IDENTITATI VIZUALE

Aprinde Imaginația!

Lansarea colecției online a identităților vizuale pentru activismul social din România

22 noiembrie 2013Fundația Extra Art și partenerii săi, Fundația Alt Art și Asociația Efectul Fluture anunță lansarea colecției online a activismului social din România.

Pagina web ExtraArt găzduiește colecția de identități vizuale în format electronic. Fiecare dintre acestea poate fi descărcată și utilizată în mod gratuit cu mențiunea că normele de reprezentare vizuală trebuie respectate. În plus, fiecare concept dispune și de un set de reprezentări pe diverse medii de comunicare: de la tricouri la header facebook, insigne, bannere, afișe și steaguri. La această colecție publicul interesat poate adăuga și alte identități vizuale fiindu-i pus la dispoziție un buton de upload în acest sens.

Proiectul "Identități vizuale pentru activismul social din România" aduce în prim plan arta implicată social ca forță motrice a promovării mișcărilor sociale din țara noastră. Artiști experimentați, tineri designeri și reprezentanți ai societății civile s-au reunit pentru a Aprinde Imaginația!, a crea simboluri și reprezentări grafice pentru valorile ce animă spiritul activist al ultimului an din România. Grupul de artiști astfel format a interacționat în repetate rânduri pe durata proiectului cu membri ai campaniilor sociale și de mediu din România selectând împreună opt concepte relevante pentru societatea civilă românească. Identitățile vizuale rezultate, captivante prin forme, culori, expresivitate și mediile de reprezentare sunt grupate într-o colecție de tip creative commons – open source ce aparține campaniilor sociale și grupurilor de cetățeni preocupați de provocările societății moderne.

Artiștii implicați au realizat identități vizuale pentru:

- tăierea ilegală a unor suprafețe extinse de păduri din toate regiunile țării promovând conceptul de 'Salvează pădurea'.

- campaniile de adopții de câini fără stăpân ca soluție pentru numărul mare de patrupede abandonate pe străzile orașelor din România promovând sloganul 'Adoptă un câine. Salvează o viață'.

- interzicerea utilizării cianurii în minerit și pericolul pe care această tehnologie o presupune pentru comunitățile vizate. 'România fără cianuri' este titlul ce însoțește acest simbol grafic.

- acțiunile grasroots ale fermierilor români împotriva achiziționării unor suprafețe agricole fertile de către mari entități economice în detrimentul micilor agricultori. 'Nu vrem pământ acaparat' a fost conceptul reprezentat vizual.

- cenzura și auto-cenzura din societatea românească;

- grupurile ce militează împotriva explorării și exploatării gazelor de șist sub sloganul 'România fără fractură'

- patrimoniul în pericol, distrugerea irecuperabilă a monumentelor istorice;

- manifestările anti-discriminare de orice fel - de la cea a rromilor până la discriminarea celor săraci sau fără adapost promovând îndemnul 'Nu discrimina'.

Colecția poate fi accesată aici: http://tinyurl.com/aprindeimaginatia

"Indentități vizuale pentru activismul social din România" este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul acordat: Cărturești, tranzit.ro/Cluj, Colectiv A, Șapte Seri, Vice, Cluj.info, Slicker.ro și Greendex.

Pentru informații suplimentare vizitați www.extraart.ro sau contactați-ne la adresa de email: contact@extraart.ro

Fundația ExtraArt a fost înființată în 1996, de către un grup de artiști plastici și designeri, având ca scop promovarea implicării civice prin demersuri artistice. Grupului inițial i s-au adăugat arhitecți, critici de artă și scriitori. Cele mai cunoscute acțiuni ale ExtraArt sunt campaniile de afișe sociale MindBomb, inițiate în 2002 în colaborare cu San Francisco Print Collective, în cadrul unui proiect de colaborare între artiști americani și artiști din țările Europei de Est. Utilizând mijloace artistice, afișele MindBomb au supus atenției și dezbaterii publice atât probleme generale (corupția, adopțiile, asistența socială), cât și probleme punctuale (revendicarea spațiului public din Cluj, revoltele din aprilie 2009 din Republica Moldova, cazul Roșia Montană). 

_______________________________________________________________________________________________

Aprinde Imaginația!

Expoziție – Indentități vizuale pentru activismul social din România

Vernisaj Cluj – Duminică, 10 noiembrie, ora 15.00 la Tranzit.ro prezentat în cadrul Festivalului Temps d'Images Cluj.

Vernisaj București – Marți, 12 noiembrie, ora 18.00 la Cărturești Verona

Fundația Extra Art și partenerii săi, Fundația Alt Art și Asociația Efectul Fluture are plăcerea să vă invite la expoziția "Aprinde Imaginația – Identități vizuale pentru activismul social din România". 

Zona de intervenție culturală s-a dezvoltat semnificativ transformând spațiul social prin diversitatea formelor sale de expresie: de la teatru forum la arta stradală. Interesul publicului e captat prin formă, culoare, expresivitate și experiment. Cu toate acestea, foarte puține inițiative ale societății civile din România au acces la mecanismele de creare și distribuție a mesajelor prin instrumente specifice social art ce ar asigura vizibilitate cauzelor promovate. 

Proiectul ‘Identități vizuale pentru campaniile sociale din România’ își propune să soluționeze problemele enunțate mai sus prin reprezentări vizuale de tip 'logo' și crearea de mini-manuale de identitate vizuală ce cuprind imagini și simboluri grafice pentru comunicarea cu presa, social media,  acțiuni și proteste de stradă și activități de informare.

Vizibilitatea scăzută prezintă neajunsuri cu efect extins la nivelul întregii țări. Prin urmare au fost selectate opt idei și concepte de lucru ce au fost reprezentate vizual astfel încât să reflecte mișcări sociale la nivel grassroots în România. Logo-urile sunt realizate de artiști experimentați și tineri designeri aflați la început de carieră și abordează următoarele tematici: grupurile grassroots ce se opun explorării și exploatării gazelor de șist, protecția animalelor, anti-discriminare de orice fel - de la cea a rromilor până la discriminarea celor săraci sau fără adapost, problema extensivă a tăierilor ilegale de copaci, acapararea terenurilor prin land-grabbing, patrimoniul cultural în pericol și România fără cianuri.

Prin proiect se va realiza o colecție vizuală de tip open source/ creative commons/ copyleft ce va fi pusă la dispoziția campaniilor sociale pentru promovarea demersurilor întreprinse.

"Oferta culturală cu miză socială se va diversifica și spori, va deveni în mod gratuit accesibilă campaniilor sociale și pe termen mediu și lung va consolida relația artist-societate. Mai mult, proiectul diversifică oferta culturală existentă, o îmbogățește și transformă simbolul grafic într-un instrument pertinent de intervenție socială", a declarat Laszlo Benzce, artist implicat în proiectul Aprinde Imaginația.

"Indentități vizuale pentru activismul social din România" este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul acordat: Colectiv A, Cărturești, tranzit.ro/Cluj, Șapte Seri, Vice, Cluj.info, Slicker și Greendex.

Comments