Nieuws

Lezing 20 januari 2017 Rob van Gent, Christiaan Huygens

Geplaatst 30 dec. 2016 05:03 door Euroster Rotterdam   [ 30 dec. 2016 05:35 bijgewerkt ]


 De veelzijdige Christiaan Huygens hield zich bezig met o.a. wiskunde, mechanica, optica, instrumenten, klokken, kijkers en sterrenkunde.  Zijn sterrenkundige ontdekkingen en publicaties gaven hem veel roem in zijn tijd en ook nu nog weten velen dat hij als eerste  de juiste verklaring gaf voor de ringen van Saturnus. In deze lezing worden  zijn waarnemingen, denkbeelden en publicaties uitgelicht. Huygens droeg actief bij aan het ontwikkelen van de telescoop. Veel later zou hij  voor een lekenpubliek  beschrijven hoe hij dacht over buitenaards leven in zijn  Kosmotheoros. Ook vond hij vele praktische toepassingen voor tijdmeting en lengtebepaling op zee.
Rob van Gent werkt voor het Mathematisch Instituut Utrecht, geschiedenis van de toegepaste wis- en sterrenkunde.
: http://www.staff.science.uu.nl/~gent0113/  

Lezing 16 december. Hoe werkt een astronoom? door Prof. J.G.L.M. Lamers

Geplaatst 30 nov. 2016 22:33 door Euroster Rotterdam   [ 30 nov. 2016 23:02 bijgewerkt ]

Het Astronomisch Instituut Universiteit van Amsterdam Sterrenkunde heeft de laatste decennia een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Dit komt voornamelijk door de technische vooruitgang: satellieten in de ruimte, reusachtige telescopen op hoge bergtoppen, uiterst gevoelige camera’s en zeer slimme instrumenten om het licht van sterren en melkwegstelsels te ontrafelen. Daarbij moeten we ook niet de ontwikkeling van snelle computers vergeten, die het mogelijk maken om al die gegevens te analyseren. We kunnen met computers ook modellen maken van bijvoorbeeld het inwendige van sterren of van botsende melkwegstelsels. In deze voordracht zal ik laten zien hoe astronomen deze nieuwe mogelijkheden benutten en wat voor soort onderzoek we er mee kunnen doen. Ik bespreek de grote nieuwe telescopen op de wereld, hoe ze gemaakt zijn en wat ze kunnen. Daarbij komen veel bijzondere opnamen voorbij van bijvoorbeeld de Hubble Ruimte Telescoop en van de Europese Very Large Telescope in Chili. Ik vertel ook over de menselijke kant van sterrenkundig onderzoek. Hoe is het om met grote telescopen in Chili te werken? Wie beslist er eigenlijk over de verdeling van de waarnemingstijd en wat er waargenomen gaat worden? En als je de waarnemingen eenmaal hebt, hoe verwerk je die dan? En het allerbelangrijkste natuurlijk: wat leren we ervan? De lezing bevat veel mooie en bijzondere opnamen en is begrijpelijk voor iedereen.18 november: dr. R. Tilanus, Einstein's schaduw : een foto van een zwart gat!

Geplaatst 27 okt. 2016 11:58 door Euroster Rotterdam   [ 27 okt. 2016 12:03 bijgewerkt ]

 Dr. Remo Tilanus, astronoom bij Leiden Observatory en de Department of Astrophysics van de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Recente ontwikkelingen in sub-mm astronomy, zoals de grote nieuwe ALMA telescoop in Chili en gevoeligere sub-mm ontvangers, leiden tot een realistische verwachting dat we binnen de komende jaren in staat zullen zijn om een direct beeld te kunnen maken van Sgr A*, het super-zware Zwarte Gat in het centrum van ons Melkwegstelsel. In deze lezing zal ik vertellen hoe we dat zullen gaan doen en wat we denken te zullen zien aan de hand van bestaande waarnemingen van het galactische centrum en nieuwe simulaties van Sgr A*.

 

Van sterren in een baan rond het zwarte gat weten we dat er een hoeveelheid van 4 miljoen zons-massas is in een gebied kleiner dan het zonnestelsel, maar dat (bijna) onzichtbaar is in het optisch en infrarood. Al sinds 50 jaar zien we daar wel een heldere radiobron, maar door het interstellaire medium alleen als een wazige lamp in de mist. Op een golflengte van 1 mm of kleiner wordt het interstellaire medium transparant en met een toekomstig ´Very Long Baseline Array´ met telescopen op verschillende continenten en van de Zuid-Pool tot Hawai, zullen we ook het oplossend vermogen hebben om Sgr A* in werkelijk in beeld te brengen. Wat we zullen zien weten we natuurlijk niet, maar geavanceerde modellering suggereert een ring van licht met daarbinnen een donkere silhouet en een helder punt aan de kant waar het verhitte materiaal rond het zwarte gat naar ons toe beweegt. Een dergelijke foto zou het bestaan bevestigen van een 'event horizon' en dus ook van zwarte gaten. Sinds Schwarzschild iets meer dan 100 jaar geleden, binnen maanden dat Einstein zijn Algemene Relativiteitsleer publiceerde,  het hypothetische bestaan van zwarte gaten afleidde, heeft alleen die mogelijkheid al belangrijk bijgedragen aan een fundamenteel begrip van het Universum waarin we leven.

