Почетна‎ > ‎

О школи

Elektrotehnička škola osnovana je 1946. godine i tada je bila smeštena u zgradi u Lava Tolstoja 30 (današnja OŠ ,,Đura Jakšić"). Godine 1948. škola se seli u ulicu Đure Jakšića 1 (poznatija kao zgrada preduzeća ,,Konsruktor") i tamo će biti do 1966. Te godine ETŠ ponovo prelazi u nov objekat u Ulici braće Jovanović 89, zajedno sa Hemijskom školom. Još jednom će naša škola promeniti adresu 1983. godine, kada konačno prelazi u zdanje u kojem se nalazi i danas.
            Školska zgrada u Ulici Maksima Gorkog 7 podignuta je 1905. godine za Mađarsku kraljevsku državnu žensku građansku školu, koja je postojala do kraja Prvog svetskog rata. Između dva rata i posle zgrada je takođe služila u prosvetne svrhe i u njoj se nalazilo više obrazovnih institucija, sve do 1983, kada ona postaje ETŠ ,,Nikola Tesla".  Zgrada škole je, zbog svog specifičnog izgleda karakterističnog za vreme u kojem je nastala, pod zaštitom države, kao spomenik kulture.
          Od tada kroz našu školu prošle su brojne generacije učenika i predavača, koji su postizali značajne rezultate na mnogim takmičenjima i smotrama iz oblasti elektrotehnike. Od samih početaka škola je pratila moderne tehničke i tehnološke potrebe i izazove i u skladu sa tim opremala kabinete i radionice. Danas je ona stručna škola u kojoj se stiče srednje obrazovanje za rad i za dalje školovanje u trajanju od tri, odnosno četiri godine. Školski prostor obuhvata 12 učionica opšte namene, jednu za nastavne aktivnosti koje se realizuju radioničarskim načinom rada, i 10 kabineta, od kojih su pet računarskih koji su opremljeni kompjuterima novije generacije, i pet za električna merenja, el. mašine, elektroniku, el. instalacije i za automatiku. Škola takodje poseduje bogatu biblioteku sa oko pet i po hiljada naslova.
           Od školske 2008/2009. uvrstili smo u svoj obrazovni sistem prvi ogledni smer (elektrotehničar multimedija), odgovarajući tako medju prvima u gradu potrebama reforme obrazovanja. Od tada svake godine uključuju se novi  ogledni obrazovni profili, koji se realizuju na poseban način (putem modula). To je u velikoj meri povećalo interesovanje za našu školu, a posebno raduje činjenica da se svake godine upisuje sve više devojčica.

Za školsku 2012/2013. predviđeno je sedam stručnih smerova, od kojih su tri ogledna:
1. Elektrotehničar multimedija (ogled);
2. Elektrotehničar telekomunikacija (ogled);
3. Elektrotehničar računara;
4. Administrator računarskih mreža (ogled);
5. Elektrotehničar procesnog upravljanja;
6. Elektroinstalater (trogodišnji smer);
7. Elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje (trogodišnji smer).

DIREKTOR ŠKOLE: Lukić-Onodi Piroška, dipl. matem.

AUTOR TEKSTA: Janošević Ljubica, profesor srpskog jezika i književnosti

KONTAKT TELEFON: 013 / 352 - 615
Подстранице (1): Образовни профили
Comments