40m. Avet del Barranc de Morrano

Què és?

L’avet del Barranc del Morrano és un arbre monumental de 38 metres d’alçada i un volt de canó de gairebé 4 metres. Està situat al Parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al municipi de la Vall de Boí. Forma part d’un bosquet d’avets. Tots són molt alts i el podem distingir dels altres per la seva placa d’arbre monumental. 

El nostre avet destaca per ser bifurcat. Està format per dos troncs bessons i és una mica més alt que els altres avets que l’acompanyen. 

L’arbre és de l’espècie Abies Alba.

A Catalunya, actualment, tenim 250 arbres monumentals individuals i 3 arbredes. Aquests arbres són de diverses espècies, aspecte, història, etc. Alguns es troben prop d’una masia, altres isolats al mig d’un prat, altres formant part d’un bosc, a la vora d’un camí o d’una font. Cadascun és diferent de la resta i té la seva pròpia història.

Curiositats

La fusta d’avet és de grandíssima qualitat i molt resistent a la humitat. Sempre s’ha aprofitat per molts usos diferents: construcció de cases, de vaixells i fins i tot per la construcció d’alguns instruments musicals, com el violí, la guitarra, el piano o l’orgue (sobretot al Pirineu).  

L’avet és un arbre que viu molts anys. Hi ha exemplars que tenen més de 400 anys de vida. 


Investiga-ho!

  • Investiga si a prop d'on vius hi ha algun arbre catalogat com a Arbre Monumental de Catalunya.

ON ÉS?

Comments