Kasvatuksestani


Huom! Marsujen kasvatus on loppunut vuonna 2012!

Kasvatan pienimuotoisesti kerrostalossa abessiinialaisia marsuja. Marsuiluni alkoi helmikuussa 2008 ja ensimmäinen poikue syntyi jo saman vuoden syyskuussa. Abessiinialaiset tuntuivat heti oikealta rodulta minulle. Abyjen pää on aivan mielettömän kaunis eikä vastaavanlaista ole millään muulla rodulla! Pulisongit, sarvi, pääharja..<3 Jotain niin kaunista.

Minkälaisia ne abessiinialaiset sitten on? Abessiinialaisella marsulla kuuluu olla 8 rusettia linjassa (4+4), korkeat harjat, tuuheat pulisongit, pääharja ja karkea karva. Rusettien tulisi olla mahdollisimman suuret, neliömäiset ja pienikeskustaiset. Harjojen tulisi olla selvät, terävät ja korkeat, mutta ne eivät saa kaartua toistensa päälle. Kaikki värit, kuviot ja väriyhdistelmät ovat sallittuja, koska väriä ei abyillä erikseen arvostella. Yleisin väri Suomessa on kuitenkin brindle (black ja golden -karvoja sekaisin) ja toisiksi yleisin tortoiseshell and white.
Varsinainen abyjen standardi löytyy tämän sivun alareunan linkistä.

Kasvatukseni tarkoitus on kasvattaa rotumääritelmän mukaisia ja hyväluonteisia abyjä. Väriprojekti kiinnostaa minua myös, mutta tilani ovat hyvin rajalliset. Haaveissani on abessiinialaiset blackinä, black tanina, black roanina, dutchina, lilacina ja chocolatena, mutta meillä syntyy lähinnä black/whitea, tortoiseshell and whitea ja brindleä. Marsulastani löytyy myös lilaceja ja lilac-kantajia.


Abessiinialaisista on monesti sanottu, että olisivat jotenkin ilkeämpiä kuin muut rodut. Höpönlöpön! Abessiinialaiset voivat olla ehkä luonteekkaampia ja temperamenttisempia kuin sylilöllyrodut, mutta eivät ole missään nimessä ilkeitä. Pienet abyt saattavat purra (niin kuin muutkin marsunpoikaset), koska koettelevat rajojaan ja tutustuvat maailmaan suun kautta. Ihan kuin ihmislapsetkin. Aikuiset abessiinialaiset eivät yleensä pure, mutta saattavat näyttää jos kynsienleikkuu ei ole heidän mieleensä. Henkilökohtaisesti pidän siitä, että marsulta löytyy sitä omaakin tahtoa. Aggressiivista abessiinialaista (tai mitään muutakaan aggressiivista marsua) en edes käyttäisi kasvatukseen, enkä suosittele sitä muillekaan..Abessiinialaisten standardi (englanniksi)
Abyssinian Standard, in English

Comments