Oldal kezelése‎ > ‎

Értelmező szótár

        Az oldal ezen lapján olyan kifejezéseket gyűjtöttünk össze, amik értelmezése nem egyértelmű. Munkánk során gyakran találkoztunk ugyanazon termék eltérő, de helyes megnevezésével, téves megnevezéssel. Célunk, hogy itt egyértelműen megfogalmazzuk az Ildáre kínálatában szereplő termékek megnevezésének, a termékleírásokban szereplő szavak kifejezések tartalmát.


    - Akác karó:    Hegyezett akácfa termék, a növénytermesztés során a növények megtámasztására használatos. Lehet fűrészelt (szabályos négyzet, esetleg téglalap alakú), hasított (negyedrészbe, hatod és nyolcadrészbe), tradicionális (ív után fűrészelt negyedbe hatod és nyolcadrészbe).   
        - Kép tradicionális akác karóról 
    
    - Akác oszlop:    Szűkebb értelemben: természetesen nőtt, hengeres (nem szabályos!) akác fa kéregben (átmérője a vékonyabb felén mérten maximum 18 cm), vagy ennek megmunkált változatai (kérgezett; kérgezett és csiszolt; szíjácsmart, csiszolt). Tágabb értelemben ide tartoznak a fűrészeléssel, bárdolással, hasítással megmunkált akác fák is, amik jellemző keresztmetszete: 5 és 20 cm között van.    
        - Kép akác oszlopról

    - Akác rönk:    Természetesen nőtt akác fa, a csúcsátmérő a 18 cm- t meghaladja, elsődlegesen a fűrészipari megmunkálás alapanyaga, de lehet kérgezett, csiszolt és szíjácsmart, hasított változata is.    
        - Kép akác rönk rakodásáról    

    - Akác rúdfa:    Általában mi nem használjuk, jelentése az akác oszlopéval egyezik, a fakitermelők szakkifejezése, a kereskedelemben, megmunkálásban dolgozók pedig csak a szabályos henger alakú, megmunkált akác oszlopot nevezik így.

    - Ágfa:    5 cm- nél kisebb átmérőjű természetesen nőtt fát jelent.

    - Bárdolt oszlop, karó:    Az oszlopoknak a szíjácsát régen bárddal távolították el, sokan ezzel a
megnevezéssel illetik a ma már palástmarókkal megmunkált termékeket is.III
        - Kép bárdolt, hasított oszlopról  Szíjácsmart akác oszlop
Kép szíjácsmart, csiszolt akác oszlopról
    - Cölöp:    Az egyik végén hegyezett, másikon fózolt (tört élű) oszlopok elnevezése. Gyakorlati jelentősége akkor van, ha cölöpverővel telepítenek kerítést, támrendszereket, támfalakat.    

    - Csiszolt oszlop:    A természetesen nőtt, kérgezett fa, szíjácsmart fa további megmunkálásával nyert termék. A csiszolással a foszló háncs eltávolítása a cél, így válik festhetővé, felülete simábbá. Cégünk a beltéri termékeit finomabb (P180), kültéri termékeit durvább (P24 - P80) minőségben csiszolja. Jellemző keresztmetszete: 4 - 20 cm.    

    - Fűrészáru:    Fűrészgépekkel megmunkált termék (deszka, palló, oszlop, gerenda). Lehet szélezetlen (csak két szemközti lap, oldal fűrészelt), négyoldalú (szabályos négyzet alakú), hat és nyolcszög alakú.

    - Háncs:    A fa alkotórésze a kéreg és a szíjács között.    
        - Kép háncsról

    - Háncsolt oszlop:    Helyesen hántolt oszlop, jelentése a kérgezett oszlopokéval egyezik.

    - Hántolt oszlop:    Kérgezett oszloppal egyező jelentésű.

    - Hengermart oszlop:    A teljes hosszában szabályos henger alakúra esztergált oszlop. jelentése egyezik a körmart és az esztergált oszlopéval.

    - Karámfa:    Tágabb értelemben a karámok építéséhez szükséges minden faanyag, szűkebb értelemben a vékonyabb, vízszintes karámépítő elem (általában természetesen nőtt, kérgezett akác oszlop).

