περί Δημοσίου Χρέους ~ Public debt
ΕΛΛΑΣ ~ GREECE

Οικονομικές παράμετροι αλληλένδετες --και με σχέση εντελώς ανάλογη μεταξύ τους-- είναι:

  • το Δημόσιο Χρέος, και 
  • η Ανάπτυξη (ως Growth, όχι το ..Development των τριτοκοσμικών χωρών, "η ευκαιρία πίσω από την Κρίση" που εννοείται από τους τροϊκανούς κακεργέτες για τις χώρες της υρωπαϊκής Περιφέρειας)! 
Για να υφίσταται Πρόοδος σε μία χώρα, απαιτείται ζεστό Δημόσιο χρήμα. Δηλαδή το Κράτος οφείλει να ξηλώνεται μέσω της συντονιστικής του κεντρικής τραπέζης (ΤτΕ ή EKT/ECB), εκδίδοντας Πίστημε αντίκρυσμα τόσο τον Εθνικό Πλούτο, όσο και την υπόληψη της χώρας ως κυρίαρχη υπόσταση! 

Ιδού και το ζήτημα που υπεισέρχεται στη συνέχεια, αν και η απάντηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη: 

Ανάπτυξη σε τι, σε κρατικές ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις; 

  • Εάν δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της διαπλοκής των Εξουσιών σ'ένα κράτος, η πραγματοποίηση Δημοσίων Επενδύσεων οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάσταση "σπάταλου, αντιπαραγωγικού, αδηφάγου κράτους". 
  • Από την άλλη όμως, Ανάπτυξη χωρίς την εξασφάλιση υποδομών για αυτοχρηματοδότηση του Κράτους, οδηγεί σε χειρότερο αδιέξοδο. Συνοψίζοντας το πρόβλημα σε μια φράση, το Κράτος επωμίζεται τα έξοδα και τα χρέη ιδιωτών. Το πρόβλημα εντείνεται, όταν αυτοί οι ιδιώτες δεν είναι μόνο οι πιο πτωχοί και αναξιοπαθούντες, αλλά οι πλουσιότεροι! Και ως γνωστόν, "μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες", άρα και μεγάλα χρέη, τα οποία παρκάρονται επί του ύβου του Κράτους, που επιβαρύνεται επιπλέον και από τα πλιάτσικα λογής λογής "στρατηγικών επενδυτών" και εταίρων, προμηθευτών και "Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων" -ΜΚΟ. 
Παράδειγμα τρανό για του λόγου το αληθές, αποτελεί η γαργαντουανή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών "θεσμικών" ιδιωτικών τραπεζών, με 238.000.000.000 € (Δεκέμβρης 2008 - Δεκέμβρης 2012), και με άλλα 50.000.000.000 €, να έπονται..! 

Σε τρεις λογιστικούς αριθμούς κρύβεται η αλήθεια πίσω από την "Κρίση": 
https://sites.google.com/site/evdaemonia/home/public-debt/xreos.jpg

ο Γαργαντούας, o άπληστος
https://sites.google.com/site/evdaemonia/home/public-debt/GARGANTUA_of_Rambelais.jpg?attredirects=0
https://sites.google.com/site/evdaemonia/home/public-debt/fdr-recovery-broth.gif?attredirects=0
Ούτε παγκόσμιες συνωμοσίες, ούτε μυστικές εταιρίες, ούτε πολύπλοκες πλεκτάνες: Οι Οικονομικές Σχολές της Αυστρίας και του "..Γλυκού Νερού", (η του Σικάγου), ο άκρατος και ανεξέλεγκτος Καπιταλισμός, ο επονομαζόμενος και Νεοφιλελευθερισμός, Λιμπερταριανισμός, Αναρχοκαπιταλισμός, ακόμα και κοινωνικός Δαρβινισμός, δρα αυτόματα. Δρα χωρίς προγραμματισμό, όπως το "αόρατο χέρι" που όντως ρυθμίζει τις Αγορές (σύμφωνα με την οξυδερκή παρατήρηση του Adam Smith, ήδη από τον 18ο αι!). Όμως, κινητήρια δύναμη αυτής της δεύτερης αόρατης χερούκλας, δεν είναι απλά το Κέρδος, αλλά το θράσος των απανταχού απλήστων, που συνειδητοποιούν ότι χωρίς Κράτος Ρυθμιστή αλλά και δίχως παγκόσμιους κανόνες, μπορούν να τα έχουν όλα! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας: Ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες έλαβαν 288.000.000.000 € (238, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2012, συν 50 μποναμάς για το 2013 από Σαμαρο-Βαγγέλα), εν τούτοις πέτυχαν και την απορρόφηση των κρατικών τραπεζών, βαθμιαία αρπάζουν και τις συνεταιριστικές, ενώ τώρα μεθοδεύουν και την υφαρπαγή ακόμα και απλών νοικοκυριών, βαπτίζοντας κατά το δοκούν "κόκκινα" -δηλαδή προβληματικά- δάνεια που οι ίδιες τα καταστούν αδύνατα λόγω αθέμιτων χρεώσεων στα συμβόλαια, αλλά κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης των πολιτών, με πρόφαση το Δημόσιο Χρέος που οι ίδιες τράπεζες προκαλούν,
διαιωνίζουν και επιδεινώνουν, πάντα με τη συναίνεση (ή μήπως με την παρότρυνση???
της Tρόικας (Tройка, ήτοι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕE, και το ΔΝΤ)...
o Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ 
(Franklin Delano Roosevelt ~FDR~ 1933-45
ενώ αναμειγνύει τα προοδευτικά υλικά του για 
την αναγέννηση της Αμερικανικής Ευημερίας

Κάθε Οικονομία ευημερεί λόγω 3 παραγόντων: 

i. Σταθερότητα θεσμική
ii. Εμπιστοσύνη επιχειρηματική
iii. Αισιοδοξία δημοσιονομική.

Ακριβώς αυτά που αποσυνθέτουν οι ξεφτίλες σε Ελλάδα & ΕΕ! Για χρόνια καταδυναστεύει τον Κόσμο, ο τυφώνας ΤΙΝΑ = There Is No Alternative δήθεν, που αποτελεί σύνθημα/motto, για οιονδήποτε θαυμαστή πολιτικών Λιτότητας/Austerity, κατεδάφισης Εργασιακών κεκτημένων, αποδυνάμωσης του Εθνικού Κράτους, και εκποίησης του Εθνικού Πλούτου. Τα νεολιμπεράλ τζιμάνια προβάλλουν την αναγκαιότητα για Διαρκή Λιτότητα -άρα & την εξαθλίωση των μαζών- ως το μόνο δρόμο προς την Ανάπτυξη, και την από σπόντα Ευημερία, συμφώνως με την tricκle-down ανοησία. 

Η κατάσταση καθίσταται μη-ιάσιμη, όταν την θεραπεία την αναλάβουν οι ίδιοι που την προκαλούν, δηλαδή οι ολιγάρχες που απομυζούν το Κράτος και τον Εθνικό Πλούτο, καταδικάζοντας την όποια χώρα σε πάγια ένδεια, νοσηρότητα και μιζέρια.


Oι τραπεζίτες της Ελλαδίτσας συνέργησαν με την Tройка αποφασίζοντας ότι η Ελλάς υποβιβάζεται από χώρα σε πεδίο λεηλασίας. Αυτή είναι η ουσία της Κρίσης, εάν ξεχάσεις προς στιγμήν, λοιπές αρπαχτές, σάλτσες και βαζελίνες. Ξέχνα για λίγο και το μίσος σου προς τους άχρηστους πολιτικούς, τους λαθροκαταθέτες της Ελβετίας και των στικακίων, τους αναρχικούς των Εξαρχείων, τους "λομπίστες της δραχμής", τους "υπεράριθμους τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους", τους "βρωμερούς [λαθρο]μετανάστες", τους επεκτατιστές εθνικούς γείτονες, τους επίβουλους σιωνιστές, τους φθονερούς εξωγήινους, τον γείτονά σου που πετάει τα σκουπίδια από το μπαλκόνι, τον περαστικό που σε λοξοκοιτάει, και ούτω κάθ'εξής. Άσε προς στιγμήν και τις "χαμένες ευκαιρίες (περίοδο χάριτος ΟΝΕ & Ολυμπιάδα)", τη Διαφθορά, τη στρεβλή Ανάπτυξη, τη Μιζοκρατία, την Αναξιοκρατία, την Κληρονομική Διαδοχή, και όλα τα υπόλοιπα δωράκια που μας φέρνει η Διαπλοκή των Εξουσιών..

Δημοσιονομικές προσαρμογές (άνευ ανταλλάγματος "ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών", "εσωτερική υποτίμηση", "ελεγχόμενο ντιφόλτ", "στοχευμένη ανάκαμψη", και λοιπές κουλές συλλήψεις, άκρατης αυτοκαταστροφής), μνημόνια/memoranda [ακαρπίας, υποτέλειας, και εκποιήσεως], κουρέματα (όχι χρέους, αλλά Πιστοληπτικής Αξιοπιστίας (το ολέθριο & μη-αναστρέψιμο PSI+)!), ενέσεις υποτιθέμενης ελεημοσύνης -δόσεις ρευστότητας (φορτωμένες με πανωτόκια), και λοιπά υστερόβουλα κακοδαιμονικά, οδηγούν την Ελλάδα σε εξίσωση με βέβαιη κατάληξη: στασιμότητα, συρρίκνωση, νοσηρότητα, δηλαδή ό,τι χειρότερο για την αυθόρμητη λειτουργία (και την όποια ..αυτορύθμιση) της Οικονομίας, μιας Οικονομίας με όλα τα λάθος συστατικά:

i. νομοθετική αστάθεια
ii. επιχειρηματική αβεβαιότητα
iii. δημοσιονομική απαισιοδοξία,
iv. ολιγοπωλιακή ανελαστικότητα
νέτα σκέτα: μιζέρια!


2010


http://static.pblogs.gr/f/446840-nbwtjq.jpg
το όριο του Maastricht για τα Εθνικά Χρέη (60% του ΑΕΠ/GDP), 
καταστρατηγούμενο ακόμα και από την αυτοδίκαιη Γερμανία/Deutschland, 
αλλά ουχί από την καημένη την Κύπρο..!  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


στην αντίπερα όχθη της λογικής βρίσκεται η

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ~ SINGAPORE


Για τη Σιγκαπούρη το Εθνικό Χρέος κυρίως αποτελείται από Κρατικούς Τίτλους Σιγκαπούρης (SGS), που εκδίδονται για την αρωγή του Κεντρικού Ταμείου Προνοίας (CPF), που διαχειρίζεται το ορισμένης συμβολής συνταξιοδοτικό κεφάλαιο. Ειδικές εκδόσεις των SGS κρατούνται από το CPF, ως μη-διαπραγματεύσιμες, ενώ και η κυβέρνηση έχει να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει ελλειμματικά έξοδα, από τη δεκαετία του '80! 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


https://sites.google.com/site/evdaemonia/home/public-debt/PUBLIC_FUNDS.jpg

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


For Singapore, Public Debt largely consists  of Singapore Government Securities (SGS), issued to assist the Central Provident Fund (CPF), which administers Singapore's defined contribution pension fund. Special issues of SGS are held by the CPF, and are non-tradable. However, the government has not borrowed to finance deficit expenditures since the 1980s!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~it's obvious in every way that the comparison of Singapore vs Europe is beyond any doubt against the European Union:

 Singapore vs Euro-poor


greek-singaporan comparison