Αποδελτίωση Ειδήσεων

Επιλεγμένα δημοσιεύματα από τον ηλεκτρονικό και μή τύπο, σχετικά με τις δραστηριότητες του Ο.Α.Ε.Δ. και των υπηρεσιών του.

Aπαράδεκτη κατάσταση στον ΟΑΕΔ Κω και Ρόδου

αναρτήθηκε στις 20 Δεκ 2016, 10:14 μ.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣ


Για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην επιδότηση ανεργίας των εποχικών εργαζομένωνΑυτές τις μέρες χιλιάδες εποχικοί συνάδελφοι του Τουρισμού (και άλλων κλάδων) περιμένουν με αγωνία να κατατεθεί στους λογαριασμούς τους το επίδομα και το δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ, που όπως εξαγγέλθηκε θα δινόταν από τις 16 Δεκέμβρη.

Η εξαγγελία όμως αυτή, είναι στην κυριολεξία «κενό γράμμα», αφού πολύ μεγάλο μέρος των αιτήσεων στις τουριστικές περιοχές, χιλιάδων δηλαδή ανέργων, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Εκατοντάδες είναι επίσης αυτοί, που σε ορισμένες περιοχές όπως η Ρόδος και η Κως, συνεχίζουν ακόμη να καταθέτουν καθημερινά δικαιολογητικά με σειρά προτεραιότητας, παρά το ότι έχουν απολυθεί από τα τέλη Οκτώβρη, το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, στη μεγάλη τους πλειοψηφίαΜε αυτούς τους ρυθμούς, αυτοί οι συνάδελφοι δεν πρόκειται να δουν χρήματα τουλάχιστο ως τα τέλη Γενάρη!

Οι μεγάλες καθυστερήσεις, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ που και αυτοί βρίσκονται στα όριά τους, οφείλονται στη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών που αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτό τον όγκο αιτήσεων, στο προβληματικό σύστημα μηχανογράφησης και στην αλλαγή της εσωτερικής διαδικασίας για την έγκριση της επιδότησης των ανέργων που είναι πιο χρονοβόρα.

Δε φτάνει η εξαντλητική σαιζόν, η απληρωσιά, το τσάκισμα σε μισθούς και δικαιώματα, το κουτσούρεμα του ίδιου του επιδόματος, οι οικογένειες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα αναγκαστούν να κάνουν και Χριστούγεννα χωρίς ακόμα και αυτό το επίδομα της ντροπής των τριών μηνών και 5 ημερών με το οποίο τους έχουν καταδικάσει να ζουν το μισό χρόνο!

Επειδή όμως η δίκαιη ανάπτυξη και το true story, δεν τρώγονται και επειδή η κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΑΕΔ φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, τα Σωματεία του κλάδου του Τουρισμού που υπογράφουμε παρακάτω, απαιτούμε να δοθεί λύση εδώ και τώρα: Άμεσα, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή να καταβληθούν επίδομα και δώρο σε όσους έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις, να δοθεί ως το τέλος του έτους σε όσους καταθέτουν αυτές τις μέρες.

Υπογράφουν:

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥAMILIAMARE & PARADISEVILLAGE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥALDEMAR
  2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ SHERATON
  3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMAREWONDERLAND
  4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ
  5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


20 Δεκέμβρη 2016

Έρχεται ανατροπή σε δημόσιο και νοσοκομεία! Συγχωνεύονται και καταργούνται θέσεις και υπηρεσίες

αναρτήθηκε στις 30 Αυγ 2016, 1:08 π.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣ


2016-08-30 09:54:01
Φωτογραφία για Έρχεται ανατροπή σε δημόσιο και νοσοκομεία! Συγχωνεύονται και καταργούνται θέσεις και υπηρεσίες
Τρίτη 30 Αύγουστος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ένα τελείως διαφορετικό δημόσιο σύστημα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, καθώς ξεκινά συγχωνεύσεις υπηρεσιών που παρασέρνουν όμως και τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα άγριες αλλαγές έρχονται και στα νοσοκομεία με το νομοσχέδιο περί κινητικότητας που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Την αποκάλυψη είχε κάνει εδω και καιρό το HealthReport.gr και επιβεβαιώνεται πλήρως. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει: «Έρχεται κύμα κινητικότητας σε νοσοκομεία-ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί κινητικότητας στο δημόσιο τομέα αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων αφού έρχονται κουρέματα υπηρεσιών αλλά και οργανικών θέσεων ενώ και οι εργαζόμενοι θα μετακινούνται με βάση τις ανάγκες του συστήματος και για όσο χρόνο χρειάζεται ξεκινώντας από έναν χρόνο.

Οι αρμόδιοι φορείς με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών και στη συνένωση – συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών, κινούμενοι στο πλαίσιο τους αναγκαστικού «κουρέματος»των οργανικών τους θέσεων.

Για αυτό άλλωστε δημιουργείται και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ) που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο από εδώ και στο εξής θα διενεργούνται οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις των υπαλλήλων του δημόσιου κι ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μετακινήσεις…εξπρές

Ταυτόχρονα με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, για τις μετατάξεις-αποσπάσεις παύει κι ο ρόλος των υπηρεσιακών συμβουλίων, υποστηρίζει πάντως η ΑΔΕΔΥ.

Και αυτό διότι τον πρώτο ρόλο πλέον θα έχει το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας(ΕΣΚ) που θα κρίνει ποιοι και πότε θα μετακινούνται με βάση τις ανάγκες.

Αρμόδιοι για τα θέματα μετακίνησης εργαζομένων θα είναι τριμελείς επιτροπέςεπιτελικού τύπου, αφού για κάθε θέση που θα ανακοινώνεται ως κενή προς μετακίνηση, την αξιολόγηση και την επιλογή των υποψηφίων θα την κάνει μια τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από δύο διευθυντικά στελέχη μαζί με τον διευθυντή – προϊστάμενο του εκάστοτε τμήματος στο οποίο ανήκει η θέση αυτή.

Το δε υπηρεσιακό συμβούλιο, τόσο του φορέα προέλευσης όσο και του φορέα υποδοχής δεν θα έχει κανένα ρόλο σε αυτή την διαδικασία.

Ουσιαστικά καταργείται πλήρως η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αναφέρεται και από την ΑΔΕΔΥ.

Επίσης εισάγεται και η έννοια της «αναγκαστικής» απόσπασης αφού στο άρθρο 9, για την ενδοϋπουργική κινητικότητα, γίνεται σαφές ότι αν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, μπορεί η υπηρεσία να «αποσπάσει» λόγω «σοβαρών κι επειγουσών αναγκών» για ένα χρόνο, όποιον κρίνει εκείνη.

