130m. Cascades Victòria

Què són?

Les cascades Victòria (en anglès Victoria Falls) són un dels salts d'aigua més espectaculars del món. Estan situades al riu Zambesi, a la frontera entre Zàmbia i Zimbàue, al continent africà. Aquestes cascades tenen 130 metres d'alçada i 1700 metres d'amplada, cosa que les fa les més amples del món. La bromera i el soroll sord que produeixen es poden sentir a una distància de 40 quilòmetres. 

Aquestes cascades deuen el seu nom a un explorador escocès, David Livingstone, que va ser el primer europeu a descobrir-les el 1855 i les va anomenar Victòria en honor a la seva reina. En la llengua local es coneixen com a "Mosi-oa-Tunya" que vindria a ser "La fumera que retruny".

Al voltant de les cascades, s'han creat dos parcs nacionals, el Parc Nacional Mosi-oa-Tunya a Zàmbia i el Parc Nacional Cascades Victoria a Zimbàbue, i actualment són una de les principals destinacions turístiques de l'Àfrica austral.

A les gorgues de més avall, s'aprofita el corrent de l'aigua per fer esports d'aventura, com per exemple el ràfting.

Les cascades Victòria formen part del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

UNA CURIOSITAT

Durant l'estiu, el riu no baixa amb tanta força perquè no hi ha tantes pluges i, per tant, les cascades perden intentistat i volum d'aigua. Tant és així, que pots arribar nedant fins al límit de la cascada mateix sense que l'aigua t'arrossegui cascada avall. Allà, al límit de la cascada, hi ha una piscina natural que li diuen "Devil's pool" (la piscina del dimoni). Li diuen així perquè la gent s'hi pot arribar a banyar tenint al costat una caiguda d'aigua de 130 metres! 
Alguns consideren aquesta activitat com un esport d'aventura o una experiència única, mentre que d'altres ho consideren una imprudència innecessària.  

Investiga-ho!

Què és el Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO? 

Les cascades Victòria en formen part. Sabries dir si a Catalunya hi ha algun paratge natural o monument important que també formi part d'aquest Patrimoni?

ON SÓN?

Comments