Robòtica‎ > ‎

Bee-bots


Els Bee-bots són uns petits robots en forma d'abella amb els que els nens i nenes de 3 a 7 anys (Infantil i Cicle Inicial) poden iniciar-se en el llenguatge direccional i la programació.

Al CRP de La Selva II disposem d'aquest material per oferir-lo en préstec en períodes de 3 setmanes.


https://sites.google.com/site/calaixselva2201415num1/home/reserva%20material.jpg        
Consulta el calendari de reserves  (només usuari XTEC). 
En el Full d'autoritzaciócom a centre, que ens heu de portar en recollir els bee-bots, heu de dir-nos breument per a quins grups i activitats els utilitzareu.

Característiques
- 7 botons de comandament: avança, retrocedeix, gira a la dreta, gira a l'esquerra, PAUSA (=), ESBORRAR (X) i EN MARXA (GO). 
- Memoritza més de 40 instruccions.
- Confirma les instruccions amb sons i parpelleigs d'ulls.
- Es desplaça amb precisió en passes de 15 centímetres i gira 90 graus. S'acostuma a utilitzar sobre quadrícules de 15x15 cm. 
Bateria recarregable (durada aprox. 5 hores)


La Maleta Bee-bots del CRP de la Selva II conté:

 • pack d'aula format per 6 bee-bots 
 • estació de rerrega
 • 8 catifes predissenyades: 1) formes, colors i mides i 2) Illa del tresor, 3) plànol  casa, 4) circuit,  5) abecedari (lletra de pal), 6) abecedari (lletra lligada), 7) nombres-quantitats 8) nombres
 • 6 catifes transparents de 60x60 cm, amb una quadrícula 4x4 per sobreposar als dissenys propis
 • Com funciona un BEE-BOT
  1. A la part de sota de l'abella-robot hi ha els interruptors d'engegada (POWER) i so (SOUND). Els posem a https://sites.google.com/site/calaixselva2201415num1/home/botons%20bee-bot.pngON.
  2. El botó AVANÇA desplaça el robot 15 centímetres endavant. El botó RETROCEDEIX el mou la mateixa distància marxa enrere. Els botons GIRA A LA DRETA i GIRA A L'ESQUERRA fan girar el robot 90 graus en el sentit triat, però sense desplaçar-se de la seva posició.
  3. Premem un botó (farà un so i un parpelleig d'ulls) i després un altre fins a completar la seqüència d'ordres. En acabat, deixem el Bee-bot a la casella inicial del tauler i premem el botó GO.
  4. El robot executa la primera ordre, fa una breu pausa i continua la seqüència. Per indicar que ha acabat, s'atura i parpelleja intermitentment mentre fa tres sons seguits.
  5. La seqüència de botons que hem premut queda desada. Si premem GO, tornarà a fer el mateix. Si li donem més ordres, les afegirà a les que ja tenia desades.
  6. Si el que volem és canviar les instruccions, caldrà prémer el botó X per esborrar les instruccions anteriors abans d'escriure la nova seqüència.
  7. Si premem el botó (=) PAUSA dins una seqüència, quan arribi l'ordre, s'aturarà un moment mentre parpelleja. És el botó ideal per marcar punts dins un itinerari.
  8. Després d'un temps inactiu, fa un soroll i es desconnecta. En acaba torneu els intermitents a la posició OFF. La bateria té una durada mitjana de 5 hores, segons l'ús que se'n faci. Haureu de posar-los a l'estació de càrrega i endollar-los al corrent per tenir-los a punt per l'endemà.
  Com hi treballem

  El mestre presenta el tauler preparat per a l'activitat (noms, números, imatges... sota la catifa quadriculada amb quadres de 15x15 cm) i proposa un repte per aconseguir (trobar una lletra, fer una suma, lletrejar una paraula, trobar parelles, trobar imatges, ordenar escenes d'una història, seguir un itinerari salvant obstacles...

  Els alumnes programen el moviment del Bee-bot amb els botons de comandament, creen una seqüenciació d’ordres per tal que faci una pausa a cada etapa del camí, si cal, i arribi allà on ha d'anar per la ruta planificada. El fet que memoritzi les ordres permet planificar l'itinerari per trams.

  Una fitxa en paper (DESCARREGA-LA) els pot ajudar en el disseny de la seva solució que després haurà de comprovar amb el Bee-bot sobre el tauler.

  Aquest tipus d’activitat ajuda els nostres alumnes a millorar l'habilitat en la resolució de problemes, a treballar en equip, ser creatius, fomentar el raonament lògic i estructurar el pensament. 

  Prezi de Pilar Bolós (ESC Carme Auguet-Girona)

  • Sota les catifes transparents hi podem posar imatges del tema que estem treballant. 
  • També hi podem anar incorporant a sota o a sobre obstacles que suposin nous reptes per als alumnes.
  • Les catifes transparents es poden ajuntar per tenir superfícies més grans.
  • També es poden dibuixar les quadrícules amb cinta adhesiva de colors al terra.

    RECURSOS 

  Software de simulació: