Kinesiologie maakt gebruik van kennis uit de acupunctuur, chiropraxie en voedingsleer. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd door te werken met de betrokken reflex- en acupressuurpunten en door gebruik te maken van specifieke fysieke oefeningen of aanpassingen in het voedingspatroon.

Touch for Health is een holistische kinesiologie methode, die spiertesten gebruikt om te onderzoeken hoe de energie door het lichaam stroomt, waar deze blokkeert en hoe blokkades kunnen worden opgelost. Dat laatste kan op veel manieren met behulp van: fysieke houdingsanalyse, voeding, emotionele stress reductie, acupressuur, reflexzones, activering van het lymfesysteem, enz. Daarbij wordt steeds de nadruk gelegd op het bewustwordingsproces zodat blokkades niet opnieuw terugkeren. In dit filmpje kun je zien hoe het in z'n werk gaat.

Kinesiologie gaat uit van de Driehoek van gezondheidDe drie zijden van de driehoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een onbalans in één van deze gebieden heeft invloed op de andere twee en kan diverse klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld een niet goed functionerende darm kan leiden tot lage rugklachten. En zo kan scheefstand in de wervelkolom weer zorgen voor emotionele onevenwichtigheid. De drie zijden zijn:

Structuur
fysiek - een verkeerde stap maken, vertillen, eenzijdige werkhouding, uitglijden, etc.
Bio-chemie voeding en spijsvertering - slechte of niet geschikte voeding, luchtvervuiling, medicijnen, allergieën, hormonen, etc.
Emotioneel psyche, emoties, gedrag - spanningen, angsten, verdriet, sabotagegedrag, overtuigingen, etc.
Omdat een onbalans vaak met pijn gemoeid gaat, kan het heel goed zijn dat je ook van je pijnklachten verlost raakt terwijl je aan je gezondheid werkt.