Οι αντιδράσεις πάντως για τις αλλαγές που έρχονται στο δημόσιο και τα νοσοκομεία, έχουν ήδη ξεκινήσει με τους εργαζόμενους να είναι σε πλήρη απεργιακή ετοιμότητα.
medispin

«Επιταγές» απασχόλησης γίνονται τα επιδόματα ανεργίας

αναρτήθηκε στις 30 Αυγ 2016, 12:19 π.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣ


«Επιταγές» απασχόλησης γίνονται τα επιδόματα ανεργίας

Tου Γιώργου Γάτου

Το επίδομα ανεργίας 10.000 ανέργων θα προσφέρει, σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση ως ?επιταγή? ? κίνητρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 10 άτομα καθώς και σε αυτοαπασχολούμενους που, επισήμως, δεν απασχολούν κανένα άτομο, να τους προσλάβουν και να δημιουργήσουν...νόμιμες νέες θέσεις εργασίας.

Την πριμοδότηση ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος και η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου σε συνάντηση που είχαν χθες, παρουσία του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου, της διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη και των γ.γ. τριών υπουργείων, με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ. Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή εργασίας, όπως δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, θα γίνει προκειμένου «να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να ενισχυθεί η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και επλήγησαν ιδιαίτερα από τις μνημονιακές πολιτικές».

Το μέτρο αποσκοπεί να κάνει «ελκυστικότερη» την πρόσληψη ανέργων στη θέση ανασφάλιστων αφού μειώνει δραστικά το κόστος της πρόσληψης και απασχόλησής τους εξαλείφοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η απασχόληση ανασφάλιστων (επιβολή προστίμων, λουκέτα κ.α.). Για παράδειγμα, για επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο με επίδομα ανεργίας 360 ευρώ που θα προσληφθεί σε θέση πλήρους απασχόλησης με μισθό 586 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει κάθε μήνα 226 ευρώ + τις αναλογούσες στο ποσό αυτό εισφορές. Ο Γ. Κατρούγκαλος - που είχε προαναγγείλει στην «Η» του Σαββάτου τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας - υπογράμμισε ότι έγινε μια εισαγωγική συζήτηση για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας η οποία θα συνεχιστεί.

«Επιταγές» απασχόλησης γίνονται τα επιδόματα ανεργίας

Και αυτό καθώς υπάρχουν επιπλέον θέματα όπως το νέο ποινολόγιο για όσους απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους, το σύστημα επιβολής τεκμαρτών ασφαλίστρων κ.α για τα οποία οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων διατυπώνουν αντιρρήσεις σε συνάρτηση και με τα νέα αυξημένα (από 1/1/2017) ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών στα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ ετησίως. Οι φορείς έθεσαν θέμα και για την εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης των οφειλών στα ταμεία.

Οι προϋποθέσεις
Η αναπληρώτρια υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου, δήλωσε ότι πιλοτικά θα δοθεί σε 10.000 ανέργους η επιλογή είτε να παίρνουν το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσουν σαν «επιταγή» πρόσληψης.

Το κίνητρο θα δοθεί μόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους που δεν έχουν απολύσει προσωπικό ή το έχουν αντικαταστήσει το τελευταίο τρίμηνο όπως και σε αυτοαπασχολούμενους για να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα θα εξασφαλίζει για 12 μήνες κατ΄ανώτατο όριο (όσο είναι και η ανώτατη διάρκεια της επιδότησης της ανεργίας) φθηνή απασχόληση στην επιχείρηση η οποία θα δεσμεύεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για ένα 3μηνο μετά τη λήξη της επιδότησης. Το ποσό της επιχορήγησης της επιχείρησης, θα είναι 14 ευρώ ημερησίως για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως.

Ποιοι είναι δικαιούχοι
Ωφελούνται, πιλοτικά, μόνο 10.000 από τους 55.000 έως 121.000 άνεργους (τόσο είχαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο δικαίωμα επιδότησης για τους επόμενους μήνες) σε σύνολο 1.195.083 ανέργων της ΕΛΣΤΑΤ και 983.000 πρώην μισθωτών ? εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ

Δυνητικοί μελλοντικοί δικαιούχοι, εφόσον επεκταθεί το πρόγραμμα, είναι 196.995 επιχειρήσεις (το 88,25% όλης της χώρας) που απασχολούν 1 ? 10 άτομα καθώς και 824.887 αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα, για επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο με επίδομα ανεργίας 360 ευρώ που θα προσληφθεί σε θέση πλήρους απασχόλησης με μισθό 586 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει κάθε μήνα 226 ευρώ + τις αναλογούσες στο ποσό αυτό εισφορές.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114112693

Μετακινήσεις για πάνω από 50.000 υπαλλήλους του Δημοσίου από τις αρχές του 2017

αναρτήθηκε στις 29 Αυγ 2016, 2:36 π.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

09:28
29/08/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR

Με βάση το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στην Βουλή ο αν. υπουργός Χρ. Βερναρδάκης ετοιμάζονται μετακινήσεις για περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο στις αρχές του 2017 όπου θα επιφέρει η θεσμοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς σε συνδυασμό με την ψήφιση του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Υψηλόβαθμοι διοικητικοί παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι η απλοποίηση των διαδικασιών της κινητικότητας μετά την οριστικοποίηση των νέων οργανογραμμάτων θα αποτελέσει κίνητρο για τη συμμετοχή υπαλλήλων στην κινητικότητα.

Με βάση τα στοιχεία των αιτήσεων για μετακινήσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις το 2015 η εκτίμηση τους είναι ότι μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου το 8% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, πάνω δηλαδή από 50.000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος των μετακινήσεων είναι η μετάταξη στην περιφέρεια λόγω του χαμηλού κόστους ζωής ή η αλλαγή γνωστικού αντικειμένου. 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο θα θεσμοθετήσει το νέο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας εντός του επόμενου μήνα με το οποίο τρεις φορές το χρόνο θα προκηρύσσονται οι κενές θέσεις και θα μπορούν να διεκδικηθούν από υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας που θα μοριοδοτούνται μέσω ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά κριτήρια.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 κενές θέσεις.

Εάν όμως δεν καλυφθούν οι θέσεις τότε θα γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού κυρίως για θέσεις άμεσης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος, όπως για παράδειγμα στην Υγεία και την Παιδεία, από φορείς που υπάρχουν πλεονάσματα προσωπικού της ίδιας ειδικότητας.

