på bortaplan.

26/5 2016, Vårsäsongen avslutades
Höstsäsongen kör igång torsdagen den 15 september.

12/5 2016, Sista LASK-listan, och höstens serie
Trots den tunga nedflyttningen så gick senaste säsongen bra ratingmässigt för klubbens aktiva medlemmar. Jim hade en stark vårsäsong, och var uppe på den magiska 2200-gränsen inför sista matchen mot Skara. Tyvärr förlorade han den, och hamnade på 2191 LASK och 2166 ELO. Keith började hösten starkt med att spräcka CM-titelnivå i ELO (2200), men efter grova tabbar och undermåligt spel så slutade han på 2156 ELO och 2151 LASK. Josef tog sista chansen att slå sig in över 2000 LASK, 2011 blev slutsiffran. I ELO har han vart över 2000 länge, och 2100 är nära (2091 just nu).
Bordsprisvinnande Ingemar har ångat på i år, han kom äntligen över 1900-gränsen igen. Något han inte varit över sedan slutet av 2009. 1922 LASK blev slutsiffran, och hans ELO ligger på 1891.
Ifrån B-laget så har Björn tappat några ynka poäng, 6 LASK ner till 1509. Ratingpriset för bästa uppgång går därmed till Ingemar, som gått upp hela 62 LASK under säsongen. I övrigt är siffrorna bra ändå: Josef +50, Jim +30, Roger +14, Keith+4,  Björn -6.

Framöver blir det inga fler LASK-listor, utan ELO endast. Fides internationella ratinglista uppdateras varje månad, så vi får se hur listan kommer att uppdateras på hemsidan framöver.

Den preliminära lottningen finns nu uppe på Sveriges Schackförbunds hemsida, och höstens serie ser ut att bli en västgötaserie, och ett lag från Värmland. Division 2, grupp 6: SS Manhem 4, SA Fenix Borås, Örgryte SK 2, Alingsås SS, Mölndals SK, Lidköpings SS samr Säffle SK.

Andralaget ser ut att hamna i en deformerad grupp, med endast 6 av 8 platser fyllda. Div 3, grupp 7, en Göteborgsserie: Bosna SK, Skara SS 2, Kålltorps SS 2, SK Solrosen (Göteborg), SS Manhem 8.

Klubben vill därmed tacka för denna säsong, och önskar lycka till i sommarens turneringar, som SM i Uppsala bland annat.

13/3 2016, Allsvenskan rond 7
Förstalaget hade bara en målsättning i dagens hemmamatch mot Skara SS, att vinna. Förlust i matchen, och hoppet om att överleva i division 1 skulle vara helt borta. Det började riktigt tungt, då en miss i förberedelserna för matchen resulterat i att Stefan, på bord 5, missförstått starttiden. Han skyndade sig så gott han kunde till Falköpings spellokal men kom till brädet 35 minuter efter utsatt starttid (efter 30 minuter döms matchen till en walkover), bistert. Ingemar inkasserade dock en förhållandevis enkel vinst redan efter en timmas spel på bord 8, och matchen var lika igen. Kenneth gick strax därefter med på en remi på bord 6. Nästa parti att avgöras, blev Josefs parti på bord 4, efter ca 2½ timmas spel, ytterligare en remi. Dessvärre såg de kvarvarande partierna risiga ut, på bord 7 låg Christer bonde under. På bord 3 var Stefan (Tibro) hårt pressad, och såg ut att gå mot förlust. Toppborden var lite mer oklara, och med väldigt komplexa ställningar så var det där de viktiga segrarna behövde komma om vi skulle ha en chans i matchen. Jim, på bord 1, började jaga vits kung i ett riskfyllt anfall. På bord 2 hade Keith kommit i en klurig ställning, där tiden började bli tight för båda spelarna (med ganska många drag till tidsnöden).

Dessvärre förlorade Stefan på bord 3, men hoppet lyste upp något när Christer räddade partiet till en remi (2½-3½ underläge nu). Det var vinna eller försvinna för bröderna Nordlund nu, och det blev dessvärre det senare. Jims anfall rann ut i sanden, och den resulterande ställningen var förlorad, och därmed matchen. På bord 2 hade Keith det jobbigt han med, han tog vissa risker, och det straffade honom idag igen. Motståndaren kombinerade till sig en bonde, och Keith höll på att förlora på tid. Han smällde ut sitt sista drag innan tidskontrollen med endast 1 sekund kvar på klockan. Ställningen efter tidsnöden var inte lika klar längre, någonstans på vägen hade Keiths motståndare tappat stora delar av sin fördel. Keith gjorde sig dock mentalt redo för att bli plågad i några timmar till, då hans motståndare hade vissa vinstchanser (men kanske hållbart med fläckfritt spel). Keiths motståndare var dock generös, då han inte hade tid att sitta så länge som skulle krävas för att göra ett försök att vinna (partiet hade redan pågått i 3½ timme) och bjöd remi, vilket Keith gladeligen accepterade. Matchen var ändå redan vunnen för Skara, det blev 5-3 till bortalaget. I den andra bottenstriden körde SK Kamraterna 2 över Alingsås SS med 6-2, vilket innebar att vi behövt slå Skara med hela 5½-2½ för att hänga kvar. Örebro vann sin sjunde raka match, och vann Div 1 Västra utan några större problem. Tvåa i serien blev SS Manhem 2 efter en 5-3 seger i Jönköping.

Andralaget fick en poäng tillslut, efter ett lika resultat borta mot Vaggeryd.

Vi vill därmed tacka för oss i division 1, som vi själva inte förväntades hänga kvar i varken i år eller förra året. Det känns dock bittert då vi i början av säsongen såg ut att kunna hänga kvar komfortabelt efter 4-4 mot serietvåan SS Manhem 2 (som toppat laget dessutom), och vinst mot Alingsås. Därefter gick det dock klart utför med 4 raka förluster, där matchen mot Örebro kunde slutat oväntat bra för oss om marginalerna vart på vår sida. Förlusten mot Kamraternas andralag blev givetvis spiken i kistan, och det var verkligen en hård kamp ända in i det sista.

Ingemar vann bordspriset, med 4 poäng utav 7, där han vann alla sina vitpartier och förlorade alla sina svartpartier. Jim spurtade bra efter nyår, men föll dessvärre i sista ronden, och hamnade på 50% (3½ av 7). Keith rivstartade säsongen starkt, och såg ut att bli lika viktig för laget som han var förra säsongen. Men med en tung blunder i rond 3, så hämtade han sig aldrig, och spelade inte så övertygande i resterande matcher, han slutade på 3 av 7p. Josef spelade bara fyra matcher, men två vinster och två remier får anses som en stark insats. 

28/2 2016, Allsvenskan rond 6
Förstalaget åkte idag till Göteborg på en mycket viktig, och på pappret jämn match. Matchen blev även svettigt jämn, där slutresultatet först fastställdes efter nästan 5 timmars spel. Det började bra för oss, med en viktig seger för lagledare Ingemar på bord 7, efter ca 2½ timmas spel. Ingemar fick fint spel efter öppningsfasen, och fick i slutdelen av partiet in två torn på sjunde raden. Svart fick snabbt ge upp partiet strax därefter. En halvtimma senare reducerades matchen till 1-1 efter en förlust för Keith på bord 1. Keith spelade lite väl riskabelt, och med bristande form den senaste tiden så föll han tungt i tidsnöden efter att hans motståndare lyckats slingra sig undan Keiths hot. 

Vi slog tillbaka snabbt genom att Josef vände sin ställning från tight försvar till en snabb vinst i tidsnöden, efter en ganska grov tabbe från sin motståndare. Det gäller dock att vara alert på misstag, och Josefs instinkt imponerade. Det tog dock inte lång tid innan matchen vände igen, ca 30 minuter efter att Josef vunnit så hade Jan-Ove och Christer förlorat på bord 6 och 8, och det stod nu 3-2 till hemmalaget. Lite bitter dock, då Christer missade vinst tidigare i partiet.

På bord 5 hade Stefan (Mariestad) två merbönder, men svag kungsställning och en farlig motståndarspringare nära kungen. Med damer på brädet kunde Stefan inte komma loss utan att riskera att sätta sin egen kung i matt så han fick gå med på remi. På bord 2 var Jim nu piskad att vinna, han hade hamnat i ett slutspel med två löpare på vardera sida och lika antal bönder. Jim spelade tekniskt bra, och lyckades skärma av vits kung på ett sätt som gjorde att hans motståndare begick ett ganska kraftigt misstag, och Jim konverterade enklare än väntat (efter ca 4 timmars spel). 3½-3½ i detta läget, olidligt spännande. Dessvärre var Stefans (Tibro) ställning på bord 3 i detta läget hopplöst, och han förlorade efter strax under 5 timmars spel. Nattsvart förlust, och även om Alingsås förlorade mot Örebro SS borta så ser läget väldigt dystert ut. Just nu ligger vi över strecket, men om vi förlorar mot Skara SS i nästa match så åker vi ur division 1. Detta för att Alingsås möter just SK Kamraterna 2 i nästa match, och om de vinner kommer de upp i samma poäng som oss fast med bättre bordspoäng. Så det blir en mycket viktig hemmamatch mot svåra Skara om två veckor, Skara som för övrigt visade styrka idag genom att slå Jönköping hemma med 5½-2½ dessutom. 

Andralaget hade hemmamatch mot Majornas SS 2, och förlorade även de med minsta möjliga marginal. Björn var enda Falköpingsspelare i truppen, och han vann mot en lägre rankad motståndare. Andralaget ligger hjälplöst sist med en rond kvar att spela. 

20-21/2 2016,Västgöta Open
Årets upplaga av Västgöta Open spelades i Skara Stadshotell. Exakt 100 spelare var anmälda till tävlingen men på grund av sjukdom och andra orsaker var det bara 86 spelare som kom till start. Från Falköping deltog Ingemar Gustavsson. Tävlingen vanns av den på pappret starkaste spelaren Linus Johansson, Limhamns SK. Han tog 7 poäng av 8. Sven Svensson från Borås Fristads SK blev distriktsmästare med 6 poäng. Det räckte till en sjätte plats i tävlingen. Ingemar Gustavsson började bra och vann mot en av favoriterna, Lars Madebrink, i den andra ronden, men sedan gick det sämre. Han landade på 3,5 poäng av 8 och kom på 56:e plats till slut.

31/1 2016, Allsvenskan rond 5
Serieledande Örebro SS besökte idag vårt förstalag i Falköping, och det blev en riktigt tuff drabbning lagen emellan. För ovanlighetens skull så var det besökande laget bara högre rankat på 6 av 8 bord (Keith och Josef var högre rankade än sina motståndare). Matchen förlorades med 5-3, men minst tre partier kunde haft andra resultat (vilket kunde resulterat i 4-4 eller till och med vinst för oss). Snabbast klar, som vanligt denna säsongen, var Ingemar på bord 7. Det blev grova komplikationer tidigt i partiet, där Ingemar såg ut att gå vinnande ut ur duellen. Så blev dock inte fallet, då Ingemar spelade något för snabbt i ett kritiskt läge av partiet, och tappade hela poängen. Kenneth Wiman blev nästa person att falla, Kenneth som varit så betydande de senaste säsongerna fick inte spelet att stämma idag och förlorade förhållandevis enkelt. 2-0 i detta läget, och efter en remi i en balanserad ställning på bord 3 för Stefan (Tibro) såg läget kritiskt ut. Jim, på bord 1, hade kommit bra ut ur öppningen, och såg ut att ha en fördel. Han spelade dock inte helt perfekt, och ställningen rann ut i ett dött tornslutspel, remi följde snabbt. På bord 8 hade Christer spelat ett bra parti schack, och såg ut att gå mot vinst. Han borde hamnat i ett olikfärgat löparslutspel med två merbönder, där motståndaren hade vissa remichanser. Christer gjorde dock ett misstag som gjorde att han förlorade partiet, dessvärre. Josef spelade ett starkt parti på bord 4, han fick fint pjässpel och en långt framskriden fribonde som visade sig avgörande, Josef vann därav ett fint parti.

Spelarna (Stefan, Mariestad) på bord 5 kom nu överens om remi, i ett remislutspel då Örebrospelaren insåg att vinsten var bärgad för Örebro i detta läget.
Alla blickar vändes nu till bord 2, där Keith tidigt hamnat i en otrolig knipa, efter lojt spel i öppningen. Keith blev torterad i flera timmar i en ställning som såg otroligt svårförsvarad ut, men han visade sin klass när det såg som mörkast ut! Hans motståndare pressade hans svaga kungställning, och när Keith hängde som tyngst i stolen så vände han partiet, svart valde fel vinstväg och Keith kontrade instinktivt. Åskådande publik trodde nu att Keith vänt partiet till vinst, men det fanns antagligen inget, då en skärrad Keith tog ut forcerade remisschackar efter 4½ timmas spel. 
Övriga resultat i serien var väldigt jämna, Alingsås klarade 4-4 hemma mot Majornas SS. Skara SS föll hemma, med minsta möjliga marginal, mot SS Manhem II, och Jönköping besegrade SK Kamraterna II med samma siffror hemma.

Andralaget hade idag frirond, och Lidköpings SS fortsätter att ånga på i deras serie.

Nästa match är den 28e februari, och då är båda våra lag på bortamatch i Göteborg. För förstalaget väntar ödesmatchen mot SK Kamraterna II, lagets framtid i Div 1 hänger helt på den matchen, och vi hoppas givetvis att vi kan toppa laget, och formen, till denna match. För andralaget väntar Majornas SS II, en svår men otroligt viktig match för jumbon Östra Skaraborgsalliansen II.

17/1 2016, Allsvenskan rond 4
Det blev dessvärre aldrig någon riktig match mot Majornas SS idag, dagen började dåligt med att Josef, som skulle suttit på bord 3, försov sig och missade tåget till Göteborg. Ingemar fick omorganisera laget i sista stund, och det kändes som det skulle bli svårt att rubba svåra Majornas SS. Vi var lägre rankade på alla bord, utom bord 1 (några ynka ELO högre för Keith över sin motståndare). Matchen drog igång, och efter 1½ timma stod det 3-0 till Majornas SS. Jan-Ove hade det tufft på bord 4, och förlorade. Ingemar utjämnade enkelt som svart på bord 6, efter en blygsam öppning av sin motståndare. Ingemar överspelade dock sin ställning, tappade kvalité och därefter var det inte mycket mer att säga, tyvärr. Christer tvingades gå med på remi på bord 7, då något annat resultat inte fanns i ställningen. Stefan (Tibro) hade det tungt på bord 3, och tvingades ge upp partiet. Det hade bara gått ~2 timmar och matchen var redan förlorad. De tre partier som var kvar såg dock lovande ut, för att snygga till siffrorna lite.
På bord 5 leder Stefan (Mariestad) med kvalité och det ser bra ut. På toppborden spelade bröderna Nordlund inspirerat och våghalsigt. På bord 1 såg Keith ut att komma något knepigt ut ur öppningen, men han beslutade sig för att öppna upp ställningen för sina pjäser till priset av en svag isolerad centrumbonde. Det visade sig vara rätt beslut, han roffade åt sig initiativet och pressade för vinst. Han var snubblande nära att fälla sin motståndare, som försvarade sig tappert och exakt. Keiths tid kröp stadigt ner mot 0, och ställningen blev mer och mer komplicerad. Med 10 drag kvar till tidskontrollen, och mindre än 5 minuter på klockan, så körde Keith iskallt vidare och offrade två pjäser för torn och en långt framskjuten fribonde. Han trodde att detta var tillräckligt för vinst, men när 40 drag var passerade (och 30 minuter adderat till tiden) så visade det sig att svart hade tillräckligt med motspel för att tvinga Keith att ta ut remischackar. Partiet på bord 2 var kanske ännu vildare än det på bord 1, Jim verkade sugen på ett avancerat parti och hans motståndare var inte rädd för att bjuda upp till dans. Vit verkade ha viss kontroll ett tag när Jim byggde upp ett anfall mot vits kung. Vit utnyttjade inte ett tveksamt drag ifrån Jim, och därefter slog Jims anfall igenom. Jim krossade vits bondeskydd och därefter föll pjäser (och bönder) för vit till höger och vänster i tidsnöden, och Jim inkasserade sin första vinst för säsongen efter ca 3½ timmars spel. Sist kvar var Stefan, på bord 5, han hade i detta läge tappat tillbaka kvaliteten och såg ut att ligga risigt till. Han höll dock remi, och matchen slutade med 5½-2½ förlust.
I toppen av tabellen vann Örebro med 5-3 hemma mot Jönköping. SK Kamraterna II klarade 4-4 hemma mot Skara SS, vilket gör bottenstriden mycket tuffare. Alingsås SS föll med minsta möjliga marginal borta mot SS Manhem II.

Andralaget hade idag bortamatch mot Skara SS II, och förlorade dessvärre sin 4e raka match. Det blev en 5-3 förlust, där Skara 2 var högre rankat på 7 av 8 bord. Björn Perneborn var enda representant ifrån Falköping, med en remi på bord 7.

Nästa match är redan om två veckor (31/1), då besöker Örebro SS förstalaget och andralaget har frirond.

10/1 2016, Hisingen Open (Dag 2)
Dag 2 fortsatte dessvärre inte i samma spår som första dagen. Jim föll i alla tre partierna, varav de två första mot två förhandsfavoriter. För Ingemar gick det inte mycket bättre, han tog en remi på de tre sista partierna. Turneringen vanns utav Rahul Kumar (Örgryte SK) på 6½ av 7p.

9/1 2016, Hisingen Open (Dag 1)
Idag började snabbschacksturneringen Hisingen Open. Tävlingen sträcker sig över två dagar, med fyra 45 minuterspartier första dagen, och tre 60 minuterspartier dag två. Falköpings SS representeras av Jim Nordlund och Ingemar Gustavsson. Båda har haft en godkänd första dag, där Jim är med i toppen på 3½ utav 4p, och Ingemar har tagit 2½ utav 4p.

11/12 2015, Ostblixten
Igår spelades den årliga Ostblixten. Den drog i år till sig 12 deltagare, allt från dagens medlemmar till medlemmar från förr. Turneringssegern delades mellan Josef och Keith, som tog 9½ av 11p vardera. Josef gick obesegrad genom turneringen med 3 remier, medans Keith föll i en tidsnödsduell mot turneringstrean Ingemar (8½p). Värt att notera är att klubbens kanske mest meriterade blixtspelare, Jim, saknades i tävlingen, med en 7e plats i Blixt-SM 2003 som främsta merit.
Turneringspriserna delades ut på sedvanligt sätt, genom lotteri, där 1 inspelad turneringspoäng resulterar i en lott (1 lott garanterad vid 0p). Första ostpris vanns utav före detta Skol-SM vinnaren Erik Karlsson.

Falköpings SS hälsar därmed en riktigt God Jul, och välkomnar alla medlemmar, gamla som nya, tillbaka efter Juluppehållet. Den preliminära ratinglistan för 1/1 2016 finns även att beskåda på ratingsidan (även om den inte är aktuell ännu).
6/12 2015, Allsvenskan rond 3
Idag spelades kanske säsongens viktigaste match, hemmamatch mot Alingsås SS. Vi kunde idag inte skrapa ihop starkast möjliga lag, dessvärre. Efter fyra återbud så såg hoppet litet ut att skrälla i år igen. Det ljusnade dock, då även Alingsås hade problem att få ihop sitt bästa lag. Matchen körde igång, och precis som i förra matchen (mot SS Manhem 2) så vann Ingemar snabbt. Hans motståndare fick ett hjärnsläpp i öppningen, vilket resulterade i pjäs under. Strax därpå gick Jim med på ett remianbud på bord 1 i en ställning med många obalanser, och ganska ograciös bondestruktur.
Dan Fogelberg var tillbaks i Falköpings A-lag, efter många års paus. Han spelade som i fornstora dagar, och vann ett brinnande parti på bord 7. I detta läget stod det 2½-0½ och matchen låg helt i våra händer. På bord 2 hade Keith full kontroll (tillsynes) över ställningen, och såg ut att gå mot möjlig vinst. På bord 3 hade Jan-Ove Sundqvist offrat kvalitét för extrabonde och två fribönder. Han såg ut att gå mot vinst. På bord 4 spelade Kenneth Wiman väldigt bra, och gick även han mot vinst. På bord 5 såg läget värre ut, förlust såg ut som troligast resultat för oss där. På bord 8 såg läget åter bra ut, och vinst var troligt där för (i sista minuten) inhoppade reserven Asim Bratic. Det skulle dock mörkna ganska kraftigt innan det blev ljust igen... Keith spelade inte helt bra när han skulle konvertera sin fördelaktiga ställning, och valde en krånglig väg. Hans motståndare bjöd remi, och Keith funderade över matchsituationen och även över den på brädet. Han kände kanske att han inte kunde förlora ställningen, och valde att fortsätta lite till. Det blev dock en tidig julklapp till sin motståndare, då han förlorade på det kanske tyngsta psykologiska sättet. Draget efter remianbudet fick Keith en kraftig hjärnblödning (figurativt), och satte bort parti och möjligen även hela matchen. Keith, helt förkrossad över att kanske bli syndabock i det viktigaste läget av matchen (i säsongens viktigaste match), spelade tafatt vidare några drag. Hans motståndare konverterade dock enkelt partiet till seger. Dessvärre förlorade även Stefan på bord 5, och matchen var nu helt plötsligt levande igen! (2½-2½) Kenneth vann dock övertygande, och Asim hade råd att slarva bort sin seger till remi. Matchen var som sämst 4-4 nu, och det ser i detta läget fortsatt bra på bord 3 för oss. Jan-Ove konverterade partiet till matchseger (5-3)! En otroligt skön och viktig seger i botten av tabellen, där även konkurrenten SK Kamraterna 2 förlorade. De förlorade i ett Göteborgsderby mot SS Manhem 2 med klara 6-2. I toppen vann Örebro SS med 5-3 mot Skara SS borta, och Jönköping-Huskvarna SK besegrade Majornas SS med samma siffror.

Andralaget hade idag hemmamatch mot SA Fenix Springaren (Borås) hemma i Skövde. SA Fenix kom bara till start med 5 spelare, men dessa spelare vann matchen med 5-0! Fyra av dessa Boråsspelare var klart högre rankade än våra spelare, medans läget på bord 5 var mer jämnt styrkemässigt. Roger och Mattias ifrån Falköping satt på bord 7 och 8 och fick därav WO-vinster i 5-3 förlusten.

Nästa match spelas efter Juluppehållet, den 17e januari, då beger sig förstalaget till Göteborg för att ta sig an Majornas SS, och andralaget åker till Skara för att möta deras andralag.

På torsdag spelas den årliga Ostblixten, som blir sista klubbkvällen innan Jul- och nyårsuppehållet. Välkomna!

15/11 2015, Rond 2 Allsvenskan
Förstalaget hade idag en svår bortamatch mot SS Manhem II i Göteborg, vi var lägre rankade på samtliga åtta bord och toppspelarna spelade dessutom för SS Manhems elitserielag förra helgen. Matchen började dock bra för oss, Ingemar Gustavsson var på lekhumör och mattade sin motståndare väldigt vackert med en springare på h8. Strax därefter rullade fler resultat in, på bord 2 gick Jim med på remi i en något fördelaktig ställning för honom. På bord 5 och 6 fick vi dessvärre inkassera förluster, och en remi för Josef på bord 4. I detta läge var det underläge med 3-2 i matchen, men det såg ljust ut. Keith spelade ut sin motståndare på bord 1, Christer gjorde likadant på bord 8, och läget var spänt på bord 3 (men såg ok ut i detta läge). Christer vann först av dessa tre, och sedan hände något som inte hör hemma i en gentlemannasport som schack. Keiths motståndare hade nu insett att han blivit utspelad, och såg att ställningen var påväg att rasa. Han valde då att försöka psyka Keith och kalla honom något helt opassande och förolämpande. Keith blev först chockad över vad som sades, och blev sedan rosenrasande. Psykningen hade delvis fungerat, Keith skällde ut sin motståndare och fick honom varnad. Han tog därefter ett par minuter att lugna ner sig (efter inrådan från storebror), satte sig ner igen och konverterade enkelt den överlägsna ställning han byggt upp. Matchen var nu vänd till överläge för oss, 4-3. Tyvärr hade Stefan, på bord 3, det jobbigt i tidsnöden, och förlorade partiet efter ca 4½ timmas spel. Lika resultat mot SS Manhem 2 måste dock ses som ett väldigt bra resultat, fast det känns lite surt då vinsten kändes som att den fanns där någonstans.

I toppen vann Örebro SS mot SK Kamraterna 2 med 6-2, och Jönköping-Huskvarna SK vann med minsta möjliga marginal mot Alingsås SS (4½-3½). Majornas SS stod emot starka Skara SS, och höll dem till ett oavgjort resultat (4-4).

Andralaget åkte även de på en mycket svår bortamatch mot Lidköpings SS, Lidköping var högre rankat på 7 av 8 bord och höll för favorittrycket; vi förlorade med 7-1. Björn Perneborn var enda Falköpingsspelare att spela, och han förlorade på bord 8.

Nästa match spelas den 6e december, det blir hemmamatch för förstalaget mot Alingsås SS. Detta kan bli en helt avgörande match, precis som förra året, för vår framtid i division 1. För andralaget blir det hemmamatch mot SA Fenix Springaren, ifrån Borås.

18/10 2015, Premiär Allsvenskan
Allsvenskan drog idag igång igen, efter 7 månaders uppehåll. Inför säsongsstarten så har Örebro tappat några utav sina starkaste spelare, och serien kommer nog bli mycket jämn i år. Alingsås och Skara har dessutom registrerat varsin stormästare, som de kanske kan kasta in på toppborden i någon match. Skara har registrerat GM Gawain Jones, rankad 6a i England och 158a i världen. Alingsås har registrerat GM Sandro Mareco, rankad 1a i Argentina och 234a i världen. SS Manhem II kommer gissningsvis vara starkare överlag dessutom, en naturlig reaktion på att förstalaget äntligen återvänt till Elitserien. Ur vår synvinkel så har Josef Håkanson återvänt från sin sejour i SS Manhem, och ska försöka hjälpa oss att upprepa förra årets bedrift.

Östra Skaraborgsalliansen sargades utav sjukdom, och andra problem, dagarna före seriepremiär och tvingades åka till Jönköping med ofullständigt lag. Förra årets förlust med 7-1 ligger nära i minnet, och vi hade starkare lag då, laguppställningen visade dessutom att Jönköpingslaget var starkare än förra årets upplaga... Det såg mörkt ut från start, med 0-1 i bagaget, och en tuff uppgift att tackla. Det ljusnade dock, även om det aldrig var nåt snack om att Jönköping-Huskvarna SK skulle vinna matchen, de vann med 5½-2½, efter en lång kamp på 6 timmar. Första partiet att avgöras blev partiet på bord 6, där Rolf offrade material, och försvaret från motståndaren var inte optimalt och matchen var utjämnad till 1-1. Partiet på bord 5 var det nästa att avgöras, Stefan från Mariestad satte dessvärre bort sig i detta läge och fick ge upp partiet (1-2). Dessa två partier höll på i ca 2 timmar, resterande partier var längre partier på 4+ timmar och av den blodigare varianten. Det enda partiet med fredlig utgång, remi, var partiet på bord 1 (blodigt var det dock...). Keith hade en intressant ställning mot Jönköpings topprankade spelare, och det skulle bli väldigt mycket intressantare efter ett lättare hjärnsläpp från Keiths sida. Keith rörde ihop dragserierna han beräknat, där han spelade begynnelsedraget i omkastad ordning. Hans motståndare kände genast vittring, och utnyttjade läget att köra på med full kraft i hopp om att utdela nådastöten. Keith, som i detta läget var på ordentligt hal is i en inte helt vacker eller behaglig ställning, bet ihop och försvarade sig tillsynes fläckfritt. Han hittade det mest aktiva sättet att försvara sig, och satte såpass stora problem för sin motståndare att han behövde byta ner till ett enkelt remiartat tornslutspel. Spelarna kunde i detta läget, efter 32 drag, kommit överens om remi, men motståndaren ville spela vidare (förståeligt efter pressen tidigare i partiet). Keith remiserade dock väldigt enkelt, efter 75 drag och 4 timmar spelade. På bord 2 var situationen liknande för brorsan, dock än mer komplicerad. Jim hamnade i trubbel tidigt, men som så ofta förr så höll han sig kvar och utjämnade partiet. I slutet var partiet nog remi, ur teoretisk synvinkel, men i praktiken ett mycket svårt slutspel att försvara under tidspress. Jims starka och envisa motståndare vände och vred på ställningen, tiden kröp ner till minimum och Jim vurpade i det 80e draget, efter nästan 6 timmars spel. Partiet på bord 3, för Stefan från Tibro, var länge ett ganska trevande parti. Det syntes tidigt att det skulle bli en lång dag på jobbet, och dessvärre drog vår lagkamrat det korta strået efter ett fint parti från sin motståndare. Ingemar fick fylla upp Josefs plats på bord 4, och mötte en klart högre rankad motståndare. Partiet var obalanserat från tidigt stadium, då Ingemar gav två lätta pjäser för torn och bonde. Denna obalans höll in i slutspelet, där tornet blir starkare i relation till pjäserna, detta hjälpte dock föga då Ingemars bondeställning lämnade en hel del att önska. Ingemar tvingades offra sitt ena torn mot en löpare, och låg nu under en pjäs rent. Enda hoppet nu var att likvidera alla bönder för ett slutspel med K+T+S mot K+T som är teoretisk remi (dock måste den försvarande sidan bevisa detta). Denna dröm krossades dock, och Ingemar gav upp partiet efter nästan 6 timmars spel. På bord 6 fortsätter Kenneth Wiman från Skövde att spela starkt (som förra säsongen). Han besegrade sin högre rankade motståndare efter över 4 timmars kamp, med hjälp av merbönder i ett slutspel.
Det blev en hård fight, in i det sista, men Jönköpings seger var som sagt aldrig hotad. Roligt att vi fortsätter att streta emot, till och med utan fulltaligt lag. I övrigt så var matcherna väldigt jämna i serien, där den klart intressantaste matchen var Skaras hemmamatch mot Alingsås. Båda lagen spelade utan sina nya stormästare, och Skara tog en liten revansch på Alingsås skräll förra året genom seger med minsta möjliga marginal. Detta blev även fallet i Göteborgsduellen mellan Majornas SS och SK Kamraterna II. Majornas SS har ett väldigt kompakt lag, med liten varians i rating. SK Kamraterna II är jämnstarka med oss, och måste gjort en stark insats mot Majornas SS, förlust blev det dock,  3½-4½. Bordsresultaten från Örebros hemmamatch mot SS Manhem II är inte rapporterade i skrivandes stund, men Örebro vann matchen med 5-3.

Östra Skaraborgsalliansens B-lag förlorade stort i premiären mot Bosna SK ifrån Göteborg. Där enda poängen kom ifrån Martti Anttila, genom en vinst. Enda Falköpingsspelare att spela för B-laget var Mattias Hermansson, som gjorde seriedebut, och förlorade dessvärre mot en högre rankad och klart mer erfaren motståndare. I div 3 grupp 7 blir nog Lidköping svåra att slå, som valde att åka ur div 2 frivilligt förra året. De har tappat flera spelare till Skara de senaste säsongerna, men har fortfarande några av sina starkaste kort kvar.

Nästa match spelas 15e november, då åker förstalaget till Göteborg för att möta SS Manhem II och andralaget åker till Lidköping.

21/8 2015, Inför Allsvenska serien, säsong 2015/2016
Den 18e oktober drar serierna igång igen, förstalaget åker då till Jönköping för att möta Jönköping-Huskvarna SK, och andralaget får besök från Göteborg utav Bosna SK.

