Nieuws

lezing 18 mei Rob Walrecht....Een lezing over Alles

Geplaatst 12 mrt. 2018 14:07 door Euroster Rotterdam   [ 13 apr. 2018 10:05 bijgewerkt ]

Een lezing over  Alles, met een knipoog naar de Theory of Everything en Steven Hawking. Een lezing over  vorming van straling, protonen, neutronen, elektronen, fotonen, velden etc. in de zon en het  "hele" Heelal.
\

Rob Walrecht  is een  universeel te noemen astronoom, een echte homo universalis. Hij onderwijst op talloze scholen, schrijft boeken die voor amateur en specialist aantrekkelijk zijn, hij construeert en demonstreert planetaria en sterrenkaarten in diverse talen.. 
Hij is een echte alleskunner die van binnenuit gedreven is om zoveel  mensen kennis en inzicht bij te brengen over het Heelal.  (kijk naar zijn uitgebreide website hieronder).

Zo werkt hij al vele jaren samen met oa. de reeds bij onze Eurosterren zo bekende  Govert Schilling en Henny Lamers.
Via een driedelige serie   laat hij als auteur en uitgever zjn lezers genieten van het Universum, haar  straling, velden, afstanden, elementen en voor ons, tot zekere hoogte, te bevatten logica. 
Hij werkt al vele jaren samen met oa. de reeds bij onze Eurosterren  welbekende Govert Schilling en Henny Lamers.
Zo schreef hij onlangs samen met de laatste een aanvulling op zijn  serie  "De Oerknal".  


https://www.walrecht.nl/nl/over-rob-walrecht

Lezing 20 april '18 Prof. H. Lamers, Galactische botsingen.

Geplaatst 14 feb. 2018 03:20 door Euroster Rotterdam

Prof. Henny J.G.L.M. Lamers zal deze avond ons vertellen en tonen hoe en wat  is waar te nemen van botsende melkwegstelsels. Spiraal- of enigszins bolvormig tonen  zich  aan onze aardse observatiepost
een duizelingwekkende hoeveelheid galactische stelsels. Hoewel  miljarden lichtjaren   verwijderd van onze  aardse observatiepost,  zijn botsingen en interacties tussen melkwegstelsel waar te nemen en te interpreteren middels  astronomie. Zo krijgen we niet alleen meer inzicht in de krachten en afmetingen in het universum, maar ook een totaal nieuwe kijk op onze eigen nietige  waarnemingsplaats vanuit ons eigen melkwegstelsel.

    (www.hennylamers.nl.) verbonden aan Universiteit Amsterdam, erelid  Astronomical Inst. Anton Pannekoek

Lezing 16 maart 2018 Jacob Kuiper KNMI: Zoektocht naar meteorieten.

Geplaatst 22 jan. 2018 10:51 door Euroster Rotterdam   [ 14 feb. 2018 10:56 bijgewerkt ]

Jacob Kuiper, hoofdmeteoroloog KNMI, oprichter van Weather Pictures International (WPI) en medeauteur ''Weergaloos Nederland''. Kuiper was rond 2009 in de woestijn van Sudan met een internationale expeditie van wetenschappers en studenten. Daar was een bijzondere meteoriet waargen
omen. Meteororieten zijn brokstukken ruimtepuin die de Aarde in haar baan rond de zon tegenkomt. Dit worden vallende sterren genoemd en zijn eigenlijk halfverbrande brokken mineralen, steen en ijzer. Ze
geven zeer interessante informatie over het ontstaan van ons zonnestelstel en ook van onszelf. Overal in de wereld en dus ook in ons eigen Nederland zijn belangrijke meteorieten gevonden en onderzocht. Kuiper zal ons hierover heel wat kunnen vertellen.
Diepenveen meteoriet, foto  door elektronenmicroscoop

Lezing 19 januari 2018 Alex Scholten: Saturnus Lord of the Rings....

Geplaatst 22 sep. 2017 10:36 door Euroster Rotterdam   [ 11 jan. 2018 12:40 bijgewerkt door M Bak ]

Alex Scholten is al bijna 40 jaar actief als amateursterrenkundige. Zijn belangstelling gaat uit naar kometen, meteorieten en sterrenstelsels. Hij is voorzitter van de Nederlandse kometenvereniging te Bussloo. 

