Nieuws

vrijdag 25 april: Lezing door dr. R.H. van Gent: "Het Antikythera Mechaniek"

Geplaatst 11 apr. 2014 12:26 door M Bak

Voor de kust van het Griekse eilandje Antikythera werd in 1900 een scheepswrak gevonden. Tussen de schatten ontdekte men een machine uit de eerste eeuw voor Christus: het Antikythera Mechaniek. Het plaatste wetenschappers lang voor raadsels. Wat was het?

Recent onderzoek van Michael Wright van het Science Museum in Londen toont aan dat het instrument met ruim dertig bronzen tandwielen de beweging van alle bij de Grieken bekende hemellichamen weergeeft. Met zevenhonderd gedigitaliseerde röntgenfoto's construeerde Wright in oktober 2005 een werkend model van het Antikythera Mechaniek. Het apparaat getuigt volgens Wright van een voor die tijd ongekende mechanische kennis.


Onze spreker, dr. R.H. van Gent, studeerde sterrenkunde aan het Sterrenkundig Instituut in Utrecht en heeft zich na zijn studie gespecialiseerd in de geschiedenis van de sterrenkunde. Nadat hij tien jaar als conservator aan Museum Boerhaave (Leiden) was verbonden, is hij nu als wetenschappelijk medewerker werkzaam bij het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van de Wetenschap in Utrecht.

Nationale Sterrenkijkdagen Rotterdam 7 en 8 maart 2014

Geplaatst 16 feb. 2014 11:19 door Euroster Rotterdam   [ 16 feb. 2014 11:40 bijgewerkt ]

 7 en 8  maart, 19:30 – 23:00
Waar:         Bentincklaan  40  3039KK,  Rotterdam (sportkantine van Nenijto),  Rotterdam, (kaart)
Het publiek is welkom om een blik door een telescoop te werpen.
Het weer is altijd onzeker maar er is een aanvullend programma.
Wat zal er te zien zijn: De Maan is in het Eerste Kwartier, dus goed zichtbaar in de avond. Op de grens van licht en donker zijn dan vele kraters te onderscheiden.
Rond 11 uur op de avond van 8 maart bedekt de maan een ster. Deze lijkt dan plotseling te verdwijnen achter het niet zichtbare deel van de maan. Gedurende de Sterrenkijkdagen schuift de maan boven de heldere ster Aldebaran langs, nog een duidelijk teken dat de Maan beweegt ten opzichte van de sterren.
Het sterrenbeeld Orion (in de Griekse mythologie een jager vergezeld van twee honden (canis major en minor)) staat in het zuiden. In dit sterrenbeeld vinden we een reusachtige gaswolk (de Orion-nevel) waarin duizenden nieuwe sterren geboren worden.
 De planeet Mars staat in het zuiden in het sterrenbeeld Maagd.
Dicht bij de maan in het sterrenbeeld tweelingen staat Jupiter, de grootste planeet van het zonnestelsel. Op en bij deze planeet zijn in de telescoop interessante details te zien.
 

vrijdag 21 maart 2014: Lezing Anne van Weerden over het inflatiemodel

Geplaatst 26 jan. 2014 08:57 door M Bak   [ 26 jan. 2014 09:00 bijgewerkt ]

De oerknaltheorie is een sterke theorie voor het ontstaan van het heelal. Voor de juistheid van deze theorie zijn veel aanwijzingen gevonden, zoals bijvoorbeeld de kosmische achtergrondstraling. Maar helaas heeft de theorie ook een paar nare problemen.

In de jaren '80 werd een theorie bedacht om die problemen op te lossen. Het idee was dat het heelal een korte periode had doorgemaakt waarin het ineens ontstellend veel groter werd, van de omvang van een proton tot een grapefruit in 10^-43 seconde. Een grapefruit is natuurlijk niet erg groot, zeker niet voor een heelal. Dus het lijkt misschien nog niet 'ontstellend' totdat je bedenkt wat eigenlijk 10^-43 seconde is: 0,0000000000000000000000000000000000000000001 s. Het ging dus wel erg snel!

