Marsu tulee taloon


MARSU TULEE TALOON
 
 
Perhe miettii marsun hankintaa, mutta mitä tulee ottaa ensin selville ja mitä kaikkea tämä eläin tarvitsee?
Tässä artikkelissa käydään läpi uuden omistajan kysymyksiä.

Vaihe 1: Tiedonhaku

Jotta voi tarjota hyvän ja turvallisen kodin, on syytä ottaa selville mahdollisimman paljon tietoa marsuista. Kirjastoista saattaa löytyä vanhaa tietoa ja eläinkaupat voivat olla erikoistuneet lähinnä koiriin ja kissoihin, joten mistä sitä tietoa tulisi etsiä? Henkilökohtaisesti suosittelen tutustumaan Suomen marsuyhdistyksen sekä Marsut.netin tarjoamaan tietokantaan internetissä. Etsi vastaukset seuraaviin kysymyksiin: ”Mitä marsu syö ja mitä ei?”, ”Mikä on terveellistä?”, ”Missä sen tulee asua?” ja ennen kaikkea ”Miten voit tarjota mahdollisimman hyvän kodin?” Suosittelen keräämään vaikka jääkaapin oveen listan, jossa lukee mitä marsu saa ja ei saa syödä, jotta koko perhe on perillä asiasta. Muutenkin hoito-ohjeet olisi hyvä olla olemassa ihan paperiversionakin. Marsun hankinta ja huolto on aina aikuisen vastuulla.

Vaihe 2: Tavaroiden hankinta
Marsu tarvitsee tarpeeksi ison häkin/aitauksen, jotta sillä on tarpeeksi tilaa liikkua ja jotta laumanjäsenet eivät kuvainnollisesti astu toistensa varpaille. Kahdelle marsulle suosittelisin noin 120x50cm kokoista aitausta, mutta mitä isompi – sen parempi. Marsulla tulee olla juomapullo sekä mielellään myös kuppi pellettejä ja tuoretta ruokaa varten, etteivät ne mene pissaisiksi hukkaan purujen seassa. Hanki laadukkaiden pellettien lisäksi myös laadukasta heinää, purua sekä tuoretta ruokaa (esim. porkkanaa.) Ruokinnassa kannattaa panostaa ennen kaikkea laatuun! Hyvä pellettimerkki on esimerkiksi Altromin, jolta saa rasvaisempaa ja vähärasvaisempaa pellettiä. Jossain vaiheessa olisi myös hyvä hankkia marsuille koppi tai kaksi, koska Suomen lain suositus on, että eläimellä tulee olla jonkinlainen suoja. Aluksi marsuille riittää suojaksi heinäkasa ja vaikka pahvilaatikko.

Vaihe 3: Marsun hankinta

Marsuja myydään eläinkaupoissa, mutta suosittelen marsun hankinnan kanssa kääntymään kasvattajan puoleen. Yleensä kasvattajien marsut ovat käsiteltyjä, niiden taustat tiedetään sekä hintakin on monesti alhaisempi verrattuna eläinkaupan marsuihin. Marsuja tulee olla vähintään kaksi, koska ne ovat laumaeläimiä. Siitä puhutaan eläinsuojeluasetuksessakin.
Kaikki marsuvauvat ovat suloisia. Marsua ei kuitenkaan pidä valita suloisuuden takia vaan tulee miettiä minkälaisesta aikuisesta marsusta pitää. Joillekin kasvaa isompana pidempi karva (etenkin risteytyksillä tätä ei välttämättä näe poikasesta) tai suloinen pentu ei olekkaan enää söpö aikuisena. Mieti tarkasti millaisen marsun haluat!

Vaihe 4: Marsu matkustaa
Mikäli et omista kuljetuskoppaa niin hae marsut vaikkapa pahvilaatikossa. Laatikkoon voi laittaa pyyhkeen pissoja varten ja heinää tekemiseksi/syömiseksi/piilopaikaksi. Pidemmille kuljetusmatkoille on hyvä varata vesipullo ja juureksia nesteytykseen. Marsu tuskin uskaltaa juoda matkalla juomapullosta, joten nesteen sisältämä herkkujuures on suositeltava matkakumppani.

Vaihe 5: Marsu saapuu taloon
Kotiin tultua marsu kannattaa nostaa hyvin varovasti häkkiin. Matkan stressaama eläin saattaa ponkaista sylistä ja pudota (kuten allekirjoittaneelle ensimmäisellä kerralla valitettavasti kävi..) Kesyyntymisessa oleellista on sijoittaa häkki lähelle "elämää". Perähuoneeseen sijoitettuna marsu ei totu elämisen ääniin. Meillä marsut asuvat keittiössä ja ovat tottuneet kaikenmaailman kolisteluihin. Kesyyntymistä voi harjoitella antamalla tuoreruuat vain kädestä. Kyllä ruualle perso marsu lopulta voittaa pelkonsa, mutta kärsivällisyyttä ja aikaa se monesti vaatii.

Seuraavat päivät:
Tarkkaile marsun juontia, syöntiä ja papanoiden määrää. Muista c-vitamiini, päivittäinen käsittely ja liikunta. Onnea alkavalle marsuelämälle!Comments