Robòtica‎ > ‎

Pro-bots

El Pro-bot és un robot en forma de cotxe. Recomanat des de Cicle Inicial fins a Cicle Superior.

Els botons de fletxa que té al capdamunt són iguals que el Bee-bot però té, a més a més, un teclat numèric per indicar la distància de desplaçament i els graus de gir i d'altres botons per poder programar funcions més complexes com repeticions i procediments (seqüències d'instruccions). 

Les instruccions, entrades a través del teclat del sostre del cotxe o d'un ordinador amb el software de Probotix connectat amb un cable USB al pro-bot, les podem seguir a través d'una pantalla LCD. 

S'hi pot incorporar un retolador perquè el cotxe vagi dibuixant la figura geomètrica amb les ordres que li hem donat.

Característiques
- Botons de comandament bàsic -com el bee-bot-: avança (FD), retrocedeix (BK), gira a la dreta (RT), gira a l'esquerra (LT), PAUSA (Pause-PS), ESBORRAR (Clear) i EN MARXA (GO). Botons numèrics: del 0 al 9. Botons de funció: Procediment (Proc) i Inici de la repetició ( Rpt[ ) i final de repetició ( ] ). Botons de pantalla: Menú i fletxes per desplaçar-se amunt i avall.
- Amb els botons de fletxa es pot desplaçar amb passos de 25 cm i girar 90 graus
- Amb el teclat numèric darrera dels botons de fletxa es pot desplaçar amb passos d'1 cm i fer girs d'1 grau
- Inclou el comandament de repetició i els d'inici i fi de procediment.
- Memoritza 128 instruccions, a la pantalla se'n mostren 16.
- Confirma les instruccions amb sons i parpelleigs d'ulls.
- Incorpora sensors de tacte, llum i so.
- Espai del retolador. Permet pujar-lo (Up) i baixar-lo (Down) manualment i per codi.
Funciona amb 3 piles AA, d'1,5 V. (durada aprox. 2 hores amb un ús intensiu / 5 hores amb un ús moderat)Al CRP de La Selva II disposem d'aquest material per oferir-lo en préstec en períodes de 3 setmanes. 

https://sites.google.com/site/calaixselva2201415num1/home/reserva%20material.jpg   
Consulta el calendari de reserves  (només usuari XTEC).
En el Full d'autoritzaciócom a centre, que ens heu de portar en recollir els pro-bots, heu de dir-nos breument per a quins grups i activitats els utilitzareu.

La Maleta Pro-bots del CRP de la Selva II conté:
 • pack d'aula format per 4 pro-bots 
 • 12 piles recarregables, un endoll múltiple i 3 carregadors (Temps de càrrega: tota la nit. Durada de les piles: 2-5 hores, segons ús. Per allargar la durada de les piles, no barrejarem els dos models de pila i les posarem a carregar quan estiguin esgotades.
 • 1 netbook amb el software de Probotix instal·lat (També amb estoig, carregador i un cable amb connectors USB als dos costats)
Ja no subministrem els rotlles de pissarra blanca tipus Velleda de 1x1 ni els retoladors tipus Velleda ni esborradors. (Podeu utilitzar retoladors normals sobre paper d'embalar)

Com funciona el cotxe PRO-BOT?

