Amsterdam‎ > ‎

Chocoa


http://www.chocoa.nl/  - 
https://cocoafestival.com/ 

YouTube-video
Op de 1e dag ga ik met groep 1 mee naar de fabriek van Cargill.nl vlakbij Zaandam
see the locations at : https://www.cargill.nl/en/locations

Het is 21 Februari 2018, de 1e dag van de 5 dagen Chocoa Festival. Waarvan de 21 tm de 23e voor professionals gepland is en de 24e en 25e voor chocolade consumenten die de Beurs van Berlage in Amsterdam willen bezoeken om de Chocolade-makers, producten en hun producten te zien en te ontmoeten.
Ruiken, Proeven, Voelen en Chocola ervaren als een smaakvolle sensatie.
Dat er in Europa vele makers samen komen in Amsterdam is een feit.

Beurs van Berlage


Ik ontmoet Armand Babacar Dieng Omatuku, die in Seatle US woont en zich inzet voor 6000 boeren in Congo.
Zijn groene kaartje krijg ik met daarop een mooi logo en de naam MAVUNO en we praten in het Engels over de wereld van Chocola, Afrika, kansen en mogelijkheden, maar ook de valkuilen en moeilijkheden voor import, export, productie en het organiseren van een bedrijf.
Hij vertelt me dat hij net 6 maanden is afgestudeert en dat hij op Harvard heeft gezeten.
Op zijn kaartje staat, Chief Financial Officer, .. en in de bus vanaf de Beurs van Berlage naar Wormer verteld hij mij over zijn studietijd, projecten waarvoor hij heeft gewerkt in Los Angelos, maar ook over zijn ambities voor het land Congo en de liefde voor chocola.
Rond 14:00 komen we in Wormer aan en begint een rondleiding door de fabriek met een gratis drankje aan een tafel met een scherm-presentatie en de professionals die dagelijks werken om de chocolade pre-producten te maken.
Het schijnt dat deze fabriek meer dan 150 soorten als eindproduct levert aan chocolade fabrikanten.

Na de presentatie krijgen we een witte jas, een helm, een bril en oordopjes maar ook werkschoenen met stalen neuzen om veilig door de fabriekshallen te kunnen wandelen en het productieproces te kunnen zien.
Het is verboden om te fotograferen, maar de selfie die U hieronder ziet is gemaakt na de rondleiding op het moment dat we onze sieraden (ik mijn smartwatch, mobiel en portemonnaie) weer uit een kluisje halen.

We wandelen ongeveer 1 uur door de fabriek en krijgen de machines te zien, de verhalen over de warmte en de druk, de verschillende stadia van fermentatie en we zien uiteindelijk de verpakkingen en het inpakken op een palet in plastick.

Aan het eind van de rondleiding krijgen we nog een warme chocolademelk uit de machine, waardoor deze beleving een heerlijke warme afsluiting krijgt, inclusief een tasje met wat informatie over deze producties van chocola.

We zitten nog heel even na in de hal, na te genieten met een warme chocola, Jinek is op de TV en ik spreek met 2 dames uit Kroatië van de fabriek Kendis / Kras - of was het nou uit Tjechië ???
Op het zelfde moment krijg ik een kaartje van Justiniano Suarez L. Chocoladefabrikant SUAGU  uit Colombia,
Een succesverhaal over prachtige bonen, mooie chocola en een export die zelfs maandelijks via vliegtuig naar Tjechië gaat.
40 Ton chocola per jaar voor en door bonen uit Colombia

Net aan het eind van deze rondleiding kom ik in contact met Peter H. Schoenaker, de maker van ChocoladeBlog, peterschocolade.blogspot.com, een fascinerende Hollander uit Amersfoort die zich voornamelijk richt op Opera, Oratorium (Een oratorium is een omvangrijk vocaal werk met een veelal geestelijke inhoud voor orkest, zangsolisten en koor, waarbij veelal een verteller de drager van de handeling wordt.) en Liederen,... 

We gaan terug met de bus richting Amsterdam en ik zit de terugweg naast Peter, we praten gedreven over de wereld van Chocola, zijn fascinatie voor deze lekkernij en de leuke en gekke momenten die hij mee heeft gemaakt als blogger over de wereldse luxe en delicatesse, We bespreken de wetgeving van de EU en de problemen voor importeurs vanaf Afrika, maar ook praten we over de BREXIT, ... de tijd vliegt voorbij door het praten maar helaas komen we in een verschrikkelijke lange file, auto's staan gedurende ruim 40 minuten stil, de buschauffeur probeert te keren, dan gaan de autoś opeens weer bewegen, dan staan we weer 10 minuten stil, de bus keert uiteindelijk maar en de chauffeur probeert richting Sloterdijk te rijden om zo sneller terug te komen bij de Beurs van Berlage, ...  maar ook dit verkeer rijd erg langzaam. Uiteindelijk stappen we op 10 minuten wandelen vanaf Sloterdijk uit en pakken we met de groep de trein terug naar Amsterdam, ik loop met Peter vooruit en we pakken samen een sprinter.
Omdat ik mijn jas nog had achtergelaten moest ik even terug, 
Bij de Beurs van Berlage spreek ik nog even met Balu M Balasubramanian van CocoaTown. De makers van

for all your Bean to Bar Machines 


Rond 19:00 zit ik in de trein naar Alkmaar.De 1e dag ging ik met groep 1 mee naar de fabriek van Cargill.nl vlakbij Zaandam
see the locations at : https://www.cargill.nl/en/locations

Wormer

Cargill Cocoa & Chocolate

Cargill B.V.Eenhoornweg 121531 ME Wormer

The Netherlands     Tel +31 (0)75 646 61 61         Fax +31 (0)75 621 25 71

CHOCOA FESTIVAL     24-25 FEB 2018

GOOD COCOA, BETTER CHOCOLATE

The 6th edition of Chocoa will take place from 21 until 25 February 2018 in the Beurs van Berlage in Amsterdam, the Netherlands. Chocoa brings together stakeholders from the entire supply chain, from cocoa farmers to chocolate consumers. Our objective is to increase the market for ‘good cocoa and better chocolate’.

See the details of the business programme and the brochure of Chocoa 2018 here.

De 6e editie van Chocoa vindt plaats van 21 t/m 25 februari 2018 in Amsterdam. Chocoa brengt aandeelhouders uit de cacao en chocolade industrie samen, van cacao boeren tot chocolade liefhebbers. Ons doel is om de markt voor goede cacao en betere chocolade te vergroten. In totaal bevat Chocoa 150 stands en verwelkomen we 10.000 bezoekers uit de hele wereld.

YouTube-video


Subpages (1): English
Comments