Östra Skaraborgsalliansen II:s serie har dessvärre bara 7 lag (ett lag kort) och är lite utav en blandserie, med lag från Västgötaslätten, Göteborg och även ett ifrån Småland.

Förstalaget, som skrällde förra året när de inte åkte ur division 1, får räkna med att bli slagpåse i år igen. Denna gången är serien bättre ur geografisk synpunkt men tuffare styrkemässigt. Tre lag är Göteborgsbaserade (Majornas SS, SS Manhem 2 och SK Kamraterna 2), tre välbekanta lag från närområdet (Skara SS, Alingsås SS och Jönköping-Huskvarna SK). Örebro SS blir en ny bekantskap, och tveklöst seriens suverän. De åkte ur superettan förra säsongen, och har ett väldigt starkt och jämnt lag. Gissningsvis blir det vi och SK Kamraterna II (nykomling från Div II) som åker ner i år, men kan vi upprepa vinsten (svår uppgift) mot Alingsås från förra året så kan vi ha en chans. Men teoretiskt sett så ser det mycket svårare ut än förra året. I toppen blir Örebro SS svåra att slå, men f.d. elitserieklubben Skara SS vill nog gärna vinna igen.

En större nyhet för denna säsongen är att spelarordningen i lagen inte baseras på LASK-rating, utan det internationella ELO-talet. Detta är för att LASK-rating ska avvecklas till säsongen 2016/2017. Spelare utan ELO-tal kommer att rangordnas enligt LASK denna säsongen ut dock.

22/3 2015, Avslutning Allsvenska serien, rond 7

Idag hade både A- och B-lag lyxen att kunna spela ut sina matcher utan konsekvenser för lagens placering i divisionssystemet. Det största intresset låg i vem som skulle ta hem bordspriser, ratingpris och ratingplaceringar.

A-laget tog emot Hultsfreds SK hemma i Falköping, de långväga besökarna behövde en stor vinst (6-2 eller mer) och förlust för Alingsås SS för att hänga kvar i division 1. Detta var någonting de skulle få kämpa hårt för, då de inte hade starkast möjliga lag, och bara hade högre rating på 5 av 8 bord.

Det började otroligt segt för Alliansen dock, Ingemar anade inte ugglorna i mossen och gick raka vägen in i en spelöppningsfälla. Han tappade pjäs i komplikationerna, och fick sträcka fram handen redan efter 20 minuters spel. Nästa parti att avgöras, flera timmar senare, var Stefan Johansson (Mariestad) som fick igenom ett förödande angrepp. Väldigt skönt resultat för Stefan, som haft en otroligt tuff säsong med 4 raka förluster (där han dessutom borde vunnit minst ett). Det hade nu gått 3½ timmar, och bara två partier var avgjorda, det som hände nu var dock smått bisarrt. Alla kvarvarande 6 partier avgjordes inom loppet av 15 minuter, och slutställningen blev 4-4. Först ut blev en remi på bord 2 för Keith, han var väldigt vinstsugen men hans motståndare försvarade sig exemplariskt. Keith pressade från tidigt stadium, men fick aldrig till någon greppbar fördel. Han såg dessutom i syne i slutet, och höll på att gå in i ett ofördelaktigt slutspel i tro om hela poängen. Han dubbelkollade dock sina beräkningar, även om tiden var knapp, och avvecklade (märkbart besviken) till ett dött remislutspel.

Jim, på bord 1, blev utsatt för ett obehagligt kungsangrepp och försvarade sig felaktigt. Hans motståndare tog tillvara på detta och gjorde ett korrekt pjäsoffer mot Jims kungsställning. De tunga beräkningarna hade dock dragit ner motståndarens tid till minimum, 30 sekunders tillägg per drag, medans Jim fortfarande hade 30 minuter kvar. Detta blev vad som vände partiet, Jims motståndare valde fel väg att fortsätta angreppet och Jim offrade tillbaks pjäsen. Initiativet vände, och det blev (kanske inte helt rättvist) Jim som fick utföra en estetiskt vacker schack matt på vits kung med springare, löpare och torn. Det rullade även in två förluster i snabb takt, Kenneth gick på en mina och fick släppa ett helt torn och gav upp partiet. Rolf hade vart i trubbel från tidigt stadium, och fick dessvärre ge sig även han. På bord 7 inkasserade Christer sin första seger för säsongen. Han hade fått en bekväm ställning från tidigt stadium, och när hans motståndare bestämde sig för att roffa åt sig en bonde så rann bägaren över. Christer vann därefter kvalité och parti, i den ordningen! På bord 3 spelade Stefan Johansson (Tibro) ett stabilt parti mot sitt klart högre rankade motstånd, en förhållandevis händelsefattigt (jämfört med övriga fartfyllda partier) parti där remi blev slutresultatet. Stefan, som startade säsongen med lång rockad (0-0-0), avslutade säsongen desto bättre med en vinst och tre remier mot klart högre rankat motstånd.

I och med resultatet så åker Hultsfreds SK ur division 1, och i den andra matchen höll Alingsås undan mot SA Mark och vann med 4½-3½. Därmed gör SA Mark Hultsfreds SK sällskap ner i division 2. I toppen klarade inte SS Manhem 2 av att samla ett tillräckligt starkt lag (Sammandrag i Malmö, för Superettan) för att stå emot Skara SS, som vann med hela 6-2. Skara SS kommer nu att få kvala till Superettan genom en tuff match mot suveränen Malmö AS från Division 1 Södra.

B-laget åkte till Göteborg för att möta SS Manhem 6, och det märktes att mycket folk fattades i övriga lag, då de fick lämna WO på bord 8. Vi var högre rankade på samtliga bord, och vann matchen enkelt med 6½-1½.

Därmed var denna Allsvenska säsong över, en klart överraskande säsong där vi hängde kvar i Division 1. Bordspris i A-laget gjordes upp mellan Keith (3½), Kenneth (3½) och Ingemar(3). Både Ingemar och Kenneth förlorade dessvärre, så det togs hem av Keith med 4 poäng. Delade tvåor blev Jim och Kenneth med 3½ poäng. Efter förra rondens bortaseger mot Västerviks ASK hade dessutom Keith övertagit den inofficiella positionen som klubbetta från Jim, men Jim visade att gammal är äldst och tog den tillbaka med dagens vinst. Ratingpriset ligger i händerna på Keith, som gått upp 48p denna säsong. Delade tvåor är Jim och Ingemar med 31p vardera. Detta är dock inte avgjort förrän den nya ratinglistan publiceras (1 maj).

Vi vill därmed tacka alla lagmedlemmar för en stark säsong, med förhoppning att återupprepa skrällen nästa år!

8/3 2015, Allsvenskan rond 6
Östra Skaraborgsalliansen åkte idag på en mycket svår bortamatch mot en av förhandsfavoriterna i Div 1 Västra, Västervik ASK. Vi hade lägre rating på alla bord utom bord 8, men skrällen blev ändå ett faktum. En vinst med 4½-3½ som ändå var i underkant med facit i hand.

Redan efter ca 2½ timmars spel stod det 2½-½ till oss. Keith visade vägen efter säkert spel, han satte tidig press och tog kommandot på bord 1. I en svår ställning satte motståndaren bort en pjäs och därmed var Keiths remisvit bruten. Tätt efter följde en remi på bord 4, där Christer lätt utjämnade i öppningen och därefter ebbade det ut i remi. På bord 8 fick Rolf till ett mönsteranfall mot vits kung, efter att motståndaren spelat väldigt passivt i öppningen. Rolf visade prov på tålamod i anfallet och släppte inte till något motspel alls.

I detta läget av matchen så såg allt ut att gå som en dans på rosor, på bord 7 stod Kenneth något bättre. På bord 6 hade Martti (som gjorde A-lagsdebut idag) spelat lite fel i öppningen och hamnat på förlust. Bord 5 var ett riktigt sjöslag, där Ingemar i princip körde över sitt högrankade motstånd ut ur öppningen. Ingemar stod i detta läge på klar vinst och kunde lätt ta ut remischackar vid behov. Stefan, på bord 3, hade hamnat i ett likafärgat löparslutspel och det såg ut som remi var det troligaste resultatet. På bord 2 pressades Jim hårt, och förhoppningarna i detta läge var att han på något sätt skulle hålla partiet till en remi.

Spänningen förstärktes dock ganska snabbt, då den förväntade vinsten för Ingemar blev till en förlust då han spelat fel i slutfasen av partiet. Tragiskt resultat för Ingemar, som spelade ruskigt bra i ett väldigt komplicerat parti. På bordet under förlorade även Martti, efter tappert försvar. Helt plötsligt var mathcen lika igen och ögonen drogs mot bord 2, 3 och 7. Goda nyheter här för oss dock! Kenneths motståndare hade offrat en kvalitét för att göra saker lite mer oklara. Detta såg dock väldigt osunt ut och nu var vinst ett faktum efter säkert spel av Kenneth.

Nu är vi inne på den femte timman, och det behövdes bara en remi på de två kvarvarande för 4-4, och vad som verkade mer troligt två remier för matchvinst. Jim har i detta läge varit under press hela partiet, och dessutom fått ge upp en bonde. Hans tunga pjäser blev dock väldigt aktiva i detta läge. Jim tog över initiativet och var snudd på att hitta vinsten i tidsnöden, men hans motståndaren hittade komplicerade försvarsdrag som gjorde att han överlevde in i ett remibetonat springarslutspel. Det blev remi i slutändan, i ett av de mer gastkramande partierna för åskådande lagmedlemmar. Det var även gastkramande att åskåda partiet på bord 3 avgöras, där Stefan levde på de 30 sekunder han fick per drag. Stefan, iskallt lugn och säker, hade räknat rätt i ett bondeslutspel där båda parter promoverade till en dam på varsin sida av brädet. Detta resulterade i en kantbonde över för Stefan, med varsin dam, och avlägsen motståndarkung. Detta går dock inte vinna och de kom överens om remi, därmed var skrällen ett faktum!

Östra Skaraborgsalliansens målsättningar för säsongen har varit infriade länge, sedan rond 2. Målsättningen var att inte förlora alla matcher, vilket kan anses blygsamt. Till saken hör dock att vi har klart lägst medelrating av alla lag, med nästan 100 upp till näst sämsta och 200 till topplagen. I och med segern idag, och andra resultat i dagens rond så är kontrakt säkrat till Division 1 spel även nästa år, med en rond till godo! Detta måste ses som en mäktig prestation av alla inblandade, där vi hållit nerverna i schack och vunnit två viktiga matcher med 4½-3½.

Alingsås SS, som även de kämpar för livet i Div 1, skrällde även de i sin bortamatch mot serieettan Skara SS. Alingsås vann med klara 5½-2½, och har därmed allt i egna händer för att hänga kvar, då de möter SA Mark i sista ronden. Tack vare Skaras förlust så gick SS Manhem 2 ikapp och förbi, de möts dessutom i sista ronden i en ren final om seriesegern.

B-laget hade också mycket att kämpa för i de två slutronderna, nytt kontrakt i Div 3. Tyvärr blev det dock inget spel i dagens rond, då SA Fenix Springaren, från Borås, inte klarade av att samla ihop ett lag. Lag-WO och 8-0 vinst var därmed ett faktum. Även övriga resultat i serien damp in i vår favör. SS Manhem 6 & 9 förlorade båda sina matcher, och därmed blev kontraktet även säkrat för B-laget med en match till godo!

Sista ronden spelas den 22a mars, då möter A-laget Hultsfreds SK hemma i Falköping, och B-laget åker till Göteborg för att spela mot SS Manhem 6.

14/2 2015, Västgöta Open

5/2 2015, Årsmöte
Fyra personer kom så det blev inget möte. Vi gör ett nytt försök i slutet på februari eller i början på mars.

1/2 2015, Allsvenskan rond 5
I division 1 västra var det idag en måstematch för Östra Skaraborgsalliansen mot ett högre rankat Alingsås SS, där Alingsås hade högre rating på 7 av 8 bord. Historiskt sett har delar av laget dock väldigt fin statistik mot just Alingsås, så det kändes inte som en omöjlig uppgift. Bröderna Nordlund har aldrig förlorat mot Alingsås, där de sinsemellan har 9 vinster & 4 remier före dagens match. Detta förstördes inte idag, efter en vinst och en remi. Matchen började dock trevande efter ca 2 timmars spel, då Rolf förlorade på bord 8 efter att ha kunnat vinna pjäs (och parti) i ett läge. I ungefär samma tidsrymd så bröt Christer sin förlustsvit med en remi på bord 6, efter att partiet snabbt ebbat ut efter öppningsfasen. Efter ytterligare 30 minuter så var spelarna på bord 1 eniga om remi, Keith hade kommit minimalt bättre efter öppningen. Efter lite trött spel så lyckades han dock stå lite sämre i ett olikfärgat löparslutspel med torn på brädet, men han höll enkelt remi med korrekt försvar.
Efter dessa, förhållandevis snabba, partierna så såg det ut att kunna bli en storseger för oss. På bord 2 hade Jim fått en liten fördel ut ur öppningen, men efter bra försvar av sin isländske motståndare så såg det partiet ut att ebba ut i en remi. På bord 3 och 4 hade Stefan x 2 spelat säkert, och de ledde med varsin bonde och vinst i båda eller något utav partierna verkade rimligt. På bord 7 hade Kenneth offrat pjäs för två bönder och anfall vilket i slutändan blev en pjäs i övertag istället och ett klart vunnet slutspel. På bord 5 hade Ingemar ett slutspel med varsin lätt pjäs (löpare mot springare) och hans motståndare räknade fel och gick in i ett förlorat bondeslutspel och därmed har Ingemar vunnit två raka i serien. Därmed var matchen utjämnad, 2-2, och 5½-2½ eller 5-3 seger verkade som det rimliga slutresultatet. Jim har förlorat två partier i rad i Allsvenskan, detta till trots så spelade han med stort självförtroende. Han hade sämre bondestruktur i ett dam+tornslutspel, men hans tunga pjäser var aktiva och hans kung var säkrare än motståndarens. Det sistnämnda blev avgörande, då Jim lyckades matta sin motståndare. En oväntad seger där följdes tyvärr av en ännu mer oväntad förlust, Stefan Johansson (Mariestad) på bord 3 lyckades sätta bort ett torn rent efter att ha pressat för vinst i hela partiet. Ett mycket tråkigt resultat, då marginalerna inte varit med Stefan den här säsongen, tyvärr. På bord 4 rann partiet ut i remi för Stefan Johansson (Tibro) då det fanns för få bönder kvar (merbonde till trots) för att kunna sno hela poängen. Alla ögon drogs nu till bord 7 där Kenneth Wiman enkelt konverterade sin merpjäs till matchseger! Detta var Östra Skaraborgsalliansens första seger och en mycket viktig sådan. I sista ronden möts de 4 bottenlagen (vi, SA Mark, Alingsås och Hultsfred) inbördes och där avgörs vilka två som får stanna i Div 1! Innan dess är det långväga bortamatch i Västervik den 8e mars.

B-laget hade en tyllsynes enkel bortamatch mot Vaggeryd, men förlorade tyvärr med 5-3. Ur Falköpingssynvinkel roligt dock att Roger Johansson fick spela sin första match på bord 8 med seger som resultat! Även för B-laget blir sista ronden troligen avgörande, mot SS Manhem 6, om vilka som får stanna i Div 3. Innan dess har vi dock hemmamatch mot Boråslaget SA Fenix Springaren den 8e mars.

18/1 2015, Allsvenskan rond 4
Östra Skaraborgsalliansen tog emot SS Manhem II hemma. Manhem är med och slåss om seriesegern och Alliansen ligger sist i tabellen. Dessutom lyckades Manhem mönstra sitt starkaste lag hittills den här säsongen. 

Matchen började bra för hemmalaget. Ingemar Gustavsson på bord 6 fick till ett fint angrepp och lyckades till skillnad från förra ronden undvika ett olägligt dambyte, så angreppet slog igenom. Manhemspelaren kapitulerade i drag 24, ett drag från matt.

