ΠΡΟΒΑΤΟ‎ > ‎

τοξαιμία εγκυμοσύνης στα πρόβατα

Πρόκειται για μεταβολική νόσο των προβατίνων που οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας με την τροφή προς το τέλος της κύησης ( 1 μήνα πριν τον τοκετό) και αφορά ιδιαίτερα προβατίνες με πολυδυμία ( δίδυμα και άνω ). Φυλές με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης φέρονται οι βελτιωμένες φυλές όπως Χίου, Φρισλανδίας, Λακόν κ.α.

Η προβατίνα απομονώνεται από το κοπάδι ενώ πολλές φορές εμφανίζει και άλλες δυσλειτουργίες όπως νευρικές, όρασης αντανακλαστικών καθώς και μειωμένη όρεξη. Χαρακτηριστική επίσης είναι και η οσμή ακετόνης που αναδύεται από τη στοματική κοιλότητα του ζώου. Ο θάνατος εμβρύου ή εμβρύων προκαλεί προσωρινή βελτίωση της αποκατάστασης της υγείας που όμως πρέπει να συνοδευτεί και από αποβολή ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της υγείας.
Κατά τη νεκροτομή αυτό που παρατηρείται είναι η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος ενώ συχνά βλέπουμε και τα νεκρά έμβρυα σε κατάσταση αποσύνθεσης μέσα στη μήτρα.

Διάγνωση

Η εργαστηριακή διάγνωση βασίζεται στην ανίχνευση κετονοσωμάτων στο ούρο αλλά και στο αίμα ή στο γάλα. Διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνεται από την υπασβεστιαιμία αλλά και από άλλες λοιμώξεις που είναι πιθανών να προκαλέσουν εμβρυϊκούς θανάτους ή αποβολές.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία συνιστάται η ενδοφλέβια χορήγηση γλυκόζης καθώς και από το στόμα χορήγηση γλυκαντικών ουσιών (π.χ προπιονικού νατρίου) και ηλεκτρολυτών ( δια χειρός Κτηνιάτρου). Τέλος όσον αφορά την πρόληψη προτείνεται η σωστή διατροφή κατά την κυοφορία ( όχι υπερσιτισμός, 1 μήνα πριν τοκετό χορήγηση ελκυστική και υψιενεργειακή τροφή ).

Comments