Ιανουάριος

 
 
 
Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας σχετικής ξεκούρασης, καθώς δε χρειάζεται να ασχοληθείτε πολύ με τα φυτά σας. Γι' αυτό, εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας σχεδιάζοντας την εικόνα που θα θέλατε να έχει την άνοιξη ο κήπος ή το μπαλκόνι σας. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσετε τι θα φυτέψετε και πού, ώστε να προγραμματίσετε να αγοράσετε σπόρους και καινούρια φυτά. Σχεδιάστε από τώρα που θα φτιάξετε παρτέρια για λουλούδια και που για λαχανικά.

Δουλειές του μήνα:

- Μεταφέρετε τα ευαίσθητα στο κρύο φυτά σε πιο προστατευμένα σημεία και στηρίξτε τους θάμνους και τα μικρά δέντρα για προστασία από το δυνατό χειμωνιάτικο αέρα. Μπορείτε επίσης να προστατεύσετε τα φυτά σας από το κρύο και τον πάγο, σκεπάζοντάς τα στο μπαλκόνι ή τον κήπο με την παγομομωτική προστασία φυτών
- Αυτόν το μήνα οι ανάγκες ποτίσματος των φυτών είναι ελάχιστες. Τα φυτά όμως που βρίσκονται σε προστατευμένα σημεία και δεν ποτίζονται από τη βροχή, θέλουν πότισμα από εσάς. Το γεγονός ότι κάνει κρύο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ποτίζετε. Εύκολα μπορεί κανείς να ξεγελαστεί από την υγρή ατμόσφαιρα και να αμελήσει τη συγκεκριμένη εργασία. Είναι κρίμα να ξεραθούν φυτά από έλλειψη νερού μέσα στο καταχείμωνο!
- Αν το χώμα δεν είναι παγωμένο και δεν έχει βρέξει για περισσότερο από μία εβδομάδα, ποτίστε τον κήπο σας. Ειδικά τα αειθαλή φυτά και οι θάμνοι έχουν ανάγκη από πότισμα καθώς χάνουν υγρασία από τα φύλλα τους. Γενικά, ως προφύλαξη από την παγωνιά, φροντίστε να ποτίζετε νωρίς την ημέρα και αποφύγετε το βραδινό πότισμα.
- Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των φυτών εσωτερικού χώρου κυρίως όσον αφορά την ανάγκη τους σε πότισμα και υγρασία, καθώς η θέρμανση ξηραίνει την ατμόσφαιρα και οι χώροι μας δεν αερίζονται καλά. Πιθανόν κάποια φυτά να χρειάζονται συχνότερο πότισμα.
- Ελέγξτε και πάλι όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου για τυχόν έντομα ή ασθένειες. Ειδικά όσοι έχετε τζάκι και κρατάτε τα ξύλα μέσα στο σπίτι σας, έχετε υπόψη σας ότι πολλών ειδών έντομα μπορούν να μεταφερθούν στα φυτά σας καθώς επιλέγουν να ξεχειμωνιάσουν πάνω στα ξύλα.
- Ελαττώστε τη λίπανση των φυτών εσωτερικού χώρου, αφήστε τα να ξεκουραστούν αυτό το μήνα.
- Αγοράστε ή παραγγείλετε τους σπόρους που ανθίζουν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού! Προς τα τέλη του μήνα αρχίσετε να τους σπέρνετε σε μικρά καθαρά γλαστράκια και φρέσκο χώμα και κρατήστε τα σε εσωτερικό χώρο μέχρι να τα μεταφυτέψετε έξω όταν μαλακώσει ο καιρός.
- Ελέγχετε συχνά τα πιατάκια από τις γλάστρες σας γιατί συχνά κρατούν νερό από τη βροχή και κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών σας. Αν μπορείτε, τοποθετήστε ένα τούβλο ή πήλινα κεσεδάκια κάτω από τη γλάστρα σας μέσα στο πιατάκι ώστε ο πάτος της γλάστρας να μην πατάει σε νερό ακόμα κι αν βρέχει συνεχώς.
- Καθαρίστε και συντηρήστε τα εργαλεία σας, η στιγμή που θα τα χρειαστείτε ετοιμοπόλεμα δεν αργεί πολύ.
- Ελέγξτε τους βολβούς που έχετε αποθηκεύσει για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πετάξετε αμέσως βολβούς που έχουν μουχλιάσει ή είναι πολύ μαλακοί.
- Διαλέξτε και αγοράστε βολβούς/ριζώματα φυτών που ανθίζουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο (π.χ. ντάλιες, κάννες) και ετοιμαστείτε να τους φυτέψετε κάποια στιγμή από τα τέλη αυτού του μήνα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου ανάλογα με την εποχή άνθισης του κάθε φυτού. Περιποιηθείτε τους βολβούς που έχετε φυτέψει από το φθινόπωρο. Σκαλίστε το χώμα τους για να αεριστούν.
- Οι κρόκοι και τα ζουμπούλια που φυτέψατε το φθινόπωρο θα πρέπει να έχουν πετάξει ή θα πετάξουν πολύ σύντομα. Περιμένετε τα πρώτα λουλούδια τους προς τα τέλη αυτού του μήνα ή μέσα στο Φεβρουάριο.
- Οι φρέζες και τα μανουσάκια που φυτέψατε επίσης το φθινόπωρο θα έχουν ψηλώσει πολύ μέχρι τώρα. Φροντίστε να στηρίξετε τα φύλλα τους ώστε ο αέρας και η βροχή να μην τα ξαπλώσουν και να μην τα σπάσουν.
- Προς τα τέλη του μήνα μπορείτε να παραγγείλετε ή να αγοράσετε γυμνόριζες τριανταφυλλιές για να τις φυτέψετε σε γλάστρες.
- Κλαδέψτε τους θάμνους και τα αναρριχώμενα φυτά χειμερινής ανθοφορίας αμέσως μόλις πέσουν τα λουλούδια τους αφαιρώντας σπασμένα ή αρωστημένα κλαδιά και δώστε τους το επιθυμητό σχήμα. Κλαδέψτε τα οπωροφόρα δέντρα και τις τριανταφυλλιές.
- Αν δεν έχει παγωνιά και μπορείτε να σκάψετε, μεταφυτέψτε το τυχόν ζωντανό (σε γλάστρα) Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.
- Περιποιηθείτε τους βολβούς που έχετε φυτέψει από το φθινόπωρο. Σκαλίστε το χώμα τους για να αεριστούν.
- Ελέγξτε τα οπωροφόρα όπως οι μηλιές, οι ροδακινιές και οι αχλαδιές για τυχόν ασθένειες και ψεκάστε τα πριν σχηματιστούν τα μπουμπούκια αν αντιληφθείτε κάποιο πρόβλημα.
Ευτυχώς, μετά το χειμώνα ακολουθεί η άνοιξη που μας φέρνει λουλούδια, μεγαλύτερες ημέρες, λιγότερο κρύο και περισσότερο ήλιο. Όλα αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα και να θέλουμε όλο και λιγότερο να καθόμαστε μέσα στο σπίτι.

Comments