Hovedside‎ > ‎Arkiv‎ > ‎

Nyheter

Påmelding Mesterskap 2019. Frist 25 juni

lagt inn 15. jun. 2019, 14:48 av Norsk Europajolleklubb   [ oppdatert 15. jun. 2019, 14:50 ]

 
Påmelding til verdensmesterskapet er åpnet.

Verdensmesterskap 2019, Barcelona, Spania.Mer detaljert informasjon om mesterskapet og påmelding finner du her

Č

Innkalling til Årsmøte 17.03.2019 kl. 20:00

lagt inn 17. mar. 2019, 04:05 av Norsk EuropajolleklubbÅrsmøte i Norsk Europajolleklubb finner sted 17.03.2019 kl. 20:00 på skype.

Saksliste
1. Godkjenne innkallingen og eventuelle fullmakter
2. Velge dirigent, referent og to personer til å underskrive protokollen
3. Behandle årsmeldingen
4. Godkjenne regnskap og revis1onsberetning
5. Innkomne forslag og saker
    -Antall medlemmer i IECU
    -Videre aktivitet i NEK
6. Budsjett for 2019
7. Fastsette kontingent
8. Valg: Valgkomiteens forslag
9. Eventuelt


Styret
11. 03. 2019

Europajolleseilere i Mesternes Mester

lagt inn 15. okt. 2018, 05:21 av Norsk Europajolleklubb

Gjennom sin seier i Nations Cup i årets VM kvalifiserte NEK et lag i årets Mesternes Mester. Dessverre fanget ikke Norges seilforbund opp denne prestasjonen, og invitasjonen ble ikke offisielt sendt før det var 12 timer igjen av påmeldingsfristen.

Søsknene Brodtkorb var dessverre forhindret fra å stille opp, men Christian kjente gode erstattere som stilte opp på kort varsel.

 

E-jollelaget begynte bra med en 2. plass begge dagene, men var litt uheldige i de andre seilasene, blant annet pådro de seg en disk når de kom i mål som nr. 4, og i siste seilas kostet en uryddig jibb tre posisjoner.

Laget endte til slutt på 19. plass, med 30 lag på startstreken.


Fra venstre: Anders Økstad Westrum, Martin Andreas Vevstad, Christian Laberg Kristoffersen og Sondre DahleVM dag 5 og 6 - Ingen seiling, Sammenlagt sølv til Lars Johan Brodtkorb

lagt inn 12. aug. 2018, 14:30 av Norsk Europajolleklubb

Sølv til Lars Johan Brodtkorb individuelt i VM, og gull til Norge i lagseiling ble status på årets VM i Kühlungsborn. På papiret ser det flott ut, men med bare 6 av 10 planlagte race seilt er ikke seilerne helt fornøyd. Et race i lettvind som nesten var ferdig seilt ble annullert i steden for å bli tatt i mål på en merkerunding. Og da den etterlengtede vinden endelig kom ble det ikke mere seiling. Årsakene var mange - varsel om bygevær med mulig torden, for høye bølger til å få start- og målbåtene til å ligge, for lite vind i forhold til strøm - og tilslutt gikk de fleste på land oppgitt og ventet mens det blåste 8-12 m/s på sjøen og solen skinte på land. Det kom riktignok et lite regnvær med et brak over havna, men det var etter at VM var blåst av med AP over A. Svenskene spekulerte i om regattaledelsen var så nervøse for vær, vind og bølger fordi de ikke hadde noen sikkerhetsbåter på vannet utenom bøyebåter og jurybåter. Ikke lett og si, men vi fikk god trening i å vente. Oppsummert så kommer seilerne til VM for å seile enten det blir lite eller mye vind, men er det vind vil man gjerne ut å prøve seg. 

Fredagen som i alle fall de fleste norske, danske og svenske seilerne hadde ventet på (første dag det var meldt ordentlig med vind hele uka) kom med vind og AP med varierende tallstandarder utover dagen. Det var litt uklart gjennom dagen hva som var problemet med å seile, men bølgehøyde og tordenvarsel ble oppgitt som årsaker. Klokken 17 gikk tilslutt AP ned og det var duket for kveldsseiling i ca. 4 m/s med bølger opp til 1,5 m. Arrangørene var litt sene med å få på plass banen (startet ikke før ca. 17.40), men kl. 18.20 var alle bøyer og båter lagt og alle gledet seg til et race etter å ha ventet siden kl. 10 på formiddagen. Men før regattasjefen fikk startet første prossedyre satte han AP over A og alle måtte seile inn. Nora seilte innom målbåten for å høre hvorfor, og fikk beskjed om at regattasjefen var redd for at det var torden i noen mørke skyer i horisonten. Etter at alle seilerne var på land kom det noen dråper regn, men ikke noe torden - så det var den dagen. Det ble gjort endringer i notice of race, og alt ble fremskyndet med 1 t siste dagen med mulighet for 3 race.

Lørdag var mange på plass på seilingen allerede fra 07.30 siden trenermøtet skulle starte 08.15, og alle måtte ha med utstyr og biler siden det var avreisedag for de fleste. På trenermøtet ble det informert om at start var utsatt på ubestemt tid med AP over H som betød at ingen fikk lov til å forlate havna heller. Hovedgrunnen var at det lå varsel om tordenbyger langs hele kysten av nord-Tyskland ute på den tyske værvarslingssiden på nettet. Flere prøvde å finne ut hvorfor vi bare ventet når det blåste rundt 8 m/s og himmelen bare var lett skyet, men fikk bare henvisning til værvarselet. Kl. 12. ble avgjørelsen tatt om å avblåse VM og AP over H gikk ned. For Lars Johan betød det å hive på seg seiltøy å gå på vannet. Da blåste det 8-9 m/s med 12 i kastene, og endelig skulle han få en økt i den vinden og bølgene han hadde gledet seg et år til å få seile i. Det ble en fin økt, og på vei inn til premieutdeling kl. 14 kom en regnbyge  med enda litt vindøkning. 

Premieutdelingen ble pga regn avholdt inne i teltet arrangørene hadde satt opp. Det ble en fin seanse som startet med å dele ut premie til beste rookie i jente og gutteklassen. Rookie er en person som uavhengig av alder deltar i sitt første VM. Årets rookies ble Oliver Orting fra Danmark og Sophie Meinke fra Tyskland. 


Etter det kom premieutdelingen for lagseilingen som vi hadde gledet oss til en uke. Her ble det bronse til Tyskland, sølv til Danmark og som nå sikkert hele verden vet, Gull til Norge.

Så var det premieutdeling til de ti beste guttene og de ti beste jentene.

Gutteklassen:

 1. Fabian Kirchhoff, Tyskland, 36 p
 2. Lars Johan Brodtkorb, Norge, 40 p
 3. Kristian Præst, Danmark, 50 p
 4. Carl Ljunggren, Sverige, 58 p
 5. Emil Munch, Danmark, 68 p
 6. Toon van Caneghem, Belgia, 74 p
 7. Stépán Sivy, Tsjekkia, 74 p
 8. Oriol Pina, Spania, 75 p
 9. Axel Burlin, Sverige, 76 p
 10. Marcus Warvne, Sverige, 78 p

....

 1. Martin Andreas Vevstad, Norge, 346 p

Jenteklassen:

 1. Anna Livbjerg, Danmark, 6 p
 2. Ascension Roca de Togores Benabent, Spania, 20 p
 3. Stine Schreiber, Tyskland, 23 p
 4. Lluïsa Puig Moner, Spania, 41 p
 5. Neke Söker, Tyskland, 44 p
 6. Ingrid Madeyski Bengtson, Sverige, 45 p
 7. Matilda Lanner, Sverige, 47 p
 8. Marisa Roch, Tyskland, 50 p
 9. Saara Kuisma, Finland, 55 p
 10. Tania Tammling, Tyskland, 62 p

....

 1. Nora Johanne Brodtkorb, Norge, 78 p

Neste års VM avholdes i Club Nautico El Balís ca. 30 min nord for Barcelona i Spania. Håper vi sees der :-).

VM dag 5 - Underlige utsettelser pga ....

lagt inn 10. aug. 2018, 05:38 av Norsk Europajolleklubb

I flere dager har det vært varslet mye vind i dag slik at vi regnet med en utsettelse da vi sto opp, men ikke hadde vi drømt om den utviklingen som har skjedd. Klokken er nå 14, og det blåser fra 8-10 med 11-12 m/s i kastene. Bølgehøyden vi ser fra land er under en meter. Alt dette er som varslet. Men vi holdes vist på land av noen nye tyske forsikringsregler/lover. Fordi det frivillige redningsselskapet har ute et varsel på sine nettsider om at det er fare for mye vind og høye bølger kan ikke regattaledelsen sende oss ut før det varselet blir fjernet??? Det ligger etter sigende en båt ute på havet (så langt ut at den ikke er synlig fra land) som sier at der ute er det opp til 2,5 m høye bølger, og derfor er varselet lagt ut. Problemet for oss på land er at vi ikke skjønner hvordan det kan styre VM siden banen ikke skal ut på havet, men skal legges oppunder land. Nå vet vi ikke helt hva som skjer fremover fordi varslingstjenesten blir ikke oppdatert før kl. 17, så før det slippes ingen e-joller på vannet.
På trenermøtet kl. 09.00 ble det gitt beskjed om at det ikke var lov til å gå på vannet før kl. 14.00 som betød at første mulige start skulle bli kl. 15.00. Hovedgrunnen er vind på 26 knop som var varslet kl. 11. Vinden og regnet kom som varslet og etter det har vinden gått jevnt nedover, men det blåser fortsatt bra på land. Vinden kommer fra syd-sydvest så den kommer skrått over land ut over havet. Pr. nå er det mindre bølger og omtrent samme vind som det var når de arrangerte lagseilingen den 5. august. Forskjellen er at da lå det ikke ute noe farevarsel.
Siste beskjed nå er at vi kan forvente et race kl 18.00 dersom bølgene har gått ned, men dersom tendensen viser det motsatte har de sagt at de kan avblåse før. Vi får håpe det blir seiling - for dere som har reist til Hvasser for å trene i store bølger så kan vi melde at slik bølgene er nå ville dere ha blitt skuffet.
 Vi håper fortsatt på seiling i dag, men ....

