Nieuws

Lezing 21 oktober 2016 : Prof. Sander Bais 'Keerpunten in de wetenschap'

Geplaatst 7 sep. 2016 10:37 door Euroster Rotterdam   [ 12 okt. 2016 03:23 bijgewerkt ]

P
rof. dr. ir. F.A. (Sander) Bais werd wereldvermaard als theoretisch natuurkundige. Schreef o.a. Kwanta, kwinkslagen en
kwakzalverij en Keerpunten, momenten van waarheid in de natuurwetenschapBehalve enorme theoretische kennis van deeltjes en velden heeft hij ook een scherpe ironisch blik op de praktijk van  wetenschappelijk onderwijs, politiek en media.   De theoretische fysica heeft zich door de eeuwen ontwikkeld, en ontwikkelt zich nog steeds. De wetenschap  van mens en kosmos doorloopt talloze stadia, schept vele uiteenlopende vakgebieden en specialismen.   Wetenschap in onze tijd berust op  de schouders van vele serieuze  natuurvorsers.  Zonder hun verbeeldingskracht en hun moed om  tegen gevestigde meningen  in te gaan zou menselijke kennis  vastgelopen  zijn in  dogmatisme en geloofswillekeur  ten aanzien  van de relatie tussen  mens en kosmos.  Bais pleit in zijn boek  voor een creatieve wetenschap, een voortschrijdende ontmythologisering van de kosmische realiteit die  " zichzelf bewust wordt".  "Wetenschap drijft op verwondering en integriteit, op een onstuitbaar verlangen de waarheid te leren kennen.....Kennis genereert bewustzijn en bewustzijn genereert redelijkheid en redelijkheid biedt h
oop
en lotsverbetering van het individu. (cit.  pag. 211 Kwanta, Kwinkslagen en kwakzalverij, S.Bais.) "
 

 Prof. F.A. Bais
 
 Institute for Theoretical Physics
Institute for Interdisciplinary Studies
University of Amsterdam
Science Park 904
Postbus 94485
1090 GE Amsterdam
and  Santa Fe Institute
Santa Fe
, NM
USA   URL: https://staff.fnwi          
 
 

Lezing 15 april 2016 Arno Hol: Astronomiche gebeurtenissen....

Geplaatst 24 feb. 2016 02:40 door Euroster Rotterdam   [ 24 feb. 2016 02:53 bijgewerkt ]


Arno Hol is als amateurastronoom al ruim 30 jaar lid van de vereniging Christiaan Huygens. Hij is in het bezit van een C8 sterrenkijker en Super Polaris opstelling en maakt tijdens heldere nachten foto’s met een daaraan gekoppelde en gemodificeerde digitale camera.
Het jaar 2015 is een jaar met opmerkelijk veel astronomische gebeurtenissen en wetenschappelijke ontdekkingen. Veel zijn vooraf aangekondigd of voorspeld bijvoorbeeld de sterrengids 2015, of via internet en andere media. Echter, een aantal gebeurtenissen en ontdekkingen kwamen zelfs voor wetenschappers onverwachts.
Dat toont weer eens aan dat het heelal en ons zonnestelsel voortdurend in beroering is en dat de mens daar geen enkele invloed op heeft. Tijdens deze lezing passeren de belangrijkste van die astronomische ontdekkingen en gebeurtenissen van 2015 de revue en de lezing wordt ondersteund met foto’s en video’s. 

20 mei 2016 Lezing Jean Pierre de Bont Cern.

Geplaatst 17 jan. 2016 04:12 door Euroster Rotterdam   [ 17 jan. 2016 11:11 bijgewerkt ]

Jean-Pierre De Bont  is 1e graad bevoegd natuurkundedocent op het Mill-Hillcollege in Goirle.  In september 2014 heeft hij deelgenomen aan het ‘Dutch Teacher Programme’ van CERN. In die 4 dagen heeft hij intensief kennis genomen van de werkzaamheden en verbluffende experimenten in Geneve. Naar aanleiding daarvan maakte hij een presentatie om wat meer uitleg te kunnen geven over wat daar gebeurt. Zijn lezing gaat grofweg over drie onderdelen:
 • De principes achter versnellen en afbuigen van geladen deeltjes. Hierbij valt ook aan zonnewind en Noorderlicht te denken. Maar vooral ook: hoe gaat dat in CERN?
 • De principes van het detecteren van deeltjes en straling. Hier staat hij ook kort stil bij het HiSPARC project waarbij scholen en instituten een netwerk van muon-detectoren vormen. Ook hier weer: hoe gaat dat in CERN?
 • Het nut van de ontwikkelingen bij CERN: spin-off.      www.mill-hillcollege.nl/?page_id=13862      
 • Lezing 18 maart 2016 door omstandigheden afgelast, later datum nog niet bekend.