 1. Sota el cotxe posem l'interruptor d'engegada (Power) i el de so a ON. Veiem com a la pantalla Principal apareix el text (Main). L'aparell es desconnecta automàticament després d'uns minuts sense ús. Per reactivar-lo cal tornar a tancar i obrir l'interruptor.
 2. Es programa des del teclat. Admet números després dels botons de fletxa. Per exemple, (Avança 50, Gira dreta 45, Retrocedeix 20). A la pantalla veurem (Fd 50, Rt 45, Bk 20). Si no hi afegim cap número els desplaçaments seran de 25 cm i els girs de 90 graus.
 3. Es prem la tecla GO per executar el programa i veiem com dibuixa el número 1.
 4. Podem afegir noves instruccions o rectificar les instruccions anteriors que veiem a la pantalla desplaçant-nos amunt i avall amb les tecles del costat del menú fins a la instrucció que volem canviar, esborrar-la amb la tecla "Clear" i escriure-la bé, i finalment prémer GO per executar totes les instruccions.
 5. Utilitzem el comandament de repetició per dibuixar formes: (Màxim 255 repeticions)
  • Un quadrat de 30 cm de costat:  "Repetir ["  "4"  "Avança"  "30"  "Gira dreta"  "90"  "]" A la pantalla veurem: Rpt 4 [ Fd 30  Rt 90 ], 
  • Un triangle: Rpt[ Fd 30  Rt 120 ]. Comproveu que 3 costatsx120 graus = 360 graus o 4 costatsx90 graus = 360.
  • Un pentàgon? (360/5 costats = 72 graus) Per tant: Rpt 5[ Fd 30 Rt 72]. 
  • I un hexàgon? (360/6 costats = 60 graus Per tant: Rpt 6[ Fd 30 Rt 60]
  • Ens acostaríem a un cercle amb Rpt 180 [Fd 1 Rt 2]. Recordem que només podem arribar a 255 repeticions.
 6. Les instruccions per fer un quadrat les podem agrupar amb un procediment (per ex. Proc1). Així cada cop que escrivim Proc1 tindrem un quadrat. Des del menú podem crear fins a 32 procediments, del 33 al 37 es reserven per als sensors de tacte (davant i darrera), llum (apagat i encès) i so i del 38 al 40 tenim 3 procediments ocults de diferents figures. Des del Menú també podem editar procediments ja creats, activar o desactivar els sensors i esborrar un procediment, o totes les instruccions de cop. Dins el menú tornem enrere amb la instrucció Back.
 7. Si premem la tecla Menú durant 2 segons ens apareixen més comandaments especials (Encendre i apagar llums, 7 sons diferents (no cal dir que hem de tenir activat el so) i pujar i baixar el llapis que dibuixa. 
 8. DIBUIX: Subjecteu pels vèrtexs el rotlle de pissarra blanca (1m X 1m) sobre una taula gran o al terra. Col·loqueu el retolador Velleda al forat central del cotxe, ajusteu-lo d'alçada i gireu la peça a la posició Down  perquè pugui dibuixar. Go!
 9. En acabat, esborreu la imatge de la pissarra blanca amb l'esborrador, traieu el retolador (posició Up), per dalt o per baix i tapeu-lo. Si és el final del dia i s'han de posar a carregar les piles obriu els compartiments, traieu-les i poseu-les als carregadors sense barrejar models. Endolleu l'endoll múltiple amb tots els carregadors. L'endemà retireu les piles dels carregadors i col·loqueu-les als compartiments dels vehicles. Compte! Deseu la pila carregada que us sobra a l'estoig. Quan la que sobri estigui descarregada deixeu-la al carregador.
 10. PROBOTIX: Cal instal·lar el programa i els "drivers" del dispositiu a l'ordinador (Windows o Mac). Executeu el programa, trieu el nivell (level 1: nivell fàcil, com el bee-bot amb fletxes i colors; nivell 2: disposem també del teclat amb nombres i comandaments; nivell 3: permet edició de procediments). Es pot canviar el fons, triar bee-bot o pro-bot, inserir objectes per situar per sobre o per sota. Podem arrossegar el vehicle on vulguem i des del menú Fitxer definir-lo com a punt d'inici. Sobre el tauler tenim icones útils: per tirar endavant o endarrere del programa, aturar-lo o executar-lo, per esborrar el tauler, situar el vehicle al punt d'inici. Amb "Control + T (teacher)" apareix el menú Configure que permet augmentar la velocitat d'execució, treure pauses del darrere dels comandaments i retirar la graella del fons. El menú més important és Device amb dues opcions: Send (enviar al Pro-Bot) o Receive (rebre). Des del menú fitxer podem Desar el nostre programa i tornar-lo a Carregar el proper dia.
 11. La connexió de l'ordinador amb el software Probotix i el Pro-Bot es fa amb el cable amb connectors USB als dos costats. Des del menú Device triem Send to Pro-Bot per enviar el programa que tenim a la pantalla principal. Al cap d'un moment veurem a la pantalla del Pro-Bot un missatge de connexió per USB i a continuació apareix el programa a la pantalla. Go! Traiem el cable USB i ja podem connectar un altre cotxe... No cal dir que per connectar-se el cotxe ha d'estar amb l'interruptor engegat (Hi diu "Main" a la pantalla?) 

Quines activitats podem fer amb el PRO-BOT? 

A més de les activitats que feien els Bee-bots sobre taulers quadriculats podem: 
 • Iniciar un recorregut improvisat i programar la tornada al punt d'inici.
 • Seguir un itinerari sobre un plànol dibuixat prèviament fent servir l'estimació.
 • Fer un eslàlom esquivant objectes/gots de plàstic que li hem posat al davant sense tocar-ne cap.
 • Seguir el perímetre de figures geomètriques dibuixades prèviament amb guix, cinta adhesiva...
 • Fer el disseny de figures sobre paper quadriculat i després programar el Probot.
 • Dibuixar polígons regulars amb el retolador sobre la superfície tipus Velleda.
 • Dibuixar lletres (E, H, K, Z...) o figures senzilles, amb rutes diferents.
 • Predir la figura que faran unes determinades instruccions.
 • Preparar figures a l'ordinador amb el programa Probotix i provar-les amb el cotxe.
 • Carregar o descarregar programes amb el software de Probotix2 (inclòs al netbook de la maleta)