EM dag 1 – god start for Norge

Publiseringsdato: 03.aug.2014 22:35:00

På morgenen i dag var det helt dødt i seilforeningsområdet – siden vi kom hit har aldri «vimpelstatuen» hengt så rett ned (se bildene), men forhåpentligvis skulle det ta seg opp selv om det ikke var meldt mer en 2 m/s i dag. Hver morgen er det coach-meeting som er åpent for alle 3 timer før første startsignal. I dag startet møtet klokken 09.30 og rett etterpå klokken 10 var det briefing for seilerne. Det var som alltid god stemning i leiren. Samuel som ikke fikk vært med på treningen og åpningsseremonien i går fordi han ikke er helt frisk var på plass, men litt redusert. Ellers er alle friske og raske.

Det er satt fast tid til å gå på vannet her også, og det er 1 ½ time før første startsignal. Seilerne gikk dermed på vannet klokken 11 i dag. Når seilerne går ut må de levere en id-brikke ved rampa som fungerer som ut-signering. Denne får de tilbake når de kommer inn igjen. Siden det er så langt ut til området først gjennom en trang kanal og deretter et stykke ut fra land ønsket noe å bli tauet ut mens andre seilte. Når alt kom til alt gikk det omtrent like lang tid å taue og å seile.

Guttene hadde første start i dag, mens jentene hadde andre start. Rett før start var det mellom 6-10 m/s i startområdet, og Lars Johan synes det var hårreisende at det ikke var pumpe flagg. Guttene trengte to generelle tilbakekallinger før de kom avgårde på tredje forsøk. Jentene hadde en generelltilbakekalling før de kom avgårde. Det var uvante forhold på banen i dag med mye skift og mye strøm. Her har det ganske mye å si for hva som skjer på banen når tidevannet går ut og inn også. Det er ca. 6 m forskjell på høyvann og lavvann. Lars Johan kom som beste norske som nummer tre til første kryss. DEN 7, DEN 1790 og Lars Johan kontrollerte hverandre og skiftet på å lede gjennom racet. Lars Johan kom først til andre kryss, men det var DEN 1790, Gustav, som kom først i mål. Lars Johan ble nummer to. Jacob var nest beste norske i racet og gikk i mål på 30 plass med Ole hakk i hel på 35 plass. Samuel, Erlend, Kristian og Christoffer kom alle i mål 50+. I jente starten har vi Nora og Laila. Nora knallet til helt i toppen og rundet topp tre de første tre merkene. Det var veldig tett mellom jentene i toppen. Nora tapte dessverre noen båter inn mot mål og gikk inn som nummer 6. Laila fikk også en bra start på mesterskapet og EM debuterte med en 31. plass i det tøffe feltet. Når første race ble avsluttet hadde vinden gått ned til 5 m/s.

Andre race i dag ble også startet med en generell tilbakekalling for guttene. Etter dette kom AP opp en stund, litt uklart av hvilken grunn, men det endte med at startbåten flyttet seg litt rett før de startet igjen. Guttene kom avgårde på andre forsøk på Blackflagg. Oppover på første kryss gikk Lars Johan bra på høyresiden, men Jacob gikk enda bedre på venstresiden. Det var tidlig på kryssen klart at han lå helt i toppen, og han rundet på en klar andre plass. Jacob hadde et strålende race og bare økte avstanden til nummer tre. Han gikk dermed i mål på 2. plass etter Gustav som vant igjen. Lars Johan gikk i mål på 9 plass etter å ha seilt seg opp fra 15/16 plass i starten av racet. Samuel fikk et godt race denne gangen og seilte inn i mål på 42. plass. Ole hadde og et jevnt godt andre race og seilte inn til 46. plass. Erlend og Kristian som er blant EM debutene klarer seg fint i feltet og seilte inn til henholdsvis 59. plass og 67. plass og begge har oppadgående kurve etter første dag. Christoffer er i sprudlende humør uansett hvor han ligger i feltet, men også han er på stigende kurve etter å ha gått i mål på 64. plass i andre race. Jentene seiler også godt på sin bane. Nora knallet till med nok en topp-plassering. Hun rundet første kryss som tre og var oppe i ryggen på Kristine og Anna fra Danmark som lå foran på slutten av lensen. De klarte å holde henne bak seg, og de tre første gikk med klar margin til hverandre og til resten av feltet i mål. Laila seilte seg opp noen plasser fra første kryss og gikk i mål på 26. plass.

Vel på land etter to race ventet pannekaker og juice på seilerne. De avsluttet en fin dag med en debrief hvor Carl gikk igjennom erfaringene fra første dag på vannet og hva fokus skal være videre. I morgen er starten flyttet en halv time tidligere enn annonsert i programmet og arrangørene planlegger tre race. Det er meldt fra 2-4 m/s i morgen, men værvarselet lover bare 2 m/s i over i morgen så arrangørene håper vel på at det skal bli som i dag i morgen også.

Sammenlagt etter første dag:

1 Gustav Wantsin DEN (2p)

2. Lars Johan Brodtkorb NOR (11p)

3. Jens Eskildsen DEN (12p)

13. Jacob Lepperød NOR (32p)

41. Ole Weierholt NOR (81p)

52 Samuel Selås NOR (103p)

67 Erlend Nøss Rustekaas NOR (123p)

69 Christoffer Gurvin Skaaland NOR (130p)

72 Kristian Vale NOR (136p)

1.Kristine Mauritzen DEN (3p)

2 Anna Munch DEN (3p)

3 Malene Christensen DEN (8p)

4 Nora Brodtkorb NOR (9p)

29 Laila Vevstad NOR (57p)

Nye bilder fra første dag: