Richard Duncan

Skuru Skola - Fritids F-2: ricdun@nacka.se

2009-04-01
Sista dagen innan examen!
Var ett tag sedan det skrevs något här men oj vad det arbetats. Projektredovisning imorgon och jag är så laddad. har klippt ihop en film som jag kommer lägga ut på denna sida imorgon, den film som jag kommer ha dom redovisning. 
Projektet kommer dock att fortskrida trots att det är examen imorgon. Imorgon installeras det en projektor i taket i ett av klassrummen. Äntligen blir allt lite lättare. Perfekt examens present. 

2009-02-15

Projektet går in i fas två denna vecka... Ska bli enormt kul. Sitter och planerar lektionen just nu. 
Vi har som tidigare nämnt ett projekt arbete på Röda Huset i Skuru skola (åk F-3) som heter Lika och olika. Ettorna kommer jobba med likheter mellan sverige och andra länder. 
Jag kommer jobba med elever i grupper om 4 i 30 min per vecka. Det eleverna kommer göra med mig är att göra en till film i Google Earth, som ni kan se nedan.
Filmen kommer handla om ett påhittat barn i det land som dom forskar om. 
En grupp har tex USA och ska titta närmre på New York. 
Tanken är att jag sköter datorn (då vi inte har datorer att så att barnen själva kan ta sig fram i GE) och barnen sitter med en projektor bild framför sig och vi börjar med att ta en titt på hur geografin ser ut i New York. Sedan ska de rita ett hus där deras påhittade person kan tänkas bo. Målet med lektionen kommer vara att synliggöra skillnader mellan Stockholm och det land och stad vi forskar om. 

Vilken tabbe!!!
Gjorde precis det otroligt idiotiska att uppdatera Google Earth till senaste versionen version 5. Detta har nu resulterat i att den nya versionen inte tillåter html-kodning för bilder i bmp format som samtliga teckningar är sparade i! Detta innebär att det jag tidigare gjort med att lägga in barnens teckningar som dyker upp när man klickar på platsmärket inte längre fungerar. Som tur är finns Screenhunter! Får fånga alla inscanade bilder i screenhunter och länka om htlm-kodningen. En massa mer jobb men det blir säkert bättre till slut!

Film!!!
Här kommer föresten filmen som tidigare lovat! :) något positivt i vart fall. Lägger man upp filmen på Google Video så får man ett mail med länken till filmen som man klipper in. Gör följande:
1. Gör filmen, använd Windows movie maker eller liknande. Tips om man vill spela in det man gör på skärmen läs tidigare inlägg(2008-12-09). 
3. Logga in och ladda upp ditt filmklipp. När detta är gjort kommer du få ett mail med en länk.tex: http://video.google.com/videoplay?docid=-7015821458123947883
4. Redigera din sida på e-smart och infoga google video. Klipp in länken och ge filmen en titel och voila! fixat!
Detta funkar på samma sätt med att lägga upp sin Photostory presentation. 
Lycka till!

Här nedan är min exempel film på hur jag jobbar med barnen. 

Google Earth exempel film


Här nedan är en Photostory presentation om hur vi testar att digitalt dokumentera Livskunskap på Skuru Skola. 

Digital dokumentering

2009-01-29
Har tidigare lovat ett film klipp om mitt projekt. Har tyvärr att ladda upp det på Youtube. ska försöka lösa det till helgen. I övrigt går projektet lite halvt haltande då jag inte har tillgång till de  resurser som jag hoppats på. I detta fall är det datorer som saknas. Nu är det sagt att det ska bli en beställning på datorn. 

2009-01-16

Kommer hålla en presentation om mitt projekt på öppet hus imorgon!

Idag har gjort en exempel film inför morgondagens öppethus på Skuru skola. Jag kommer ha en presentation om mitt arbete med att digitalt dokumentera ettornas livskunskapsarbete. Presentationen är en steg för steg beskrivning till hur vi har gjort filmer i GE. Jag kommer inom kort att lägga ut den på youtube så jag kan länka den till min sida.

Nya resurser! Ny budget på skolan och planen är att beställa in laptops till vårt arbetslag. Vi har redan fått 2 nya projektorer. Snart kan det börja hända sker!!

2008-12-09 

Projektet fortskrider…

Har nu gjort klart två filmsnuttar. Fick tips av Kerstin (tack!) att söka på ”screencast”. Hittade en del gratis program som jag testade men fastnade till sist för CamStudio som kan spela i skärmen finns på http://camstudio.org/. CamStudio spelar in till avifil. Jag använder därefter Windows Movie Maker för att redigera och lägga på barnens ljudfil. För att spela in ljudfilen använder jag soundrecorder som finns under Start/ program/ Accessories (Tillbehör) och Entertainment (underhållning). (Sitter ju en inbyggd mikrofon i E-smart datorn). 

Enda jag saknar nu är ett bildredigeringsprogram, skolan har licenser på Photoshop som jag jobbar på att få tag i. Om inte någon har något annat förslag på gratis program på nätet?

