Gebruikte termen en achtergrondinformatie

Home 

Garantie: Bij normaal gebruik geef ik je drie maanden garantie op het door mij gemaakte sieraad. Normaal gebruik houdt onder meer in dat je er niet mee gaat slapen, dat je het afdoet met douchen en zwemmen. Parfum is een killer voor kleuren en tast de parellaagjes aan van glasparels. Door parfum komen er vieze vlekken op kralen. Berg een sieraad voorzichtig op. Als gecoat staaldraad gaat knikken krijg je die knik er niet meer uit. Ophangen of recht neerleggen is zorgen voor je mooie sieraad. Als een sieraad met glaskralen valt kunnen die kralen natuurlijk breken of barsten. Dat valt dan niet onder garantie. Als ik dezelfde kralen nog heb kan ik een ketting soms repareren maar dan niet gratis natuurlijk. En net als kleding slijt een sieraad ook gewoon van het dragen.

Gebruikte materialen: glaskralen, swarovski kralen, tsjechisch kristal, zoetwater parels, halfedelstenen en mineralen, porcelein, zilver, vergulde kraaltjes, hout, steen, been, suedine veter, echt suede veter, cottoncord, leerveter, gecoat staaldraad, c-lon en polyester rijgdraad, nylon draad, acryl en kunsstof kralen, sieraadmetalen.

 

AB: Aurora Borealis. Een glans die als coating over kralen is aangebracht. Vaak aan één kant van de kraal. Het is een soort oliegloed, regenboogkleuren. Geeft kralen een prachtige gloed en glans.

Acculon. Met nylon gecoat staaldraad. Een type draad om mee te rijgen. Erg sterk. Niet echt soepel. Als het draad geknikt raakt, krijgt je die knik er niet meer uit. Voordeel is dat een ketting niet slap om de hals valt maar al een zekere boogvorm heeft. Het is ook weer niet zo dat de ketting heel stijf om de hals valt! Je hebt het in verschillende diktes, dus ook in verschillende stugheden.

C-lon. Draad van synthetisch materiaal. Oersterk. Speciaal ontwikkeld voor het maken van sieraden, met name rijgwerkjes. Het is heel soepel.

Cottoncord. Dik katoenen koord. Meestal gekleurd. 

Facetkraal. Als de ogen van een vlieg. Kraal met geslepen vlakken waardoor hij mooi gaat schitteren, licht weerkaatsen. 

Fantasiekraal. Kraal met een ondefinieerbare vorm. Iets anders dan een gewone ronde kraal dus. 

Kapittelslotje. Tweedelig slotje. Eén helft bestaat uit een groot oog. Soms prachtig versierd of bewerkt. De andere helft bestaat uit een staafje, ook versierd,  wat je door het oog moet halen. Een soort houtje-touwtje constructie. 

Karabijnslotje. Ook wel Cartier-slotje of Lobster-slotje genoemd. Haakvormig slotje wat je in een oogje of lusje vast moet haken. Over het algemeen een  mooi, onopvallend, stevig slotje. Opvolger van de ouderwetsere veerringslotjes. 

Kettelstift. Metalen stift met een oogje waar je kralen op kunt rijgen. Je sluit ze ook weer met een oogje. Op die manier kun je vele staafjes tot een ketting vormen, hangertjes maken of wat dan ook.

Nietstift. Metalen stift met platte kop op het eind. Net als een spijker. Deze zijn bij uitstek geschikt voor het maken van oorbellen. Je houdt geen loos oogje over aan de onderzijde. Ook mooi voor hangertjes bij kettingen.

Preciosa. Een nieuwe soort kristalkraal. Compleet vergelijkbaar met swarovski. Sinds kort gebruik ik deze kraal ook graag. Ik heb horen zeggen dat swarovski van dichtbij meer schittert en preciosa van een afstand meer schittering laat zien.

Rocailles. Kleine glaskraal. Ze zijn er vanaf ongeveer 1mm tot ongeveer 3,5mm. Ik gebruik ze graag om snoeren vol te rijgen of om fijne rijgwerkjes mee te maken. Ook mooi om tinten te accentueren of om speciale kralen meer aandacht te geven. Ik gebruik graag de merken Miyuki en TOHO maar ook de onregelmatigere Tsjechische en Chinese rocailles voor een wat artistieker effect.

Suedine veter. Namaak suede.

Swarovski. Een hele luxe kraal van Oostenrijks kristal. Ook wel bekend van de kristallen figuurtjes die in luxe zaken verkrijgbaar zijn en die zo prachtig fonkelen. De facetkralen van Swarovski doen dat dus ook: prachtig fonkelen. Ik heb ook gladde kralen van Swarovski kristal en die fonkelen niet maar hebben wel een mooie diepe kleur en glans.

Tsjechisch kristal. Een goedkopere soort kristal. Nog steeds mooi maar niet zo spectaculair als de Swarovski kristallen. Wel weer mooier dan glas.

Veerringslotje. Het  welbekende, aloude, ronde slotje. Een piepklein rondje met een spiraalveertje wat je met een klein pinnetje open kunt duwen. Door het openingetje kun je dan een ringetje of lusje doen en je sieraad is rondgesloten. Minder sterk dan een karabijnslotje maar voldoet prima.

Waxkoord. Katoen met een waslaag erover. Lijkt wat op leer.

Armbanden

Frutsels

Kettingen

Natuursteen

Oorbellen

Gebruikte termen en achtergrond informatie 

Linken