Hem‎ > ‎

F-3


Skrutts flora


Skrutt har samlat bilder, ritat och skrivit blomböcker. Men hur är blommorna sorterade? Efter färg? 


Drömyrket


Djur (Lyssna)

En berättelse om de två spindlarna Imse och Vimse. Imse är illmarig och uträknande och tänker bara att allt ska falla ut till hans fördel. Vimse, däremot, är snäll och naiv men lyckas ändå, för det mesta, dra det längsta strået.
Imse och Vimse

NO
Gör en vattenbana, en hiss eller en våg tillsammans med barnen. Se exempel från tre förskolor som präglas av ett teknik- och naturvetenskapligt förhållningssätt. Få idéer på material och experiment.
I filmen möter vi förskollärare som utforskar naturvetenskap och teknik tillsammans med barn och låter nyfikenheten och upptäckarglädjen styra.(Skolverket)


Tiggy testar

Tiggy är nyfiken på hur saker fungerar. Varför flyter isbitar? Hur bildas en regnbåge? Och varför bubblar läsken? Tillsammans med Beppe utför hon häpnadsväckande experiment. Tiggy testar olika fenomen och upptäcker att hon blir trött i näsan.Lampornas mat

Hur får vi energi? Hur får lamporna mat? Att kalla el-energi för "mat" kommer från en 6-åring, och målgruppen är däromkring. Filmerna är en liten introduktion i varifrån el kommer, hur vi fångar kraft i kraftverken. Det handlar om vattenkraft, vindkraft, solkraft och kärnkraft. Men ett avsnitt handlar i stället om vad det är för slags energi som vi människor behöver, för det är verkligen inte samma sort! El-energin är ju livsfarlig.


Kusin Vaken

När Dario Fantuzzi tänker på jorden är det mest på regnskogen och alla djur han tänker på. Vad skulle hända om man tog en raket rakt upp från jorden och rakt ut i rymden? Det blå som man ser i himlen kan vara en början på rymden, tänker han när han ser ut genom fönstret.


Näringskedja Träna på att skapa näringskedjor. Visserligen på engelska men med tydliga bilder. Små barn, stora vetenskaper: Arbeta språkberikande i NOSvenska, språkutveckling
Livet i Bokstavslandet
Livet i Bokstavslandet går vidare med nya sketcher om bokstäver med fokus på ljudstridiga stavningar, meningsbyggnad och ordkunskap. De självsäkra men inte särskilt skickliga ordläkarna opererar trasiga ord och i fabriken Meningsbygget byggs meningar. Innehållet passar barn i årskurs 2.

Alfabetet   

Lässugen


Lydia klarar allt utan vuxna - utom att läsa högt för sig själv. Men med sin lässug lyckas hon suga in lämpliga berättare som landar hemma i soffan!
 
           ABC-raketen


Spel där barn mellan 5 och 7 år kan öva på bokstavsljud, hur bokstäverna ser ut och vad de heter.
Sverigesradio: Radioapans alfabetssångar
skriv berättelse, skicka in och bli vinnare! Här har man samlat olika utmaningar som förhoppningsvis får din inspiration och fantasi att flöda!!

Svenska


Tripp och Trapp, Träd  (Förskola) 

I ett träd på ett torg bor ekollonen Tripp och Trapp. Tripp är liten och Trapp är stor. Men allra störst är Träd. Varje morgon ramlar Tripp och Trapp ner från Träd och sedan startar en spännande resa upp igen.

Tripp, Trapp, TrädMeka med ABC

Meka med ABC


Meka med ABC


Figuren Timpani bor i en gammal fabrik där hon hittar ett bo med ägg. Några av äggen kläcks och ur dem kommer bokstäver. Bokstaven A som är en krumelur som heter Alf, V som i Vicky som viskar och I som i tvillingarna Iris som pratar i-sprikit. För att ta reda på var äggen kommer ifrån ger de sig ut på alfabetsjakt och försöker fånga alfabetet med håv, snickra ihop det med x-krokar och lockar med korv. Men det när det är dags att börja städa som de kommer på vad alfabetet faktiskt är. Programmen syftar till att väcka en nyfikenhet för det ganska abstrakta begreppet alfabet. Genom att bli medveten om språkljuden så formas bokstäver som blir till ord. Här är det viktiga inte hur bokstäverna ser ut utan hur de låter. Programmen är främst inriktade på första men också sista bokstaven i ett ord och på att ord har flera bokstäver. Vad händer om man tar bort en bokstav? Med bland andra Tuvalisa Rangström, Johan Ulveson och Ann Petrén. Musik: Daniel Bingert. Manus: Johanna Langhorst. Regi: Lena Gramstrup Olofgörs.

Bildresultat för matematik i förskola och förskoleklass

Livet i Mattelandet


Mattespel

                                


Comments