Keith Nordlund hade inför den här ronden spelat tre raka remier. Nu är han uppe i fyra. 

Tyvärr började det gå dåligt för Alliansen efter det. Det kom fem snabba förluster innan Stefan Johansson lyckades vinna det sista partiet för alliansen. Matchen slutade alltså 2½-5½.

Östra Skaraborgsalliansen II mötte också ett Manhemslag hemma, Manhem IX. Det blev en knapp revansch för Alliansen där. Matchen slutade 4½-3½.

Nästa rond spelas redan den 1 februari. A-laget åker till Alingsås och B-laget åker till Vaggeryd. Dessförinnan är det DM i Snabbschack i Lidköping lördagen den 24 januari.

2/1 2015, Ny ratinglista och Ostblixten
Den 11e december firade Falköpings SS juluppehållet med Ostblixt. Tävlingen vanns utav Keith Nordlund med 9p av 10p möjliga, följt utav Rune Florin (7½ p) och Daniel Hansson (7 p). Priserna delades ut som vanligt, med hjälp av lotter (1 lott per inspelad poäng), och Dan Fogelberg erövrade första ostpris.

Ratinglistan för det nya året har börjat gälla, Hans Johansson "gick om" Björn Perneborn på listan efter att Björn tappade några poäng i serien för andralaget. I förstalaget kan man tänka sig negativa siffror med tanke på att laget aggerar slagpåse i Division 1 Västra, men så är inte fallet. Ingemar Gustavsson har gått ner ynka 5 p, men han gick dessutom upp 5 p i FM för långpartier. Bröderna Nordlund har haft en bra start på seriespelet, med remier och 1 förlust. Keith är obesegrad och har gått upp 21 p. Storebrorsan förlorade senaste partiet mot Jönköping men gick ändå upp 5 p i slutändan.

Den 18e januari är dags igen, då gästar SS Manhem 2 från Göteborg förstalaget och lämpligt nog gästar SS Manhem 9 andralaget!


7/12 2014, Allsvenskan rond 3
Den 7e December gästades Östra Skaraborgsalliansens förstalag utav Jönköping-Huskvarna SK, det blev en brakförslust med 7-1. Siffrorna är kanske något i överkant, men förlusten var ändå given. Alliansens heder att inte förlora med 8-0 räddades utav Keith Nordlund på bord 2 och Kenneth Wiman på bord 7. Keith kom in i en oväntad variant och fick lägga mycket tid från start, men lyckades ändå ytligt stå lite bättre mot slutet då Jönköpings fidemästare spelat lite väl ambitiöst. Detta var bara ytligt dock, då det inte fanns några genombrott utan att tappa hela ställningen, tredragsupprepning och remi blev resultatet efter ca 3 timmars spel. På bord 1 föll Jim Nordlund efter lite platt spel, det var en tuff uppgift mot hemvändande Christoffer Krantz från Eksjös elitserielag. Ingemar Gustavsson såg ut att gå mot vinst, med dominerande ställning på bord 6. Men helt plötsligt började Ingemar helt oprovocerat att gödsla bönder och tappade dessvärre hela poängen.

Andralaget gjorde en stark insats mot Skara II, 4-4 blev slutresultatet. Skara hade högre ranking på 6 utav de 8 borden!


9/11 2014, Allsvenskan rond 2
Östra Skaraborgsalliansen mötte SA Mark borta i den andra ronden. SA Mark hade i likhet med Alliansen en storförlust i bagaget från den första ronden, dessutom var deras ordinarie förstabordsspelare inte med den här gången utan hade ersatts med en reserv. SA Mark var ändå klart högre rankade på toppborden, men på de nedre borden var det ett litet övertag för Alliansen. Det kändes som om det skulle kunna bli en jämn match.

Alliansen fick tidigt ett klart övertag på bord 6-8 så Jim Nordlund tog en ganska snabb remi i en ok ställning på bord 2 mot Mikael Sixtensson, som hade klart högre rating. Sedan gav Ingemar Gustavsson, som hade vunnit ett torn redan i drag 11, laget ledningen med en seger. Det blev visserligen en förlust på bord 4, men eftersom det såg så bra ut på bord 7 och 8 gick Keith Nordlund med på remi på bord 1 mot Timmy Forsberg, som hade 150 poäng mer i rating. Ställningen var då 2-2 men det kändes att Alliansen skulle få minst oavgjort.

Det blev sedan segrar för Alliansen på bord 7 och 8 men det blev förlust på bord 3 så Christer Thörnqvist behövde hålla remi mot Bo-Lennart Oskarsson på bord 5 för att ge Alliansen segern. Det skiljde dock över 200 poäng i rating så det var en mycket svår uppgift. Christer fick en chans att vinna partiet och matchen när Bo-Lennart gjorde en groda, men han missade chansen så det blev förlust till slut, och matchen slutade 4-4.

Om man jämför ratingtalen mellan lagen så var det en bragd att spela 4-4 men som matchen utvecklade sig så var resultatet en liten besvikelse.

Östra Skaraborgsalliansen II åkte på en ny storförlust hemma mot Bosna SK i div III, grupp 5. De ligger på åttonde och sista plats i gruppen just nu, men det känns som om de har goda möjligheter att hamna på 5-6 plats till slut och undvika nedflyttning.

Falköpingsmästerskapet i långpartier
Turneringen spelades med en lite udda betänketid, 40 drag på 40 minuter + 20 minuter för resten av partiet. Man fick också 30 sekunder extra för varje utfört drag.
Ingemar Gustavsson vann före Roger Johansson och Mattias Hermansson.

19/10 2014, Allsvenskan rond 1
Östra Skaraborgsalliansen inledde seriespelet borta mot Skara SS söndagen den 19 oktober. Alliansen var nykomlingar i gruppen, division I Västra, medan Skara SS vann den gruppen förra säsongen. De missade att gå upp i Superettan på grund av att de lämnade wo i matchen mot segraren i division I Södra, Växjö SS. Skara SS har också fått några nyförvärv från Lidköpings SS så de får räknas som seriefavoriter den här säsongen tillsammans med Västerviks ASK, som också har ett ett väldigt starkt lag.

Alliansen hade inte mycket att sätta mot i matchen. Laget lyckades skrapa ihop sammanlagt tre remier så Skara vann med 6½-1½. Keith Nordlund, Jim Nordlund och Rolf Barkman stod för remierna.

Östra Skaraborgsalliansen II förlorade hemma mot Uddebo SK med samma siffror 1½-6½ i division III, grupp 5.

3/5 2014, Ny ratinglista
Den 1a maj uppdaterades ratinglistan inför sommaruppehållet, det blev ganska så dyster läsning, åtminstonne i toppen. Jim, Keith och Josef tappade 37, 22 och 36 poäng respektive. Ingemar och Björn gick upp några ynka poäng, 14 och 7 respektive.

Sett över hela säsongen så är det främst röda siffror, detta seriesegern till trots. Ratingpriset bland seniorer går denna säsong till Roger som gick upp 46 poäng på de partier han väl fick spela.


12/4 2014, Lilla Västgöta Open
Tre spelar från Falköping, Mattias Hermansson, Christoffer Sjöstedt och Benjamin Hanson, deltog i Lilla Västgöta Open som spelades i Lidköping den 12 april. Deltagarna sorterades in i två grupper. 

I den äldre gruppen deltog 5 seniorer med rating under 1600, bland annat Mattias Hermansson, och 3 A-juniorer. Mattias tog två poäng och blev trea bland seniorerna.

I den yngre gruppen deltog B- och C-juniorer. Christoffer och Benjamin hörde till B-juniorerna. Christoffer tog fem poäng och blev fyra bland B-juniorerna och femma totalt. Benjamin tog tre poäng och blev nia bland B-juniorerna och fjortonde totalt. 

Resultat äldre och yngre gruppen.

3/4 2014, FSS Handikapp deltävling 6
FSS Handikapp 2014 är nu färdigspelad. Josef Håkanson vann tävlingen.

Slutställning:
1. Josef Håkanson 14½ poäng
2. Ingemar Gustavsson 13½
3. Roger Johansson 7
4. Mattias Hermansson 1

Resultat sista deltvävlingen:
Mattias Hermansson - Ingemar Gustavsson 0-1
Josef Håkanson - Roger Johansson 0-1

Roger Johansson - Ingemar Gustavsson 0-1
Josef Håkanson - Mattias Hermansson  1-0

Ingemar Gustavsson - Josef Håkansson 0-1
Mattias Hermansson - Roger Johansson 1-0

27/3 2014, FSS Handikapp deltävling 5
Ingemar Gustavsson vann alla sina partier och tog in på Josef Håkansons försprång.

Resultat:
Ingemar Gustavsson - Josef Håkanson 1-0
Roger Johansson - Mattias Hermaqnsson 1-0

Roger Johansson - Ingemar Gustavsson 0-1
Mattias Hermansson - Josef Håkanson 0-1 

Ingemar Gustavsson - Mattias Hermansson 1-0
Josef Håkansson - Roger Johansson 1-0

Ställning efter fem deltävlingar:

1. Josef Håkanson 12½ poäng
2. Ingemar Gustavsson 11½
3. Roger Johansson 6
4. Mattias Hermansson 0

Den sista deltävlingen spelas torsdagen den 3 april.

16/3 2014, Allsvenskan rond 7
Östra Skaraborgsalliansen tog emot SS Manhem VI hemma med målsättningen att försöka vinna med 7½-½ eller 8-0. En storseger kändes nödvändig för serieseger eftersom Lundby SS ledde serien på grund av att de hade fler bordspoäng.

Det såg mycket bra ut till en början. Manhem fick några sena återbud så de kom till start med endast fem spelare. De som kom lyckades dock skrapa ihop en mycket oväntad vinst och två remier så matchen slutade 6-2.

I och med det resultatet behövde Lundby SS bara vinna sista matchen mot Götaverkens SK för att vinna serien. Götaverken är ett lag som på pappret borde vara indraget i bottenstriden. De har dock lyckats med flera knappa skrällvinster och låg inför matchen trea i serien efter Lundby och Östra Skaraborgsalliansen. Det blev en ny knapp skrällvinst! Götaverken vann med 4½-3½ trots att de som vanligt hade mycket lägre rating på samtliga bord. Det var den fjärde segern med just de siffrorna, och tre av segrarna, de mot Lidköping, Mölndal och nu Lundby, var mycket oväntade.

Östra Skaraborgsalliansen vann därmed division II, grupp 5 och Götaverkens SK blev tvåa.

Östra Skaraborgsalliansen II hade inför serien målsättningen att försöka hänga kvar i division III, grupp 6. Den målsättningen överträffades ganska kraftigt. Laget tog sin tredje raka seger och slutade på 2:a plats i tabellen efter Värnamo SS.

13/3 2014, FSS Handikapp deltävling 4
Josef Håkanson drygade ut sin ledning efter en ny fullpoängare.

Resultat:
Ingemar Gustavsson - Josef Håkanson 0-1
Mattias Hermansson - Roger Johansson 0-1

Ingemar Gustavsson - Mattias Hermansson 1-0
Josef Håkansson - Roger Johansson 1-0

Roger Johansson - Ingemar Gustavsson 0-1
Josef Håkanson - Mattias Hermansson 1-0

Ställning efter fyra deltävlingar:

1. Josef Håkanson 10½ poäng
2. Ingemar Gustavsson 8½
3. Roger Johansson 5
4. Mattias Hermansson 0

Nästa deltävling spelas torsdagen den 27 mars.

6/3 2014, FSS Handikapp deltävling 3
Josef Håkanson gick upp i ensam ledning efter full pott i den tredje omgången av FSS Handikapp.

Resultat:
Ingemar Gustavsson - Mattias Hermansson 1-0
Josef Håkansson - Roger Johansson 1-0

Ingemar Gustavsson - Josef Håkanson 0-1
Mattias Hermansson - Roger Johansson 0-1

Roger Johansson - Ingemar Gustavsson 0-1
Josef Håkanson - Mattias Hermansson 1-0

Ställning efter tre deltävlingar:

1. Josef Håkanson 7½ poäng
2. Ingemar Gustavsson 6½
3. Roger Johansson 4
4. Mattias Hermansson 0

Nästa deltävling spelas torsdagen den 13 mars.

23/2 2014, Allsvenskan rond 6
Östra Skaraborgsalliansen åkte till Lidköping med starkaste möjliga lag i förhoppning att försvara serieledningen och ta ett avgörande grepp om uppflyttningsplatsen. Lidköping hade också chansen att ta över serieledningen vid vinst om övriga resultat gick deras väg. 

Till en början var alla partier extremt jämna, Alliansen pressade i några och blev pressade i några. Keith blev först klar genom att acceptera motståndarens remianbud, han kände att hans lilla öppningsfördel inte gav några större vinstchanser. Ganska snart därefter spelade även Josef remi, han hade dock en väldigt lovande ställning ur öppningen. På 5:e bordet spelade även Christer remi, otroligt jämnt så långt, men nu började det ljusna för oss! Ingemar, på bord 7, kombinerade i en fördelaktig ställning och vann ganska snabbt därefter och i precis samma ögonblick på bord 8 så vann Kenneth sitt tornslutspel. Helt plötsligt stod det 3½-1½, och det räckte med en poäng till för seger! På bord 1 hade Stefan (från Mariestad) en kvalitét över, fast ställningen var låst och svårvunnen. På bord 2 hade Jim fått upp en ställning som såg remiartad ut som svart mot sin rutinerade motståndare. På bord 3 såg det mörkare ut, Stefan (från Tibro) var pressad och tyvärr den som fick ge sig först (men efter många timmar). Det såg dock fortfarande lovande ut i de kvarvarande två partierna. På bord 2 tappade Jim dock till slut hela poängen när han föll i ett lurigt slutspel. Stefan på bord 1 började nu spela på vinst och det var bra nära att han både vann och förlorade inom loppet av några minuter, det slutade dock i en rättvis remi. 

Matchen slutade 4-4 vilket gjorde båda lagen till förlorare eftersom Lundby SS gick upp i täten då de besegrade Mölndals SK med 5-3.

Chansen till serieseger för Alliansen är inte helt borta. Lundby SS möter serietrean Götaverkens SK i sista ronden och även om Lundby SS ser mycket starkare ut på pappret så kan det bli en jämn match. Götaverken har stått för flera skrällsegrar den här säsongen och kan kanske bjuda på en till. Även om Lundby skulle vinna kan Alliansen passera om segern blir knapp. Vinner Lundby med 4½-3½ behöver Alliansen vinna med 7½-½ för att ta seriesegern.

Östra Skaraborgsalliansen II som kämpade för att undvika nedflyttning för några ronder sedan tog en ny 5-3 seger, nu mot serietvåan Uddebo SK. I och med att SA Fenix Springaren förlorade sin match tog Alliansen över andraplatsen i tabellen så båda allianslagen ligger nu tvåa i sina respektive serier! Östra Skaraborgsalliansen II har dock ingen chans att vinna serien eftersom Värnamo SS har ett ointagligt försprång.

20/2 2014, FSS Handikapp deltävling 2
Torsdagen den 20 februari spelades den andra deltävlingen av FSS Handikapp. Endast tre spelare deltog.

Resultat:
Josef - Ingemar 1-0
Roger - Frirond 1-0

Roger - Josef 0-1
Ingemar - Frirond 1-0

Ingemar - Roger 1-0
Josef - Frirond 1-0

Ställning efter två deltävlingar:

1. Ingemar Gustavsson 4½ poäng
1. Josef Håkanson 4½
3. Roger Johansson 3
4. Mattias Hermansson 0

Nästa deltävling spelas torsdagen den 6 mars.