Dr. Remo Tilanus, astronoom bij Leiden Observatory en de Department of Astrophysics van de Radboud Universiteit Nijmegen.

 Allegro program manager

Project manager Event Horizon Telescope & BlackHoleCam  

 

Lezing 21 oktober 2016 : Prof. Sander Bais 'Keerpunten in de wetenschap'

Geplaatst 7 sep. 2016 10:37 door Euroster Rotterdam   [ 12 okt. 2016 03:23 bijgewerkt ]

P
rof. dr. ir. F.A. (Sander) Bais werd wereldvermaard als theoretisch natuurkundige. Schreef o.a. Kwanta, kwinkslagen en
kwakzalverij en Keerpunten, momenten van waarheid in de natuurwetenschapBehalve enorme theoretische kennis van deeltjes en velden heeft hij ook een scherpe ironisch blik op de praktijk van  wetenschappelijk onderwijs, politiek en media.   De theoretische fysica heeft zich door de eeuwen ontwikkeld, en ontwikkelt zich nog steeds. De wetenschap  van mens en kosmos doorloopt talloze stadia, schept vele uiteenlopende vakgebieden en specialismen.   Wetenschap in onze tijd berust op  de schouders van vele serieuze  natuurvorsers.  Zonder hun verbeeldingskracht en hun moed om  tegen gevestigde meningen  in te gaan zou menselijke kennis  vastgelopen  zijn in  dogmatisme en geloofswillekeur  ten aanzien  van de relatie tussen  mens en kosmos.  Bais pleit in zijn boek  voor een creatieve wetenschap, een voortschrijdende ontmythologisering van de kosmische realiteit die  " zichzelf bewust wordt".  "Wetenschap drijft op verwondering en integriteit, op een onstuitbaar verlangen de waarheid te leren kennen.....Kennis genereert bewustzijn en bewustzijn genereert redelijkheid en redelijkheid biedt h
oop
en lotsverbetering van het individu. (cit.  pag. 211 Kwanta, Kwinkslagen en kwakzalverij, S.Bais.) "
 

 Prof. F.A. Bais
 
 Institute for Theoretical Physics
Institute for Interdisciplinary Studies
University of Amsterdam
Science Park 904
Postbus 94485
1090 GE Amsterdam
and  Santa Fe Institute
Santa Fe
, NM
USA   URL: https://staff.fnwi          
 
 

Lezing 15 april 2016 Arno Hol: Astronomiche gebeurtenissen....

Geplaatst 24 feb. 2016 02:40 door Euroster Rotterdam   [ 24 feb. 2016 02:53 bijgewerkt ]


Arno Hol is als amateurastronoom al ruim 30 jaar lid van de vereniging Christiaan Huygens. Hij is in het bezit van een C8 sterrenkijker en Super Polaris opstelling en maakt tijdens heldere nachten foto’s met een daaraan gekoppelde en gemodificeerde digitale camera.
Het jaar 2015 is een jaar met opmerkelijk veel astronomische gebeurtenissen en wetenschappelijke ontdekkingen. Veel zijn vooraf aangekondigd of voorspeld bijvoorbeeld de sterrengids 2015, of via internet en andere media. Echter, een aantal gebeurtenissen en ontdekkingen kwamen zelfs voor wetenschappers onverwachts.
Dat toont weer eens aan dat het heelal en ons zonnestelsel voortdurend in beroering is en dat de mens daar geen enkele invloed op heeft. Tijdens deze lezing passeren de belangrijkste van die astronomische ontdekkingen en gebeurtenissen van 2015 de revue en de lezing wordt ondersteund met foto’s en video’s. 

20 mei 2016 Lezing Jean Pierre de Bont Cern.

