Hovedside‎ > ‎Arkiv‎ > ‎Nyheter‎ > ‎

Lars Johan fortsatt to på VM’s tredje dag

lagt inn 8. aug. 2013, 16:17 av Norsk Europajolleklubb   [ oppdatert 8. aug. 2013, 16:18 ]

Mathias Livbjerg DEN, Lars Johan Brodtkorb NOR og Pau Schilt ESP holder, som i går, de tre øverste plassene etter dagens to race. I går var poengsummene henholdsvis 3, 5 og 13, mens de i dag har økt til 5, 10 og 21. Det blir derfor veldig spennende de neste to dagene hvor det er ventet helt andre vindforhold. Frem til nå har mesterskapet vært preget av vinder fra 7-10 m/s, mens fra i morgen er det varslet 3-5 m/s mesterskapet ut. Det betyr at det ikke lengre vil være mulig å pumpe på slør og lens som det er tillatt i en vindstyrke over 6 m/s.

YouTube Video, Dag 3, Damer


Jentene hadde første start i dag, og det må innrømmes at den starten kom litt brått på kikkertteamet på land. Det var så tett tåke i et belte ute på startområdet at vi tenkte det var umulig å starte noe race i slike forhold, men plutselig ut fra ingensteds hen kom en klynge med båter som viste seg å være jentenes runding av første kryssmerke. Noen spanske kikkertnaboer sa det var en norsk helt i toppen, men det var lenge det eneste vi viste fra sjøen. Tåken lettet etter hvert såpass at det var mulig å få en oversikt over banen. På jentenes andre kryssmerkerunding lå Nora Brodtkorb 6, Martine Steller Mortensen ca. 12 og Victoria Heiås og Katrine Johansen ca. 20+. Det var ikke uventet at disse jentene kom først av de norske i den kraftige vinden, de andre klarte vi ikke å se pga en blanding av klynger med båter og tåke. Nora fikk dessverre en kullseiling på siste lensen og endte 14 i mål rett bak Martine på 13. plass. Katrine ble 24, Hanna Johansen 31 og Victoria 38. Jenny ble tatt i tjuvstart mens Kristine Gustavsen og Juni Bjørneset gikk i mål rundt 50-60. I jentenes andre race startet alle jentene racet med omtrent samme plasseringer som i første. Katrine endte på 13. plass som er hennes beste enkeltresultat så langt i mesterskapet. Martine gikk inn til 19. plass og Nora endte på 25. etter å ha røket cunningham rett før siste kryssmerkerunding. Sammenlagt ligger nå Katrine Johansen fra Svelvik nr. 18, Nora Brodtkorb fra Horten nr. 19 og Martine Steller Mortensen fra Arendal nr. 20. De andre fem seilerne seiler jevne serier, men dessverre litt lengre ned på listene. Tre seilere debuterer i mesterskapssammenheng i E-jolle, og det internasjonale feltet i et VM er ganske tøft på jentesiden også. I tillegg er det mange flere i feltet enn det jentene er vant til fra Norge så dette er uansett resultater en veldig viktig erfaring og læringsarena for seilerne til neste internasjonale regatta.

YouTube Video, Dag 3, Herrer


Det er mye å glede seg over på guttesiden om man er norsk, men det er litt for spennende når det gjelder mulighetene for gull til Lars Johan. Siden det er fire race igjen og store vindreduksjoner i vente er alt mulig, men det er ikke til å stikke under en stol at Mathias har lagt et meget godt grunnlag for gull etter 6 race. I guttenes første race i dag var det gøy å være norsk. Til første kryss kom Mathias (DEN) først rett foran Henrik Bucher tett fulgt av Lars Johan på fjerde og Håvard Katle Fjon på sjette. Rekkefølgen endret seg noe men det var fortsatt mye norsk i toppen. Ved andre toppmerkerunding var Mathias først, Lars Johan to, Henrik fire, Emil Fadler Kvamme ni og Håvard KF 11. Lars Johan klarte aldri å hente inn Mathias igjen, så dette ble stillingen i mål for de to første mens de andre falt litt i rekkene. I andre race var det håp om å utfordre Mathias litt i toppen. Pau Schilt fra Spania rundet først fulgt av Oscar Pantzare fra Sverige på andre, Lars Johan på tredje og Henrik B på fjerde. Mathias rundet først på 13. plass, men han har en veldig fart på kryssen så her var det bare å kjøre på i front. Etter lensen hadde Mathias klart å klatre til 6. plass, men ellers var det de samme i toppen. På gaten valgte Mathias å gå helt ut til venstre siden på banen siden de andre foran ham hadde gått mot høyre. Det skulle vise seg at marginene var på hans side igjen som de har vært til nå i mesterskapet. Etter to tredjedeler av kryssen dreide vinden kraftig mot venstre der Mathias var og han kom opp midt imellom Pau og Lars Johan på en andre plass. Pau hadde ca. 25 sek ledelse til Mathias mens Lars Johan fulgte 10 sek etter Mathias. De siste tre leggene i racet er slør, lens og slør. På alle disse leggene er det fri pump så her ble det en jakt uten like så langt i mesterskapet. Dessverre for Lars Johan klarte Mathias å jobbe seg først i mål mens han selv ikke klarte å ta igjen Pau. Det var mesterskapets tre beste i en fantastisk kamp om seier i VM’s sjette race. Henrik Bucher har seilt veldig bra i dag og har klatret til 6. plass på sammenlagt listen etter sin beste VM dag med 5. og 7. plass i dagens race. Henrik Andersen har resultatmessig ikke hatt en like god dag som i går, men ifølge trackingen hadde han en knallstart i siste racet og vant den starten klart og ledet ut. Etter to BFD på Emil sist seiledag kunne det bare gå oppover og han har hatt sin beste VM dag så langt.  Martin Vevstad har også gjort sine to beste race under VM i dag selv om det er litt lengre ned på listen. Kristoffer røk fallet som holder seilet oppe på siste kryss i første race, han var fornøyd med ikke å komme sist i mål med seilet en meter ned på masten. Håvard Aker og Martin Janssen har nok hatt bedre dager på vannet enn i dag, men vi får håpe deres dag kommer i morgen. Sammenlagt har vi tre gutter topp ti i VM: Lars Johan Brodtkorb fra Horten nr. 2, Henrik Bucher fra Nesodden nr. 6 og Håvard Katle Fjon fra Stavanger nr. 9.

Den norske troppen her i Sønderborg avsluttet dagen med en fellesmiddag i det store “sirkus”teltet som brukes som regattakontor, café, til oppslagstavler og pauseområde for seilerene. Vi reserverte teltet til fest for de norske for noen dager siden. Alle hadde med et bidrag til et felles Tapas bord. Det ble et kjempe lekkert koldtbord og store og små koste seg til leggetid.

Resultater sammenlagt så langt:

http://www.syckapsejlads.dk/WorldsEuropeClass2013/~/media/syckapsejlads/2013/VM%20europa%202013/VM%20results/Female%20Race%206-2.ashx

http://www.syckapsejlads.dk/WorldsEuropeClass2013/~/media/syckapsejlads/2013/VM%20europa%202013/VM%20results/Male%20Race%206-2.ashx


Comments