Actueel Nieuws‎ > ‎

Help om de Gelderse Natuur te beschermen

EVS EcoVrede onderschrijft in hoofdlijnen de onderstaande tekst van de Gelderse Milieufederatie.


In ons traject rondom het Nieuwe Groene Werken bieden wij praktische ingangen om hier aan te werken.

Wij nodigen u hierbij graag uit hier praktisch handen en voeten aan te geven.

Wij hebben hier enkele goede trajecten voor lopen.

Een ieder, persoon of ook organisatie, is hierbij uitgenodigd te participeren.


Het gaat wat ons betreft niet alleen om natuur maar om een samenleving in verandering. Dat is onze gezamenlijke uitdaging.

EVS EcoVrede werkt daaraan.


Stichting EVS EcoVrede


06 49 36 78 77


secretariaat.ecovrede@gmail.com


 

Helpt u ons om de Gelderse natuur te beschermen?

 

 

Arnhem,  29 september 2011

 

Beste natuurliefhebber,

 

De Gelderse Milieufederatie (GMF) viert haar veertigste verjaardag. Net als Pluk van de Petteflet. U kent Pluk vast wel, de creatie van Annie M.G. Schmidt. Net als de GMF maakt Pluk zich sterk voor de natuur in zijn buurt. Met zijn rode kraanwagentje, veel creativiteit en onorthodoxe actiemiddelen redt Pluk de Torteltuin en de zeldzame Krullevaar.

 

Nog altijd worden natuur en landschap bedreigd. De overheid bezuinigt fors op aanleg en beheer van natuurgebieden. Voor de politiek heeft natuur geen prioriteit meer, ook in het rijke Gelderland niet. De natuuruitgaven gaan met ruim 70 procent omlaag! In onze provincie gaan de Rijksbijdragen aan natuurbeheer van 40 miljoen euro in 2011 naar 8 miljoen euro in 2014. Voor de aanleg van nieuwe natuur heeft Bleker zelfs geen eurocent meer over.

 

Het gevolg? Kwetsbare planten en dieren, zoals de otter en de heide, worden met uitsterven bedreigd. Bijzondere landschappen staan onder druk. De mogelijkheden voor recreatie nemen af en daarmee onze kans om van de natuur te genieten. Dat laten we toch niet gebeuren in Gelderland?

 

Hart voor natuur

Met de actie Hart voor natuur hebben wij ons eerder dit jaar sterk gemaakt voor bescherming van natuur en landschap. Bijna 4000 mensen ondertekenden het Gelderse burgerinitiatief, net als u en ik. Nog nooit eerder was er zoveel steun voor een burgerinitiatief in onze provincie. Omdat de bijdrage van het Rijk voor de Gelderse natuur wordt gedecimeerd komt het erop aan wat de Provincie Gelderland gaat doen. Is zij als rijkste provincie van Nederland bereid om geld uit te trekken voor behoud en ontwikkeling van de natuur in Gelderland? De GMF zal er alles aan doen om de Provincie te bewegen haar verantwoordelijkheid te nemen. Maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we ook uw bijdrage voor nodig!     

 

Meer dan ooit zullen wij, inwoners van Gelderland en onze lokale en provinciale organisaties, samen moeten optrekken om natuur en landschap te beschermen. Het is van groot belang dat mensen als Pluk van de Petteflet blijven opstaan. Mensen, die een list verzinnen en zelf aan de slag gaan om de natuur met zijn zeldzame en waardevolle planten en dieren te helpen.

 

Daarom reiken we in ons jubileumjaar voor de eerste keer de Pluk van de Pettefletprijsuit.  Wij dagen u uit om met een plan of idee te komen om de natuur in (delen van) Gelderland te helpen. De inzender van het beste idee ontvangt een schitterend kunstwerk van de Krullevaar.  Daarnaast zullen wij ons inspannen om het winnende plan uit te voeren.

 

Bent u of kent u de nieuwe Pluk?  Laat het ons weten!

Heeft u een goed plan om de natuur te helpen of kent u iemand die de titel Pluk verdient? Laat het ons weten. Meedoen kan tot 7 november a.s. Meer informatie over de Plukprijs en de voorwaarden vindt u op www.geldersemilieufederatie.nl.

 

Wilt u op een andere manier helpen? Dat kan! Bijvoorbeeld met een donatie. Elke bijdrage is welkom. U kunt uw donatie overmaken naar rekeningnummer 24 65 801 t.n.v. de GMF. Uw donatie komt ten goede aan de uitvoering van het winnende Pluk-idee en aan de Hart voor natuur-activiteiten die wij uitvoeren voor een groen Gelderland.  Want dat is waar wij ons al veertig jaar voor inzetten en waar we nog steeds voor gaan, een mooi en duurzaam Gelderland.

 

Doet u mee?

 

Volkert Vintges

Directeur

 

PS: Geweldig als u deze mail ook doorstuurt naar vrienden en bekenden, want hoe meer mensen van dit initiatief weten, hoe groter de kans op een goed plan om onze Gelderse natuur te beschermen!

 

 

Gelderse Milieufederatie

Jansbuitensingel 14 / 6811 AB Arnhem

026 3523747 / 06 26741242 / www.geldersemilieufederatie.nl

 

Beschrijving: Beschrijving: Banner Plukprijs - def

 

 

Comments