VARÁZSLATOS ÉTKEK FŐZŐKLUB

a szicíliai maestro Pietroval élőben!!!

VARÁZSLATOS ÉTKEK - Főző klub * Főzz együtt a szicília maestro Pietroval 💘 élőben, olasz és magyar nyelven. Háziasszony: Éva Ilona / EvvaLena Stella /2020-2021.

* november 7. 10 óra: Bellissimi cibi - ehető szobrok alkotása gyümölcsből és zöldségből

* november 7. 15 óra: Pajzán gyümölcs szobrok; 18+ - izgalmas ételdekorációk, megehető különlegességek

* november 8. 10 óra: Dolce vita 1. - csodás édességek főzés nélkül

* november 8. 15 óra: Dolce vita 2. - különleges csokik és bonbonok házilag ☺

* november 14. 10 óra: Szerelmet hozó mágikus étkek 💘 - szívet, lelket, egyebeket ingerlő kreációk

* november 14. 15 óra: A bőség mágikus ételei - régi idők "megétetés mágiája" a gazdagságért.

* november 15. 10. óra: Modern idők - "10 perces" meleg ételek

* Időpontok: 2020. október, november, 2021. február - a részleteket hamarosan közzé tesszük * A programok 3 órásak, belépő 3500-ft, mely magában foglalja az alapanyag árát. Az általad készített étel megehető, elvihető :) * Helyszín: Bp. V. ker. Galamb utca 4. * Jelentkezés: Éva Ilona/ EvvaLena Stella +36703145911 * Éva Ilona korábban a Huszárkonyha című film- és cikksorozat, valamint az Ínyenc reformkonyha gazdasszonya. Jelenleg a reformételek népszerűsítésében dolgozik.

* Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1090688261273648

* Facebook: http://facebook.com/cibidimaestropietro

* Galeria: https://photos.app.goo.gl/oFJag6engjapkT3RA

* www.evailona.hu

* Videók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLuQZPcj4vNyIzMqc_9nij8KR5Q7gRQ3Ho

Étel, ital, sütés-főzés... abból vagy, amit megeszel. Étkezz egészségesen, szép egészséges étkeket tégy az asztalodra, s evés közben helyezz rá egy jó gondolatot, egy vágyat. Bizony, minden varázslat közül a legerősebb a "megétetés" mágiája. Ugye ismerős a "beetetés" és a "megfőzés" a szlengben, vagy a "lekenyerezés" kifejezés? Ha a vágyaiddal "kompatibilis" étkeket fogyasztasz, minden bizonnyal eléred célodat, legyen az érzelmi, vagy materiális. Az étel és az ital a legfontosabb kelléke a mágikus rítusoknak, s egyszerű eleink tisztában voltak az étkezés "erejével". Régi ünnepeink, melyek valójában varázslatos szertartások, megszabják az ételek rendjét, minőségét, mert valamit elszeretnénk érni a jeles nap erején keresztül.

Íme néhány jó tanács a találkozónkig:

- A párodnak ne adj sok ecetes ételt, mert besavanyodik a kapcsolatotok.

- Ha viszont egy nem kívánt ismerőst szeretnél mind távolabb tudni magadtól, kínáld őt savanyú, ecetes és citromos ételekkel, italokkal.

- Enervált vagy? Fogyassz piros ételeket, s előbb-utóbb kigyúl benned a szenvedély valami, vagy esetleg valaki iránt.

- A száraz pirítós nem illik egy siker- és pénzmágiához...viszont más a helyzet egy illatos frissen sült kenyérrel.

- Minden bizonnyal törődésre, szeretetre van szükséged, ha nagyon kívánod a tejet, vagy a mézet.

Mivel is zárhatnám a sort, ha nem egy igaz régi közmondással:

"Étel, ital, álom, szükséges e három"

* Éva Ilona /EvvaLena S.

