20 m. L'Esfinx de Giza

QUÈ ÉS?

En el desert de Giza, prop de la ciutat del Caire, es troba l’ESFINX DE GIZA. Un dels monuments més famosos d’Egipte.

Fa 20 metres d’alçada i 57 metres de llargada. Es calcula que pot tenir més de 4700 anys. És l’escultura més gran feta de pedra d’una sola peça amb cos de lleó i cap de persona.
Es creu que el cap podria representar al faraó Kefrén, però ha estat complicat de demostrar.

Fa temps que l’esfinx no té nas i es creu que se li va anar trencant perquè les tropes de Napoleó hi feien pràctiques de tir. Tot i que no se sap del cert, els estudis diuen que li hauria pogut desaparèixer abans que hi arribés Napoleó al segle XIX.

Els trossos de barba que hi tenia són exposats al British Museum de Londres.
Les esfinxs van ser ideades pels antics egipcis com a símbol de la reialesa. Representaven la força i el poder del lleó i la vida després de la mort. És per això que apareixen en moltes tombes. La de Giza l’han estudiat molts investigadors i encara no se sap del cert qui la va construir, quan i per què.

UNA LLEGENDA

Quan el jove Tuthmosis IV va arribar a Giza, es va trobar que l’esfinx era coberta de sorra del desert. Cansat per la calor, es va estirar a l’ombra al costat de l’estàtua gegant.

Mentre dormia, l’esfinx li va parlar en somnis i li digué:
-Si em treus la sorra del damunt, et faré rei.

I és just el que va fer. Tuthmosis IV no comptava ser rei però s’hi va convertir després que el seu germà morís. Ell va escriure aquesta història en una placa de pedra i va anunciar que l’esfinx havia complert la seva paraula.
Com que no volia que mai més quedés coberta per la sorra, va fer construir un mur que la protegís.

Va ser a partir d’aquí que els egipcis van creure que adorar a la poderosa estàtua podria portar-los salut i bona sort. L’anomenaven “Guardià de l’horitzó”.


INVESTIGA-HO!

  •  Per què els egipcis momificaven els morts?

ON ÉS?

Comments