EUTEACH


Formation of competences for teaching the course of European integration for you in modern school

Modulul Jean Monnet

    Programul Jean Monnet este menit să sporească cunoştinţele despre integrarea europeană, promovând predarea, cercetarea şi dezbaterea subiectelor referitoare la Uniunea Europeană (inclusiv, relaţiile UE cu alte regiuni ale lumii şi dialogul dintre popoare şi culturi). Începând cu anul 2007, programul Jean Monnet este integrat în Programul de Învăţare Permanentă -Lifelong Learning Programme


  Modulul Jean Monnet reprezintă cursuri universitare referitoare la integrarea europeană (inlcusiv relaţiile UE cu alte regiuni ale lumii). Modulele pot fi multidisciplinare în abordare.


  Catedre Jean Monnet sunt posturi de predare specializate în integrarea europeană. Minimul de predare este de 120 ore pe un an academic în domeniul studiilor integrării europene.


  Centre de Excelenţă Jean Monnet sunt structuri multidisciplinare dedicate în mod explicit acumulării şi schimbului de resurse ştiinţifice, umane şi documentare pentru studii şi cercetare în domeniul integrării europene din cadrul unei sau a mai multor universităţi. Fiecare centru trebuie să lucreze sub tutela Catedrei Jean Monnet.


    Programul Jean Monnet încurajează predarea, cercetarea și reflecția privind integrarea europeană la nivel mondial. Între 1990 și 2015, programul Jean Monnet a contribuit la lansarea a aproximativ 3 800 de proiecte în domeniul studiilor referitoare la integrarea europeană, inclusiv 165 de centre de excelență Jean Monnet, 880 de catedre universitare și aproape 2 200 de cursuri permanente și module europene. În prezent, programul funcționează în 72 de țări din lume, inclusiv şi în Republica Moldova, iar din 2016 Universitatea de Stat din Tiraspol este beneficiar al Programului Jean Monnet prin Modulul EUTEACH.