22/2 2014, Bengt Andersson, 1924-2014
Söndagen den 2:a februari avled hedersmedlem Bengt Andersson, 89 år gammal. Bengt spelade schack på en hög nivå hela livet och var känd för sin starka slutspelsteknik och att han var mycket svårslagen. Han spelade för många klubbar under sin långa karriär. En av dessa klubbar som hade äran att ha Bengt som representant i laget var Falköpings SS. Större delen av sin karriär spelade Bengt för Kymbo SK som var en stark klubb under många år med Bengt som deras klippa. Dessvärre, som många andra småklubbar, kunde inte Kymbo SK hålla verksamheten igång och Bengt spelade därefter för Floby SS för att sedan avsluta sin schackkarriär i Falköpings SS. Han spelade för oss mellan åren 2003 och 2007. Bengt var en mycket uppskattad lagkamrat, inte bara för sitt lugn och starka spel utan också för sin alltid positiva inställning. Hans sista match blev en seger borta mot Linköpings SS den 9:e december 2007. Under 90-talet dominerade han svenskt veteranspel. Han vann Veteran-SM hela åtta gånger åren 1991-1999, varav sju år i rad 1991-1997. Bengt innehar även flest FM titlar i långpartier, han var bland annat regerande Falköpingsmästare mellan åren 1987 och 1994.

Efter avslutad karriär donerade Bengt en ansenlig summa pengar till Falköpings SS vilket förbättrade klubbens ekonomi.

Begravningscermonin äger rum tisdag den 25:e februari i Valstad kyrka kl. 11.00.

Bengt kommer att saknas av familj, vänner och schackspelare som haft äran att spela vid hans sida.

Vila i frid.

2/2 2014, Allsvenskan rond 5
Östra Skaraborgsalliansen mötte de tippade seriefavoriterna Lundby SS hemma. Eftersom alliansen lyckades mobilisera sitt allra starkaste lag kändes det som om det skulle bli en mycket jämn match. 

Det började väldigt bra för Alliansen som snabbt tog ledningen med 4-1 genom tre vinster och två remier, och det såg ut som om ytterligare två vinster var på väg. Det blev bara en vinst till slut men Alliansen vann i alla fall matchen med 5-3.
 
I och med Alliansens seger blev serien ohyggligt jämn, som man kan se härÖstra Skaraborgsalliansen, som nu leder serien, Mölndals SK och Götaverkens SK har alla 8 poäng efter fem omgångar. Lundby SS och Lidköpings SS har 7 poäng, men båda lagen har bättre bordspoäng än Alliansen.

I den näst sista omgången möter Östra Skaraborgsalliansen Lidköpings SS borta, Lundby SS möter Mölndals SK hemma och Götaverkens SK möter jumbon SS Manhem V borta. De lag som vill ha chans att vinna serien måste nog vinna nästa omgång.

Östra Skaraborgsalliansen II spelade också en mycket viktig match. De mötte bottenkollegan Vaggeryds SK borta och var praktiskt taget piskade att vinna för att ha chans att hänga kvar. Matchen slutade 3-5, det vill säga med seger för alliansen, och laget klättrade upp på säkrare mark i tabellen.

30/1 2014, FSS Handikapp deltävling 1
Fyra spelare deltog i den första deltävlingen av FSS handikapp. Ingemar Gustavsson tog ledningen genom att ta 2½ poäng, Roger Joahnsson tog 2 poäng och Josef Håkanson 1½.

25/1 2014, DM i Snabbschack i Borås 
Från deltog Christoffer Sjöstedt, Ingemar Gustavsson och Josef Håkanson. Det blev mittenplaceringar för alla tre.

Christoffer spelade i B-juniorklassen, som i år slogs ihop med C-juniorklassen. Sju ronder spelades med 20 minuters betänketid. B- och C-juniorerna fick 3 poäng för vinst, 2 poäng för oavgjort och 1 poäng för förlust. 
Christoffer tog 17 poäng genom fem vinster och två förluster. Det räckte till en fjärde plats bland de 17 deltagarna och också fjärde plats bland de 8 B-juniorerna.

Ingemar och Josef deltog i Seniorklassen där man spelade åtta ronder med 15 minuters betänketid. Ingemar kom på 16:e plats bland de 32 deltagarna med 4 poäng och Josef kom på 17:e plats med lika många poäng. Fullständiga resultat kan hämtas här.

19/1 2014, Allsvenskan rond 4
Falköpings Schacksällskap gjorde ingen särskilt lyckad insats i bortamatchen mot SS Manhem V. Det blev tre remier och en förlust. Som tur var bidrog Tibro SK och Skövde SS med två spelare var till allianslaget, och de tog full pott, så alliansen vann till slut matchen med ganska klara siffror:
SS Manhem V - Östra Skaraborgsalliansen 2½-5½

Östra Skaraborgsalliansen II mötte Ingelstad-Uråsa hemma. Det var en match ÖSA II hade behövt vinna för att känna sig ganska säkra på att hänga kvar i serien, men det blev tyvärr en knapp förlust med siffrorna 3½-4½.

16/1 2014, FM i Snabbschack
Falköpingsmästerskapet i Snabbschack spelades i torsdags. Betänketiden var i år 15 minuter per parti. Vanligtvis brukar vi spela med 30 minuter per parti men eftersom DM snart spelas med 15-minuterspartier valde vi att också göra så. Josef Håkanson vann tävlingen. Tyvärr deltog endast fyra personer.

31/12 2013, Ny Ratinglista
Från och med imorgon gäller den nya rankinglistan, det blev inga större förändringar på seniorsidan. Ingemar hade det lite tufft och tappade 38 poäng medans Roger klättrade över 1400 genom bra spel i serien! Han avancerade 46 poäng, vilket var klart flest poäng av seniorerna. Keith gick upp 9 poäng, Josef 6 och Jim tappade 1 poäng.

FM i långpartier
Falköpingsmästerskapet i långpartier spelades under hösten 2013. Josef Håkanson vann för fjärde året i rad! År 2011 och 2012 delade han segern med Ingemar Gustavsson men nu blev han ensam etta igen.

12/12 2013, Ostblixten
Elva spelare deltog i den traditionella Ostblixten som avslutade höstsäsongen för seniorerna. Rune Florin och Josef Håkanson tog båda 9 av 10, men efter särskiljningen kom Rune etta och Josef tvåa. Keith Nordlund kom trea med 7 av 10 efter särskiljning mot Berith Andersson med samma poäng.

Mattias Hermansson nöjde sig med att vinna sitt sista parti, vilket gav en lott, och den vinsten räckte alldeles utmärkt, för när lotteriet började var hans lott den första som drogs så han fick välja den första osten. Alla resultat finns här.

En grön kofta glömdes kvar i spellokalen. Det går bra att höra av sig till Ingemar om man vill ha tillbaka den snabbt. Annars kan man komma till spellokalen och hämta koftan den 16 januari då vårsäsongen startar med FM i 30-minuterspartier. Hur många ronder som skall spelas den första kvällen, en, två eller kanske till och med tre, bestämmer vi som deltar då.

God Jul och Gott Nytt År
 
8/12 2013, Allsvenskan rond 3
Östra Skaraborgsalliansen mötte Majorna SS II hemma. Majorna SS II låg sist i serien och Alliansen lyckades skrapa ihop sitt starkaste lag hittills så vi i Alliansen var klart högre rankade på samtliga bord.

Redan efter sju drag lyckades Asim Bratic matta sin motståndare och sedan följde vinsterna snabbt. Det blev till slut 7-1 till hemmalaget. Det var bara Ingemar som var generös nog att bjuda gästerna på en poäng:

Vit: Ingemar Gustavsson
Svart: Johan Skulason
28. Tc7? (Det är självmord att släppa d-linjen. 28. Dh6?? Df5+ är ännu sämre eftersom det förlorar torn).
28. ... Td8! (Damen kan inte slås på grund av 29. ... Td1 matt).
29. Dg3+ Dg5!! (På 30. hxg5 spelar svart fortfarande 30. ... Td1 matt). 
Vit var tvungen att spela:
30. Dxg5 fxg5 31. b3 gxh4 och svart vann enkelt slutspelet.

30/11 2013, Lag-DM i Snabbschack
Lag-DM i snabbschack spelades i Falköping lördagen den 30 november. Falköpings SS var trots hemmaplan långtifrån favoriter. Ändå lyckades laget undvika att tappa en enda poäng på hela tävlingen. Det fina resultatet kan kanske delvis förklaras med att laget inte kom till start, vilket förmodligen också förminskar bedriften något.

Nu blev det i stället SA Mark som vann på 15½ poäng, strax före Skara SS på 15 poäng. Totalt kom endast sex lag till start.

1  SA Mark     15½
2  Skara SS I     15
3  Alingsås SS     12½
4  Lidköping SS    11
5  Skara SS II      5
6  Skara SS III      1

17/11 2013, Allsvenskan rond 2
Östra Skaraborgsalliansen mötte Götaverkens SK borta i den andra ronden av seriespelet. Götaverken är nykomlingar i division II och får nog rikta in sig på att försöka hänga kvar. De skapade ganska goda förutsättningar att lyckas med det i rond 1 då de skrällde till och vann mot Lidköping borta.

Östra Skaraborgsalliansen lyckade försämra de förutsättningarna något. Björn Perneborn fångade sin motståndares dam i spelöppningen och vann sitt parti ganska enkelt. Kenneth Wiman följde upp sin vinst från rond 1 med en ny seger, och Jim Nordlund och Stefan Johansson fick revansch för sina förluster i rond 1. Matchen slutade 2½-5½, det vill säga med seger för Östra Skaraborgsalliansen som spelade borta.

Även Östra Skabaraborgsalliansen II hade en bra dag. De mötte seriefavoriter SA Fenix Springaren från Borås borta. Trots att boråslaget bara kom till start med sju man såg det svårt ut för alliansen eftersom hemmalaget var mycket högre rankade på samtliga sju bord. Trots det blev slutresultatet 3½-4½, Östra Skaraborgsalliansen II vann alltså matchen.

27/10 2013, Allsvenskan rond 1
Östra Skaraborgsalliansen inledde seriespelet med en hemmamatch mot Mölndals SK. Mölndal, som åkte ur division I förra säsongen, får nog betraktas som andrahandsfavoriter i gruppen efter Lundby SS.

Matchen började bra för Östra Skaraborgsalliansen. Ingemar Gustavsson och Kenneth Wiman vann sina partier snabbt på bord 4 och 5 och Mölndalsspelarna hamnade i tidsnöd på bord 1, 3 och 7. Trots det tog det roliga slut för Alliansen. De sex återstående partierna resulterade i en remi och fem förluster och slutresultatet blev 2½-5½.

Östra Skaraborgsalliansen II som mötte Värnamo SS hemma förlorade också sin match trots att man började med att ta ledningen. Christoffer Sjöstedt fick ingen motståndare utan vann på WO. Roger Johansson följde upp med en seger mot en junior. De resterande sex partierna resulterade i tre remier och tre förluster så slutresultatet blev 3½-4½.

6-14/7 2013, Schack SM i Örebro
Från Falköping deltog Josef Håkanson i klass I och Ingemar Gustavsson i klass II. 

Josef, som var nykomling i klass I, hade målsättningen att hänga kvar. Den målsättningen infriades utan problem. Han kom på andra plats i sin grupp med 4½ poäng av 7.

Ingemar som hade åkt ur klass I senast han spelade SM var inte riktigt lika sugen på att stanna kvar i klass II. Han gjorde inte heller det utan vann sin grupp med 5½ poäng av sju och är tillbaka i klass I.

4/4 2013, Preliminär ratinglista och Påskturneringen
Den 1a maj uppdateras ratinglistan återigen, det blev inga större förändringar på listan. Från årsskiftet tills nu har inga inbördes placeringar i klubben förändrats. Störst uppgång står Keith för, som tog 1½/2p mot bra motstånd, han gick därmed upp 30 ratingpoäng. Den enda andra Falköpingsspelare som gick upp denna delen av säsongen var Ingemar, hans skörd blev 11 ratingpoäng, en skörd som såg ut att bli större då han spelade bra i serien och första dagarna i Påskturneringen. En svag avslutning på turneringen gjorde dock att han tappade något. Josef hade en tung period, han tappade 32 ratingpoäng denna perioden. Jim tappade 3 och Björn tappade 15. Sett över hela säsongen blev det inte mycket förändringar heller. Ratingpris tilldelas Roger Johansson som gick upp 14 (inga större hopp dvs.). Tvåa blev Jim Nordlund med en poäng mindre, 13. Josef gick upp 53 sett över hela säsongen, detta inkluderar dock sommarperioden (som inte räknas in i ratingpris). Sett över seriesäsongen blev det -10 för Josef, inget stort bakslag.

Ingemar Gustavsson deltog i Påskturneringen, som spelades över Påskhelgen (29 mars - 1 April) i Norrköping. Turneringen vanns utav Evgeny Gleizerov från Ryssland med 7 av 8 poäng. Han föll i sista ronden mot Tiger Hillarp Persson men särskiljningen gick i ryssens favör. Som så ofta förr, började Ingemar starkt i turneringen men avslutade dessvärre svagt (även detta som så många gånger förr). Han började med att köra över årets junior SM tvåa, och spelade även bra dag två med remi mot en toppjunior från Göteborg. Dag 3 och 4 blev dock mycket sämre, och Ingemar fick nöja sig med 3½ av 8 poäng. Inte dåligt dock, då startfältet var väldigt starkt, Ingemar var rankad 95a av 146 deltagare och han slutade på en 88e plats. Så klart godkänt!


10/3 2013, Allsvenskan rond 7 (avslutning)
Sista matchen var i princip oviktig för slutställningen (för oss). Enda hoppet för att komma förbi KH-Alliasen 72 var att gå om dem på bordspoäng, vilket skulle kräva ett mindre mirakel. KH-72 krossade Karlstad med hela 7½-½ dock!
Östra Skaraborgsalliansen avslutade med en långväga bortamatch i Skärblacka (strax utanför Norrköping) och lyckades inte få ihop 8 man. Då B-lagets match var mer betydelsefull så var det bäst att inte ta upp spelare därifrån dessutom.
Matchen började försiktigt, Keith tog en ganska snabb remi på bord 1. Detta följdes av ytterligare tre remier, Josef på bord 3 först och sedan Ingemar på bord 6. Stefan (Mariestad) tog strax därefter remi på bord 3. Fyra ganska händelsefattiga partier, men de övriga tre bjöd på fyrverkerier! Stefan (Tibro) kunde inte stå emot frestelsen att komplicera spelet något enormt på bord 2 mot sin meriterade motståndare, det höll dock tyvärr inte men ett bra försök! På bord 7 spelade Rolf ett galet parti, som slutade med ett torn över och en förkrossande ställning, dagens parti! På bord 6 behövde nu Christer vinna för att matchen skulle sluta 4-4, detta var ett rimligt resultat då han vunnit bonde tidigt för ingen kompensation. Det började dock rinna ut i sanden och Christer valde att chansa vilt på att vinna, det ville sig dock inte och han fick ge upp partiet. Bordsresultat kan ses här!


Sett över säsongen blev Ingemar lagets poängplockare med 5p på 7 möjliga! En riktigt bra säsong för vår lagledare. På delad andra plats kom Jim Nordlund med 4p på 6 möjliga, en stabil säsong för honom med! Han delade andraplatsen med bägge Stefan Johansson på 4p av 7 vardera, väl genomförda säsonger för dem med! Övriga resultat ur Falköpingssynpunkt var Josef med 3½p av 7 möjliga, en ganska skakig säsong för honom men ändå 50%. Keith tog även han 50%, 2p på 4 möjliga mot starkt motstånd, tråkigt givetvis att han behövde missa 3 matcher i rad. Roger hoppade även in som reserv i en match och plockade en remi mot en starkare motståndare!

Östra Skaraborgsalliansen II var tvungna att ta poäng mot SS Manhem VIII för att vara säkra på att hänga kvar. Det blev en 6-2 seger och laget klättrade till fjärde plats i tabellen. Desutom förlorade Göteborgs SS sin sista match så avståndet till nedflyttningsplatsen blev betryggande 3 poäng. Bordsresultat kan ses här!

Vi vill därmed tacka för en väl genomför säsong, och förhoppningsvis kan vi vinna serien nästa år!