De planeet Saturnus is een prachtig object voor waarneming. Het is een planeet met een  gasachtige atmosfeer. Saturnus  heeft naast ringen en een aantal manen waaronder Titan (door Christiaan Huygens ontdekt) en ENCLEADES. 
Door het Cassini project is  ons een aantal wonderlijke verschijnselen duidelijker geworden en blijkt dat de ring van Saturnus  bestaat uit heel veel verschillende ringen met elke een eigen samenstelling en karakter.   Saturnus vormt in ons zonnestelsel The Lord of the Rings.   .
 http://www.volkssterrenwachtbussloo.nl/content/saturnus-lord-rings-0

15 december 2017 Lezing: Govert Schilling Gravitatiegolven.

Geplaatst 22 sep. 2017 10:34 door Euroster Rotterdam   [ 22 nov. 2017 13:12 bijgewerkt door M Bak ]

  
LET OP:
Er zijn inmiddels geen plaatsen meer beschikbaar.
Deze lezing is alleen toegankelijk na aanmelding en schriftelijke bevestiging van uw aanmelding.

Govert Schilling, welbekend bij alle sterrenvrienden zal deze laatste lezing  in 2017 voor ons verzorgen. Hij zal spreken over zijn laatste boek dat handelt over  golven  die zich in het universum voortplanten nadat  z.g. zware gaten met elkaar in botsing komen.\

Schilling is wetenschapsjournalist en publiceerde vele boeken over sterrenkunde en ruitmeonderzoek Hij werkte samen met Wubbo Ockels en er werd een planetoide naar hem genoemd,ook onting bij onderscheidingen prijzen.

http://www.allesoversterrenkunde.nl/actueel/nieuws/

17 november: Lezing Edwin Mathlener Supernovae

Geplaatst 22 sep. 2017 10:19 door Euroster Rotterdam   [ 23 sep. 2017 08:54 bijgewerkt ]

In het Universum is alles aan verandering onderhevig,  meestal uiterst traag maar soms  ogenschijnlijk spontaan. Reeds in de oudheid zagen astronomen  plots een ster opvlammen, waaraan dan vaak mystieke betekenis werd gegeven. Maar in onze tijd weten we dat sterren  gasbollen   zijn, onderhevig aan  energieprocessen.  Het grootste deel van hun bestaan verbranden sterren waterstof.  Als de waterstof in hun kern opraakt zwelt een ster plots op tot een rode reus. De minder zware rode reuzen (ca. 8 x de massa van onze zon) verliezen snel hun massa en krimpen ineen tot witte dwerg. De  zwaardere exemplaren exploderen echter plots  als supernova en krimpen als neutronenster of zwart gat. In  1987  werd voor het eerst in de Grote Magelhaense wolk  een super nova waargenomen  nadat men daarvoor  een ster had bestudeerd die zich afwijkend gedroeg  als een blauwe superreus.  Thans  zijn astronomen  nieuwsgierig op zoek naar het bestaan van onbekende klassen van supernovae, hypernovae en z.g. gammabursters   

20 oktober Lezing: Huub Mizee Hoe komt een weerbericht tot stand?

Geplaatst 22 jul. 2017 11:26 door Euroster Rotterdam   [ 23 sep. 2017 01:02 bijgewerkt ]


Huub Mizee  is bekend bij velen als de weerman van Omroep West. Het Aardse  klimaat heeft veel invloed op ons weer, maar ook kosmische invloeden tonen zich wetenschappelijk meetbaar aan ons. Mizee zal ons deze avond haarfijn uit de doeken doen hoe  de dagelijkse weerberichten tot stand komen.


https://www.omroepwest.nl/media/21553/Het-weer-met-Huub-Mizee-droog-en-zon


15 september '17 Lezing Carlo Jenniskens: Maanstructuren in 3D, animaties

Geplaatst 22 jul. 2017 10:42 door Euroster Rotterdam   [ 30 sep. 2017 07:07 bijgewerkt ]

 Carlo Jenniskens, is optometrist en daarnaast voorzitter van de KNVWS West-Brabant. 

De Maan is de natuurlijke satelliet van de Aarde en het meest nabije hemelobject dat we  met het blote oog goed kunnen waarnemen. De belangrijkste structuren van de Maan worden besproken, maar ook  details die met grote telescopen zijn te zien. In het verleden werden grote kraters als zeeën benoemd. Het maanoppervlak  vertoont grillige structuren in het licht van terminatorbewegingen.  Ook zal de achterkant van de Maan worden “belicht”, het zogenaamde liberatie-effect.

Aan de hand van  3D animatie zal de spreker ons maanstructuren tonen en kunnen we ons  een heldere voorstelling maken van de  dimensies daarvan.  We kijken ook naar de landingsplaatsen van de Apollo’s, en gebruiken zoekkaarten om deze gebieden te vinden.                             http://www.knvws-west-brabant.nl/?page_id=13 

lezing 16 juni '17 : De Hemel in Kaart door Robert Wielenga

Geplaatst 13 mrt. 2017 11:53 door Euroster Rotterdam   [ 23 sep. 2017 01:09 bijgewerkt ]

Dankzij het sterrenkundig onderwijs en onderzoek in Utrecht heeft deze universiteit in de afgelopen eeuwen een grote collectie sterrenkundige kaarten verzameld, die tot één van de omvangrijkste en meest volledige van Nederland gerekend mag worden. Deze rijke collectie vormt het uitgangspunt van deze lezing. Aan de hand van oude hemelkaarten ontdekken we wie de naamgevers waren van de sterrenbeelden. We gaan op zoek op oude maankaarten naar het vrouwengezicht in de maan. En pamfletten van bijzondere hemelverschijnselen, zoals zonsverduisteringen, blijken informatief voor zowel de astronoom als voor de leek.

Robert Wielinga (1962) is al sinds zijn 10e verzot op het heelal.  Hij is docent Natuurkunde in Utrecht en actief voor de sterrenwacht Sonnenborgh en voor de Sterrenkundige Kring Minnaert (afdeling van de KNVWS) in die stad. Hij was medeoprichter en bestuurslid van de European Association for Astronomy Education (EAAE). Voor zijn verdienste voor sterrenkunde-educatie en -popularisatie is de planetoide 12644 Robertwielinga naar hem vernoemd.

Lezing 17 maart '17 Jacob Kuiper: Extreem weer en klimaat Nederland en elders.

Geplaatst 24 feb. 2017 11:58 door Euroster Rotterdam   [ 23 sep. 2017 01:11 bijgewerkt ]

J
acob Kuiper is sinds 1978 werkzaam op het KNMI. Vanaf 1991 werkt hij als hoofdmeteoroloog bij de sectie lu
chtvaart van het KNMI in De Bilt. Naast het schrijven van boeken over weer- en sterrenkundige zak
en is hij een groot liefhebber van tuinieren, fotograferen, ballonvaren en het reizen naar verre streken als er bijvoorbeeld bijzondere dingen gebeuren, zoals een zonsverduistering of extreme weergebeurtenissen. Als freelance journalist was hij tussen 2009 en 2012 meerdere malen bij Space Shuttle lanceringen aanwezig op Cape Canaveral in de Verenigde Staten. Op meteorengebied was hij betrokken bij publicaties in Nature en Science over asteroïde 2008 TC-3 (Sudan) en de Tsjeljabinsk vuurbol (Febr. 2013).
Het lijkt wel of de natuur steeds vaker van slag is, stormen, sneeuwval, hitte en overstromingen.  Klimaatverandering, broeikaseffect, al snel worden deze begrippen erbij gehaald om de weerextremen te verklaren. Of dat altijd terecht is, is de vraag. Een aantal van deze gebeurtenissen gaan we nog eens nader bekijken. Zaken die vaak zeer opmerkelijk in beeld zijn gebracht. We kijken hoe de weerkundigen proberen het wereldklimaat te reconstrueren.
*Kunnen we met de zwaarste computermodellen het klimaat voor de komende 100 jaar al nauwkeurig berekenen of zitten er nog vele adders onder het weerkundige gras?     *Wat is de rol van de mens bij de opwarming en is die wel zo duidelijk bekend?
Het zijn allemaal vragen die we op deze bijeenkomst de revue laten passeren.

1-10 of 111