Με επιτυχία η Ημερίδα για την παιδική εργασία από την Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης

αναρτήθηκε στις 11 Ιουν 2016, 3:34 π.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 11 Ιουν 2016, 4:54 π.μ. ]

http://www.goodnet.gr/rotator/articles/i-krisi-ektoxeuei-tin-paidiki-ergasia.html

Με επιτυχία διεξήχθη χθες, στο Ρέθυμνο, η Ημερίδα για τα φαινόμενα παιδικής εργασίας και τις δράσεις αντιμετώπισής τους. Η Ημερίδα διεξήχθη με πρωτοβουλία της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης, στην οποία αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια, όχι μόνο για τη σημαντικότητα του θέματος της παιδικής εργασίας αλλά και γιατί ανέδειξε ότι ο  ρόλος των συνδικάτων δεν είναι η δράση τους στα στενά  συντεχνιακά όρια αλλά, ως φορείς συλλογικής έκφρασης μπορούν να έχουν ρόλο και λόγο σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Θερμά συγχαρητήρια στην Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης, στην εισηγήτρια και αντιπρόεδρο της Ένωσης συνάδελφο Μητροπούλου Ειρήνη Μαρίνα, η οποία, με την ιδιότητά της -Εργασιακή Ψυχολόγος- ανέπτυξε και φώτισε σε όλες του τις πτυχές το  ζήτημα της παιδικής εργασίας, τόσο σε  εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Συγχαρητήρια επίσης στη συνάδελφο Ψυχολόγο  Καγιόγλου Σοφία, η οποία ανέδειξε εύστοχα και επαρκώς  το ρόλο του ΟΑΕΔ στο φαινόμενο της παιδικής εργασίας.  Εξαιρετικές εισηγήσεις από την εκπρόσωπο του Χαμόγελου του Παιδιού κ Μαρκουλάκη Ειρήνη, από την παιδίατρο Διαμαντάκη Ειρήνη και από τον  Δικηγόρο Αθανάσιο Μαντά που ανέπτυξε τις νομικές διαστάσεις του Ζητήματος.

Η κρίση «εκτοξεύει» την παιδική εργασία

αναρτήθηκε στις 11 Ιουν 2016, 3:09 π.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 11 Ιουν 2016, 3:37 π.μ. ]

Η11-06-2016 | Πρωτοσέλιδο


Η κρίση «εκτοξεύει» την παιδική εργασία ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ 

Εκτοξεύεται, στα χρόνια της κρίσης, το ποσοστό των παιδιών που είτε εγκαταλείπουν το σχολείο αναζητώντας μια θέση στην αγορά εργασίας, είτε εργάζονται παράλληλα προκειμένου να κερδίσουν ένα επιπλέον εισόδημα, κάτι που δυστυχώς φτιάχνει το «ψηφιδωτό» ενός πολυσύνθετου κοινωνικού προβλήματος που είναι πραγματικότητα και στην Ελλάδα, με προεκτάσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.

Σε όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση και στο Ρέθυμνο, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των ανήλικων από 15 έως 17 ετών που εκδίδουν βιβλιάριο εργασίας και αναζητούν μέσω του ΟΑΕΔ εργασία ή προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης η ανάγκη για συνεργασία φορέων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό η ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «φαινόμενα παιδικής εργασίας και δράσεις για την αντιμετώπισή τους» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. 
Επιστήμονες αλλά και στελέχη του ΟΑΕΔ μίλησαν για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο στην Ελλάδα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής ανέχειας το φαινόμενο θα μπορέσει να περιοριστεί και να ελεγχθεί. Τα ποσοστά παιδικής εργασίας στην Ελλάδα είναι ολοένα αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει το ηλικιακό φάσμα από 5 έως 17 ετών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Μπέζος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα η παιδική εργασία. Η χώρα μας μέσα στην κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα όλο και πιο έντονα. Αυτό διότι σε περιόδους κρίσης ο λαός στρέφεται προς τον εαυτό του και δίνει μεγαλύτερη σημασία στα ατομικά του ενδιαφέροντα ή στα οικογενειακά του και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα κοινωνικά. Βρισκόμαστε εδώ γι’ αυτό το λόγο, για να πληροφορήσουμε, να ενημερώσουμε το κοινό και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτό το βάρβαρο πρόβλημα της παιδικής εργασίας σε χώρες που θέλουμε να λέγονται πολιτισμένες. Ο ΟΑΕΔ μέσα από τα προγράμματά του και τη συνεργασία του με τους αρμόδιους φορείς τους οποίους έχουμε καλέσει μπορεί να κάνει ένα θετικό πρώτο βήμα. Είναι αυξανόμενη στην Κρήτη η αποχή παιδιών από το σχολείο».

Η εργασιακή ψυχολόγος, αντιπρόεδρος Ε.Υ ΟΑΕΔ Κρήτης Ειρήνη-Μαρίνα Μητροπούλου, μίλησε στην εισήγησή της για την παιδική εργασία στον ελληνικό και διεθνή χώρο και υπογράμμισε: «Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας υπάρχει και είναι πολυδιάστατο. Υπάρχουν πολλά επίπεδα παιδιών που δουλεύουν σε διαφορετικά είδη και καθεστώτα εργασίας. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στα αρνητικά ποσοστά εμφάνισης της παιδικής εργασίας. Το θεσμικό πλαίσιο που αντιμετωπίζουμε είναι από 5 έως 17 ετών που έχουν περάσει το νηπιακό στάδιο και που συνήθως μπαίνουν στο καθεστώς της παιδικής εργασίας».

«ΠΡΩΤΙΑ» ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Σε όλη τη χώρα στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 2.840 ανήλικοι ηλικίας από 15 έως 18 ετών σύμφωνα με μέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου του 2016. Πρόκειται για ανήλικους που έχουν ζητήσει τη συνδρομή του οργανισμού προκείμενου να ενταχθούν σε προγράμματα ή να αναζητήσουν εργασία ή ακόμη και κατάρτιση. Η Περιφέρεια Κρήτης δεν παρουσιάζει στο πλαίσιο αυτό ανησυχητικά ποσοστά καθώς οι εγγεγραμμένοι ανήλικοι φτάνουν σε ποσοστό το 4,01%. Από την άλλη η Περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 26,51% κατέχει την «πρωτιά» στους ανήλικους εγγεγραμμένους, ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ποσοστό 12,15% και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ποσοστό 9,68%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανήλικοι στην Ελλάδα για να μπορέσουν να εργαστούν θα πρέπει να διαθέτουν βιβλιάριο εργασίας, κάτι που συνεπάγεται και την εγγραφή τους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, την ενημέρωσή τους για τα εργασιακά τους δικαιώματα καθώς και τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα. Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν αποκλειστικά όσους ανήλικους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη ενός πολύ μεγαλύτερου ποσοστού ανηλίκων που δεν είναι εγγεγραμμένοι και δεν διαθέτουν βιβλιάριο εργασίας και που όμως εργάζονται πριν τα 18 τους έτη.

ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ψυχολόγος και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΑΕΔ, Σοφία Καγιόγου μίλησε στη διάρκεια της ημερίδας για τις δράσεις αντιμετώπισης ΟΑΕΔ για την παιδική εργασία και υπογράμμισε πως στο πλαίσιο αυτό προωθούνται προγράμματα για την κατάρτιση των νέων προκειμένου να μπορέσουν να βγουν στην αγορά εργασίας με πιο σταθερές βάσεις στο μέλλον. Αυτό, διότι όπως τόνισε η ίδια συνήθως οι ανήλικοι που εγγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ έχουν απομακρυνθεί από το σχολικό περιβάλλον.

«Ο ΟΑΕΔ θέλει να είναι κοντά στους νέους ανθρώπους που είναι και το μέλλον της χώρας μας. Ο λόγος που ένας ανήλικος θα εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι για να πάρει πληροφόρηση, συμβουλευτική να του παρέχεται δωρεάν επαγγελματικός προσανατολισμός, να μπορεί να εγγραφεί στις σχολές μας. Οι νέοι που εγγράφονται συνήθως έχουν απομακρυνθεί από το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο λόγος που θέλουμε να έρθουν σε εμάς είναι να ενταχθούν στις σχολές μαθητείας, διαθέτουμε 59 σχολές σε όλη την Ελλάδα για να αποκτήσουν τεχνικές γνώσεις και να μην απομακρυνθούν από το σχολικό περιβάλλον. Συνήθως όσα παιδιά βγαίνουν στην αγορά εργασίας σε τόσο μικρές ηλικίες απομακρύνονται και από το εκπαιδευτικό σύστημα και συνήθως είναι αναλφάβητοι», ανέφερε η κ. Καγιόγου.

Πάντως, η κ. Καγιόγου ανέφερε πως η Ελλάδα δεν παρουσιάζει σημαντικά ποσοστά αποχής από το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς οι οικογένειες, όπως τόνισε, «επενδύουν» στη χώρα μας στην εκπαίδευσης των παιδιών.

ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανησυχητική είναι η αύξηση στον νομό Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά την έκδοση βιβλιαρίων ανηλίκων εργαζομένων καθώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης παρατηρείται εκτόξευση στον αριθμό σε σχέση με το 2010. Πιο συγκεκριμένα το 2010 στον νομό Ρεθύμνου είχαν εγκριθεί συνολικά 11 βιβλιάρια ανηλίκων εργαζομένων. Το 2014 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 115 βιβλιάρια με μια μικρή μείωση σε σχέση με το 2014, το έτος 2015 που εκδόθηκαν συνολικά 96 βιβλιάρια.

Ωστόσο, ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός πως τη φετινή χρονιά μέχρι τις 31 Μαΐου 2016 ο αριθμός των εκδοθέντων βιβλιαρίων είναι ήδη 25, αριθμός που είναι αυξημένος, αν σκεφτεί κανείς πως είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα μιας ολόκληρης χρονιάς, κυρίως τα προηγούμενα χρόνια. Την «πρωτιά» σε ό,τι αφορά την έκδοση των βιβλιαρίων έχουν τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια στον νομό Ρεθύμνου. «Δυστυχώς η παιδική εργασία σταδιακά, όσο η κρίση επιτείνεται και όσο οι δυσκολίες της ζωής και ειδικά οι οικονομικές γιγαντώνονται, ακολουθεί με γεωμετρική πρόοδο μια πολύ σοβαρή αύξηση. Δυστυχώς οι ανήλικοι έως 18 ετών ολοένα και περισσότερο καταφεύγουν στην εργασία και γυρνάμε σε εποχές τις οποίες είχε γνωρίσει η χώρα μας τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Όπως φαίνεται, η μεγάλη αύξηση η οποία παρατηρείται έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική κρίση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή της Ελλάδας στην οποία από το παρελθόν παρατηρούνταν μια μεγάλη φυγή των ανηλίκων εργαζόμενων από την εκπαίδευση σε πολύ μικρή ηλικία, ίσως και πριν την ολοκλήρωση της στοιχειώδους εκπαίδευσης, οι οποίοι ασχολούνται με τις αγροτικές και γεωργικές εργασίες.

Όπως έχει παρατηρήσει και η διεθνής οργάνωση εργασίας αλλά και η UNISEF, αυτό επιβεβαιώνει μια κατάσταση, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με χαμηλού επιπέδου μέτρα, παρ’ όλο που κατατάσσεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο για την προστασία των νέων από δύσκολες συνθήκες εργασίας και γενικότερα από την εργασία. Από το 1973 και έπειτα όταν η διεθνής οργάνωση εργασίας ψήφισε και κατάρτισε την 138 σύμβασή της ο κύριος στόχος είναι η προστασία του ανηλίκου από την εργασία, δηλαδή η αποθάρρυνσή του και όχι η καταφυγή του σε αυτό το μέτρο έστω και για ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού» ανέφερε ο δικηγόρος Ρεθύμνου, Εργατολόγος Θανάσης Μαντάς.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο κ. Μαντάς υπογράμμισε πως τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν αποκλειστικά παιδιά τα οποία ενδεχομένως να έχουν εγκαταλείψει το σχολείο αλλά και για παιδιά που εργάζονται παράλληλα με το σχολείο.

Το θεσμικό πλαίσιο, όπως τόνισε ο κ. Μαντάς, είναι συγκεκριμένο για την παράλληλη με το σχολείο εργασία και συγκεκριμένα: «Εκδίδουν βιβλιάριο ανηλίκου εργαζομένου προς το σκοπό της απασχόλησης στο πλαίσιο ειδικού θεσμικού συστήματος το οποίο επιβάλλει βάσει της νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα του νόμου 1837/89 την απασχόληση μέχρι έξι ώρες ημερησίως και μέχρι πέντε ημέρες εβδομαδιαίως με συνολικό χρόνο απασχόλησης 30 ημερών. Αυτή η απασχόληση γίνεται παράλληλα με τη σχολική τους δραστηριότητα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήξη ή δύο ώρες πριν την έναρξη και πάντα με απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας».

ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Σε περιπτώσεις παιδικής εργασίας εκτός του θεσμικού πλαισίου αλλά και χωρίς το βιβλιάριο ανηλίκου οι κυρώσεις που ορίζει ο νόμος είναι αυστηρές.

Ο κ. Μαντάς ανέφερε: «Υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις με μεγάλα πρόστιμα καθώς και με ποινικές προεκτάσεις, διώκεται ποινικά και ο εργοδότης και αυτός που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Με πρόστιμα και κάποιες φορές και με ποινή φυλάκισης. Θεωρώ ότι οι φορείς τον ρόλο τους τον γνωρίζουν πολύ καλά και τον τελευταίο καιρό τον επιβεβαιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ίσως θα έπρεπε και ακόμα περισσότερο. H κρατική μέριμνα υπάρχει κατά την άποψή μου και αυτό το οποίο θα παρατηρήσω είναι ότι υπάρχουν καλά κουρδισμένοι οργανισμοί και ίσως το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολύ περισσότερους ελέγχους και πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους η κατάσταση να οδηγείται τουλάχιστον σε πιο επίσημη απασχόληση».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων του ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην διοργάνωση της ημερίδας και ανέφερε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε την πρόσκληση της Ένωσης υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης που είναι μέλος της Ομοσπονδίας μας, όχι μόνο για τη σοβαρότητα του ζητήματος αλλά και γιατί αποδεικνύει ότι τα συνδικάτα δεν δρουν σε ένα συντεχνιακό περιβάλλον αλλά σε ένα ευρύτερα κοινωνικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουν κοινωνικά ζητήματα όπως η παιδική εργασία που είναι το αποτέλεσμα της απορύθμισης των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟΑΕΔ και συντονιστής της ημερίδας κ. Νικόλαος Σπανός ανέφερε σε δηλώσεις του: «Η Ένωσή μας αποφάσισε στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων της να γίνει λίγο πιο εξωστρεφής. Το έργο μας δεν είναι μόνο οι άνεργοι, έχουμε κοινωνικές ευαισθησίες και προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος πολιτών για τα παιδιά».

http://www.goodnet.gr/rotator/articles/i-krisi-ektoxeuei-tin-paidiki-ergasia.html

Αισθητή βελτίωση και εξατομικευμένη παρέμβαση για την υποστήριξη ανέργων και επιχειρήσεων

αναρτήθηκε στις 3 Ιουν 2016, 11:18 π.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣ


Αισθητή βελτίωση και εξατομικευμένη παρέμβαση για την  υποστήριξη ανέργων και επιχειρήσεωνΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΟΑΕΔ – ΚΠΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε μια πλήρη αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ανέργους και τις επιχειρήσεις βάζοντας πλέον ενεργά στα προγράμματα απασχόλησης τον ρόλο του εργασιακού συμβούλου, προχωράει σταδιακά ο ΟΑΕΔ σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας, με την Κρήτη και συγκεκριμένα το Ρέθυμνο να εντάσσεται στην τρίτη φάση υλοποίησης του έργου που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Η αναδιοργάνωση του Οργανισμού θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα ενισχυθεί σημαντικά στο σκέλος των ανέργων μέσα από το νέο ενεργό ρόλο του εργασιακού συμβούλου που θα βρίσκεται δίπλα στον άνεργο, αλλά και τον επιχειρηματία, με βασικό αντικείμενο την καταγραφή του προφίλ του ανέργου και την εύκολη πρόσβαση των επιχειρηματιών στη λίστα όσων αναζητούν εργασία. Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών, αναμένεται να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών που θα επισπεύδουν σημαντικά τον χρόνο για την πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα δικαιολογητικά. 

Με στόχο την επικοινωνία με το ανθρώπινο δυναμικό, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή υπηρεσία που θα παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους ανέργους, η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Καθ. Μαρία Καραμεσίνη, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, που ξεκίνησε χθες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου.
 
Χθες το μεσημέρι η κ. Καραμεσίνη, επισκέφτηκε την τοπική υπηρεσία ΟΑΕΔ-ΚΠΑ στο Ρέθυμνο, συνοδευόμενη από το στέλεχος του γραφείου της κ. Νίκο Ανάγνου, το ΔΣ και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Κρήτης του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Κώστα Μπέζο, την αντιπρόεδρο Ειρήνη Μητροπούλου, τον γραμματέα Νίκο Σπανό και τον Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης του ΟΑΕΔ Κώστα Παπαδάκη και το μέλος του Σωματείου Ελευθερία Ζωάκη. Την διοικήτρια του Οργανισμού, υποδέχτηκαν ο ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Μπεμπής, και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΟΑΕΔ Ρεθύμνου  κ. Ελένη Αλεπίδου. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα ζητήματα της τοπικής υπηρεσίας και να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού που θα υλοποιηθεί και στο Ρέθυμνο στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ 

Η κ. Καραμεσίνη σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί ο Οργανισμός κυρίως στο σκέλος της αποτελεσματικής και άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών ενώ παράλληλα εγκαινιάζεται μια νέα εποχή σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας μέσα από τον ενεργό ρόλο των εργασιακών συμβούλων για ανέργους και επιχειρήσεις. «Εργαλείο» μάλιστα αναμένεται να αποτελέσει το νέο ανανεωμένο portal του οργανισμού μέσα από το οποίο άνεργοι και επιχειρηματίες θα μπορούν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις υφιστάμενες κενές θέσεις εργασίας και το πλήρες προφίλ του ανέργου που αναζητά εργασία. Το έργο αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του. 

Η κ. Καραμεσίνη σε δηλώσεις της ανέφερε: «Οι αλλαγές αυτές θα είναι αισθητές για τους ανέργους και τις επιχειρήσεις περίπου στο τέλος αυτού του έτους. Έχουμε εγκαινιάσει μεγάλες αλλαγές όπως η ανανέωση του portal μας, έχουμε ένα τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης, δημιουργούμε ένα σημείο υποδοχής του κοινού σε κάθε Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης, αλλάζουμε και απλοποιούμε διαδικασίες. Συνεπώς επεκτείνουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να εξυπηρετούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς ουρές και καθυστερήσεις. Επιπλέον, δημιουργούμε ένα σύστημα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας μέσα από το portal του ΟΑΕΔ αλλά και μέσα από τη δράση των εργασιακών μας συμβούλων, αναβαθμίζουμε τον ρόλο τους στις τοπικές μας υπηρεσίες, στα κέντρα προώθησης απασχόλησης. Συστήνουμε εργασιακό σύμβουλο εργοδοτών. Ουσιαστικά φέρνουμε αλλαγές που έχουν ως στόχο και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες μας και να υποστηρίζουν καλύτερα τους ανέργους, γιατί οι εργασιακοί σύμβουλοι θα παρέχουν εξατομικευμένη και ομαδική υποστήριξη στους ανέργους στα πλαίσια των προγραμμάτων μας και εκτός προγραμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια διαφορετική σχέση του ΟΑΕΔ με τους ανέργους και τους πολίτες». 

