Hovedside‎ > ‎Arkiv‎ > ‎Nyheter‎ > ‎

Europajolle VM 2017 Blanes, Spania

lagt inn 8. jul. 2017, 01:20 av Norsk Europajolleklubb   [ oppdatert 8. jul. 2017, 01:41 ]

Norge stiller med en veldig liten tropp til årets VM i Blanes. Som eneste gutt er vi representert med Lars Johan Brodtkorb fra Horten. I jenteklassen stiller Laila Cecilie Vevstad fra Arendal og Aleksandra Gulbrandsen og Linea Megrund Bartho fra Tønsberg for å forsvare Norge. Nora Johanne Brodtkorb som sliter med skader og ikke kan seile selv, er trener for Norge i år. Totalt sett er det en tropp som begynner å få en del erfaring. Lars Johan stiller i sitt 8. VM, og har to sølv og to gull å forsvare fra de siste 4 årene. Laila og Aleksandra har seilt i 4. VM mens Linnea deltar i sitt 2. VM. Nora har ikke vært trener i VM sammenheng tidligere, men hun har seilt 6. VM med mange gode resultater før hun nå deltar som trener. Seilerne og treneren vil bli presentert ytterligere underveis i mesterskapet.

Blanes er et nytt sted for alle seilerne i mesterskapssammenheng med unntak av Lars Johan som seilte det åpne spanske mesterskapet her for fire år siden, men det var i januar og da var det ganske mye vind. Fra 2.-5. juli ble det arrangert Open Week her. Det var noen dager med veldig lite vind for årstiden. Jevnt over lå det på 2-3 m/s med noen topper på 4-5 m/s den ene dagen. Det er ekstremt mange vindskift her som er ganske store. I tillegg er bølgene helt annerledes enn vi er vant til med mye skvalpesjø. I Open Week favoriserte dette de aller letteste seilerne, og nesten ved hver merkerunding var det jenter eller spanjoler som rundet topp ti. I Open Week seiler gutter og jenter sammen noe som gjorde det ganske frustrerende for de fleste finske, danske, svenske og norske guttene som er i en annen vektklasse enn jentene og de spanske gutta. Det går mange Nordiske gutter rundt og håper på et værskifte før VM starter lørdag 8. juli. Så langt har det vært seilbar vind i alle fall og det er bra. Det aller kjedeligste er å få landligge pga. manglende vind.

I Norges tropp er det nok litt blandede ønsker i forhold til vindstyrke. Vi har nok ønsker om både stabilt mer vind og vi har ønsker om lette forhold. For norske seilere blir det nok uansett hva vi får ikke så mye vind at ikke alle mestrer det. Når vi snakker mye vind her for årstiden regner vi normalt med å ikke få mer enn 5-6 m/s. Men det kan bli mer hvis værsystemene vil det sånn. I siste ukene av juni blåste det opp mot 15-20 m/s hver dag pga unormal høy varme i innlandet. Girona hadde temperaturer på 40 grader hver dag som skapte kraftig vind ved kysten. De forholdene som var her da er det ingen som ønsker seg. Lars Johan testet vinden og bølgene en dag, og ja det gikk veldig fort for Lars Johan, men det var alt for mye vær for et mesterskap med seiling 5 dager i strekk selv for ham. Vi får ta det vi får av vind og bølger, det er vel de to faktorene vi ikke kan gjøre noe med uansett hvor mye vi skulle ønske det.

Faktorer seilerne styrer er utstyret sitt. Målerne var på plass og startet innmålingen av utsyr en dag tidligere enn oppsatt i NoR (Notice of Race). Det gjorde at Aleksandra og Laila fikk tatt båtene rett av biltaket og til innmåling. Lars Johan som seilte OW fikk akkurat til innmåling etter premieseremonien for OW onsdag, mens Linnea ordnet innmåling rett etter lagseilingen torsdag. Det har som alltid vært noen utfordringer å løse ved innmåling. Aleksandra sin båt var for lett og måtte ha ekstra vekt i tillegg til at de ikke godkjente slepetauet hennes som faktisk har blitt målt inn i alle tidligere mesterskap hun har vært på. Laila hadde ingen utfordringer, mens Linnea hadde litt problemer med roret sitt. Rorbladet hadde lagt på seg og måtte pusses med ganske mye før målerne var fornøyde. I tillegg hadde hun fått med rorhode og papirer som ikke hørte sammen så rorhodet skal måles inn på nytt i dag for å få riktige papirer. Lars Johan gikk også rett igjennom målingene, og vektene som ble lagt på skroget på Garda i fjor kunne tas av igjen. Når Linnea sitt rorhode er målt inn er i alle fall alt utstyret i orden og VM kan starte.

I kveld er det åpningsseremoni og etter det braker det løs med årets høydepunkt – VM seiling med nerver og spenning. Vi ønsker alle seilerne lykke til men heier mest på de norske.Comments