  Geplaatst 17 jan. 2016 04:06 door Euroster Rotterdam   [ 15 mrt. 2016 12:36 bijgewerkt ]


  15 januari 2016 Lezing/workshop collimeren en tunen telescopen, Jan Brandt.

  Geplaatst 11 jan. 2016 23:34 door Euroster Rotterdam   [ 24 jan. 2016 09:53 bijgewerkt ]

  Vrijdag 15 januari zal de avond aan de Bentincklaan (kantine Nenijto)  gevuld worden met het thema collimer
  en en tunen van telescopen   Bij collimeren worden de verschillende optische onderdelen (lenzen, spiegels, oculairs) met elkaar in lijn gebracht. Het collimeren is belangrijk en moet accuraat gebeuren, om een zo goed mogelijk beeld tekrijgen. ChristiaanHuygens-lid en Astroblog-auteur Jan Brandt is een man van de praktijk, en kan ons in deze avond de kneepjes van het collimeren in het bijzonder en het tunen in het algemeen bijbrengen. Jan Brandt vraagt iedereen met een Newton telescoop op om deze mee te nemen. Hij zal dan ter plaatse ondersteuning geven bij het tunen van de telescoop.                              

   

  Lezing 20 november 2015 dr. Henk Olthof: "Kometen, Giotto en Rosetta"

  Geplaatst 12 nov. 2015 04:20 door Euroster Rotterdam   [ 17 jan. 2016 11:17 bijgewerkt ]

                   

  De in Oegstgeest woonachtige dr. Henk Olthof studeerde in Groningen sterrenkunde en is gepromoveerd op het gebied van ruimteonderzoek. Hij was tot 2007  werkzaam bij ESA/ESTEC in Noordwijk en nauw betrokken bij de ontwikkeling van experimenten voor de wetenschappelijke satellieten van ESA. Van  2002 tot 2010 was Henk Olthof voorzitter van de KNVWS.
  Het verschijnen van kometen werd reeds in de oudheid  beschreven. Met telescopen zijn sinds de 17e eeuw nauwkeurige waarnemingen gedaan. Met de ontwikkeling van de ruimtevaart is het mogelijk kometen van dichtbij nader te onderzoeken. De ruimtesonde Giotto van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is in de jaren ‘80 van de vorige eeuw langs de komeet van Halley gescheerd en heeft gedetailleerde opnames gemaakt. In 2004 werd de ESA-satelliet Rosetta gelanceerd. De sonde heeft in 2014 de komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoet en de lander Philae op het oppervlak geplaatst voor nader onderzoek van de samenstelling van deze komeet. Tot nu toe verkregen resultaten worden gepresenteerd.

  De Internationale Astronomische Unie heeft op 5 maart gepubliceerd dat er een planetoïde is vernoemd naar  Henk Olthof: 12643 Henkolthof. De planetoïde is op 30 september 1973 ontdekt door het Nederlandse astronomenechtpaar Kees van Houten en Ingrid van Houten-Groeneveld en de Amerikaan Tom Gehrels. In totaal ontdekte dat trio in de tweede helft van de vorige eeuw zo'n 5000 planetoïden. Een complete lijst wordt bijgehouden door Astronieuws.  www.astronieuws.nl 

  waarneemavond dinsdag 20 oktober bij Rotta GAAT NIET DOOR

  Geplaatst 19 okt. 2015 13:28 door Euroster Rotterdam   [ 17 jan. 2016 11:21 bijgewerkt ]