Η αναβάθμιση του ρόλου του εργασιακού συμβούλου «υπόσχεται», όπως ανέφερε η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καλύτερες προοπτικές ένταξης των ανέργων σε προγράμματα με στόχο τελικά την αποτελεσματική ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο εργασιακός σύμβουλος θα καταγράφει το προφίλ του ανέργου, θα βρίσκεται δίπλα στον άνεργο σε κάθε βήμα και θα διαθέτει αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία ανέργων. Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό βήμα, καθώς αντίστοιχα θα υπάρχει εργασιακός σύμβουλος για τις επιχειρήσεις, που θα διευκολύνει την προώθηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας και θα διαθέτει πλήρες μητρώο όσων αναζητούν εργασία καθώς και τα προσόντα που διαθέτουν. Δύο σύμβουλοι θα οριστούν ανά κέντρο προώθησης της απασχόλησης, ενώ στο Ρέθυμνο από πλευράς προσωπικού υπάρχουν ήδη δύο άτομα, ο κ. Βογιατζής για τους εργοδότες και η κ. Κνιθάκη για τους εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί, πως θα ακολουθήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης το επόμενο διάστημα προκειμένου το προσωπικό να ενημερωθεί πλήρως για τη νέα δομή του Οργανισμού, ωστόσο η τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ είναι έτοιμη από πλευράς προσωπικού προκειμένου να ενταχθεί στην 3η φάση υλοποίησης του έργου, στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Η κ. Καραμεσίνη τόνισε πως ο Οργανισμός έχει σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ συνολικά 360 εργασιακών συμβούλων στον ΟΑΕΔ και στα ΚΠΑ σε όλη τη χώρα. «Οι εργασιακοί μας σύμβουλοι θα είναι η ομάδα εκείνη των εργαζομένων που θα αναπτύσσει προσωπικές σχέσεις με τους ανέργους, θα καταγράφει σε συστηματική βάση γιατί συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα του οργανισμού, τι επιδιώκουν μέσα από αυτό, τι αποκομίζουν, ποια θα είναι η μελλοντική πορεία ένταξής τους στην αγορά εργασίας, ποια είναι τα σχέδιά τους και πώς θα τα υποστηρίζουν καλύτερα. Θα είναι δίπλα στον άνεργο και θα αναδεικνύουν το προφίλ του. Αυτό θα γίνει μέσα από σύγχρονα εργαλεία που έχει αναπτύξει ο οργανισμός για την κατηγοριοποίηση των ανέργων. Θα γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι είναι αριθμητικά οι νέοι άνεργοι, το προφίλ τους, το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, την ηλικία τους, αν είναι απολυμένοι και αν είναι, έχουν επανακάμψει στην αγορά εργασίας μετά τη μητρότητα. Με βάση την καλύτερη κατανόηση που θα έχουμε, οι εργασιακοί σύμβουλοι θα μπορούν να υποστηρίζουν στη διαδρομή τους ανέργους, αν δηλαδή κάνουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης, αν είναι το κατάλληλο πρόγραμμα γι’ αυτούς, αυτό που ήδη ακολουθούν καθώς και αν αξιοποιεί τις δυνατότητές τους. Όλα αυτά θα πρέπει να αναπτυχθούν γιατί είναι ο ρόλος ενός δημόσιου φορέα απασχόλησης, κάτι που δεν έχει κάνει ιστορικά ο ΟΑΕΔ αλλά σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι η κύρια λειτουργία των δημόσιων φορέων απασχόλησης» υπογράμμισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ. 

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΘΑ «ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΝ» ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά τους εργασιακούς συμβούλους των εργοδοτών, επίκεντρο του αντικειμένου τους θα είναι να ανιχνεύουν κενές θέσεις εργασίας στην αγορά. Όπως ανέφερε η κ. Καραμεσίνη θα δημιουργούν μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ΟΑΕΔ και των εργοδοτών, ενώ θα υπάρχει συστηματική παρακολούθηση των αναγκών αλλά και έρευνα ικανοποίησης αναγκών των χρηστών. Μέσα από τον ρόλο των εργασιακών συμβούλων, οι εργοδότες θα ενθαρρύνονται ώστε να δηλώσουν τις θέσεις εργασίας στο portal του ΟΑΕΔ και οι άνεργοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση ηλεκτρονικά στα χαρακτηριστικά των κενών θέσεων. Αντίστοιχα οι εργοδότες θα μπορούν μέσα από τις μηχανές αναζήτησης να έχουν πρόσβαση σε μια λίστα υποψήφιων για τις θέσεις που είναι διαθέσιμες. 

ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σε τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και το Ρέθυμνο, παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά την εποχική εργασία. Συνεπώς, και στο Ρέθυμνο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, προκύπτει μεγάλος φόρτος εργασίας με αποτέλεσμα το προσωπικό πολλές φορές να μην επαρκεί. Χαρακτηριστικά, το προσωπικό που υπηρετεί στον ΟΑΕΔ Ρεθύμνου είναι περίπου 14 άτομα, εκ των οποίων μόλις τέσσερα άτομα βρίσκονται στο πόστο εξυπηρέτησης των πολιτών. «Πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία, γιατί τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου το προσωπικό υπερεπαρκεί. Θα πρέπει να υπάρξει μια ευελιξία εντός της υπηρεσίας ώστε να ενισχύονται τα τμήματα εκείνα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τις συγκεκριμένες περιόδους και αντίθετα όταν περνάει αυτός ο φόρτος εργασίας, να επανέρχονται στα τμήματά του» ανέφερε η κ. Καραμεσίνη. Πάντως η ίδια ανέφερε πως αυτήν την περίοδο δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για στελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ με επιπλέον προσωπικό. 