Deze theorie werd het inflatiemodel genoemd, en het heelal 'the inflationary universe', vrij vertaald: 'het opgeblazen heelal'. Dit model loste de drie belangrijkste problemen van de oerknaltheorie op, maar het gaf zelf helaas weer nieuwe problemen. Er wordt natuurlijk gezocht naar bewijzen voor of tegen deze theorie. Mocht de theorie blijken te kloppen, dan moet er nog bedacht worden hoe de problemen die het met zich meebracht dan opgelost moeten worden, of het gaat op deze manier helemaal niet lukken, dat kan ook. In dat geval moet er iets anders verzonnen worden!

17 januari 2014: lezing Henk de Bruin "NATUURKUNDE VAN HET VRIJE VELD"

Geplaatst 16 dec. 2013 10:28 door Euroster Rotterdam   [ 4 jan. 2014 11:10 bijgewerkt door M Bak ]

Enkele voorbeelden van Natuurkunde van 't Vrije Veld

a. Het wonderbare ijs
"Het wonderbare ijs" is de titel van een hoofdstuk van Minnaert's "De natuurkunde van 't vrije veld". Verschillende aspecten van ijs zullen worden behandeld, zoals de rol van ijs voor 'Weer en Klimaat, '' IJs en Maatschappij”, “De 11-stedentochthype”, maar ook de theorie van Wegener en anderen voor 'Haarijs'. Prachtige foto's van haarijs zullen worden vertoond.

b. Stofhozen
Verder komen stofhozen, in het Engels "Dust Devils" genoemd, aan de orde. De toenmalige onderzoeksgroep van de spreker probeerde stofhozen te vangen met meetmasten in de woestijn van Arizona. Dit onderzoek werd verricht om stofhozen op Mars te begrijpen. Omdat stofhozen ook bliksem kunnen veroorzaken zou de titel ook "Stofduivels en Stofdraken" kunnen zijn. Verschillende filmpjes zullen worden vertoond. Verschillende filmpjes zullen worden vertoond.

c. Scintillaties in de atmosfeer
In de laatste jaren van zijn carrière in Wageningen werkte de spreker aan 'scintillaties in de atmosfeer', het verschijnsel dat 'sterren doet twinkelen'. De theorie van atmosferische scintillaties wordt door astronomen toegepast via “adaptieve optica”. Meteorologen ontwikkelden scintillometers waarmee weerverwachtingsmodellen kunnen worden getest.


Henk de Bruin (1943) studeerde natuurkunde aan de UvA. Hij was van 1970 tot 1985 wetenschappelijk hoofdmedewerker bij het KNMI. In die tijd is hij gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit (1982), waar hij tot zijn pensionering in 2007 universitair hoofddocent was bij de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit van de Wageningen Universiteit. Hij is nu freelance onderzoeker.
Het onderwerp is nog een verrassing. Het is vast een knipoog naar de beroemde gelijknamige trilogie van professor Minnaert...

Cursus “Weer- en Sterrenkunde voor beginners” bij Euroster

Geplaatst 26 okt. 2013 04:02 door M Bak

☼ Zelf sterrenkijken met een echte telescoop!
☼ Leer alles over de sterren en planeten
☼ Leer zelf de sterrenbeelden herkennen
☼ Bouw zelf een planisfeer
☼ Ontdek waar ons weer vandaan komt
☼ En nog veel meer...

De cursus bestaat uit 4 avonden met de volgende onderwerpen:
☼ Ons zonnestelsel: de zon, maan en de planeten
☼ Zons- en maansverduisteringen, nieuwe maan,­ eerste en laatste kwartier
☼ De sterrenbeelden
☼ Zelf naar de maan, sterren en planeten kijken met een telescoop
☼ Hoe weet ik welke planeten en sterren er vanavond te zien zijn? En het ISS?
☼ Hoe ontstaat het weer?
☼ Welke telescoop kan ik het beste kopen?

Voor deze cursus is geen voorkennis nodig, iedereen kan mee doen.
Uiteraard gaan we bij helder weer zelf met de telescoop naar de maan, sterren en planeten kijken.

Locatie        TREFPUNT ROTTA, Hoeksekade 164, 2661 JL Bergschenhoek
Aanvang      maandag 13 januari 2014 om 20:00
Duur            4 lessen van 2 uur van maandag 13 januari t/m 3 februari 2014
Kosten         De cursus kost 40,=, dit is inclusief zelfbouwplanisfeer, lesmateriaal en lidmaatschap van Euroster in 2014
                    Cursusgeld overmaken naar giro 281665 t.n.v. Euroster in Rotterdam o.v.v. 'cursus' en uw naam
Aanmelden  info@euroster-rotterdam.nl of bel 010-75.27.014 (Martijn Bak)
Let op          Uw inschrijving is pas definitief als het cursusgeld op onze rekening is bijgeschreven.
                    Vergeet niet uw naam te vermelden.
                    Euroster behoudt zich het recht voor de cursus te annuleren bij onvoldoende deelname.

26 oktober Nacht van de Nacht

Geplaatst 13 okt. 2013 07:02 door M Bak   [ 16 dec. 2013 10:29 bijgewerkt door Euroster Rotterdam ]

Tijdens de Nacht van de Nacht zal de Rotterdamse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Euroster aanwezig zijn bij Rotta.
Uiteraard brengen we telescopen mee, waarmee geïnteresseerden zelf een blik in het heelal kunnen werpen.
Bezoekers krijgen uitleg over de sterrenhemel en kunnen onder andere onze buur-melkwegstelsel, Andromeda, met eigen ogen bewonderen.
Het adres is:
TREFPUNT ROTTA natuur- en informatiecentrum
Hoeksekade 164
2661 JL Bergschenhoek   
Bezoekers zijn vanaf 19:15 welkom

18-10-2013 contactavond voor leden en belangstellenden van Euroster

Geplaatst 28 aug. 2013 07:34 door Euroster Rotterdam

20 december 20:00: lezing Robert de Jong "Oerknal is onzin"

Geplaatst 28 aug. 2013 07:18 door Euroster Rotterdam   [ 8 nov. 2013 08:32 bijgewerkt door M Bak ]

Robert de Jong is afgestudeerd sterrenkundige en is voorzitter van Astra Alteria, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Voor Weer en Sterrenkunde.
 
Als roodverschuiving van sterrenlicht niet gerelateerd is aan het z.g. Doppler effect, zullen we de Oerknaltheorie met andere ogen moeten gaan zien. Niets in de sterrenkunde is zo wezenlijk als de afstandsbepaling. Bijna alle kennis die we opgebouwd hebben over het heelal, staat of valt met de afstand naar het hemelobject van onderzoek. Als je de afstand niet weet, weet je bijvoorbeeld ook niet of het hemelobject in werkelijkheid extreem groot is en daarbij veel licht geeft, of juist andersom.

In 1921 werd het Doppler effect toegepast bij het opstellen van de ” wet van Hubble” om hiermee kosmologisch grote afstanden te bepalen. Tegelijk is dit tot de dag van vandaag een maat voor de leeftijd van het heelal, maar kan dit zomaar?

De kosmoloog Halton Arp, astronoom en expert waarnemer van quasars en melkwegstelsels bij het Palomar Observatorium in California en het Max-Planck-Instituut in Duitsland, is altijd bezig geweest met die afstandsbepaling. Volgens Arp is de wet die Edwin Hubble heeft opgesteld voor de afstandsbepaling op kosmologische schaal deels schijn. Arp als waarnemer en Jayant Narlikar als theoreticus geven aan de roodverschuiving van sterrenstelsels een andere verklaring. Dit leidt tot een compleet ander heelalbeeld dan de zo bekende oerknal theorie. De hypothetische donkere energie die nu nodig is om een verklaring te geven aan de waarnemingen van het heelal is niet meer nodig.

15 november 20:00: lezing Alex Scholten "Meteoren en Kometen zoals o.a. ISON"

Geplaatst 28 aug. 2013 06:23 door Euroster Rotterdam   [ 8 nov. 2013 08:34 bijgewerkt door M Bak ]

Alex Scholten, astronoom en zelfs erelid van Volkssterrenwacht Bussloo, doet al jarenlang onderzoek naar het gedrag meteoren en kometen. Voor de leden en bezoekers van Euroster Rotterdam zal hij o.a. vertellen over zijn zeer recente bevindingen.

Zo is er b.v. de komeet C/2012 S1 (ISON) die in de periode 7 nov 2013 – 6 jan 2014 zou zijn. Deze komeet werd op 21 september 2012 fotografisch ontdekt door het International Scientific Optical Network (ISON) aan de voet van het noordelijke Kaukasusgebergte in Rusland. De komeet was tijdens de ontdekking van magnitude +18,5 en bevond zich in het grensgebied van de sterrenbeelden Kreeft en Tweelingen. Op 28 november 2013 gaat de komeet ISON op ongeveer 1,9 miljoen kilometer van het centrum van de zon door het perihelium (het punt in de komeetbaan het dichtst gelegen bij de Zon). De dichtste nadering tot de aarde vindt plaats op 26 december 2013 rond 23 uur UT op een afstand van 64 miljoen kilometer. Naast deze komeet zijn er nog vele andere interessante kometen en meteoren die in de baan rond de zon bewegen elk met hun specifieke eigenschappen.De lezing van Alex Scholten zal zeer zeker ervoor zorgen dat we weer eens extra oplettend naar de nachtelijke hemel kijken.

20 september: lezing Peter Siegmund (KNMI) "Het klimaat in de afgelopen en komende 100 jaar"

Geplaatst 20 jun. 2013 06:36 door Euroster Rotterdam   [ 21 aug. 2013 13:07 bijgewerkt door M Bak ]

 Peter Siegmund, KNMI

 

Door de stijgende concentratie van kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer zal naar verwachting het klimaat op aarde veranderen. Zo'n klimaatverandering kan worden nagebootst met modellen van de circulatie van de atmosfeer en de oceanen. Deze modellen geven aan dat deze eeuw de temperatuur wereldwijd met 1 tot 4 °C zal stijgen. De afgelopen twintig jaar is de gemiddelde temperatuur op aarde geleidelijk aan hoger geworden. Dit is waarschijnlijk grotendeels het gevolg van het versterkte broeikaseffect. Waarom lijkt de kans klein dat het hier gaat om een natuurlijke variatie in het klimaat? En waarom denken we het klimaat honderd jaar vooruit te kunnen voorspellen, terwijl we niet eens in staat zijn een goede weersverwachting van twee weken vooruit te geven? Wat voor redenen hebben we om onze voorspellingen van het toekomstige klimaat te vertrouwen, en welke redenen bezorgen ons twijfel over hun juistheid? Wat zijn de minder goed begrepen aspecten van het klimaatsysteem, en hoe proberen we onze kennis op die gebieden te vergroten?

In de lezing wordt ingegaan op deze en andere vragen over het klimaat in de afgelopen en komende honderd jaar. Een belangrijk doel van de lezing is de toehoorders een genuanceerd beeld te geven over wat we weten en nog niet weten over de invloed van menselijk handelen op het klimaat.

Dr. Ir. Peter Siegmund is natuurkundige, deed twintig jaar onderzoek op het KNMI op het gebied van het klimaat, klimaatverandering en de ozonlaag, en is momenteel wetenschappelijk secretaris van de sector Klimaat en Seismologie van het KNMI.

1-10 of 76