Hovedside‎ > ‎Arkiv‎ > ‎Nyheter‎ > ‎

VM dag 1 - Kühlungsborn

lagt inn 6. aug. 2018, 10:05 av Norsk Europajolleklubb
VM 2018 åpnet med en skikkelig lettvindsdag. Det blåste ca. 3 m/s, og Lars Johan Brodtkorb er den eneste av de norske som er fornøyd med dagens resultater ut fra forholdene. Han seilte inn til 12. og 24. plass i dagens to løp, og ligger 13. sammenlagt. Nora Brodtkorb seilte inn til 33 og 28, og Martin Vevstad fikk 71 og 75. På herresiden er det BEL 984, Toon van Canegham, som leder etter første dag. Alle topp 12 på herresiden er å regne som lettvindsseilere, og mange av de som på forhånd var regnet som favoritter til pallen i VM har seilt inn til plasseringer langt opp på 50-60-tallet. På damesiden er det to erfarne (lettvindsseilere) som ligger i toppen, Anna Livbjerg og Stine Schreiber, og listen preges av seilere som er gode i lite vind ganske langt ned. Det er ikke mulig å seile i dårligere forhold enn det var i dag med 2-3 m/s, store vindskift og strøm. Siden værmeldingen for i morgen er om enda dårligere enn i dag har de fremskynnet starten til kl. 10.00 i håp om å få med seg to race på vinden som er meldt på morgenen men som skal dø rundt kl. 12-13.

Første start gutter gikk til planlagt tid kl. 11.00. Det var vind på ca 3-4 m/s, og det var dagens meste i starten av første race, utover dagen løyet det jevnt. Lars Johan var blant de første ut fra høyre side. Det sammme var Martin, men han var litt lengre bak. Martin var ikke helt i form på morgenen i dag, men han kom seg ut som siste mann og rakk starten.

Jentene hadde andre start i dag, og mens guttene nærmet seg første kryss startet Nora også på høyre side av banen litt bak de første. Lars Johan rundet første kryss som nummer 8. Martin falt av oppover kryssen og kom blant de siste til runding. DEN 1809 leder guttefeltet til første kryss. Lars Johan falt litt til 11 på sløremerket, og var nede på 16. plass ved runding av gaten etter lens. Martin seilte som 4. siste inn mot gaterundingen. Nora rundet ca. 33-34 på første kryss, og tapte noen plasser ned til gaten og rundet der 36. Jentene seiler på innerloop og guttene på ytterloop når de starter i dagens rekkefølge. 

Til andre kryss kom Lars Johan som nummer 13. og han hadde mange gode seilere bak seg. Rafael Rabasa 21, Kristian Præst 27 og Emil Munch 28 for å nevne noen. På gaten 2. gang har FIN 820 tatt over ledelsen og Lars Johan har seilt seg opp til 11. plass. Han tapte en plass opp siste kryssen til en av de letteste seilerne i feltet og gikk i mål som nr. 12. Martin gikk i mål på 71. plass. Nora rundet ca. 33 på andre kryss, falt til 37 på sløremerket, men seilte seg opp til 33 igjen i mål.

Dagens andre race for herrene gikk kl 12.30 i 2-3 m/s. Lars Johan ut i front på høyre side og seilte mot venstre side. Martin gikk også ut på høyre, men var litt bak over linja. Fra land ser det ut som det er mer vind på høyre side av banen, men det kan hende er fordi det er mange flere båter på venstresiden så der ligger båtene tettere

Lars Johan runder 33 på sløremerket og Martin er blant de siste. Mange av de som var høyt oppe i forrige var etter LJ til sløremerket. De veldig lette vindene og store skiftene preger rekkefølgen i feltet. Sterke seilere som Kristian Præst og Emil Munch er rundt 60. Damefeltet ble sluppet avgårde kl. 12.55, men store deler av feltet var over slik at det burde vært generell tilbakekalling. Nora ser ut til å få en ganske grei start på høyre side, men på land viser det seg at starten hennes ble ødelagt av ESP 608. Hun ble protestert på av New Zealand 10 som også fikk starten ødelagt, og med Nora som vitne ble hun disket fra det racet. Jentene runder første kryss kl. 13.05 og Nora kom som nummer 28. Nora falt litt underveis i racet, og gikk i mål rundt nr. 34. I mål ble hun registrert som 28. fordi flere foran var tatt i tjuvstart og en ble disket. Etter å ha tapt noen plasser på 2. kryss seilte Lars Johan seg opp til 24. plass i mål. Martin kom i mål sist i herrefeltet.

Det var vanskelig å seile der ute i dag i så lite vind. Ukene før VM var det 20-50 graders skift nesten hvert minutt på tilsvarende vinder. I dag gjaldt det å ha gode starter, ikke for mye vekt og helst litt overskuddsfart i veldig lette vinder. Naboen på campingen fra Spania skjønner ikke at merker ikke ble flyttet etter et 60 graders skift på den ene leggen i siste race.

Det er litt uheldig å starte VM med begge strykregattaene, men på den andre siden var det mange forhåndsfavoritter, i alle fall om det bare blir litt mere vind, som var langt bak i feltet i dag. Belgia, Spania, Frankrike og Finland som har mange seilere som foretrekker lettvind hadde også flest seilere på toppen i dag. Kommer det bare litt mere vind de neste dagene kan det fort kastes om på listene. Det ser ut til at det på herresiden kan bli et tett og spennende mesterskap. 

På damesiden vant Anna Livbjerg dagens to race, og fortsetter der hun sluttet i Open Week hvor hun vant alle fire seilasene. Selv om Anna har seilt lite før årets VM ser det ut som hun har funnet formen i lett vind i alle fall.

Comments