* * *


A "megétetés" mágiája

Az üst... szinte minden kultúrában a boszorkány a főzéssel utánozza le a teremtést, a káoszból kozmoszt alkot, vagyis először különböző helyekről származó alkotóelemek rak az asztalára, mely maga a káosz. Azután mindezeket egyesíti az üstben a főzés által, s így egy új rendezett (kozmosz) teremtmény jön létre az ő akarata szerint. A teremtmény lehet egy új szerelem, vagy gazdagság mely főzetként illetve annak elfogyasztásával fejti ki az erejét. Az üstben nemcsak főzéssel alkottak újat, hanem szó szerint beletették azt, amit át akartak változtatni, újra akartak teremteni mint például a "kehes, rosszul született csecsemőt". Persze ilyenkor a főzés csak képletes volt, csak eljátszották azt. Ezt az eljárást a mai napig alkalmazzák az orosz, az ukrán, a szerb és a székelyföldi javasok. Casanova saját bevallása szerint 8 éves koráig ütődött volt, amikor is nagyanyja elvitte egy boszorkányhoz, aki újra főzte, és onnantól kezdve kinyílt az elméje, sziporkázó ezerszínű tehetséggé vált (lsd. Szerb Antal fordításában) És még miért is fontos a főzés, az üst? Mert a "megétetés" mágiája a legerősebb. Ugye ismerős a beetetés és a megfőzés a szlengben? Ma csak szleng, de régen tudták, hogy mi a lényege. Még a keresztény egyház is alkalmazza a "megétetés" mágiáját a szentelt ostya osztásakor, miszerint a hívők Jézus testének, vagyis az ostya elfogyasztásával majd Jézushoz hasonló erős hittel fognak rendelkezni. A főzéshez az elemeket hívják segítségül leutánozva azt, ahogyan a Teremtő az elemek megalkotása után létrehozta belőlük a fizikai világot: a szabad Levegőn a Földre rakják a Tüzet, föléje üstbe a Vizet. Ez gyakorlatilag a "tégy úgy mintha", "amint fent, úgy lent" és az "amint nagyban, úgy kicsiben" metódus. Ahogyan kiveszett a modern nő életéből a főzés, úgy veszett ki az új kor boszorkányának a kelléktárából az üst.

* * *

Huszárkonyha

A Magyar Hagyományőr Világszövetség 2004. októberében HUSZÁRKONYHA elnevezéssel főző-sütő verseny-sorozatot indított útjára. A verseny eredeti célja a hazai gasztronómia népszerűsítése volt, tájjellegű ételek felkutatásával és új ételek megalkotásával. Az egyes főző és sütőversenyek hagyományőrző rendezvényekhez kötődtek, és kötődnek azóta is - ezeket mutatja be a TV Paprikán futó új sorozat. És, hogy milyen a huszár és a huszárkonyha? Fülöp Tibor Zoltán, a műsor házigazdája, és a MHVSZ ügyvezetője szerint olyan, aki - többek között "kedveli az életet, a jó bort és az éneket. Imádja az ellent ütni-győzni, de szeret jókat sütni-főzni. Ízleteset, leveseset - jól sütöttet, fűszereset. Szalonnásat, paprikásat - magyarosat - pálinkásan. Pálinkásan vagy borosan, mindegy az, csak okosan. Mert a huszár, ha főz, az nagy tudomány, messze földön híres néphagyomány. A huszár tehát, mint látjuk, forgat fakanalat - nem csak kardot - mert ő a konyhában is megvívja a harcot. Úgy a konyhában, mint a szabadtüzek torkában, s úgy a rostélynál, mint a nyársnál s a kondérnál. A bográcsnál és a kemencénél vagy a szemrevaló menyecskéknél. Hát ilyen is a huszár - na nem mindig - csak ha muszáj!" A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni.

* * *

Ínyenc reformkonyha

Hagyományőrző ételek mai feldolgozásban: régi ízek csökkentett kalória tartalommal :)

* * *

Vadon élő ehető-iható növények gyűjtése

* * *

Fűszerek begyűjtése