Αποκατάσταση των επιδομάτων των σπουδαστών του ΙΕΚ 

Μέσα από το σχέδιο που προώθησε για νομοθετική ρύθμιση ο ΟΑΕΔ τις προηγούμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει αποκατάσταση των επιδομάτων ανεργίας για τους σπουδαστές των ΙΕΚ που όχι μόνο είδαν «ψαλίδι» στα επιδόματά τους αλλά τους ζητήθηκε να επιστρέψουν τα χρήματα τα οποία είχαν λάβει. 

«Έχουμε προωθήσει για νομοθετική ρύθμιση κάτι που είναι υπουργική αρμοδιότητα για την τακτοποίηση αυτών των ανέργων που επειδή γράφτηκαν στα ΙΕΚ τους κόπηκε το επίδομα ανεργίας ή τους ζήτησαν να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν λάβει στο παρελθόν. Αυτή η κατηγορία ανέργων τακτοποιείται, η οποία μάλιστα αδικείται με αυτόν τον τρόπο, με τον νόμο του 2013 και τον νόμο του 1985. Χθες προωθήσαμε νομοθετική ρύθμιση στην κ. Αντωνοπούλου και τον κ. Κατρούγκαλο ώστε και να μην ζητούνται πίσω τα επιδόματα τα οποία έχουν καταβληθεί και οι άνεργοι να συνεχίσουν να παίρνουν τα επιδόματα εφόσον επιστρέφουν στην εκπαίδευση και προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους για να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας» υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ 

ΟΑΕΔ: Ανοίγουν νέα προγράμματα μέσα στο καλοκαίρι

αναρτήθηκε στις 31 Μαΐ 2016, 1:44 π.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣΝέα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, τόσο για νέους όσο και για ανέργους ηλικίας έως 49 ετών σχεδιάζει να προκηρύξει μέσα στο καλοκαίρι ο ΟΑΕΔ.  Όπως αναφέρει στο insider.gr η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κυρία Μαρία Καραμεσίνη, παράλληλα, μονίμως ανοικτό παραμένει το πρόγραμμα για 15.000 άνεργους άνω των 50 ετών, για το οποίο μάλιστα ενδέχεται να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις. Η ίδια πάντως προτρέπει τους ανέργους να μην απογοητευθούν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, αλλά αντίθετα να αξιοποιήσουν το διάστημα της ανεργίας για να επαναπροσδιορίσουν τους επαγγελματικούς του στόχους.

Πότε σκοπεύει ο ΟΑΕΔ να προκηρύξει τα νέα προγράμματα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα;

Εντός του Ιουνίου ο Οργανισμός θα προκηρύξει δύο προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 13.000 νέους 18-29 ετών που θα περιλαμβάνει τεσσάρων μηνών κατάρτιση πάνω στη δουλειά μέσα στην επιχείρηση, χωρίς καμία επιβάρυνση της τελευταίας. Στη συνέχεια, με άλλα προγράμματα επιχορήγησης νέων θέσεων εργασίας, θα προσφερθεί στους ίδιους άνεργους που ολοκλήρωσαν την τετράμηνη κατάρτιση κανονική οκτάμηνη απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις.

AdTech Ad

Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, ο ΟΑΕΔ θα δημοσιεύσει ένα πρόγραμμα επιχορήγησης 10.000 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους και τις γυναίκες.

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη των δύο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και στα hotspots;

Είναι θέμα ημερών να βγει η σχετική ΚΥΑ . Το Υπουργείο Εργασίας μας έχει πει ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Εμείς είμαστε διοικητικά και τεχνικά έτοιμοι.

Σε τι φάση βρίσκεται το πρόγραμμα των 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών; Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί; Μπορούν ακόμη επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προσλάβουν επιδοτούμενους ανέργους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον;

Το πρόγραμμα αυτό είναι και θα παραμείνει μονίμως ανοιχτό. Όποτε οι επιχειρήσεις ή οι άνεργοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εντάσσονται σε αυτό. Μέσα σε δύο περίπου μήνες από τη δημοσίευσή του έχουν υποβληθεί 1.434 αιτήσεις υπαγωγής για 1.754 θέσεις προς επιχορήγηση. Όταν η κατάσταση της οικονομίας βελτιωθεί και μπούμε σε φάση ανάκαμψης, τότε το πρόγραμμα αυτό θα αποκτήσει μεγαλύτερη απορρόφηση. Ίσως χρειαστεί να χαλαρώσουμε και τις προϋποθέσεις ένταξης για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι δύσκολα αυτές προσλαμβάνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων.

Τι κινήσεις πρέπει να κάνει ένας άνεργος σήμερα, προκειμένου να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας;

Η επανένταξη στην αγορά εργασίας του ανέργου και ειδικά εκείνου που έχει παραμείνει για πολλούς μήνες εκτός, εξαρτάται κυρίως από τον συνολικό αριθμό των προσλήψεων, που συνδέεται ασφαλώς με την οικονομική κατάσταση και τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης, αλλά και με τις προοπτικές του επαγγέλματος στο οποίο ο άνεργος έχει εκπαιδευτεί.

Όμως και ο ίδιος ο αναζητών εργασία δεν πρέπει να απογοητευτεί και να παθητικοποιηθεί αλλά να αξιοποιήσει το διάστημα της ανεργίας για να επαναπροσδιορίσει τους επαγγελματικούς του στόχους και τη στρατηγική για να τους επιτύχει.

Ο ΟΑΕΔ πως βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση;

Ο άνεργος μπορεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που απευθύνονται τόσο στο δημόσιο τομέα (κοινωφελής εργασία) όσο και στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα (τρέχον πρόγραμμα για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων άνω των 50 ετών και νέα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών και πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων 30-49 ετών, που θα δημοσιευτούν μέσα στο καλοκαίρι, ξεκινώντας από τον Ιούνιο). Επίσης, όταν η διάρκεια της ανεργίας είναι μεγάλη ή το επάγγελμα στο οποίο έχει δουλέψει είναι φθίνον, ο άνεργος μπορεί να χρειάζεται επικαιροποίηση επαγγελματικών γνώσεων ή επαγγελματικό αναπροσανατολισμό. Σε αυτή τη διαδικασία καταλυτικό ρόλο παίζουν τα προγράμματα κατάρτισης.

Τέλος, η νέα διαδικασία σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας που εγκαινιάσαμε ως ΟΑΕΔ -και που ολοκληρώθηκε με τη λειτουργία του νέου Portal- όπου ο εργοδότης μπορεί πλέον να εντοπίζει με ηλεκτρονική αναζήτηση τους καταλληλότερους υποψήφιους για τη θέση εργασίας που προσφέρει, ενθαρρύνει και τον άνεργο που αναζητά εργασία να ενεργοποιηθεί: Να συντάξει το βιογραφικό του, να το ενημερώνει, να ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη σύνταξη του ατομικού του σχεδίου δράσης με τον εργασιακό του σύμβουλο κλπ.