7/3 2013, FSS Handicap, omgång 1
Tävlingen skall spelas med tre ronder per omgång. Det gick tyvärr inte riktigt att genomföra den här gången eftersom endast två spelare deltog, Ingemar Gustavsson och Roger Johansson. I den första ronden blev Roger vit mot Ingemar. Eftersom ratingskillnaden var 500 poäng fick Roger 24 minuters betänketid och Ingemar fick 6 minuter. Ingemar lyckades inte riktigt hålla det tempo som krävdes för att spela igenom partiet utan Roger vann på tid.

När den andra ronden skulle spelas hade varken Roger eller Ingemar någon att möta eftersom de redan hade mött varandra, så båda fick frirond. 

Inför den tredje ronden fick omgången avbrytas eftersom ingen får ha mer än en frirond under en omgång.

Nästa omgång spelas torsdagen den 21 mars, förhoppningsvis med något större startfält.

24/2 2013, Allsvenskan rond 6 (seriefinal)
Det blev en otroligt jämn historia mot starka Kumla/Hallsberg alliansen, de var högre rankade på alla utom ett bord! Det kunde kanske gått hursomhelst med lite mer flyt i några partier, det stod och vägde i flera partier men resultaten i dem damp in åt fel håll, dessvärre. 4½-3½ förlust blev slutresultatet, minsta möjliga marginal med andra ord. Vinster för ÖS alliansen togs hem utav Keith, Stefan (Tibro) och Ingemar. På bord ett förlorade Jim sitt första parti för säsongen, efter lite skakigt spel när tiden började bli knapp. På bord två spelade Keith starkt och kopplade greppet tidigt och pressade hem en snygg seger mot starkt motstånd. På bord 3 vann Stefan (Tibro) ett intressant parti i tidsnöden. På bord 4 förlorade Stefan (Mariestad) istället i tidsnöden. På bord 5 kom Josef mindre bra och tappade sin ställning när tiden blev knapp och förlorade. Ingemar på bord 6 hade lite flyt i slutet då hans motståndare inte klarade att hålla remi i ett till synes enkelt tornslutspel. På bord 7 spelade Christer en ganska enkel remi. Bord 8 var en vild historia, Anders såg ut att ha en bra ställning, men det ville sig inte i slutet och han fick ge upp.

3/2 2013, Allsvenskan rond 5
Idag var det bortamatch mot Lidköpings SS och det såg ut att bli en tuff uppgift. Keith fattades återigen i laguppställningen men det spelade inte så stor roll då Jim och Stefan Johansson (Mariestad), på bord 2 och 1 respektive, vann sina partier. Stefan Johansson satt idag på bord 1 och besegrade starke Peter Fransson, det var dessutom det matchavgörande partiet! Bra jobbat. I övrigt var det mest remier, från Falköping spelade Josef och Ingemar remier och Jim vann som sagt på bord 2. Nästa match blir en direkt final, mot urstarka Kumla/Hallsberg som förvånande åkte ur div 1 förra året. Det kan bli en spännande match om vi får ihop fullt lag.

13/1 2013, Allsvenskan rond 4
Östra Skaraborgsalliansen tog emot Ervalla SS hemma i Falköping. Spelarna i ÖSA var något högre rankade på samtliga bord och matchen började bra med en snabb vinst av Ingemar på bord 6. Sedan gick det tyngre. Josef förlorade på tid i remiställning då hans kläpp föll strax innan den första tidskontrollen och Rolf gjorde en konstig trianguleringsmanöver med kungen och förlorade ett slutspel som borde ha slutat med remi. Då endast två partier återstod låg ÖSA under med 2½-3½. 

Stefan från Tibro och Christer lyckades dock vinna sina partier och ÖSA tog sin fjärde raka seger till slut, men det blir tuffare att vinna för varje match.

Resultat och tabell finns här.

Östra Skaraborgsalliansen II fick åka till Göteborg med endast sju man efter ett sent återbud men lyckades ändå ta sin första vinst. Resultat och tabell finns här.

2/12 2012, Lagmatchen mot Skänninge
Hallå schackkamrater!

Äntligen var det dags för ännu en lagmatch. Från Falköping deltog Jim, Roger, Ingemar och jag, Josef Håkanson, som fått den stora äran att skriva rapporten från lagmatchen. Vi lämnade Falköping redan tjugo över sju för att bege oss till Skänninge. Vi anlände i god tid och passade på att chilla lite innan rondstart. 

Jag spelade svart mot en äldre herre vid namn Gunnar. Efter 20 drag hade jag mer aktiva pjäser än min motståndare, en bättre bondestruktur, en merbonde och gott om tid på klockan.  Därför tänkte jag på livets glada dagar och tittade på mina kamraters partier. På Jims bräde såg spelet lika ut och jag tyckte att remi var den troliga utgången.  Stefan från Mariestad spelade ett tråkigt parti där inget speciellt hände, så jag gick med raska kliv vidare till Stefan från Tibros parti. Hans parti var betydligt intressantare! Där hade nämligen en spännande isolaniställning uppkommit. Ingemar spelade ett skarpt parti. Redan efter sex drag stod brädet i brand. Materiella och positionella offer skedde för aktivitet. Roger spelade stabilt som vanligt och utjämnade efter cirka 15 drag. 

Jag vann mitt parti utan svårigheter. Jim lyckades vinna ett remibetonat slutspel. Imponerande insats av Jim som nu har 2.5 av 3 poäng den här säsongen! Stefan från Mariestad accepterade remi i en helt lika och nästan helt symmetrisk ställning. Stefan från Tibro vandrade vilse i ömsesidig tidsnöd och förlorade. Nåväl, det var i alla fall dagens mest publikvänliga parti. Ingemar stod på vinst men slarvade och partiet slutade remi efter dragupprepning. Roger remiserade sin högre rankade motståndare. Anders förlorade sitt parti och Christer vann sitt parti. 

3½-4½ blev det alltså till slut. Just nu ligger vi tvåa i gruppen. 

18/11 2012, Lag-DM i snabbschack
Igår spelades Lag-DM (15 minuters) i Lidköping, det blev en otroligt jämn historia där
Skara SS 1 ändå vann i slutändan, men både Alingsås och Lidköping var snubblande nära. Falköpings SS kom på en fjärdeplats, en placering som var den kanske väntade. Det var dock bud på mer, då flera viktiga bordspoäng tappades lite snörpligt och ofokuserat. Ändå en bra insatts, Jim spelade starkt på första bordet med 7/9 poäng, enda förlusten mot Peter Fransson från Lidköping. På bord två hade Keith det lite tyngre, han ställde upp vinstställningar i nästan alla (utom sista partiet och kanske ett till), men i 3 av dem lyckades han på bara ett kort tidsintervall slänga bort allt (även om han fick tillbaks en turlig vinst i sista som sagt), 6/9 ändå. Josef på tredje bordet, var tillsammans med Jim, lagets nav, han tog 7½ poäng. Han gick obesegrad genom turneringen efter övertygande spelnerver (särskilt mot Simon Olsson ifrån Skara SS 1). Ingemar hade det tufft på sista bordet, han lyckades bara skrapa ihop 4 poäng och han var inte nöjd med hur han spelade. Rolig turnering, och vi hoppas kunna presentera ett (minst) lag nästa år igen! Resultattabell kan ses här.

11/11 2012, Allsvenskan rond 2
Östra Skaraborgsalliansen I mötte Motala SS hemma. Det såg ut att bli en ganska enkel match på pappret. Motalaspelarna var betydligt lägre rankade på samtliga bord, förutom på det åttonde bordet, där de lämnade WO. Trots det blev det en obehagligt spännande match. Rolf tappade pjäs ganska tidigt i partiet och förlorade så att ställningen blev 1-1. Stefan Johansson från Tibro fick en bra ställning, men dålig tid så han fick nöja sig med remi. Som tur var fick Ingemar en seger lite till skänks då hans motståndare kom i tidsnöd efter att ha offrat pjäs för ett farligt angrepp. Motalaspelaren fick för sig att han hade klarat tidsnöden efter 30 drag och började komplettera sitt protokoll. Han tittade bara oförstående när han blev tillsagd att han måste göra 40 drag. Tydligen spelades Motalamästerskapet med en dragserie på 30 drag på en timme. Hans tid föll när han hade gjort sitt 31:a drag och Östra Skaraborgsalliansen återtog ledningen med 2½-1½. Av de återstående fyra partierna lyckades bara Jim vinna sitt. Stefan Johansson från Mariestad var illa ute mot sin motståndare trots att han hade ett ratingövertag på över 400 poäng men han lyckades fixa en remi. Keith fick otäckt dålig tid när han kämpade för att vinna, men lyckades i alla fall hålla remi i tidsnöden. Det blev till slut en knapp seger med 5-3 för Östra Skaraborgsalliansen.

Endast en spelare från Falköping, Björn Perneborn, blev uttagen till B-lagets match mot Örgryte SK II. Han tog lagets enda seger så Örgryte vann med 6½-1½.

8/11 2012, FM i Långpartier
Ingemar och Josef delade på segern i Falköpingsmästerskapet i Långpartier. Björn och Roger delade tredjeplatsen.

21/10 2012, Allsvenskan rond 1
Första laget gjorde en stark insatts i Karlstad, och vann med hela 6-2. Laget bestod utav spelare från hela Skaraborgsalliansen, från Falköping i söder, Mariestad i norr, Hjo och Tibro i öster och Skövde i mitten.

Det började skönt, efter 1~1½ timme stod det redan 2-0 då Josef först kombinerat i öppningen och vunnit, och strax efter så fångade Stefan Johansson (bord 3, Tibro) motståndarens dam! Vid det här läget såg det bra ut i många partier utom kanske ett, Rolf på bord 7 låg risigt till men det blixtvände och helt plötsligt så vann han och ställningen var 3-0. Ingemar gick sedan med på en remi i en jämn ställning och det behövdes minst ½ poäng för att säkra lika i matchen, ett vist beslut då det såg fördelaktigt ut på alla kvarvarande partier. På bord 1 pressade Keith sin motståndare, på bord två såg Jim ut att ha en minimal fördel att försöka spela på, på bord 4 hade Stefan Johansson (Mariestad) erövrat en bonde i slutspelet och såg ut att gå mot seger och på bord 8 stod Kenneth Wiman fördelaktigt i mittspelet. Allt såg frid och fröjd ut, fast det började med en  lite oväntad förlust för ÖS alliansen då Keiths motståndare försvarade sig tappert och någonstans på vägen tappade Keith tråden och fick ge upp hela poängen. 3½-1½ nu, Jim fortsatte pressa med sitt löparpar på bord två, men såg långt ut ifrån lätt mot en stabil motståndare men under tiden så vann Stefan Johansson (Mariestad) ett snyggt spelat slutspel och Kenneth Wiman mattade sin motståndare med löpare och torn i mittspelet, snyggt det med! Jim försökte med några sista tricks för att försöka aktivera sin lilla fördel men motståndaren försvarade sig och de gick med på en remi.

Ifrån andra laget har vi ingen direkt information, då Falköping inte hade några spelare i andra laget men det blev en tung förlust hemma (3-5) mot SK Kamraterna 3 från Göteborg. En på pappret ganska svår match.


12/10 2012, Seriestart
Söndagen den 21 oktober var det då åter dags igen, årets seriespel drar igång! Lite förändringar för i år blir ju att vi ingår i Östra Skaraborgsalliansen (ÖS Allians 1 och 2). Första laget åker på bortamatch mot Karlstads AS och andra laget har hemmamatch mot SK Kamraterna 3. Spelstart blir som vanligt 10.00 och vi hoppas givetvis på bra resultat i båda matcherna. Resultat kommer att uppdateras under "Seriespel" för vardera lagen.

8/9 2012, Nya ratinglistan och höstens seriespel
Efter Josefs starka insatts i SM och en andra plats i bagaget så tar han över tredjeplatsen i klubben, och gick även över 1900 (1904 blir hans nya rating). Han var den enda spelaren att spela i sommar.

Höstens seriespel blir som sagt lite nytt för Falköpings SS, som nu inkluderas i Östra Skaraborgsalliansen. Förstalaget kommer att spela i division 2, lite av en blandserie (geografiskt). Som inkluderar Lidköping, Karlstad, Kumla/Hallsberg, Motala, Skärblacka, Ervalla och SS Allians, Skänninge 2. Några nya och några bekantingar med andra ord. De Falköpingsspelare som kommer att spela i Östra Skaraborgsalliansen blir Ingemar som lagledare, bröderna Nordlund kommer att sitta på toppborden och sist men inte minst Josef. Josef var på gränsen mellan A och B laget (ratingmässigt), men i och med hans skutt i SM så befästes en A-lags plats utan tvekan. 

Andralaget kommer att spela i div 3, och det blir i en Göteborgsserie. Alla lag är ifrån Göteborg förutom Alingsås och oss. Det blir nog en spännande höst!

18/7 2012, SM i Falun
I fredags spelade Josef sitt sista och avgörande parti i klass 2. Det började lite tråkigt med en förlust i rond 2, mot gruppens suverän (vann samtliga partier), men Josef gav aldrig upp gruppsegern. Nu blev det inte riktigt så, men om man tar 80% av poängskörden så avancerar man till klass 1 ändå! Detta hände också, Josef vann parti efter parti och slutade på 6 av 7 poäng möjliga, och en fin andra plats och avancemang till klass 1! Grattis Josef! Ratinguppgången blev 63 poäng, och han gick därmed över 1900! Resultat kan ses här!

SM vanns i år igen utav Hans Tikkanen, efter särspel.

11/5 2012, Säsongsavslutning och inför nästa års serie
Idag var det säsongsavslutning för Falköpings SS med mat, FM-blixt och uppmärksammande av det gångna årets prestationer. Det har tveklöst varit Ingemar Gustavssons säsong i år, han presterade bäst i serien med sina 4½/7 poäng och han gick även upp mest i ranking, hela 97 poäng. Han delade även segern i Falköpingsmästerskapet i långpartier med Josef Håkansson. Även i FM i 30 minuters delade Ingemar segern med Josef. 

Desto tyngre gick det för Ingemar i kvällens Falköpingsmästerskap i blixtschack, där han dessvärre kom sist på 0 poäng, till sak hör dock att bara 4 spelare deltog (och de 4 starkaste i klubben dessutom). Segrade gjorde Keith Nordlund för första gången någonsin med full pott, 3/3 poäng. 1½ före de delade tvåorna Jim Nordlund och Josef Håkansson på 1½/3 poäng vardera. 

Höstens Allsvenskan kan bli intressant, vid årsmötet tidigare i vår beslutades att Falköpings SS skulle ingå med sina spelare i Östra Skaraborgsalliansen, då det känts väldigt svårt att få ihop lag på slutet. Så det blir åter spel i division 2 för delar av laget, medan några får spela med andra laget i division 3. Som det ser ut på pappret just nu, så kommer Keith och Jim Nordlund spela i första laget, med sig får de Ingemar Gustavsson (som även blivit utsedd till lagledare) och kanske Josef Håkansson. Division 2 vinst vore givetvis roligt, men den preliminärlottade gruppen ser tuff ut med bekantingen Kumla-Hallsbergs alliansen som stark favorit. Även Karlstad ser väldigt starka ut. I övrigt så är det lag från lite blandade delar av södra Sverige såsom Skaraborg, Värmland, Närke och Östergötland. Det kan bli mycket spännande till hösten, även om det är vemodigt att vi inte längre kan spela som ett enat fullt lag (men vi är knappast ensamma i denna situation i schacksverige). 

Därmed tackar Falköpings SS alla medlemmar för denna säsong, och blickar framåt och lyckönskar Josef i SM denna sommar. Han kommer deltaga i klass 2 och SM beger sig i år i Falun.