    - Karámoszlop:    A karámok építéséhez használt függőleges oszlop, a legtöbb esetben kérgezett akác fából.

    - Kérges oszlop:    Természetesen nőtt oszlop, megmunkálatlan, az erdőkitermelés terméke.    

    - Kérgezett oszlop:    Természetesen nőtt kérges (akác) oszlop amiről vagy géppel vagy kézzel  a kérget eltávolították. A gyorsan elbomló kéreg eltávolításával a fa élettartama növekszik. Szinonima: hántolt oszlop.    

    - Körmart oszlop:    A teljes hosszában szabályos henger alakúra esztergált oszlop. jelentése egyezik a hengermart és az esztergált oszlopéval.

    - Koronázott karó, oszlop:    Fűrészelt karónak és oszlopnak a tetejét oly módon törjük le mind a négy oldalon, hogy a keresztmetszet fele továbbra is a hossztengelyre derékszögű marad. Az oszlop elütése során a koronázott oszlop kevésbé hajlamos a repedésre, a csapadék sem áll meg a tetején továbbra.  

    - Lapolt oszlop, rönk:    Egy hosszanti oldalán végigfűrészelt faanyag, a fűrészelés célja, hogy egy egyenes felülete legyen a fának, amihez például a vadhálót rögzítik.

    - Nevelőkaró:   A növénytermesztés szakkifejezése, a növény növekedése során általában egy- két évre tervezett növénytámasz. Általában akác fából fűrészeléssel készül, jellemzően 2 és 4 cm közötti a keresztmetszetük.

    - Paliszád:   Francia eredetű, régi katonai kifejezés a védelmi vonalat jelentő cölöpsorra. Egyre gyakrabban használják a körmart, hegyezett fenyőfa termékek elnevezésére. 

    - Párhuzamos deszka, palló (fűrészáru):    Fűrészáru, két szemközti lapja mindkét oldalon fűrésszel a természetesen nőtt él párhuzamosan eltávolított, szabályos téglalap alakú.

    - Rakoncás teherautó:    A rönk és oszlopok szállítására szolgál, oldalán 1,6 - 2,4 méter magas vas keret szolgálja a biztonságos rönkszállítást. Lehet nyerges szerelvény, lehet pótkocsis szerelvényen is. A pótkocsis változatokon általában a gépes rész hátulján daru is van a rönkrakó kanállal.    

    - Rige:    Ritkán használatos szó: a karám vízszintes elemeinek az elnevezése.

    - Soroszlop:    A növénytermesztésben, elsősorban a szőlőtermesztésben használatos kifejezés, amivel a támasztó rendszer közbenső elemeit jelölik.

    - Szélezetlen deszka:    Fűrészáru, két szemközti lapja fűrészelt, élei természetesen nőtt, fűrészeléssel nem megmunkált. További megmunkálása lehet a gyalulás, és az élek kérgezése, csiszolása. Több, (rusztikus kerítés, virágláda, kutyaház) termék népszerű alapanyaga.    

    - Szélezett deszka:    Fűrészáru, két szemközti lapja fűrészelt, egy oldalon, vagy két oldalon fűrésszel a természetesen nőtt él eltávolított. A köztudatban sokszor a párhuzamosított deszkákkal azonosítják, pedig a szélezett deszkák formái a sudarlósság miatt trapéz alakú is lehet.

    - Szíjácsmart akác oszlop, cölöp, rönk:    Akác fa esetében a szíjács a fa élő alkotórésze, eltávolításával a fa geszt része marad. Többször helytelenül "szijács"- nak nevezik. A természetesen nőtt akácfa oszlopokat marással munkáljuk meg, utána minden esetben a felületi egyenetlenségeket csiszoljuk. A szíjácsmentes termékek a legtartósabbak, legkeményebbek. 5 - 20 cm középátmérő között oszlopnak, felette rönknek nevezzük.    

    - Végoszlop:    A növénytermesztésben, elsősorban a szőlőtermesztésben használatos kifejezés, amivel a támasztó rendszer szélső elemeit jelölik. Hosszabbak és erősebbek, mint a soroszlopok.    
        - Kép végoszlopról