VM dag 4 - God norsk dag på vannet

lagt inn 9. aug. 2018, 12:12 av Norsk Europajolleklubb   [ oppdatert 9. aug. 2018, 13:24 ]

Lars Johan Brodtkorb visste at denne dagen var svært avgjørende for fortsatt mulighet for sammenlagt seier, og han tok godt vare på muligheten med 2. plass i første race og 1. plass i 2. race. Nora Brodtkorb hadde også en fin dag med 11. plass og 3. plass. Martin Vevstad fikk problemer med tauverk og kullseilte i første race, men seilte bra i race to og hadde en god dag med endelig litt vind i seilene. Lars Johan ligger 2. sammenlagt 4 poeng bak Fabian Kirchhoff. Nora klatret 11 plasser og ligger nå 15. sammenlagt. Martin ligger 75. sammenlagt.

Da er hviledagen i gang med aktiviteter på vannet. Som spådd var det ingen vind på formiddagen, og på trenermøtet ble det gitt beskjed om at starten var utsatt 1 time (AP over 1). Fra 11 har det vært AP som ble tatt ned kl. 11.40, det betyr første start tidligst kl. 12.40. Kl. 13. ble dagens første guttestart avblåst med generell tilbakekalling. Det er endel strøm i dag men den går på tvers av banen så den skulle ikke ha så mye å si for starten. Det blåser ca. 4 m/s når startprosedyrene nå er i gang, men i dag er første dagen vinden er ventet å øke utover dagen. Andre forsøk kom fint avgårde kl. 13.08. Lars Johan startet ganske alene midt på linja mot le, mens Martin startet på le-merke. Begge gikk bra opp over kryssleggen, men Martin fikk plutselig litt trøbbel når tau satte seg fast i løygangen og kullseilte.

Jentenes prosedyre starter kl. 13.15, og de kommer avgårde på første forsøk. Nora startet ganske alene mot le-båten og slo på skiftene oppover mot midten. Guttene runder på 1. kryss samtidig som jentene starter. Vindretningen er slik at de er veldig langt ute, men LJ er kanskje nr. 12 rett etter runding. Martin kan være hvem som helst av dem. I morgen tror jeg han får ha på hatt han også. 

I dag er det lettest å ta rundinger på gatene. Til første gate er Lars Johan nr. 5 og Martin 4. sist etter kullseilingen. Nora kommer til 1. kryss rundt noen og 20, og runder gaten som nr. 19. Til 2. kryss er det mange gode seilere som liker litt mer enn 2-3 m/s. Fabian Kirchhoff runder først fulgt av Lars Johan, Kristian Præst og Emil Munch. Rafa Rabasa ligger og i toppen, men han er dessverre for ham tatt i tjuvstart.

Til gaten for andre gang er Fabian Kirchhoff 1, Lars Johan 2, Albin Börjesson 3, Emil Munch 4 og Kristian Præst 5. Fabian har 12 sekunder til Lars Johan på bunnmerket, og skal det bli seier til LJ må han seile sin livs beste kryss. Lars Johan kommer mye nærmere, men Fabian er rutinert nok til å kontrollere Lars Johan. For Lars Johan er det viktigere å bli nummer to enn å bli tatt igjen bakfra. En seier er viktig for ham også nå. Martin kommer i mål blant de siste mens vinden i alle fall på land øker. På jentebanen er det også de rutinerte om ligger i toppen. Anna Livbjerg leder klart til andre gata foran Ascension fra Spania og Stine Schreiber. Nora har seilt seg opp til 12. plass og ble 11 i mål.

Kl. 14.20 gjøres det klar til ny guttestart med o-flagg og fri pump. Flagget burde nok kanskje vært heist ved et merke på midten/slutten av forrige race fordi vinden har økt jevnt. I forrige start var det 5 gutter og 1 jente som ble tatt i tjuvstart, men nå er det nok bedre å holde seg bak linja og heller satse på at god seiling og fart skal føre deg oppover blant seilerne. Lars Johan starter som 6. båt fra le-merke mens Martin var litt i lo for ham igjen. Starten gikk avgårde uten problemer. Mange av seilerne slår over og går mot høyre, mens en god del deriblant Lars Johan og Martin velger å gå venstre.

Jentestarten gikk akkurat når Lars Johan rundet 1. kryss som nr. 1 med 8 sekunders forsprang til nr. 2. Martin kommer ca midt i feltet. Nora fikk en flott start og leder klart på venstresiden av banen oppover kryssleggen det ser ut som det bare er 3 seilere foran henne rett før runding. Til 1. kryss kommer hun som nr. 2, og kommer på arrangørenes topp tre liste på Facebook. Lars Johan leder fortsatt på 1. gate og Martin runder som 59. Samtidig kommer jentene til sin første gate hvor Anna Livbjerg er først med Nora som nr. 4. Lars Johan fortsetter å lede racet helt til mål, og Nora seiler seg opp til 3. i mål og er superførnøyd på land. Martin syntes det var godt med litt vind i seilene og hadde en fin dag på vannet.

Seiledagen ble avsluttet med en spennende landgang. Mange valgt å prøve seg inn på stranden i bølgene som brøt. Det gikk bra for de fleste, men noen fikk mindre skader på båten. Det gikk bra med både Martin og Lars Johan. Nora valgte å gå inn i havna sammen med endel av de andre. Der var det betydelig roligere.


VM dag 3 - Et perfekt lettvindsrace før avblåsing

lagt inn 8. aug. 2018, 09:18 av Norsk Europajolleklubb   [ oppdatert 8. aug. 2018, 11:45 ]

I dag kan det bli spennende med vind, det er de siste dagene og timene meldt alt fra 2-9 m/s og fra sør, vest og nord. Seilerne gikk som planlagt på vannet til start kl. 11, men på vannet kl. 10 blåste det bare 2 m/s fra sør-sørvest. Rett før 11.00 kom AP opp på båten fordi det var helt dødt og vinden kastet rundt i alle retninger. Etter en god venteøkt på vannet kom plutselig vinden relativt kraftig fra vest, og kl. 12.00 blåser det fra 5-6 m/s ganske stabilt fra vest. Når vinden lå i denne styrken fra vest ukene før VM var den veldig stabil, men hadde ganske store vindskift (20-50 grader pr. 2 min) Vinden er meldt å dreie mot nord og øke mot kl. 16.00 så det blir spennende å se hva de får av race før den tid. Samtidig har værvarselet på yr endret seg og varsler nå mye mindre vind utover kvelden.

Kl. 12.10 gjøres det klart til første start for guttefeltet. Siden det tok litt tid å snu hele banen har flere seilere fått tatt noen lange drag oppover kryssen for å sjekke banen. Nora og Lars Johan var nesten helt oppe på kryssmerket før de snudde. Alle startene i VM gjøres på U-flagg. Akkurat rett før starten skulle gått kl. 12.17 ble det satt AP igjen. Det betyr nok at det har kommet en ordentlig vinddreiing.

 

Mens vi venter på de rette vindene passer det å si noen ord om arrangementet så langt. Mye er bra selv om de roter litt med startene og ikke klarer å ta så mange men i stedet slipper avgårde felt som burde vært generell tilbakekalling. Spesielt forholdene på land er det dessverre mye å utsette på årets VM. Da de søkte om mesterskapet ble det lovet perfekte forhold med nye havnefasiliteter og flott utsettsrampe i tillegg til muligheten for camping på seilforeningen. Vel ikke noe av dette har vi sett noe til. Nærmeste campingmulighet er 5-7 min unna med sykkel eller 25 min til fots og det er en bobilparkering med brakkedusj og betaltoalett. Det er ikke garderober for seilerne, men en offentlig do i nærheten som heldigvis er gratis. Utsettsrampe har de ikke, men alle er tvunget til å sette ut båtene på stranden. I utgangspunktet trenger ikke det være så ille, men det er et tykt lag med «sukkersand» som det er nesten umulig å dra båtene over, de første 2-3 meterne med vann er dekket av sørpetang, og når det blåser fra nord og nordøst bryter bølgene 10 meter utover pga grunner og gjør sjøsetting vanskelig. Men heldigvis er det mange hyggelige europajolleseilere, trenere og foreldre så vi hygger oss. Dessverre er seilermiddagen så dyr som 50 euro for foreldre og støttepersonell i år så den middagen vi alle gleder oss til fordi de voksne pleier å ha det veldig hyggelig er det svært få som prioriterer å delta på. Grunnen til at det er så dyrt er at det er åpen bar, men det kunne man heller betalt for kanskje.

Tilbake til seiling: Først guttestart kl. 12.30. Vanskelig å se hvordan de ligger i feltet ut fra start pga vinkelen, men det eneste som er sikkert er at en SWE-båt ser ut til å ha et forsprang, og Lars Johan ligger foran Kristian Præst som betyr litt for sammenlagten. Resten får vi se til kryssmerkerunding. Jentene ligger alle samlet ved startbåten rett før 1 min. Velger du bare å gå litt mot le er du helt alene og har fri vind så det tyder på at det er veldig favoritisert på høyre side. Ren start for jentene kl 12.43 med båter nesten over hele linjen. Ser ut som det har lønnt seg å gå mot venstre på banen oppover kryssleggen. Store deler av guttefeltet er nesten borte på sløremerket på vei oppover. Lars Johan kommer et sted mellom 20 og 30 til første kryss, men det er helt umulig å se nummer der ute. Det var en svenske i tet, men kan ikke si om det var samme som så ut til å lede fra start. De syv første har fått litt avstand til resten, men ikke mye. Nå går det så sakte der ute at det er kjedelig å sitte å se på. Lars Johan runder som nummer 21. på sløremerket. Nora runder sin første kryss som 22. Racet avblåses for guttene kl.13.05. Da har Lars Johan seilt seg opp til topp 10, og på land forstår han ikke hvorfor racet ble avblåst fordi han mente det blåste mer enn det gjorde i andre race første dag av VM. Jentene seiler fortsatt når guttene har avsluttet, men det ble og avblåst for dem og. Det er jo naturlig at alle fortsetter å seile ned til startbåten når de er på lens fordi alle skal jo dit, men flere båter snakker med trenere/foreldre i begge feltene og gjør seg klar til å taue båter inn.

Etter avblåsingen blir seilerne sendt på land med AP over H som betyr at de må vente på land for muligheten for å gå ut igjen. Mens vi sitter på land blåser det faktisk veldig mye etterhvert på banen. Det er stort sett 7 m/s hele tiden, men det dropper vist litt helt ned til 2 m/s innimellom. Hovedproblemet er at det er en kjempe sterk strøm som gjør at de ikke klarer å holde startbåten. Klokken 15. avblåses det på land og dagsordenen går rett over til AGM møtet.

VM 2019 er i Balis som ligger 30 min nord for Barcelona. Dette ble bestemt i fjor. På møtet ble det bestemt at EM 2019 blir i Fåborg. Det var før mesterskapet startet ingen søker til VM i 2020, men Sverige er overtalt/overbevist til å prøve å få en seilklubb til å arrangere. AGM har gitt styret i IECU mandat til å akseptere Sverige sin søknad dersom den kommer innen november og tilfredsstiller kravene AGM ønsker. Den Svenske europajolleklubben håper å få VM 2020 arrangert et eller annet sted mellom Malmø og Gøteborg, fortrinnsvis ønsker de Malmø eller Helsingborg til å arrangere men alle klubber langs strekningen er aktuelle dersom de tilfredsstiller kravene. Planlagt tid er i midten mot slutten av juli. EM arrangeres i 2020 i starten av august i Tyskland på innsjøen Müritz som er Tysklands største innsjø. Seilklubben er Röbeler Segler-Verein. De vant med 8 mot 5 stemmer over Cadiz sør i Spania.

Klokken 19 starter kveldens seilermiddag.

Dagens siste dårlige nyhet er at regattakomiteen har avlyst morgendagens hviledag og innkalt til start kl. 11.00 - forresten den dårlige nyheten kan bli enda dårligere, det er bare meldt 1-2 m/s mellom klokken 10 og klokken 14......

 

(Lars Johan ønsker å korrigerre overskriften fra i går hvor det stå «...fikk en etterlengtet seier». Han har aldri jobbet så hardt for en seier i noe VM så da blir det feil å si fikk :-) )

  

VM dag 2 - Lars Johan fikk en etterlengtet seier i 1 race

lagt inn 7. aug. 2018, 05:28 av Norsk Europajolleklubb   [ oppdatert 7. aug. 2018, 05:45 ]

Etter en dag med litt i minste laget når det gjelder vind - ikke sol og varme - så det stygt ut for dag 2. Når Martin sjekket på kvelden før var det meldt 2 m/s og det skulle øke til hele 3 m/s. Lars Johan valgte å sykle bort før leggetid å skifte til lettvindsseilet, og arrangørene fremskynnet starten til kl. 10.00 siden det var størst håp om vind fra morgenen av.

