190m. Edifici Turning Torso

QUÈ ÉS?

Turning Torso és el nom que rep aquest gratacels residencial. Significa "tors en gir" i es troba situat al port oest de Malmo (Suècia), a prop del pont Oeresund que uneix Suècia amb Dinamarca. 
El seu arquitecte és Santiago Calatrava i és de València. El gratacels té 54 plantes i és l'edifici residencial més alt de Suècia. Va ser inaugurat l'agost del 2005 després de 4 anys de construcció.
L'edifici representa un tors humà i es gira sobre sí mateix fent un gir de 90 graus desde la base fins la planta més alta. Està construït en nou segments (cubs) de cinc pisos que giren a mesura que ascendeix. L'edifici està construït amb acer, vidre i formigó armat.
Al Turning Torso hi ha habitatges de luxe i oficines. Les oficines (ocupen 4.000 metres quadrats) es situen en els dos primers cubs i els altres 7 és on hi ha els 147 habitatges i on la superfície varia entre els 45 i els 190 metres quadrats. Les dues últimes plantes estan dedicades específicament a reunions de negocis, trobades polítiques i visites oficials. 
Des de 2009 els turistes poden visitar la part superior de l'edifici però només durant unes setmanes a l'estiu i amb reserva, ja que hi ha un nombre limitat d'entrades.

UNA CURIOSITAT

L'origen de l'edifici recau a l'any 1999. El director de la promotora de l'obra, Johnny Oerback, va quedar impressionat al veure en un catàleg una escultura d'un tors humà de Calatrava realitzada al 1998. Immediatament es va posar en contacte amb Calatrava i li va demanar que apliqués el concepte a un edifici residencial que la seva empresa volia construir a Malmo.


INVESTIGA-HO!

  • Suècia forma part de la Península Escandinava. Saps si hi ha altres països en aquesta península?
  • Una gran serralada separa Suècia de Noruega, en saps el nom?

ON ÉS?

Comments