10/4 2012, Ratinglistan för 1a Maj
Ratinglistan för första maj finns nu uppe, den gamla gäller givetvis i mindre än en månad till. Efter en bra vårperiod för de flesta spelarna i klubben så har klubben överlag gått framåt rankingmässigt. Säsongens suverän blev Ingemar Gustavsson som drog in hela 97 rankingpoäng över säsongen, hela 51 fler än tvåan Josef Håkansson (46). Räknar man in sommarperioden så kommer Josef närmre dock, med SM inräknat har han gått upp hela 94 poäng! När det kommer till ratingpriset i serien så räknas dock endast vår och höstperioden, och där blev Ingemar som sagt överlägsen 1a. För övrigt så har Josef (46), Hans (39), Jim (21) och Roger (19) haft bra säsonger (ratinguppgång över säsongen i parentes). Keith hamnade på plus/minus 0 säsongsmässigt, och kravlade därmed över 2100 igen. För Björn, Alf och Daniel var det lite tyngre, men det var en hård serie och de förlorade inte jättemycket. Den nya listan kan ses under fliken ratinglista. Värt att notera är att det inte blev några platsförändringar i listan, Hans är dock inom 16 poäng från Björn, Ingemar och Josef drar ifrån den gamla klubbtrean Daniel något och i toppen distanserar Jim lillebrorsan Keith ytterligare efter en bättre schacksäsong. 

18/3 2012, Slutrond Allsvenskan
Inför dagens slutrond mellan Falköpings SS och Lundby SS så hade inget av lagen någonting att spela för förutom sin heder. Falköping var redan klara för sista plats, och det hade givetvis varit trevligt att ha spräckt nollan i poängkolumnen. Kändes givetvis föga troligt då vi bara lyckades skrapa ihop 6 man återigen, och denna gång på hemmaplan... Men det blev match in i slutet, Falköping stretade emot något enormt idag igen. På pappret var inte Lundby SS sitt starkaste lag, men de var ändå högre rankade på alla bord utom det första. Slutresultatet skrevs till 3½-4½ förlust, snubblande nära alltså. 

Det stod som sagt 2-0 redan från start, och det blev ganska snabbt 3-0 då Roger inte orkade hålla emot mot sin klart högre rankade motståndare. Ingemar såg ut att bli halvt demolerad på 3e bordet, men det var nog inte så illa som det såg ut. Och efter att Ingemars motståndare kanske spelat lite väl ambitiöst så slog en av Ingemars fällor ihop, och bara sådär så reducerades ställningen till 3-1. En liten stund senare så var dock "hoppet" om att vinna matchen helt släckt (om det nu någonsin fanns) då Björn förlorade efter att ha blivit totalt tillbakapressad av sin motståndare. 4-1 stod det nu, men hoppet om 4-4 var mer än rimligt. I detta läge stod det och vägde på 4e bordet för Josef, det såg ut som han kanske kunde hitta på något för en chans att vinna. På andra bordet stod Keith något bättre efter lite passivt spel från hans motståndare, och han hade dessutom cirka 40 minuters försprång på klockan. På första bordet var det ännu klarare, Jim överraskade sin motståndare efter en till synes ganska tam öppning med att helt plötsligt byta växel. Jim hade full kontroll medans hans motståndare fick spendera ca 90 minuter på ett eller ett par drag. Mer än en timmas fördel på klockan och en bra ställning. Så det fanns helt klart chans för 4-4. Josefs parti rann dock ut i sanden och de kom överens om remi ganska snart därefter. Jim vann kort därefter ganska klart, sin tredje raka vinst i seriespelet. Sist kvar var Keith, som pressade sin motståndare hårt i tidsnöden och problemen blev lite för stora och Keith vann pjäs innan motståndarens tid föll i en hopplös ställning. Bordsresultat kan ses här!

Något som uppskattades av båda lagen var att Josef bjöd på tårta i och med sin 18 årsdag! Grattis från hela Falköpings SS!

Därmed är denna säsong slut, en säsong där vi dessvärre bara haft fullt lag en gång. Det som känns ännu tråkigare är att vi vart ganska nära vid flera tillfällen med 1-2 man kort och det är givetvis omöjligt att säga hur det kunnat sluta med fullt lag i alla matcher (nåt som tyvärr är orimligt i dagens läge). Rolig avslutning i alla fall, mot förhandsfavoriterna Lundby. 

Serien vanns välförtjänt av SS Manhem IV från Göteborg, de har vart jämna och starka hela säsongen. Majornas SS II följer med Falköpings SS till division 3 efter att Kärra SS lite överraskande slog Lundby SS i rond 5.

Bordspris i år togs utav Ingemar Gustavsson, som haft en riktigt bra säsong med 4½ poäng på 7 ronder (alla mot starkare motstånd), obesegrad dessutom. En hel poäng före bröderna Nordlund som båda stannade på 3½ poäng vardera. Jim dock på bara 5 partier, en bra säsong för honom också helt enkelt. Och Keith på 6 partier, som räddade en något dålig säsong. Josef har haft en OK säsong, två förluster mot starkt motstånd, och en bra vinst mot Östra Skaraborgsalliansen (resten remier). I stort sett bra spel hela säsongen, utom i första matchen då nerverna slog till. Roger har på pappret haft en tuff säsong, men motståndet har vart enormt och Roger har spelat bra och haft lite otur i vissa partier. Björn har haft en tung säsong, han fick inte riktigt spelet att stämma, det plus att motståndet har vart starkt i varje match gjorde det för svårt. Hans har haft en väldigt bra säsong, 2/6 kanske inte ser ut som mycket men motståndet var alltid 300+ rating över honom. Kort och gott så kan Falköping vara nöjda med säsongen, spelmässigt har det vart några riktigt intressanta partier och det är bara att inse att vi inte hör hemma i division 2 i skrivandets stund.

26/2 2012, Allsvenskan rond 6
Dagens bortamatch i Göteborg mot Majornas SS II började återigen med ofullständigt lag, denna gången två man kort. Och återigen så fanns 4-4 inom rimligt avstånd. På bord 1 kom Jim ur öppningen med en kvalitét över efter inspirerat spel och konverterade i slutändan (inte helt felfritt kanske) detta till dagens enda vinst för Falköping. På bord två fortsätter Keiths något tuffa säsong, han kom ur öppningen något sämre och han var något tillbakapressad, men efter lite motangrepp och inte helt perfekt spel (från någon av spelarna) i slutet av tidskontrollen så lyckades Keith faktiskt stå bättre, men glöden verkar inte finnas där då han förvånande tog remi i en bättre ställning. På bord 3 spelade Ingemar ganska hårt på att vinna (4-4 var då inom räckhåll, kanske till och med vinst), kanske lite väl hårt för han fick försvara sig lite för att uppnå remin. På bord 4 spelade Josef med självförtroende från förra helgens bra resultat i Västgöta Open, han hade kanske några bra chanser för övertaget, men det blev en ganska tam remi i slutändan. På bord 5 fortsätter Hans att prestera bra mot starkare motstånd, han låg dock rätt risigt till i flera sekvenser av partiet. Det höll dock ihop sig i ett löparslutspel för en remi. Roger hade som vanligt en mycket högre rankad motståndare på andra sidan brädet på bord 6, något han har skött utmärkt denna säsong. Idag räckte det dock inte, och motståndarens rutin och kunnande visade sig vara en för tuff uppgift. Bordsresultat kan ses här!

5/2 2012, Allsvenskan rond 5
Idag hade Falköpings SS hemmamatch mot Östra skaraborgsalliansen. Läget kändes hopplöst från start, med bara 7 spelare (varav en av de saknade var toppbordsspelaren). Falköping var dock snubblande nära, med fullt lag kanske man klarat 4-4 eller till och med att vinna (svårt att säga såklart). På första bordet kom Keith bättre ur öppningen, vann tillslut bonde fast det dog ut i ett remislutspel efter lite slarv. Ingemar på andra bordet fortsätter att visa fin form, idag besegrades en klart högre motståndare i ett vilt parti. Även Josef på bord 3 visade upp ett fint parti, där han tidigt vann kvalitét som sedan offrades tillbaks för ett fördelaktigt slutspel, som konverterades till vinst efter att motståndaren slarvade. Daniel, Björn och Hans på bord 4, 5 respektive 6 hade det tyngre och förlorade ganska klart. Roger spelade bra på bord 7 mot en klart högre rankad motståndare, remi blev slutresultatet. 5-3 förlust blev slutresultatet, ändå ganska nära med tanke på förutsättningarna. Bordsresultat kan ses här!

15/1 2012, Allsvenskan rond 4
Falköpings SS åkte dessvärre till Trollhättan med ett gravt försvagat lag, endast 5 personer lyckades vi få till start pga. bland annat sjukdom. Det är inte lätt med bara 9 personer på ratinglistan att få ihop 8 personer jämt. Falköpings två toppspelare fattades bland annat, men Ingemar axlade första bordet väl och remiserade en högrankad motståndare. Senast Ingemar satt på första bordet i FSS var den 23 februari 1997, mot Tibro. Även då blev resultatet remi. Nostalgi. Josef på andra bordet spelade remi mot en högre rankad motståndare som svart. Hans på fjärde bordet tog remi mot en klart högre rankad motståndare som svart. Slutresultatet blev givetvis en ny brakförlust, och Falköpings SS får finna sig i att vara seriens slagpåse. Resultat kan ses här!

5/12 2011, Preliminär Ratinglista
Ingemar har efter bra resultat i FM och serien (med 3 remier mot klart högre rankat) återtagit en stor del av det han tappat under de senaste säsongerna. 33 ratingpoäng upp denna ratingperiod, flest i klubben. I och med det, återtog han tredje platsen på klubblistan. I toppen såg det i början av hösten ut som Keith skulle återigen utmana brorsan om första platsen, men istället fortsatte raset från vårperioden, -13 blev det nu. Ingen förskräckligt stor summa dock, fast störst fall i klubben denna period. Jims rating på första position är i stort sett oförändrad, -3. Josef fortsätter avancera, han övertog Daniels placering på listan, fast placeringen blir ändå oförändrad då Ingemar passerade bägge. Hans har haft en fin höst han med, 21 poäng upp! Värt att notera dock, är att 1 rond återstår i FM mellan Roger och Björn, plus eventuella externa tävlingar. Preliminär lista kan ses här! (under gällande)

4/12 2011, Allsvenskan rond 3
Inför dagens hemmamatch hade Falköpings SS för första gången fullt 8 manna lag, roligt! Det räckte dock föga mot starka serieledarna SS Manhem 4. 

Dagens enda vinst idag stog Jim för på första bordet, han fick upp ett fint angrepp mot vits kung och denne fick offra damen för att avvärja matt, matt blev det dock ändå några drag senare. På andra bordet kollapsade Keiths parti okarakteristiskt snabbt och enkelt från tillsynes ingenstans. På tredje bordet fick Josef upp fint spel mot sin klart högre rankade motståndare, han hade remichanser men det höll inte ihop till slutet. Daniel på fjärdebordet fick upp fint spel, men förlorade tyvärr tråden i tidsnöden innan första dragkontrollen och förlorade. Ingemar spelade stabilt på femtebordet, och stog kanske aningen bättre partiet igenom, men inget som räckte för att vinna, remi blev resultatet. 
Alf på 6:e bordet gick dessvärre på en mina tidigt och förlorade, till hans försvar så har han inte spelat på länge. Hans gjorde en stark insats på 7e bordet och fick remi mot en mycket högre rankad. Rogers parti på sista bordet var väldigt intressant, han kan tyckas ha stått bättre (kanske mycket bättre) i något läge, men det var komplicerat och hans mer rutinerade motståndare drog det längsta strået. 6-2 till SS Manhem IV blev slutresultatet, kanske inte så dåligt med tanke på att de slog de överlägsna förhandsfavoriterna Lundby SS med samma siffror! Bordsresultat kan ses här!

13/11 2011, Allsvenskan rond 2
Idag var det bortamatch mot Kärra SS i Göteborg, det blev återigen förlust med 5½-2½ och en WO på sista bordet. Med fullt lag hade det kanske gått helt annorlunda. Resultat kan ses här!

23/10 2011, Allsvenskan rond 1
Falköpings SS åkte idag till Lidköping, utan större förhoppningar att ta poäng mot ett klart starkare Lidköping (särskilt med tanke på att vi åkte en man kort). Det blev en tuff match, men Lidköping var steget före från start till mål. Enda Falköpingsspelare att få med sig en full poäng hem var Keith på andra bordet. Ingemar, Björn och Hans tog alla en halv poäng mot klart högre rankat motstånd. Resultat kan ses här!

29/8 2011, Nya rating listan
Ratinglistan, gällande period 1a september till nyår, finns nu uppe. Det var bara Josef som spelade i sommar, och han gick upp fina 48 poäng och tog över 4e platsen från Ingemar. 
Den 23e oktober drar den nya serien igång. Division 2 det här året (uppflyttade pga. lediga platser). Lagen i serien kommer ifrån Västergötland och Göteborg, så det blir behagliga resor, givetvis blir det mycket hårdare motstånd i år och vi får hoppas att vi kan komma med starkast möjliga lag till varje match! Serietabellen kan ses på SSFs hemsida.

1/8 2011, SM i Västerås
Den 24e juli avslutades SM i Västerås. Hans Tikkanen vann efter stor dramatik. Enda Falköpingsspelaren att delta var Josef Håkansson, som hade lekstuga i sin klass 3 grupp och tog 7 av 7 poäng! Han avancerar nu till klass 2 och även en placering upp på ratinglistan! Resultat kan ses här!

14/4 2011, FSS Handicap:
Ingemar Gustavsson försvarade sin ledning genom att vinna sina tre partier.Se ställningen här. Nästa omgång spelas den 28 april.
 
7/4 2011, FSS Handicap:
Endast tre spelare deltog i den andra omgången av FSS Handicap. Ingemar Gustavsson tog full pott och övertog ledningen. Se ställningen här. Den tredje omgången spelas den 14 april.

25/3 2011, Preliminär ratinglista (1a Maj)
Det är givetvis över en månad kvar, så den är långt ifrån definitiv (men eftersom inga seriematcher eller ratingbaserade klubbturneringar finns kvar att spela så är den troligen ganska nära definitiv). Roger ser ut att ta hem ratingpriset (högst uppgång under säsongen) med hela 98 rating poängs klättring, imponerande på så få partier. Jim tog tillbaks första platsen efter 4½ av 5 poäng mot i stort sett OK motstånd i Göteborgs lag-DM, klass 2 och 6½/7 i serien. Den "onödiga" remin i sista ronden höll honom dock tillbaks något. Keith hade det desto tyngre, en dålig dag kan kosta allt när man möter såpass mycket svagare motstånd i varje match. Han tappade hela 30 poäng i en match, och då hjälper det inte om man vinner resten. -2 på hela säsongen blev det, SM inräknat. 

Ingemar gick upp några ynka ratingpoäng över vårperioden, men det får ses som en viktig vändning med tanke på det ras han gick igenom i höstas. Josef fortsätter uppåt efter en stabil vårperiod med 3 av 3 vunna partier, 1747 blir hans nya ranking och det ser inte ut att stanna där. Hela den preliminära listan kan ses här!

20/3 2011, Allsvenskan
Det blev en ganska klar vinst i sista matchen, 6-2 hemma mot SS Manhem IX. Det hade dock behövts en vinst med 9-0 för att dela seriesegern med SK Kamraterna IV, vilket givetvis är ett omöjligt resultat. Enda hoppet var att Skaraborgsalliansen 2 tog matchpoäng mot seriesegrarna eller att det blev minsta möjliga seger (4½-3½) och att FSS samtidigt vann med 8-0. Väldigt mycket om med andra ord. Jim tappade oväntat sin första halva i serien, fast det är förståeligt att det är väldigt svårt att motivera sig att spela mot såpass mycket svagare motstånd match efter match. Jim vann ändå bordspris i serien (med god marginal, hela 1½ poäng över Keith och Josef). Jim tar även med största sannolikhet tillbaks klubb-etta positionen från Keith efter den nya ratinglistan 1:a maj (förutsatt att inga fler turneringar spelas). Detta genom att Jim spelat bra på Mölndals första bord i Göteborgs lag-DM och även där vunnit alla partier utom ett (en remi), fast mot bättre motstånd än i serien. 

