Robòtica‎ > ‎

Lego-Wedo

Lego-Wedo és un joc de construcció amb 158 peces amb les que podem muntar de forma guiada fins a 12 models diferents de robots i molts d'altres que podem crear o trobar per internet. 

Permet treballar de manera pràctica conceptes de tecnologia amb màquines senzilles com engranatges, lleves, palanques i politges amb diferents formes de transmetre el moviment.

Disposa d'un motor, de sensors d'inclinació i de distància i de connexió per USB amb un ordinador, per programar el moviment dels robots que hem construït.

El Lego-Wedo es pot programar amb Scratch, el software educatiu de programació gratuït, tan en la versió en línia com amb el programa descarregat.

Característiques
- Capsa amb 154 petites peces de plàstic encaixables de diferents colors, engranatges, politges, eixos, corretges...
- Motor (potència i sentit de gir variables)
- Sensor de distància (fins a 15 cm)
- Sensor d'inclinació (4 posicions)
- Connector USB


Al CRP de La Selva II disposem d'aquest material per oferir-lo en préstec en períodes de 3 setmanes.
La Maleta Lego-Wedo del CRP de la Selva II conté:
  • Pack d'aula format per 5 capses Lego-Wedo model 9580
  • Instruccions per construir els 12 models de robots impreses a color
  • Ordinador netbook amb Scratch instal·lat i l'extensió de Lego-Wedo afegida, a punt per treballar.
    Són peces petites. Us preguem d'anar amb compte de no perdre'n ni barrejar peces de les diferents capses!

 https://docs.google.com/a/xtec.cat/forms/d/13WlltGy60ei17ALSU9Svfs9xohEdyE5cAId6XIHsHXI/viewform 
Consulta el calendari de reserves  (només usuari XTEC).
En el Full d'autoritzaciócom a centre, que ens heu de portar en recollir els lego-wedo, heu de dir-nos breument per a quins grups i activitats els utilitzareu.


  • CONSTRUÏM ELS ROBOTS: Cada grup de 3-4 alumnes construeix un model de robot (30-45 minuts). Les instruccions per construir els 12 models les trobareu impreses a color dins la maleta. També les podeu obrir clicant sobre la imatge corresponent.
Tema 1: Mecanismes sorprenents 
Els tres models se centren en conceptes de ciències físiques.
Pájaros danzarines

1. Ocells dansaires
Hilador inteligente
2. Baldufa intel·ligent
Mono percusionista

3. Mono percussionista
Aprendrem sobre politges i corretges, experimentant amb la mida de les politges i el creuament de la corretja. Activarem un so i els farem dansar amb diferents ritmes.
Investigarem els efectes dels engranatges més petits i més grans per fer girar una baldufa. El sensor d'inclinació farà aturar el motor.
Aprendrem sobre palanques, lleves i els patrons de moviment. Experimentarem amb el nombre i la posició de les lleves per fer que els braços del mico toquin el tambor a un ritme diferent.
Tema 2: Animals salvatges
Els tres models, de base tecnològica, posen l'accent en el concepte de detecció i resposta als estímuls externs.
 Cocodrilo hambriento
 León rugiente
 Ocell volador

 Programarem el cocodril per al tancament de la mandíbula quan el sensor de distància veu alguna cosa a prop de la seva boca.  Programarem el lleó per rugir i posar-se dret quan movem un "os" amb el sensor d'inclinació davant seu i tornar a seure i anar a dormir.  Programarem el sensor d'inclinació per activar un so d'aleteig i el sensor de moviment per activar un so de "piu" quan l'ocell s'inclini cap als seus peus. Quan movem la cua amunt i avall es mouen les ales.
Tema 3: Jugar a futbol
Tres models amb un tema de matemàtiques.
 Chutador a gol
7. Xutador a gol
 Portero parapelotas  Afición ruidosa
9. Afició sorollosa
Programarem la força del xut i el sensor de distància. Mesurarem la distància de la cama que xuta i on arriben les boles de paper.
Programarem els moviments del porter. Calcularem el nombre de parades, gols i pilotes fora del xutador i del porter robots.  Programarem la coreografia: els sons i els moviments dels ninots.
Jutjarem i puntuarem la millor animació.
Tema 4: Històries d'aventura
El tema se centra en el llenguatge, utilitzant tres models per dramatitzar els esdeveniments.
Avión de rescate
10. Avió de rescat
Gigante colgante
11. Gegant escapista
Barco navegante

12. Veler navegant amb tempesta
Farem que amb els sensors d'inclinació es modifiqui la potència del motor. Farem un reportatge d'una història del viatge amb avió de la minifigura LEGO.
Farem que el sensor de distància aixequi el gegant. Representarem el diàleg, entre els dos personatges, quan es desperta el gegant adormit i s'han d'escapar.
Programarem els moviments del veler, sons del mar. El sensor d'inclinació pot moure el vaixell? Descriurem la seqüència d'esdeveniments mentre naveguem al mar enmig d'una tempesta.
https://sites.google.com/site/espaitictac/robotica/lego-wedo/lego%20scratch.jpg

  • PROGRAMEM EL MOVIMENT DELS ROBOTS (amb SCRATCH): Es connecta a l'ordinador amb el cable USB. Des del web de Scratch o amb el programa descarregat Scratch 2.0 (amb Adobe Air) i amb els plugins/extensions afegits es podran programar els moviments dels robots que hem construït. (La primera vegada que connectem el hub USB de Lego, ha d'instal·lar el dispositiu i triga una mica). Anem a la pestanya -a la columna central- Programes, cliquem l'opció Més Blocs, a continuació Afegeix una extensió, escollim Lego Wedo i cliquem OK.  En aquesta mateixa columna ens apareixen el  els comandaments per programar el moviment de les joguines. Programem els moviments de la figura que hem construït. Es pot fer funcionar el motor, canviant-li la direcció de gir, la potència i el temps de gir. Podem programar també que els sensors de distància i d'inclinació engeguin el motor segons els paràmetres que li diem.
  • Veure vídeo de configuració i PDF amb programes per a tots els models
Enllaços recomanats 

Guia completa del professor (177 pàgines)
Robòtica educativa Lego-Wedo (Sonia Rojas, J. Carlos Barreto). Classes12-34-56-789
Lego-Wedo amb Scratch , activitats amb Lego-Wedo i Scratch 

Experiències d'escoles

ESC Mn Joan Batlle (Blanes). Com gaudeixen fent moure els robots que ells mateixos han construït!