30m. Les balenes blaves

QUÈ SÓN?

La balena blava és l’animal més gran i pesat que hi ha hagut mai a la Terra, fins i tot més que qualsevol dinosaure documentat. És un mamífer que viu al mar, de color blau-gris, que té una llargada de fins a 30 metres i pot arribar a pesar més de 170 tones. Per fer-se’n una idea, és com si pesés gairebé igual que 30 elefants adults junts. Solen viure solitàries o en parelles, tot i que algun cop se les ha vist en petits grups.

Tot i ser l’animal més gros del món, s’alimenta d’un animal molt petit, el krill, diminuts crustacis que viuen en el mar. Per menjar-se’l s’omple la boca d’aigua i, amb una barba que té dins la boca, filtra aquesta aigua per tal que el krill s’hi quedi enganxat. Una vegada expulsada l’aigua, s'empassa el krill. Té una gola molt petita, de la mida d’una pilota de tennis. Durant el dia mengen a uns 100 metres de profunditat i poden estar uns 30 minuts sota l’aigua sense respirar.

Actualment la balena blava és un animal en perill d’extinció, ja que durant molts anys se les ha perseguit i caçat de manera indiscriminada. Es calcula que avui dia tan sols en queden uns 25.000 exemplars i estan protegides per tal que no desapareguin.

UNA LLEGENDA

Diu la llegenda que abans la balena no vivia al mar, sinó a la terra. Caminava d’un lloc a l’altre sense poder recolzar-se enlloc, perquè ho trencava tot degut al seu enorme pes. Els habitants de la terra estaven preocupats perquè desapareixien coses sense explicació: ovelles, guineus, arbres, ocells...fins i tot persones i famílies senceres! Els humans van demanar ajuda a un heroi, Elal, que va descobrir que la balena, quan feia badalls, s’empassava totes les coses del seu voltant sense adonar-se’n. Un dia, Elal va aprofitar un badall per entrar dins la seva boca. Va fer-li pessigolles a la gola i la balena va començar a tossir i a expulsar totes les coses que s’havia empassat. Quan tothom va ser salvat, Elal va convertir les cames de la balena en una enorme aleta i la va enviar al mar, amb l’ordre de no tragar-se mai més res ni ningú.

És per aquesta raó que avui dia les balenes tan sols poden menjar animals diminuts i no es poden empassar coses més grans de la mida d’una pilota de tennis.

Investiga-ho!

  • Quants anys poden arribar a viure les balenes?
  • Fan algun soroll les balenes? Se les pot sentir de lluny?

ON ES TROBEN?

Comments