Stories‎ > ‎

Din dragoste pentru copii speciali

posted May 25, 2017, 10:17 PM by Eugeniu Kansky   [ updated May 29, 2017, 12:44 AM ]

Centrul „Nicușor” din comuna Grătiești este frecventat de zeci de copii cu nevoi speciale și dificultăți de adaptare la învățământul de masă. Unii dintre ei au deficiențe locomotorii, în timp ce alții se confruntă cu probleme de socializare. Pentru a-i ajuta să se integreze în societate, specialiștii Centrului le oferă gratuit atât consiliere psihopedagogică, cât și servicii de kinetoterapie, logopedie și muzicoterapie, adaptate la nevoile fiecărui copil. Adrian are patru ani. El este un copil deosebit: uneori, îi este greu să se exprime și să comunice cu colegii de la grădiniță; în schimb, poate să petreacă ore în șir singur, răsfoind o carte sau uitându-se la buletinele de știri. Băiatul a început să meargă la Centru în primăvara anului 2016, după ce un medic le-a spus părinților săi că micuțul ar putea să aibă elemente de autism.

„Pe atunci, avea dificultăți la grădiniță. Aproape nu vorbea, nu reacționa la întrebările educătoarei și nu știa să numere”, povestește Ana, mama copilului. Ea recunoaște că era foarte sceptică înainte de a-l duce la Centrul: „Mă întrebam: dacă nu-l pot ajuta medicii, atunci cum îl vor ajuta aici?”

Dar după un an de exerciții cu specialiști, rezultatele sunt vizibile. Acum Adrian poate să scrie, să citească și să relaționeze cu alți copii. De asemenea, a descoperit o pasiune pentru cifre și a început să vorbească în engleză, pe care o studiază cu mare plăcere.

„Vedem rezultate foarte mari, atât la grădiniță, cât și acasă”, spune Ana, mama lui Adrian.
 „Vedem rezultate foarte mari, atât la grădiniță, cât și acasă”, spune Ana, mama lui Adrian.  

Printre cele 47 de persoane care frecventează Centrul ”Nicușor” sunt copii și tineri cu nevoi speciale. Cel mai mic are un an și jumătate, cel mai mare a împlinit 20 de ani. Fiecare copil beneficiază de un program individual, adaptat la nevoile lui, care include kinetoterapie, psihopedagogie, logopedie, muzicoterapie și lecții de engleză. Toate serviciile sunt prestate gratuit, fiind achitate din donațiile oamenilor cu sufletul mare.Directoarea Centrului, Viorica Capșa, cunoaște dificultățile cu care se confruntă copii cu nevoi speciale atunci când încep primele contacte cu sistemul de învățământ de masă.

„Ca să-l integrez pe copilul meu într-o grădiniță, eram nevoită mai întâi să mă duc la Centrul „Speranța” (pentru copii cu dizabilități, n.r.) și să obțin un document”, povestește femeia. În 2013, fiul ei a decedat. Cu toate că durerea-i era mare, ea nu s-a lăsat bătută și, după trei ani, a creat acest Centru care acum îi poartă numele fiului, pentru a-i ajuta pe alți copii ca el. La un an de la înființarea instituției, succesele sunt mari.

„În grădinița de la Hulboaca avem integrați cinci copii cu dizabilități, în grădinița de la Grătiești sunt integrați trei copii cu dizabilități. În Chișinău, în orice grădiniță copiii sunt deja acceptați, deja nu este o tragedie cum o era înainte pentru unii părinți. Câteodată cei care îi ignoră pe copii cu dizabilități nu sunt colegii lor, ci părinții colegilor. Mentalitatea este diferită. Noi încercăm să lucrăm și cu părinții”.

Beneficiarii Centrului „Nicușor” au cerințe educaționale diferite și provin nu doar din Grătiești, ci și din satele vecine și Chișinău.

„Eu nu fac diferența între copii”, spune Ana Buruiana, psihopedagog. „Este o plăcere să lucrezi cu fiecare dintre ei”. 

Potrivit Anei, mai mulți copii se confruntă cu dificultăți de socializare. „Vreau ca ei să aibă mai multă încredere în sine, în ceea ce fac”.

        Nichita (5 ani) în timpul exercițiilor cu psihopedagog. „Un copil trebuie să știe să se bucure de viață și să se bucure de joacă”, spune Ana Buruiana. 

Nichita a început să frecventeze Centrul în februarie. Nu-i era ușor să pronunțe corect cuvintele și să comunice cu alte persoane. Acum însă lucrurile s-au schimbat, spune mama acestuia, Iulia Gurău:

„Eu observ schimbări în comportament. El este un copil mai deosebit și are nevoie de susținerea psihopedagogului. Și schimbări sunt vizibile. Dacă vorbim despre dezvoltarea vorbirii, la fel. Logopedul s-a străduit și a lucrat bine cu el și continuăm să frecventăm lecțiile. Copilul pronunță mult mai bine cuvintele. Acasă, desigur, lucrăm asupra pronunției, dar în general este bine”.

Nichita împreună cu mama, Iulia. Micuțul frecventează centrul de trei luni

Arina (4 ani) la o lecție cu logoped

Uneori, munca specialiștilor și dragostea lor față de copii cu nevoi speciale aduce rezultate remarcabile, ca în cazul Alexandrei, o fetiță de patru ani. Ea este unica copila din Moldova diagnosticată cu sindromul Klippel-Trenaunay-Weber, afecțiune a sistemului venos care se manifestă mai frecvent în zona picioarelor.  Deși unii medici le-au spus părinților ei că fiica lor nu va putea duce o viață normală, aceștia nu și-au pierdut speranța și s-au dus la Centru. Aici Alexandra a făcut primii pași și a rostit primele sale cuvinte. Acum fetița continuă să facă kinetoterapie, iar după exerciții, se duce la grădiniță. 


„Acești copii nu necesită mult. Măcar privirile din jur să fie altele. Să-i accepte așa cum sunt”, spune Ana, mama unui băiat care frecventează în mod regulat Centrul. 

Se pare că toți părinți pe care i-am întâlnit aici împărtășesc această părere.

„Haideți să nu spunem că sunt copii cu nevoi speciale, sunt pur și simplu copii speciali. Poate unii dintre ei nu pot să meargă, dar fac mai multe lucruri în alte domenii; unii au probleme fizice, dar Dumnezeu i-a înzestrat cu alte capacități. Îl avem pe Mihăiță care este un băiat extraordinar de 20 de ani. El ne cântă la pian, el știe 7 limbi, cu toate că nu s-a dus niciodată la școală. O avem pe Daniela, o fetiță din clasa a X-a, care știe limba engleză la perfecție, care frecventează școala și aduce în școala foarte multe diplome. Nu trebuie să uităm: fie că vorbim de un copil cu dizabilități sau de un copil fără dizabilități, ambii sunt copii”, conchide Viorica Capșa.


În prezent, în Republica Moldova există 25 de centre de zi pentru copii cu nevoi speciale. Pe parcursul anului 2015, de serviciile acestora au beneficiat 958 copii cu dizabilități și 202 copii în situație de risc. (Datele din ultimul Raport Social al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei)


Eugeniu Kanskii, ȘSAJ

Comments