Μάιος

 

Ο Μάιος είναι ο θερμότερος και τελευταίος μήνας της άνοιξης. Πλέον το καλοκαίρι είναι κοντά και οι ανάγκες των φυτών σε νερό όλο και αυξάνονται. Αυτός ο μήνας είναι ο πιο πολύχρωμος για τον κήπο και το μπαλκόνι και για να το εξασφαλίσετε, μην αμελείτε την τακτική λίπανση των φυτών τώρα.

Δουλειές του μήνα:

Θάμνοι-δέντρα-αναρριχώμενα
- Ο Μάιος είναι μήνας κατάλληλος για φύτευση φυτών, φτάνει να ποτιστούν αμέσως μετά και να μη διψάσουν. Η φύτευση να γίνει πρωινή ή απογευματινή ώρα.
- Τα φυτά που μεταφέρατε μέσα στο σπίτι το χειμώνα για προστασία από το κρύο πρέπει να επιστρέψουν στον εξωτερικό χώρο. Κάντε το σταδιακά και αποφύγετε να τα αφήσετε απευθείας στον ήλιο, οι ακτίνες του είναι κιόλας πολύ ζεστές, ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες και μπορεί να κάψουν τα φύλλα των φυτών.
- Κάνετε μεταφυτεύσεις σε φυτά που χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Όταν ο καιρός ζεστάνει, καλό θα είναι να αποφύγετε τις αλλαγές για να μην στρεσάρετε το φυτό.
- Το πότισμα των φυτών είναι πλέον συχνό, καθώς ο καιρός συνεχίζει να ζεσταίνει.
- Η βλάστηση των θάμνων είναι στο πιο δυνατό στάδιο. Πρέπει να συνεχίσετε να λιπαίνετε για να έχουν δύναμη τα φυτά να αποδώσουν όσο το δυνατό περισσότερο. Μέσα σε αυτό το μήνα θα πρέπει να λιπαίνετε πια με τις κανονικές δόσεις και τη συνηθισμένη συχνότητα.
- Λιπάνετε γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες και άλλα οξύφιλα φυτά με ειδικό λίπασμα (βλ. Λίπανση φυτών) αλλά προσθέτετε και σίδηρο για να μην κιτρινίσουν τα φύλλα τους.
- Κλαδέψτε φυτά που άνθισαν νωρίς την άνοιξη, όπως είναι η Φορσύθια και η Γλυτσίνια. Έτσι θα έχουν δύναμη για να δώσουν βλαστούς που θα ανθίσουν άφθονα την επόμενη χρονιά. Σε φρεσκοφυτεμένα φυτά, απλά ψαλιδίστε λίγο τις κορυφές.
- Τα πράσινα φυτά που είναι σε μπορντούρες ή κλαδεμένα σε ιδιαίτερα σχήματα, χρειάζονται ψαλίδισμα για να το διατηρήσουν. Ρίξτε μία τελευταία ματιά στα αναρριχώμενα φυτά, αν χρειάζεται να κλαδέψετε λίγο πιο δραστικά ή να διορθώσετε κάτι ακόμη, κάντε το αμέσως, πριν την εμφάνιση νέας βλάστησης. Είναι επίσης η τελευταία σας ευκαιρία να κλαδέψετε φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο “γεμάτη”.
- Τρυφερά φυτά πού έχουν αρχίσει να ψηλώνουν χρειάζονται δέσιμο για να μην σπάσουν.
- Οι νέοι βλαστοί των αναρριχώμενων χρειάζονται δέσιμο στην πέργκολα ή τον τοίχο που θα αναρριχηθούν, για να κατευθύνετε τη βλάστηση εκεί που θέλετε.
- Συνεχίστε το ξερίζωμα των ζιζανίων από τις γλάστρες και τον κήπο σας τα οποία μεγαλώνουν εις βάρος των φυτών σας και αποτελούν πρώτης τάξεως καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
- Ο Μάιος είναι ο μήνας που όλες οι ασθένειες και τα έντομα είναι σε έξαρση. Ελέγχετε συχνά και προσεκτικά τα φυτά σας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων, έτσι ώστε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα. Αν εντοπίσετε έντομα ψεκάστε αμέσως με το βιολογικό εντομοκτόνο POKON (κωδ.542 025, τιμή:16). Aν έχετε ενδείξεις για κάποια ασθένεια, συμβουλευτείτε ένα εξειδικευμένο γεωπονικό κατάστημα για συμβουλές.
- Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος, ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας.
- Μεταφυτέψτε έξω τα φυτά που καλλιεργήσατε από σπόρο τους προηγούμενους μήνες.

Βολβοί
- Τον Μάιο είναι η τελευταία ευκαιρία για να φυτέψετε ανοιξιάτικης φύτευσης βολβούς. Χρειάζεται προσοχή όταν φυτεύετε λουλούδια αυτό το μήνα για να μη διψάσουν.
- Φυτέψτε βολβούς Κάλλας, που είναι ευαίσθητοι στο κρύο. Τα κρίνα τους θα στολίσουν το σπίτι σας μέχρι τον Οκτώβριο.
- Η ανθοφορία των βολβών ανοιξιάτικης ανθοφορίας φτάνει πια στο τέλος της και τα φύλλα τους θα αρχίζουν να κιτρινίζουν. Κόψτε τα τελευταία λουλούδια μόλις μαραθούν, δώστε μία τελευταία λίπανση με ισορροπημένο λίπασμα γενικής χρήσης και αφήστε τα φύλλα να ξεραθούν εντελώς πριν ξεθάψετε τους βολβούς.
- Φροντίστε για την υποστύλωση ψηλών λουλουδιών που έχουν αρχίσει να βγαίνουν.
- Συνεχίστε να κόβετε τα ξερά λουλούδια των ανοιξιάτικων βολβών και να τους λιπαίνετε τακτικά για να επιμηκύνετε την ανθοφορία τους.

Γκαζόν
- Αν ο καιρός είναι ακόμα δροσερός μπορείτε να σπείρετε και τώρα γκαζόν, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες.
- Τα ποτίσματα του γκαζόν γίνονται τώρα πιο συχνά και οπωσδήποτε προγραμματίστε τα, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
- Το γκαζόν έχει αποκτήσει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης τώρα και τα κουρέματα πρέπει να γίνουν πιο συχνά. Μπορεί να γίνουν ακόμα και κάθε 5 μέρες.
- Το ίδιο ισχύει και τις λιπάνσεις που είναι απαραίτητες για να έχει το γκαζόν δύναμη για να αναπτυχθεί.
-Επιθεωρήστε το γκαζόν συχνά για κίτρινες κηλίδες ή ξερά σημεία που είναι ένδειξη κάποιας ασθένειας. Για να τις καταπολεμήσετε σωστά συμβουλευτείτε ένα εξειδικευμένο γεωπονικό κατάστημα.

Υποσελίδες (1): Ιούνιος
Comments