60m. Piràmide del Sol

QUÈ ÉS?

La Piràmide del Sol és l'estructura més important del conjunt arqueològic de Teotihuacan, un dels més impressionants de Mèxic. Es troba en una gran avinguda d'uns dos quilòmetres juntament amb altres edificacions importants, com la Piràmide de la Lluna, el temple de Quetzalcoatl, el Temple de l' Agricultura i un palau.

Es va  construir fa uns 2000 anys , quan la ciutat de Teotihuacan  era una de les més importants  de la zona d'Amèrica Central. Es van utilitzar  maons fets de fang i palla  i  es va recobrir amb pedra. La seva forma imita les muntanyes que té al voltant i de dins  és completament massissa: no hi ha passadissos ni cambres.

Actualment mesura uns 60 metres, però es creu que era més alta, ja que a la part superior  hi havia un santuari  que avui dia ja no existeix . Només en  queda  una plataforma quadrada. Es pot accedir a dalt de tot  a través d'una escalinata de 256 graons.

El nom de Piràmide del Sol  li van posar els Asteques  al segle XI, quan van heretar la ciutat . Per ells les piràmides eren un lloc per enterrar els seus morts. No se sap amb seguretat quina funció tenia la piràmide per les cultures anteriors, però es creu que té a veure amb el foc i l'aigua, dos elements oposats, però necessaris per a la vida.

UNA LLEGENDA

Abans d’existir  el dia i la nit els déus es van reunir a Teotihuacan per preguntar-se qui faria llum al món.

Un déu molt altiu que es deia Tecuciztecall es va oferir voluntari, però, a part d’ell, ningú més s’ atrevia a oferir-se per aquell sacrifici.

-Sigues tu l’altre que faci llum  - li van dir a Nanahuatzin, un déu lleig, humil i callat .

Nanahuatzin va acceptar i els dos es van començar a preparar pel sacrifici.

Tecuciztecall va intentar  entrar dins el foc, però va tenir por i no es va atrevir .En canvi,  Nanahuatzin va ser  més valent i, tancant els ulls, es va llançar a les flames.

Quan Tecuciztecall ho va veure es va avergonyir de la seva covardia  i el va seguir.

Els déus van mirar cap a l’Est i van dir :

 - Per allà apareixerà Nanahuatzin convertit en Sol -. I va ser veritat.

Era tan brillant i desprenia tanta llum que  ningú podia mirar-lo. Després va aparèixer Tecucizteal convertit en Lluna.

En el mateix ordre que van entrar al foc, els déus aparegueren pel cel convertits en Sol i Lluna.

I des de llavors hi ha dia i nit al món .


Investiga-ho!

  • Què significa  el nom de la ciutat  "Teotihuacan" ?
  • Busca semblances i diferències entre la piràmide del Sol i les piràmides d'Egipte.

ON ÉS?

Comments