140m. La piràmide de Kheops


Què és?

La piràmide de Kheops també coneguda com la "Gran Piràmide" és la més gran de les tres que podem trobar a la meseta de Giza. És la més antiga de les Set Meravelles del Món Antic, i l'única que roman en gran part intacta.
Els egiptòlegs creuen que la piràmide va ser construïda com a tomba per al faraó Kheops de la quarta dinastia egípcia. 
Va ser construïda en un període de 20 anys i la seva alçada original era de 146,58 m però ara només en té 139. Ha perdut el seu recobriment calcari fet amb pedra originària de Tura, una pedra calcària de color blanc. Això permetia veure la piràmide des de molts kilòmetres de distància.
Dins la piràmide hi podem trobar diferents cambres. Al llarg de la història s'ha anat estudiant el per què d'aquestes cambres i actualment encara és una incògnita. Hi podem trobar l'entrada, la cambra de la reina, una gran galeria i la cambra del rei, totes elles comunicades per un sistema molt complex de passadissos.
Avui en dia els turistes entren a la Gran Piràmide a través del túnel dels lladres excavat per treballadors del califa 
Al-Mamun al voltant de l'any 820.

PER SABER-NE MÉS

La forma de les piràmides egípcies es creu que representa el turó primordial, concepte que es basa en les creences que tenien els egipcis sobre la creació de la Terra. La forma d'una piràmide se suposa que representa els raigs del sol de ponent, i la majoria de les piràmides es van revestir amb pedra calcària polida, d'un color molt blanc i reflectant, per tal que en ser observades des de la distància presentessin un aspecte brillant; per tant, les piràmides mantenien una relació amb la llum solar.
Les piràmides s'enlairaven fins al cel i ajudaven al faraó, considerat un ésser diví, en el moment d'abandonar la terra per facilitar-li el retorn a la morada dels déus, lloc d'on havia vingut.


Investiga-ho!

  • Kheops és el nom hel·lenitzat del faraó. Investiga quin és el seu nom en egipci. Una pista, és el fill del faraó Snefrú. 
  • A la Meseta de Gizeh hi podem trobar tres piràmides. Nosaltres ja coneixem la més gran, la de Kheops. Com es diuen les altres dos?

ON ÉS?

Comments