Geplaatst 17 jan. 2016 04:12 door Euroster Rotterdam   [ 17 jan. 2016 11:11 bijgewerkt ]

Jean-Pierre De Bont  is 1e graad bevoegd natuurkundedocent op het Mill-Hillcollege in Goirle.  In september 2014 heeft hij deelgenomen aan het ‘Dutch Teacher Programme’ van CERN. In die 4 dagen heeft hij intensief kennis genomen van de werkzaamheden en verbluffende experimenten in Geneve. Naar aanleiding daarvan maakte hij een presentatie om wat meer uitleg te kunnen geven over wat daar gebeurt. Zijn lezing gaat grofweg over drie onderdelen:
 • De principes achter versnellen en afbuigen van geladen deeltjes. Hierbij valt ook aan zonnewind en Noorderlicht te denken. Maar vooral ook: hoe gaat dat in CERN?
 • De principes van het detecteren van deeltjes en straling. Hier staat hij ook kort stil bij het HiSPARC project waarbij scholen en instituten een netwerk van muon-detectoren vormen. Ook hier weer: hoe gaat dat in CERN?
 • Het nut van de ontwikkelingen bij CERN: spin-off.      www.mill-hillcollege.nl/?page_id=13862      
 • Lezing 18 maart 2016 door omstandigheden afgelast, later datum nog niet bekend.

  Geplaatst 17 jan. 2016 04:06 door Euroster Rotterdam   [ 15 mrt. 2016 12:36 bijgewerkt ]


  15 januari 2016 Lezing/workshop collimeren en tunen telescopen, Jan Brandt.

  Geplaatst 11 jan. 2016 23:34 door Euroster Rotterdam   [ 24 jan. 2016 09:53 bijgewerkt ]

  Vrijdag 15 januari zal de avond aan de Bentincklaan (kantine Nenijto)  gevuld worden met het thema collimer
  en en tunen van telescopen   Bij collimeren worden de verschillende optische onderdelen (lenzen, spiegels, oculairs) met elkaar in lijn gebracht. Het collimeren is belangrijk en moet accuraat gebeuren, om een zo goed mogelijk beeld tekrijgen. ChristiaanHuygens-lid en Astroblog-auteur Jan Brandt is een man van de praktijk, en kan ons in deze avond de kneepjes van het collimeren in het bijzonder en het tunen in het algemeen bijbrengen. Jan Brandt vraagt iedereen met een Newton telescoop op om deze mee te nemen. Hij zal dan ter plaatse ondersteuning geven bij het tunen van de telescoop.                              

   

  Lezing 20 november 2015 dr. Henk Olthof: "Kometen, Giotto en Rosetta"

  Geplaatst 12 nov. 2015 04:20 door Euroster Rotterdam   [ 17 jan. 2016 11:17 bijgewerkt ]

                   

  De in Oegstgeest woonachtige dr. Henk Olthof studeerde in Groningen sterrenkunde en is gepromoveerd op het gebied van ruimteonderzoek. Hij was tot 2007  werkzaam bij ESA/ESTEC in Noordwijk en nauw betrokken bij de ontwikkeling van experimenten voor de wetenschappelijke satellieten van ESA. Van  2002 tot 2010 was Henk Olthof voorzitter van de KNVWS.
  Het verschijnen van kometen werd reeds in de oudheid  beschreven. Met telescopen zijn sinds de 17e eeuw nauwkeurige waarnemingen gedaan. Met de ontwikkeling van de ruimtevaart is het mogelijk kometen van dichtbij nader te onderzoeken. De ruimtesonde Giotto van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is in de jaren ‘80 van de vorige eeuw langs de komeet van Halley gescheerd en heeft gedetailleerde opnames gemaakt. In 2004 werd de ESA-satelliet Rosetta gelanceerd. De sonde heeft in 2014 de komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoet en de lander Philae op het oppervlak geplaatst voor nader onderzoek van de samenstelling van deze komeet. Tot nu toe verkregen resultaten worden gepresenteerd.

  De Internationale Astronomische Unie heeft op 5 maart gepubliceerd dat er een planetoïde is vernoemd naar  Henk Olthof: 12643 Henkolthof. De planetoïde is op 30 september 1973 ontdekt door het Nederlandse astronomenechtpaar Kees van Houten en Ingrid van Houten-Groeneveld en de Amerikaan Tom Gehrels. In totaal ontdekte dat trio in de tweede helft van de vorige eeuw zo'n 5000 planetoïden. Een complete lijst wordt bijgehouden door Astronieuws.  www.astronieuws.nl 

  waarneemavond dinsdag 20 oktober bij Rotta GAAT NIET DOOR

  Geplaatst 19 okt. 2015 13:28 door Euroster Rotterdam   [ 17 jan. 2016 11:21 bijgewerkt ]

  Beste allemaal,

  BELANGRIJK: De waarneemavond gaat helaas NIET door. Helaas is de weersverwachting voor morgenavond niet gunstig.
  Het is waarschijnlijk dat wolkenvelden het uitzicht op de sterrenhemel zullen bederven.  We hopen dat de weergoden ons bij de Nacht van de Nacht wel gunstig gezind zijn....
  Hopelijk zien we elkaar dus aanstaande zaterdagavond de 24e bij Rotta!
  Met vriendelijke groet,
  Martijn Bak                    

  1-10 of 101