90m. L'Estàtua de la Llibertat

Què és?

L’Estàtua de la llibertat ( Statue of Liberty) és un dels monuments més famosos de Nova York, Estats Units i d’arreu del món. 

Està situada a Nova York, sobre la petita illa de Liberty Island ( Illa de la Llibertat) al sud-est de Manhattan , a la desembocadura de Riu Hudson. 

Va ser un obsequi de França al segle XIX per celebrar el centenari de la Independència dels Estats Units i així demostrar l'amistat entre les dues nacions. 

Es va inaugurar el 28 d'octubre de 1886 amb la presència del President dels Estats Units que hi havia en aquell moment, Grover Cleveland. 

L'alçada de l'estàtua de la Llibertat és de 46 metres, i arriba als 93 metres des del terra fins a la torxa. 

Es va convertir en un símbol de benvinguda als immigrants europeus que cercaven llibertat o oportunitats al nou continent ja que era el primer que veien després de travessar l’Oceà Atlàntic. 

Va ser realitzada per l'escultor Frédéric-Auguste Bartholdi i l'enginyer francès Gustave Eiffel en dissenyà l'estructura interna. 

L'estàtua representa una dona en posició vertical, vestida amb una espècie d'estola ampla i una corona amb set punxes, que simbolitzen els set continents i els set mars. A la corona hi ha 25 finestres que representen gemmes trobades sobre la terres i els rajos del cel que brillen sobre el món. La tiara recorda la que portava Hèlios, personificació del Sol en la mitologia grega. L'estàtua sosté a la mà dreta una torxa encesa, mantinguda enlaire. La torxa ens remet al segle de les llums. A la mà esquerra sosté un tauler, que subjecta prop del cos. El tauler representa la llei o el dret, i té gravada la data de la signatura de la declaració d'Independència dels Estats Units d'Amèrica: JULY IV MDCCLXXVI. 

L'estructura està recoberta d'una fina capa de coure que reposa sobre una gran carcassa d'acer inoxidable (que al començament era de ferro, a excepció de la flama, que està recoberta amb làmines d'or. L'estructura reposa sobre una base en forma quadrada, que a la vegada es recolza sobre un primer sòcol, en forma d'estrella irregular d'onze punxes. 
Al peu de l'estructura hi ha cadenes trencades que simbolitzen la llibertat. L'estàtua està orientada cap a l'est, és a dir, en direcció a Europa, amb qui els Estats Units comparteix passat i valors.


         

UNA CURIOSITAT

Tot i que l' Estàtua de la Llibertat es troba a Estats Units, podem trobar rèpliques a París i a molts altres països, però de fet l'original va ser dissenyada  i construïda pels francesos. 



Investiga-ho!

  • L’enginyer francès que dissenyà l’estructura interna de l’Estatua de la LLibertat té el cognom d’un altre monument mundialment famós. Investiga quin monument és i si hi té alguna relació.
  • Ves a la pàgina web de l’Estàtua de la Llibertat https://www.nps.gov/stli/index.htm i investiga l’horari d’obertura i de tancament del monument. ULL!! per descobrir-ho necessitaràs practicar el teu anglès.
  • Mira a l’hemeroteca del diari “El Periodico” del 3 de març del 2017 i busca quina població ha creat un Dimoni per cremar la Nit de Sant Anastasi, inspirat en l’Estàtua de la Llibertat.

ON ÉS?

Comments