Interacțiune artistică și dialog social prin teatru - Teatru Civic

Proiectul iși propune crearea unui mediu de dialog social și interacțiune artistică între societatea civilă, comunitatea locala și scena de teatru. Acest demers are la bază realizarea seriei de evenimente Teatru Civic: spectacole de teatru din România, Italia și Franța, un atelier dedicat tinerilor actori privind mesajul social în teatru, 1 perfomance audio-video interactiv în și cu comunitatea Roșiei Montane și realizarea unui performace stradal în mediul rural, la Roșia Montană. Ipostazele prezentate parcurg axa trecut, prezent și viitor, conturând o imagine de ansamblu asupra societății și a cetățeanului. Specificul proiectului este dat de interacțiunea unor artiști sociali, atât cu publicul, cât și cu comunitatea locală, prin reprezentații de teatru ce descriu societatea prezentului și provocările cetățeanului modern la nivel local, național, dar și european..MOTUS & TVOIs this land mine?

Italienii de la Motus au căutat mereu, prin spectacolele lor referitoare la povestea Antigonei, să joace răspunsul la întrebarea “Cum să transformăm indignarea în acțiune?”. Anul acesta au ales să vină la FânFest să caute răspunsul la aceeași întrebare, însă pliat pe contextul Roșiei Montane. În căutarea li se vor alătura și artiștii activiști de la Teatro Valle Occupato (TVO).Motus a fost fondat în 1991 în Rimini de către Enrico Casagrande și Daniela Francesconi Nicolò. Creațiile lor artistice de proiecte teatrale și videografice sunt dezvoltate și în cadrul unui program intens de mese rotunde, lecturi și clase de studii aprofundate la universități italiene și internaționale. Amândoi au studiat în Urbino unde s-au cunoscut în cadrul grupului de teatru al universităţii, Atarassia and E.A.S.T. (European Associations of Students of Theatre). După absolvire (Istoria Științelor Economice și a Sociologiei) s-au mutat la Rimini unde le-a venit idea de a forma un grup independent care s-a numit iniţial Opere dell’ingegno.

În 1991 au pus în scenă Stati d’assedio (Stare de asediu) inspirată din piesa lui Albert Camus, L’état de siège (Stare de asediu), un spetacol care implică publicul într-un itinerariu mobil. Chiar de la începutul acestei prime experienţe (care a luat Premiul I – Coordonarea tinerilor artiști italieni la Festivalul Santarcangelo ’91, Spazio Proposta ) s-a conturat caracterul „polimorf” al acestei grupări artisitce noi: pe lângă actori proiectul a inclus muzicieni, graficieni și sculptori.

Din acel moment a existat o încercare continuă de a extinde, răspândi și amesteca experiența teatrului dincolo de granițele dintre genuri. În 1992 grupul şi-a schimbat numele în Motus. Acesta a fost începutul unei lungi serii de producţii şi evenimente ale căror curatori şi regizori au fost, împreună, Enrico şi Daniela, primul fiind în mod special interesat de punerea în scenă iar ultima de procesul dramarturgic şi scrierea scenariilor. Amândoi au şi jucat de multe ori în aceste spectacole.

Fișă de prezentare MOTUS

Categorie: teatru, performance
Locație: cort, Căminul Cultural
Data:
16 August – 14.00-20.00 atelier
17 August – 14.00-19.00 atelier şi reprezentaţie
CIRCA este un grup de activiști sociali care se folosesc de imaginea clovnului și de arta circului stradal pentru a atrage atenția asupra diferitelor probleme și dezbateri prezente în societate. Grupul este un rezultat al acțiunii directe, a protestului civic și s-a înființat în urma nevoii de a dezamorsa conflictele ce pot apărea, la manifestații, între demonstranți și forțele de ordine. Folosind ludicul, comicul, circul ca pe niște arme culturale, CIRCA se caracterizeaza ca un grup orizontal, ce critică atât radicalismul nejustificat în cadrul protestelor, cât și imaginea dură și intimidantă a forțelor de ordine. Apelând la joc, CIRCA dezaprobă violența de orice fel.

“Clovnii vorbesc mereu de același lucru, ei vorbesc despre foame; foamea de mâncare, foamea de sex, dar, de asemenea, foamea de demnitate, foamea de identitate, foamea de putere. De fapt, ei interoghează despre cine comandă şi cine se împotriveşte.” - Dario Fo (dramaturg italian / nebun)

CIRCA redescoperă arta clovnilor rebeli, iar protagoniştii nu se pretind a fi clovni, ei chiar sunt adevăraţi clovni profesionişti. Clovni care au fugit de siguranța anemică a circului și au scăpat de banalitatea petrecerilor cu copii, nebuni care şi-au aruncat sceptrele și şi-au rupt lanțurile care-i ţineau încătuşaţi de tron.

CIRCA își propune să-i facă din nou pe clovni periculoşi, să-i aducă înapoi în stradă, să le redea spiritul critic, de nesupunere civică şi funcția socială care au avut-o o dată: capacitatea de a deranja, critica şi vindeca societatea. De la începutul lumii escrocii (strămoşii tuturor clovnilor) au îmbrățișat paradoxul vieţii, creând coerență prin confuzie – aducând lumii dezordine, în scopul de a-i demasca minciunile şi de a spune adevărul.

Clovnii rebeli care formează CIRCA întruchipează contradicţiile vieţii, ei sunt în acelaşi timp de temut şi inocenţi, înţelepţi şi proşti, animatori şi dizidenţi, vindecători şi ţinta batjocurii, ţapi ispăşitori şi subversivi.