Jenter har i dag første start så gutta kunne ta det litt mer med ro om morgenen. Første jentestart gikk som planlagt kl.10.00, og tro det eller ei - det var o-flagg - som betyr at det var mer enn 6 m/s og mulighet for fri pump i racet. Det var jo en flott utvikling vindmessig, men litt morsomt at lettvindsseilet er på når vinden kommer. Det blir spennende å se om vinden står seg to race for begge gruppene.

Nora fikk en flott start. Hun går opp på høyre side av banen, og etter å ha ligget blant de første falt hun nok litt tilbake fordi hun gikk for langt mot land før hun slo. Vinden kommer i dag fra sør-sørøst og er helt motsatt av i går. Nora (NOR 376) runder som 25 på første kryss som ledes av SWE 3716, Mathilda Lanner. Det er fortsatt o-flagg på guttestarten som ble sendt avgårde kl. 10.15. Lars Johan er blant de første ut på le-merke. Lars Johan runder som 8 på 1. kryss bak for det meste svensker, men og en og annen danske. Martin kommer som 75 på 1. kryss.

Nora faller noen plasser til 30 på gaten, men seiler inn noen igjen og runder 27 på 2. kryss. I mål ble hun omtrent det samme. Lars Johan jobber hardt nedover hele første lensen siden det er fri pump, men han tar ikke så mange plasser. Frontgruppa tetter seg bare litt mer, og Lars Johan runder som nr. 7. Midt på 2. kryss er LJ rett bak Stefan fra Tsjekkia som kjøpte båten til Lars Johan i Kiel. Men Lars Johan tar et slag som Stefan ikke følger, og til 2. kryss er Lars Johan først. Ledelsen økte han, og holdt den overbevisende helt til mål. Kristian Præst som er regjerende Europamester rundet som nr. 4, Fabian nr. 13 og Emil Munch som nr. 15 på 2. kryss.

Jentenes 2. start gikk avgårde kl.11.20. Det blåser fortsatt godt ganske bra, men det er ikke o-flagg. Nora runder som nr 6 bak NZL 10, SWE, og to franske. Opp første kryss for guttene ser det ut til at Lars Johan ligger godt an i første rekke. Han ligger omtrent der de første jentene som kom opp lå på samme tidspunkt. Opp til kryssmerket er det store endringer i feltet, og Lars Johan runder 21. Det er endel yngre seilere i toppen som har ukjente nr, men Kristian Præst, Rafa Rabasa og Fabian Kirchoff er gode seilere som alle ligger topp 15.

Nora runder 6 på gaten også, men følgebåten melder at hun muligens har tjuvstartet. Vi får kryssefingrene for at hun har gjemt seg godt, fordi de er dårige på å ta båter her. Lars Johan runder 35 på gaten så nå er det bare å starte opphentingen for helst å ikke å få dårligere plasseringer enn rundt 20. Det er tunge forhold for de tyngre seilerne nå. Det er mye mindre vind med småskvalpete sjø. Vi får håpe seilerne ikke fristes til å pumpe nå som grensen for det ikke er nådd lengre. En av dommerbåtene er veldig gode på å ta seilere og ga en dag under OW 15 gule flagg i et av racene. Den andre dommerbåten er mye mer passiv og tok ingen. 

Nora runder som nummer 4 til 2. kryss etter NZL 10, FRA 5602 og Anna Livbjerg. Mot andre gate faller Nora til 5. plass.

Lars Johan runder 31 og Martin 68 på 2. kryss. Det er mange av de samme lettvindsseilerne som i går som runder topp 10, men noen av de beste som lå langt bak i går har klart seg litt bedre (DEN 99, GER 1755 topp 10 og DEN 1779 ca 21)

På land får vi oppklart endel av spørsmålene vi har lurt på underveis. Nora var vist ganske klart over i følge endel av de som var rundt, bl.a. Lars Johan, men le-båten bekreftet til en av de tyske pappaene at starten var helt ren??? Ja, ja da takker Nora lykkestjernen i dag og er litt mer forsiktig i morgen. Knall med en 5. plass i VM´s 4 race. Lars Johan falt over 10 plasser fordi han havnet i et vindhull. Ha sa det var grusomt å sitte i 2 m/s å se båtene litt til venstre henge maks. Lars Johan hadde rett før vært ved siden av Emil Munch på 21. plass, men han fikk vinden og Lars Johan innrømmer at han nølt litt for lenge fordi han trodde vinden skulle komme de siste få meterne til ham også men det gjorde de ikke. Derfra var det vanskelig å komme tilbake. Seier i første race var knall, og han var sammenlagt oppe på 4. plass etter 3 race, men med en 29´plass i siste ble bare dagen sånn middels for Lars Johan sin del. Martin klarte å finne alle vindhullene i dag i følge ham selv, så i morgen får vi håpe han finner vinden.

Sammenlagt etter 4 race er Lars Johan 11, Martin 75 og Nora 26. 