Roger Johansson har haft en strålande säsong, hela 4½ poäng av 6 möjliga skrapade han ihop (alla partier utom ett mot högre rankade spelare), bra jobbat! Resultatet från dagens match kan ses här!

17/3 2011, FSS Handicap:
I torsdags spelades den första omgången av FSS Handicap. Josef Håkanson vann alla tre partierna och tog ledningen. Se ställningen här. Det går bra att hoppa in i tävlingen även om man har missat första omgången. Nästa speltillfälle är den 7:e april.
 
27/2 2011, Allsvenskan
Falköpings SS reste till Göteborg för att försöka försvara serieledningen. Ett litet problem var att laget för dagen fick plats i en bil, det vill säga det innehöll bara fem spelare. 
Man hade bara råd med en remi för att vinna matchen. De övriga fyra partierna var tvugna att vinnas.
 
Väl framme i Göteborg förbättrades situationen något. Göteborgs SS hade bara lyckats skrapa ihop 7 man så det förväntade 3-0 underläget förvandlades till ett 2-0 underläge. Sedan dök spelaren som skulle ha suttit på bord 6 inte upp i tid så Göteborg ledde plötsligt bara med 1-0.
 
Tyvärr lyckades göteborgslaget ta tillbaka sitt 3-0 överläge genom att vinna två av de fem partierna. Falköping var då tvunget att vinna de tre partier som var kvar för att klara oavgjort. Det såg inte helt omöjligt ut eftersom Jim hade vunnit allt i serien så här långt, Ingemar hade en bekväm ställning och Hans ledde med några bönder.
 
Först vann Hans, sedan Ingemar och slutligen Jim, så matchen slutade 3-3.
 
För att Falköping skulle behålla serieledningen krävdes att SK Kamraterna IV tappade poäng mot SA Mark II. Tyvärr lyckades SA Mark II också bara fylla en bil. De ställde upp med fyra man och förlorade med 6-2.
 
SK Kamraterna IV leder nu serien och möter jumbon Östra Skaraborgsalliansen II i sista ronden. Att de skall tappa poäng där känns ganska orimligt så de har i praktiken vunnit serien nu. Se bordsresultat här!
 
6/2 2011, Allsvenskan
Dagens viktiga hemmamatch mot Götaverkens SK II vanns med 5½-2½, men det var bra skakigt i flera partier och en tung skräll på första bordet där Keith förlorade mot en klart lägre rankad. Siffrorna kunde varit något jämnare, men FSS hade lite tur i vissa partier. Roger, Jim, Ingemar och Josef vann i alla fall sina partier övertygande! Se bordsresultat här!

16/1 2011, Allsvenskan
Falköpings SS åkte idag till Kinna för att möta SA Marks andra lag. Bägge lagen lyckades bara skrapa ihop 7 man och det såg länge ganska jämnt ut. Men Falköping vann tillslut med 4½-2½. Se bordsresultat här!

17/12 2010, Ostblixten
Årets upplaga av Ostblixten gick igår av stapeln, 10 spelare deltog. Keith Nordlund vann turneringen på 8½p av 9 möjliga. Tvåa kom Josef Håkansson på 7½ och trea kom Dan Fogelberg på 6½. Första ostpris vann Josef genom lottdragning. Resultatet kan ses här!

15/12 2010, Preliminär ratinglista för 1 januari
Den preliminära ratinglistan för första januari 2011 finns nu uppe, och den gäller om ingen deltar i någon extern turnering under julhelgen. Störst uppgång hade Klement Jakaj, som gick upp 72 ratingpoäng efter en stark FM turnering. Listan kan ses här! 

5/12 2010, Allsvenskan Rond 3 och FM.
Idag spelade Falköping hemmamatch mot SS Manhem 6, matchen blev jämn och avgjordes inte förrän i sista partiet, då Jim vann i ett slutspel. Bordsresultat kan ses här!
FM i långpartier avgjordes även härom veckan, Josef lyckades vinna för första gången före Klement på samma poäng, men Josef vann det inbördes partiet. Resultatet från tävlingen kan ses här!

14/11 2010, Allsvenskan rond 2.
Idag var Falköpings SS på bortamatch mot SK Kamraterna IV i Göteborg. Falköping kom i brygga tidigt, då de låg under med 2-0 efter en timmas spel men matchen slutade tillslut med 4-4. Bordsresultat kan ses här!

25/10 2010, Allsvenskan igång igen.
Första matchen i Allsvenskan div 3, grupp 6 gick igår av stapeln, Falköping har i år hamnat i en Göteborgsserie med 5/8 lag ifrån Göteborg. Falköping vann bortamatchen mot Östra Skaraborgsalliansen II (Hjo-Skövde-Tibro) komfortabelt med 6½-1½ . Falköping hade klart högre rating på bord 1 till 5 och var något utrankat på de tre sista borden. Resultatet kan ses här! 

27/8 2010, Nya Ratinglistan finns nu uppe!
Höstens ratinglista från 1:a september finns nu uppe, och för första gången på 9½ år så har vi en ny klubbetta. Keith Nordlund bröt Jim Nordlunds svit efter ett något bättre resultat i SM. Ingemar och Jim tappade några poäng i SM och Keith gick upp några. Josef Håkansson och Björn Perneborn gick upp ganska bra under sommaren. Josef, inte genom SM, men genom Ebbe cup där han fick en fin delad andra plats. Björn efter klassvinsten i Lund. Den nya listan kan ses här!

13/7 2010, SM är över!
I fredags var alla Falköpings spelare färdiga med årets upplaga av SM i Lund. Klubbens enda gruppvinnare blev Björn Perneborn som delade gruppsegern i en Klass 3 grupp med två andra spelare. Lotten fick avgöra vem som fick första platsen då de inte kunde särskiljas enligt reglementet. Lotten föll på Björn, men alla tre spelare tog 80%+ av vinstprocenten och spelar i Klass 2 nästa gång. Björn tog 5/6p. Josef Håkansson gjorde även han ett starkt SM med en 11e plats i Kadett-SM och 5½/9p. Ingemar Gustavsson hade ett tungt SM och slutade på 2½ av 7 poäng i Klass 1 och åker därmed ur klassen då det behövs minst 3 p för att hänga kvar. Jim och Keith Nordlund hängde båda kvar i Mästarklassen, Keith slutade bäst på 3½/7p och Jim hängde kvar med nöd och näppe med 3/7p. Jim låg riktigt illa till i näst sista ronden när han stog på 2p och spelade svart. Han kom tidigt på förlust efter ett par missar i öppningen men efter 6 timmars spel (nästan) så lyckades han rädda en halv poäng då motståndaren inte klarade av att konvertera partiet med en kvalitet över. Keith hade en något seg start med slarv i de två första partierna, men han vann ganska övertygande i rond 3 och efter det blev de resterande partierna remier efter ganska stabilt spel, han fick dock försvara sig mot klart starkare motstånd men det höll ihop.
I SM gruppen vann Emanuel Berg för andra året i rad, men det var på håret. Jonny Hector såg tidigt ut att promenera iväg med segern men det blev inte riktigt så. http://www.lask.se/sm2010/

28/6 2010, Snart är det dags för Schack SM i Lund
På fredag åker 5 spelare från Falköpings SS ner till Lund för att delta i årets upplaga av SM. Lördagen den 3e juli är första partiet och det spelas från 16.00 och som längst till 22.00. Därefter (söndag-torsdag) spelas det från 13.00 till 19.00 och avslutningen på fredagen spelas från 10.00 till 16.00. Jim Nordlund gör sin 5e start i Mästarklassen, som är rekordstark i år, då turneringen gått från 2 veckor till 1. Keith Nordlund spelar även han i Mästarklassen och det blir hans debut där. Ingemar Gustavsson spelar i Klass 1, som även den har hårdnat ordentligt. Josef Håkansson gör SM debut och ska spela Kadett-SM och Björn Perneborn spelar i Klass 3.

Resultaten kan följas på www.schacksm.se.

7/5 2010, Senioravslutning
Igår avslutade Falköpings seniorer den gångna säsongen med FM blixt och prisutdelning från den gångna säsongen. De ronder som fattades i FM-30 minuters skulle spelas och ett parti gick av stapeln. En direkt final mellan Jim och Keith Nordlund (då Klement Jakaj som hade vinstchanser inte kom). Keith vann partiet och turneringen med 5½ poäng, ½ före trion Jim Nordlund, Klement Jakaj och Ingemar Gustavsson på 5 poäng. I FM blixten deltog 8 spelare, och vanns av Jim Nordlund på 6½ av 7p , två kom Keith Nordlund på 6p och trea Josef Håkansson på 4p. Resultaten från FM blixten kan ses här.

Priser delades ut efter FM blixten från den gångna säsongens klubbturneringar och seriespel:
Falköpingsmästerskap, långpartier: Jim Nordlund
Falköpingsmästerskap, snabbschack: Keith Nordlund
Falköpingsmästerskap, blixt: Jim Nordlund
FSS Handicap: Jim Nordlund
Högst ratinguppgång: Josef Håkansson (+161)
Bordspris seriespel: Keith Nordlund (5½/6p)
Falköpings schacksällskap vill därmed tacka alla medlemmar för den gångna säsongen och ser fram emot hösten efter en förhoppningsvis skön sommar.

3/5 2010, Inför senioravslutning
Vårsäsongen avslutas torsdagen den 6 maj med en blixtturnering som startar klockan 19.30. Alla partier från FM i snabbschack som inte är färdigspelade då slutar 0-0 (båda spelarna förlorar på wo). Vet man med sig att man har något parti att spela kan det vara en bra idé att börja spela det senast klockan 18.30 på torsdagen.
 
29/4 2010, FSS Handicap och ratinglista (1:a maj)
Tävlingen är nu färdigspelad. Jim Nordlund vann före Keith Nordlund och Ingemar Gustavsson. Alla resultat och slutställningen finns här.

Den nya ratinglistan är även inlagd, Jim höll undan för Keith (avgjordes i sista seriematchen då Keith tappade en halv poäng) och innehar därmed fortfarande första platsen som han haft i 9½ år (sedan 1/1 2000). Listan kan ses här.
 
22/4 2010, FSS Handicap
Jim fortsatte att dryga ut sin ledning efter en ny fullpoängare. Se ställningen inför den sista omgången här:
 
15/4 2010, FSS Handicap
Jim drygade ut sin ledning trots att han bara tog 1½ poäng eftersom tvåan Keith fick nöja sig med 1 poäng. Resultat: 
 
8/4 2010, FSS Handicap
Jim övertog ledningen efter att ha tagit full pott i den tredje omgången.
 
21/3 2010, Allsvenskan:
Falköpings SS avslutade säsongen starkt med en knapp förlust mot seriesegrarna Tibro/Skövdealliansen, till sak hörde att FSS bara lyckades få ihop 7 man, med 8 hade nog vinsten varit inom räckhåll (vilket den nästan var ändå). Uppslutningen till seriespelet har vart dålig hela säsongen, Falköping har inte haft bästa lag (på pappret) en enda match. Bäste poängplockare den här säsongen blev Keith Nordlund med 5½ av 6 möjliga poäng. Skara SS II förlorade den andra matchen och Falköping klarade sig undan sista platsen. Se mer på seriesidan. 

18/3 2010, FSS Handicap:
Efter den andra omgången leder Keith tävlingen. Se resultaten på FSS Handicap 2010.
 
13/3 2010, FSS Handicap:
I torsdags spelades första omgången av FSS Handicap, 3 ronder spelades och Keith och Jim har tagit ledningen med 2½/3p vardera. Se resultaten på FSS Handicap 2010.

28/2 2010, Allsvenskan:
Idag var Falköpings SS iväg på bortamatch i Borås, mot Fristad-Borås SK. Matchen slutade 4-4, men Falköping hade bud på 5-3. Vid ställningen 2-2 såg det ut som om Falköpings SS skulle vinna tre av de återstående partierna. Efter en miss i ett parti så drog hemmalaget iväg till 4-2, Ingemar och Keith var då piskade att vinna. Ingemar hade ett vinnande bondeslutspel på g och Keith stog bättre med merbonde och båda vann strax därefter och det blev återigen 4-4 (4-4 även i hemmamötet i höstas). Resultaten kan ses på seriespels sidan.

21/2 2010, Västgöta Open:
Tävlingen avgjordes över två dagar, 5 ronder igår (lördag), (varav två 30 minuters partier och resterande 60 minuters) och 3 ronder idag (söndag). Tävlingen blev hårt drabbad av snökaoset, och drygt 50 av de 112 tvingades lämna återbud. Emanuel berg vann tävlingen. Från Falköpings SS deltog: Jim Nordlund (5p av 8), Keith Nordlund (4p), Josef Håkansson (3½p), Ingemar Gustavsson (3p) och Roger Johansson (1½p). Det gick sämre för alla poängmässigt om man jämför med deras senaste resultat i samma tävling (vilket också beror på den grova förminskningen av tävlingen, så den blev hårdare). Resultaten kan ses på Skaras sida.

12/2 2010, FM-30 minuters:
Igår spelades endast ett parti i turnerningen, men ett som kan ha stort intresse vid slutställningen. Klement besegrade Ingemar och har därmed full pott efter fyra spelade ronder. Resultaten kan ses här.

7/2 2010, Allsvenskan:
Falköping tog revansch på Skara SS II, efter den tunga 6-2 förlusten i höstas, genom att idag vinna ganska komfortabelt med 5½-2½. Resultaten kan ses på seriespels sidan.

5/2 2010, FM-30 minuters:
Igår spelades ytterligare två ronder i FM i snabbschack, Ingemar och Klement har nu kopplat greppet efter "skrällsegrar" i rond 2 & 4 respektive. Nästa rond blir spännande, då de möts inbördes. Resultaten kan ses här.

29/1 2010, FM-30 minuters:
Igår spelades de två första ronderna i årets upplaga av FM i snabbschack (30 min/spelare). Resultaten kan ses här.


Ratinglista

oktober 2017
Jim Nordlund
2136
0
Josef Håkansson
2129
0
Keith Nordlund
2044
0
Ingemar Gustavsson
1891
0

Klubbinfo

Adress:
Wetterlinsgatan 22 A, ingång från gården

Speldagar:
Torsdagar 18.00-

Plusgirokonto:
1 39 63-4

Kontaktperson:
Ingemar Gustavsson
ingemargus@hotmail.com
0515-807 06
070-646 39 37

Facebooksida:

Viktiga datum

17/12-2016, Ostblixt
27/12-5/1 2016/2017. Rilton Cup i Stockholm
15/1-2017. Seriematch. A-Laget möter Alingsås hemma, och B-laget har frirond
5/2-2017  Seriematch. A-Laget möter Örgryte 2 borta, och B-laget möter Skara SS 2 hemma
18/2-19/2 2017. Västgöta Open i Skara (inbjudan)
5/3-2017. Seriematch. A-laget möter SS Manhem 4 hemma, och B-laget möter Bosna SK hemma
19/3-2017. Seriematch (sista ronden). A-laget möter Mölndals SK borta, och B-laget möter SS Manhem 8 borta.
14/4-16/4 2017. Påskturneringen i Norrköping (inbjudan)
5/5-7/5 2017. Kvibergsspelen i Göteborg (inbjudan)
7/7-16/7 2017. SM i Stockholm (inbjudan)
22/7-30/7 2017. Xtracon Chess Open (fd. Politiken Cup) i Helsingör.


Schackträning

Den planerade koden innehöll otillåtna HTML-taggar så ni får träna via chesstempo.com istället.
Kombinationer
Slutspel
Gissa draget
Partidatabas

ĉ
Ingemar Gustavsson,
31 jan. 2015 11:51
ċ
Ingemar Gustavsson,
31 jan. 2015 11:50
ĉ
Ingemar Gustavsson,
4 feb. 2015 15:15
ċ
Ingemar Gustavsson,
4 feb. 2015 15:15
Comments