Παράλληλα στα εργαστήρια Ενεργοποίησης-Κινητοποίησης Ανέργων που οργανώνουμε σε συστηματική βάση σε όλη την Ελλάδα, ειδικευμένοι σύμβουλοι του ΟΑΕΔ βοηθούν τους ανέργους να ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης ή επανακατάρτισης, να εμπλουτίσουν και να παρουσιάσουν με άρτιο τρόπο το βιογραφικό τους, να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα εργαλεία αναζήτησης εργασίας, αλλά και να προσανατολιστούν σε ευκαιρίες απασχόλησης ή και αυτοαπασχόλησης ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Παράταση προθεσμίας αιτήσεων για τα δάνεια ΟΕΚ

αναρτήθηκε στις 26 Μαΐ 2016, 10:20 μ.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 26 Μαΐ 2016, 10:20 μ.μ. ]

27 Μαϊ 2016 7:07:25

 

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από δικαιούχους επιδότησης επιτοκίου από τον ΟΑΕΔ (πρώην ΟΕΚ). Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργείων η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από δικαιούχους επιδότησης επιτοκίου από τον ΟΑΕΔ (πρώην ΟΕΚ) παρατείνεται έως 31−12−2016.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο 4305.2014:

1. Τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων.

2. Ο ΟΑΕΔ (ως καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ), χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη Τράπεζα αναφορικά με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου, θα εξακολουθήσει να καταβάλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία κατάρτισης της νέας σύμβασης υλοποίησης της ρύθμισης, επιτόκιο του δανείου.

  http://www.eleftheria.gr

Εξετάσεις νομιμοποίησης των πλαστών πτυχίων στο δημόσιο προετοιμάζει το υπ. Παιδείας

αναρτήθηκε στις 25 Μαΐ 2016, 10:46 μ.μ. από το χρήστη ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΡΗΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2016, 10:47 μ.μ. ]

08:05
26/05/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Εξετάσεις πιστοποίησης θα κάνει το υπουργείο Παιδείας για να αποκτήσουν νόμιμο τίτλο σπουδών περισσότεροι από 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Αυγής», αυτοί οι παράτυποι τίτλοι σπουδών είναι απολυτήρια που δίνουν διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε εικονικούς μαθητές. Σχετικά περιστατικά, όπως αυτά που αφορούν ναυτικά, επί το πλείστον, λύκεια του Πειραιά, έχουν ήδη δει το περασμένο διάστημα το φως της δημοσιότητας.
 
Για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν πλαστά πιστοποιητικά – τίτλοι στις επικείμενες διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ, προειδοποίησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), που απέστειλε σχετικές επιστολές προς τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
 
Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ: «Μετά τις χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες επί των ημερών του λύθηκε το ζήτημα των παράνομων τίτλων σπουδών (γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στη  πραγματικότητα) η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολές προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη και προς τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χρ. Βερναδάκη τονίζοντάς τους ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν όσα αναφέρει το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τους πλαστούς και παράνομους τίτλους σπουδών από φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης, πριν διεξαχθούν οι επόμενες διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ».
 
Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας
 
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μελετά με προσοχή το σοβαρότατο ζήτημα των πτυχίων Ιδιωτικών ΤΕΕ για την περίοδο 2004-2008. Τα πτυχία αυτά χορηγήθηκαν από σχολές ιδιωτικής εκπαίδευσης οι οποίες έκλεισαν μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/2007 (Α' 130) επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.
 
Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των Υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές.
 
Για εννέα ολόκληρα χρόνια από την περίοδο εκείνη με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και καμία ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής.
 
Αντίθετα, οι Υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης για το σύνολο των Ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισαν όλα τα Ιδιωτικά ΤΕΕ, στα οποία σημειώθηκαν αντίστοιχες παρατυπίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3577/2007.
 
Ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό.
 
Σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
 
Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007.
 
Στη Βουλή το ζήτημα των πλαστών πτυχίων δημοσίων υπαλλήλων
 
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τους κατόχους πλαστών τίτλων σπουδών και την ενδεχόμενη νομιμοποίηση τους.
 
Στην ερώτηση τονίζει ότι «είναι αδιανόητο στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την χώρα, με την ανεργία στα ύψη και την αξιοκρατία να αναζητείται, να υπάρχει έστω και η υπόνοια επιβράβευσης της χρήσης πλαστών δικαιολογητικών για πρόσληψη στο Δημόσιο».
 
Ερωτά συγκεκριμένα τους αρμόδιους υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις τους να νομιμοποιήσουν μέσω εξετάσεων όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών που τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να διοριστούν.
 
Αναλυτικά η ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τους υπουργούς Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων:
 
Εντύπωση προκαλούν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη νομιμοποίηση από την κυβέρνηση των δημοσίων υπαλλήλων που είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών, κατόπιν υποβολής τους σε εξετάσεις προκειμένου να πιστοποιηθούν οι γνώσεις τους. Οι πλαστοί τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους αυτούς να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο, καταλαμβάνοντας θέσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει υποψήφιοι με πραγματικά προσόντα.
 
Επειδή:
 
Είναι αδιανόητο στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την χώρα, με την ανεργία στα ύψη και την αξιοκρατία να αναζητείται, να υπάρχει έστω και η υπόνοια να επιβραβεύεται η χρήση πλαστών δικαιολογητικών για πρόσληψη στο Δημόσιο.
 
Έχουν δημοσιευθεί καταγγελίες, βάσει των οποίων κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ. Και είναι πράγματι ανεπίτρεπτο να γίνουν από την κυβέρνηση τέτοιοι διορισμοί αδιαφορώντας για τη διαφανή διεξαγωγή του διαγωνισμού, με την ίσοις όροις συμμετοχή των διαγωνιζόμενων στις διαδικασίες.
 
Πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών τίτλων σπουδών, διότι αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που πλήττει το δημόσιο εκπαιδευτικό αγαθό, προκαλεί ανισότητες και αναπαράγει εστίες διαφθοράς και διαπλοκής.
 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
 
Είναι στις προθέσεις σας να νομιμοποιήσετε μέσω εξετάσεων όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών που τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να διοριστούν; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να αντιμετωπίσετε το θέμα των πλαστών πτυχίων;
-

1-10 of 3120