Da er årets «Technical meeting» i gang hvor tekniske og praktiske anliggende rundt europajollen diskuteres.


VM dag 1 - Kühlungsborn

lagt inn 6. aug. 2018, 10:05 av Norsk Europajolleklubb

VM 2018 åpnet med en skikkelig lettvindsdag. Det blåste ca. 3 m/s, og Lars Johan Brodtkorb er den eneste av de norske som er fornøyd med dagens resultater ut fra forholdene. Han seilte inn til 12. og 24. plass i dagens to løp, og ligger 13. sammenlagt. Nora Brodtkorb seilte inn til 33 og 28, og Martin Vevstad fikk 71 og 75. På herresiden er det BEL 984, Toon van Canegham, som leder etter første dag. Alle topp 12 på herresiden er å regne som lettvindsseilere, og mange av de som på forhånd var regnet som favoritter til pallen i VM har seilt inn til plasseringer langt opp på 50-60-tallet. På damesiden er det to erfarne (lettvindsseilere) som ligger i toppen, Anna Livbjerg og Stine Schreiber, og listen preges av seilere som er gode i lite vind ganske langt ned. Det er ikke mulig å seile i dårligere forhold enn det var i dag med 2-3 m/s, store vindskift og strøm. Siden værmeldingen for i morgen er om enda dårligere enn i dag har de fremskynnet starten til kl. 10.00 i håp om å få med seg to race på vinden som er meldt på morgenen men som skal dø rundt kl. 12-13.

Første start gutter gikk til planlagt tid kl. 11.00. Det var vind på ca 3-4 m/s, og det var dagens meste i starten av første race, utover dagen løyet det jevnt. Lars Johan var blant de første ut fra høyre side. Det sammme var Martin, men han var litt lengre bak. Martin var ikke helt i form på morgenen i dag, men han kom seg ut som siste mann og rakk starten.

Jentene hadde andre start i dag, og mens guttene nærmet seg første kryss startet Nora også på høyre side av banen litt bak de første. Lars Johan rundet første kryss som nummer 8. Martin falt av oppover kryssen og kom blant de siste til runding. DEN 1809 leder guttefeltet til første kryss. Lars Johan falt litt til 11 på sløremerket, og var nede på 16. plass ved runding av gaten etter lens. Martin seilte som 4. siste inn mot gaterundingen. Nora rundet ca. 33-34 på første kryss, og tapte noen plasser ned til gaten og rundet der 36. Jentene seiler på innerloop og guttene på ytterloop når de starter i dagens rekkefølge. 

Til andre kryss kom Lars Johan som nummer 13. og han hadde mange gode seilere bak seg. Rafael Rabasa 21, Kristian Præst 27 og Emil Munch 28 for å nevne noen. På gaten 2. gang har FIN 820 tatt over ledelsen og Lars Johan har seilt seg opp til 11. plass. Han tapte en plass opp siste kryssen til en av de letteste seilerne i feltet og gikk i mål som nr. 12. Martin gikk i mål på 71. plass. Nora rundet ca. 33 på andre kryss, falt til 37 på sløremerket, men seilte seg opp til 33 igjen i mål.

Dagens andre race for herrene gikk kl 12.30 i 2-3 m/s. Lars Johan ut i front på høyre side og seilte mot venstre side. Martin gikk også ut på høyre, men var litt bak over linja. Fra land ser det ut som det er mer vind på høyre side av banen, men det kan hende er fordi det er mange flere båter på venstresiden så der ligger båtene tettere

Lars Johan runder 33 på sløremerket og Martin er blant de siste. Mange av de som var høyt oppe i forrige var etter LJ til sløremerket. De veldig lette vindene og store skiftene preger rekkefølgen i feltet. Sterke seilere som Kristian Præst og Emil Munch er rundt 60. Damefeltet ble sluppet avgårde kl. 12.55, men store deler av feltet var over slik at det burde vært generell tilbakekalling. Nora ser ut til å få en ganske grei start på høyre side, men på land viser det seg at starten hennes ble ødelagt av ESP 608. Hun ble protestert på av New Zealand 10 som også fikk starten ødelagt, og med Nora som vitne ble hun disket fra det racet. Jentene runder første kryss kl. 13.05 og Nora kom som nummer 28. Nora falt litt underveis i racet, og gikk i mål rundt nr. 34. I mål ble hun registrert som 28. fordi flere foran var tatt i tjuvstart og en ble disket. Etter å ha tapt noen plasser på 2. kryss seilte Lars Johan seg opp til 24. plass i mål. Martin kom i mål sist i herrefeltet.