Fișă de prezentare CIRCA

Categorie: teatru stradal
Locație: Reduta FânFest, Piaţa Veche
Data: 15, 16, 17 august 2013
Ora: 12:00, 16:00Maria Balabaş – FânFest sound story 

Senzația de melancolie poate defini FânFest sound story. E o narațiune sonoră bazată pe înregistrări de teren făcute la Roșia Montană în 2012. O lume care e amenințată cu distrugerea își spune povestea prin intermediul celor care o apară. FânFest sound story este pentru toți cei care pot, pentru câteva minute, să-și dedice atenția și sensibilitatea acestei lumi a gesturilor acustice.

Fișă de prezentare Maria Balabaș

Categorie: instalaţie
Locație: Casa Parohială
Vernisaj: vineri, 16 august 2013
Ora: 16:00
Concept, interviuri, text şi muzică: Maria Balabaș
Înregistrări: Andrei Ricinean
„Del duma, Vorbeşte-le despre mine” 

„Del duma, Vorbeşte-le despre mine” este un spectacol de teatru documentar în care poveştile a patru femei de etnie romă se îmbină cu muzica tradiţională romani.
Îndrăzneaţă şi provocatoare, piesa vorbeşte despre căsătorii timpurii, despre ce înseamnă apartenenţa la o comunitate tradiţională şi de-spre ce se întâmplă atunci când nu te mai regăseşti în spaţiul care pretinde că te-a definit. Despre ”exotismul” femeii rome, despre stereotipuri şi prejudecăţi care ne amintesc că acceptarea şi diver-sitatea sunt încă departe de realitate.
Patru poveşti de viaţă reale, emoţionante, triste şi vesele în acelaşi timp, în piesa de teatru „ Del Duma, Vorbeşte-le despre mine”, documentată şi jucată de actriţa Mihaela Drăgan, muzica Radu Captari, pentru că mesajul acestor femei trebuie să ajungă mai departe.

„Da, sunt ţigancă dar nu privi tu partea rea, uită-te la mine cum sunt şi judecă-mă după persoana mea.”

“Ca să nu mă mărit, m-am pocăit. Părinţii mei îmi spuneau că e vremea, că toate fetele se mărită la vârsta mea dar eu nu mă simţeam pregătită la 13 ani să devin soţie şi mamă!”

„ Mi-a dăruit un C.D. cu albumul lui pe care mi-a scris: < the best two days of my life, big kiss for my future wife> . Când am ajuns în Olanda am aflat că el era dealer de marijuana. Acolo mi se spunea <romanian gipsy girl>. Toţi erau curioşi să afle lucruri despre mine, despre famil-ia mea gipsy de parcă eram exponat de muzeu.“

Nu trebuie să rămâi un/o simplu/ă spectator/oare! Reprezentaţia va fi urmată de o dezbatere cu publicul.

Categorie: teatru
Locație: Căminul Cultural
Data: 16 august 2013
Ora: 18:00
Cu: Mihaela Drăgan
Muzica live: Radu Captari
Text: Mihaela Drăgan
Costume: Meşteshukar Butiq
Afișul şi Pictura: Paul Hitter
Regia: Liana CeterchiVera Ion – Refuz să cresc. Dacă puteți face o mică donație

“Acest one-woman show scris și jucat de către Vera Ion este un rezultat al platformei Scrie despre Tine, un atelier de teatru în care participanții scriu texte documentate pe experiențe și povești personale. Textul prezintă povestea Verei, o tânără regizoare de teatru care se îmbracă în Peter Pan pe Southbank, Londra, și face poze cu turiștii pentru a câștiga bani. Piesa vorbește despre anxietatea și războiul continuu cu ei înșiși pe care îl trăiesc tinerii din România, neînțelegând care sunt locul și valoarea lor într-o societate în care e aproape imposibil să supraviețuiești dacă lucrezi ca artist. “
Vera Ion- dramaturg, regizor de teatru și cofondator alături de Sorin Poamă al proiectului Scrie Despre Tine. Lucrează și trăiește în București.
Bogdan Marcu- artist multi disciplinar, lucrează mashup-uri video și audio sub numele Bogardo’s Way. Lucrează și trăiește în București.

Categorie: teatru
Locație: Căminul Cultural
Data: sâmbătă, 17 august 2013
Ora: 17:00
Durata:1h
Concept: Vera Ion și Bogdan Marcu
Regie: Vera Ion
Video: Bogdan Marcu
Producție: Scrie despre Tine“Legământ copacului” - Atelier de improvizație teatrală 

 cu Paul Socol, interacțiune senzorială cu natura din Roșia Montană – exerciții de improvizație teatrală

Tânărul actor nu îşi concepe existenţa făcând altceva în afară de teatru. Deşi cântă şi într-o formaţie, muzica sa este o îmbinare între sunet şi elemente de actorie. Prietenii săi spun despre Paul că e un om cu un mare simţ al umorului. Lucrul acesta se vede nu numai pe scena de teatru, unde gesturile sale stârnesc uneori hotote de râs ci şi în clubul unde cântă, alături de prietenul său Vizi, cover-uri după piese celebre, dar şi parodii după manele sau melodii româneşti.

Citeste mai mult: Paul Socol: „Teatrul este drogul meu”

Categorie: atelier de improvizaţie teatrală
Locație: zona Reduta FânFest
Data: 15, 16, 17 august 2013
Ora: 12:00 – 14:00
Concept: Paul Socol


Ċ
Roxana Pencea,
Aug 1, 2013, 4:39 AM
Ċ
Roxana Pencea,
Aug 1, 2013, 4:38 AM
Ċ
Roxana Pencea,
Aug 1, 2013, 4:39 AM
Ċ
Roxana Pencea,
Aug 1, 2013, 6:41 AM