  Beste allemaal,

  BELANGRIJK: De waarneemavond gaat helaas NIET door. Helaas is de weersverwachting voor morgenavond niet gunstig.
  Het is waarschijnlijk dat wolkenvelden het uitzicht op de sterrenhemel zullen bederven.  We hopen dat de weergoden ons bij de Nacht van de Nacht wel gunstig gezind zijn....
  Hopelijk zien we elkaar dus aanstaande zaterdagavond de 24e bij Rotta!
  Met vriendelijke groet,
  Martijn Bak                    

  Nacht van de Nacht zaterdag 24 oktober bij Rotta

  Geplaatst 16 okt. 2015 07:15 door Euroster Rotterdam   [ 17 jan. 2016 11:20 bijgewerkt ]

  Nacht van de Nacht op zaterdag 24 oktober bij Natuurcentrum Trefpunt Rotta

   De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement in oktober, op de zaterdagavond, voorafgaand aan de overgang van zomer- naar wintertijd. Het is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties, bedoeld om mensen bewust te maken van de lichtvervuiling en de impact hiervan. Maar ook om mensen te laten genieten van de schoonheid van de donkere nacht en de geheimen van het duister. De 11e Nacht van de Nacht wordt dit jaar georganiseerd op zaterdag 24 oktober.

  Op vele plaatsen in Nederland worden dan ‘duistere activiteiten’ georganiseerd.  Zie ook de website: www.nachtvandenacht.nl  

  Euroster, de Rotterdamse vereniging voor weer- en sterrenkunde zal ook dit jaar weer, in samenwerking met Natuur- en Vogelwacht Rotta, actief meedoen aan deze Nacht van de Nacht.  Op het terrein van Trefpunt Rotta aan de Hoeksekade 164 in Bergschenhoek  zullen de mensen van Euroster met hun telescopen klaar staan om u een blik te gunnen op de dan bijna volle maan en de sterren. Misschien dat het bij helder weer zelfs nog lukt om een blik op te vangen van de Andromeda-nevel.

  De mensen van Rotta willen tijdens een nachtwandeling in het Hoge Bergse Bos u laten genieten van wat er in het duister nog te horen en te zien is van het nachtelijk leven in de natuur.

   Natuurcentrum Trefpunt Rotta aan de Hoeksekade 164 in Bergschenhoek is op zaterdagavond 24 oktober vanaf 19.30 tot 22.00 uur geopend.   Er is een (onverlichte) parkeerplaats aan de overzijde.

  Rond 19.45 wordt er binnen bij een kop koffie wat verteld over de geplande activiteiten en om circa 20.00 gaan deze echt van start.    Voor een buitenprogramma speelt altijd één onzekere factor een rol: het weer.

  Bij bewolkte hemel is er als alternatief een binnenprogramma met o.a. een quiz. 

  Waarneemavond dinsdag 20 oktober bij Rotta

  Geplaatst 16 okt. 2015 07:12 door Euroster Rotterdam   [ 24 jan. 2016 09:39 bijgewerkt ]

  Op dinsdag 20 oktober organiseren we op veler verzoek een waarneemavond.

  De maan gaat die dag om 22:13 onder en is dus tot ongeveer half 10 te bekijken.
  Daarna(ast) is bijvoorbeeld de Andromedanevel mooi te zien.

  Heeft u zelf geen kijker?
  Kom gerust, er zullen een aantal kijkers aanwezig zijn.
  Heeft u zelf een kijker?
  Neem hem dan gerust mee.
  Heeft u vragen? Neem ook die gerust mee!

  Aanmelden vooraf hoeft niet, maar wordt wel gewaardeerd.

  Het adres is
  Natuurcentrum Trefpunt Rotta
  Hoeksekade 164
  2661 JL Bergschenhoek
  http://www.rotta-natuur.nl/index.php/trefpunt

  LET OP
  - Het is dus niet bij Nenijto maar bij Rotta
  - Parkeren mag uitsluitend op het parkeerterrein van Rotta, aan de overkant van de weg; lossen en laden van kijkers kan uiteraard wel

  - Bij slecht weer moeten we afblazen. Bel bij twijfel over het weer maandagavond tussen 19:00 en 22:00 met Martijn 010-7527014.

  Naamloos

  Geplaatst 16 sep. 2015 00:15 door Euroster Rotterdam   [ 12 nov. 2015 04:24 bijgewerkt ]


  1-10 of 98