Det var vanskelig å seile der ute i dag i så lite vind. Ukene før VM var det 20-50 graders skift nesten hvert minutt på tilsvarende vinder. I dag gjaldt det å ha gode starter, ikke for mye vekt og helst litt overskuddsfart i veldig lette vinder. Naboen på campingen fra Spania skjønner ikke at merker ikke ble flyttet etter et 60 graders skift på den ene leggen i siste race.

Det er litt uheldig å starte VM med begge strykregattaene, men på den andre siden var det mange forhåndsfavoritter, i alle fall om det bare blir litt mere vind, som var langt bak i feltet i dag. Belgia, Spania, Frankrike og Finland som har mange seilere som foretrekker lettvind hadde også flest seilere på toppen i dag. Kommer det bare litt mere vind de neste dagene kan det fort kastes om på listene. Det ser ut til at det på herresiden kan bli et tett og spennende mesterskap. 

På damesiden vant Anna Livbjerg dagens to race, og fortsetter der hun sluttet i Open Week hvor hun vant alle fire seilasene. Selv om Anna har seilt lite før årets VM ser det ut som hun har funnet formen i lett vind i alle fall.

Gull i lagseilings VM i Kühlungsborn

lagt inn 6. aug. 2018, 07:53 av Norsk Europajolleklubb

Strålende lagseiling ga gull til de fire seilerne Martin Andreas Vevstad fra Arendal og Lars Johan Brodtkorb, Nora Johanne Brodtkorb og Christian Laberg Kristoffersen alle tre fra Horten. 
Dagen startet litt grå værmessig, men humøret var på topp blant de norske seilerne helt fra morgenen av selv om nervene var til å ta på. Alle var fornøyde med at det for første dag på lenge var ordentlig vind i VM byen, noe som i alle fall ikke var til ulempe for de norske seilerne. I alt var 8 nasjoner påmeldt lagseilingen: Belgia, Finland, Danmark og Norge utgjorde pulje 1, mens Spania, Sverige, Tyskland og Frankrike var pulje to. Alle seilte mot alle i innledende runde, derfra gikk de to beste fra hver pulje til semifinaler.
De norske kom i pulje med regjerende mester Danmark, men var godt fornøyd med sin pulje. Norge startet lagseilingsmesterskapet med en spennende kamp mot Danmark som tilslutt endte 18-18, og dermed seier til Norge siden vi ikke hadde nr. 1 i mål. De to neste rundene mot Belgia og Finland seilte Norge overbevisende lagseiling hele veien. Mot Belgia fikk vi 1, 2, 3 og 4 i mål, og mot Finland ble det 1, 2, 3 og 8 til Norge. Formatet var lagt opp slik at seilerne i pulje 1 rakk en pause på land før semifinalene fordi de måtte vente på at pulje 2 skulle seile sine matcher.
Etter en god pause på land med muligheter for klesskift, mat og et dobesøk var Norge klare til å møte Tyskland i første semifinale. Danmark møtte Sverige i den andre semifinalen. Nok en gang skulle Norge gjøre det spennende for oss. Tyskland så ut til å ha grepet på kampen, men Nora klarte å stoppe tysklands beste seiler på siste slør, og han kom heller ingen vei fordi Lars Johan sperret i le. Norge tok dermed seieren mot Tyskland 18-18 (igjen), og gikk til finalen. Danmark slo ut Sverige, og ble vår motstander om gullet.
   
Finalen ble seilt best av 3 race. Danmark tok den første seieren etter at Nora tok en straff på siste leggen, og da hadde Danskene plutselig 1, 2, 3 og 4 mens nordmennen gikk omtrent samlet over mål rett bak. Da var det kniven på strupen i neste race. Norge klarte seieren knepent 18-18 igjen etter god lagseiling så da skulle alt avgjøres i siste kamp. Norge hadde et brukbart tak på danskene ut fra start. Anna Livbjerg lå da sist, men så seilte hun opp forbi alle og Danmark hadde igjen sjansen fordi de seilte litt raskere enn de norske på slør og lens. En av danskene fikk bommen i vannet etter en jibb og havnet sist etter bunnmerket, men danskene hadde fortsatt 1, 2, 3 etter sløremerket og Lars Johan kom som nummer 4. En av danskene prøvde å dekke Lars Johan men klarte det ikke, så Lars Johan fikk seilt ham ut slik at alle de norske kom foran ham også. Dermed fikk Norge 3, 4, 5 og 6 i mål. Dette ga igjen seier 18-18 i racet og sammenlagtseier 2-1.
På land har vi sjelden sett 4 så fornøyde seilere på en gang. Premieutdelingen for lagseilings VM blir gjort på avslutningsdagen av VM, men siden Christian bare kom til Tyskland for å delta på lagseilingen fikk i låne trofeet slik at vi fikk et bilde av hele laget samet. Lørdag 11. august får de medaljene sine. Danmark fikk sølv og Tyskland fikk bronse. 
 

1-10 of 509