Barnen har som sagt tidigare plottat ut vart dom bor på Google Earth med en pushpin där namnet står ritat en teckning ”här bor jag”. Till detta fick barnen skriva ett manus om min familj som dom sedan talade in som ljudfil samtidigt som de redovisade detta för varandra.  Nedan ser ni några bilder på hur det ser ut. Nästa del blir nu att gör en påhittad person i ett annat land och sätta ut en pushpin, rita hur det kan se ut där denna bor samt  läsa in en text. 

Har en tanke om att skapa en så kallad KLM i GE som barnen kan öppna hemma och importera i sin dator. Detta är som jag tolkat det ett lager man importerar i  GE och lägger till på vy-ytan. Detta skulle göra det möjligt att göra "flygturer" till sina klasskompisar. Har gjort försök att uppgradera till plus versionen i GE men inte riktigt lyckats än.
2008-11-20
Projektet.

Har nu en klar bild över hur jag ska mitt projekt ska gå till väga.

Barnens hus har lagts ut som ett platsmärke med en ”pushpin” i GE. Klickar man på barnens namn finns inskannade tekningar som barnen ritat. Teckningarna föreställer ”här bor jag”.

I livskunskap har jag ett par lektionsplaneringar som jag kommer väva in i E-smart projektet. Det första har jag som ovan nämnt redan genomfört. Barnen ritar här bor jag. Den är uppdelad i två lektioner den första att rita samt den andra där man ska prata om hur man själv bor och senare prata om vilka skillnader det finns mellan sitt boende och de andras i klassen. Detta ska barnen kortfattat få prata in på en ljudfil.

Nästa del blir hur barn i hur barn i andra länder har det. Barnen jobbar som tidigare nämnt med ett projektet arbete med titeln Lika och Olika. Där kommer de forska om hur det ser ut i andra länder och hur det skiljer sig åt mellan länderna och Sverige. Min del i detta kommer vara att hjälpa barnen söka information på nätet. Men framför allt att gör en motsvarighet till ”här bor jag” där man hittar på baserat på viss fakta hur ett barn i t.ex. Ryssland kan bo. Kan bli något i stil med ”här bor Ivan” då förflyttar man sig till Ryssland på ge och där finns en pushpin markerad med Ivan och en ritad teckning om hur hans hus kan se ut.

Redovisningen kommer bli en samling filmsnuttar där jag spelar in GE under dessa ”flygresor” och vid destinationen spelar barnens berättelser upp. 

2008-11-18

Projektet:

Fortsatte med "hitta hem" med andra halvklassen förra onsdagen. Denna gång blåste jag upp bilden på vägen med en kanon. Barnen satt på stolar som på bio och vi gjorde resor mellan barnen hus. Upptäckte att GE inte alltid stämmer beträffande gatuadresser samt att det är gamla och suddiga bilder. Valde därför att komplettera med Eniros kartor och deras utsiktsfoton som är bättre bilder och lättare att identifiera sitt hus och hitta hem. Barnen fick peka ut sitt hus på bilden på stora bilden på vägen. Först på Eniro sen hjälptes vi åt att hitta samma hus på GE. Barnen tyckte det var roligt och satt verkligen som om dom var på bio. En pojke som precis flyttat hit från Uppsala fick visa sitt hus i Uppsala samt sin gamla skola. Det tror jag stärkte honom.

                                                                                                   

Har i efterhand lagt in samtliga barns hus med pushpins. 1A i en färg och 1B i en annan. Barnen fick som förra gruppen rita här bor jag. Har haft en tanke som jag inte vet om den funkar rent tekniskt. Tanken är att scanna in barnens teckningar och bifoga dem som foton till deras pushpinmarkering där de bor.

 

Denna lektions + och -

 

+

Vart ett helt annat fokus och en bättre kvalité på lektionen med att ha en kanon och en stor bild.

Barnen kunde peka direkt på väggen var deras hus var och alla andra kunde se.

Pojken som nyligen flyttat hit fick visa lite från sitt tidigare hem. Stärkte honom.

Använde Eniro för att få bättre bilder.

 

-

GE visar ibland fel på adresser och bilderna gör det svårt att identifiera byggnader.

2008-11-04
Projektet:
Använde datorn i skola för första gången idag.
Arbetade i små grupper med barnen, 8 st barn per grupp. Använde oss av Google Earth och ”hittade hem”, tack till Anders S. för namnet! Detta var en utstickare till Livskunskap där vi pratar om oss själva ”vem är jag”.  Vi har tidigare ritat självportätt och talat om likheter och olikheter. Dagens lektion  letade vi hem till varje barn. Startmålet var Skuru Skola sedan reste vi till barnens gator och försökte leta upp huset där dom bodde. Det var spännande och roligt för de flest. Några kommentarer var: ” jag tror det är mitt hus men kanske inte för det finns ingen studsmatta bredvid” och ” Mitt hus är ju inte så platt”.
 

Efter att ha hittat hem fick barnen rita vilket då är den ordinarie lektionsplaneringen ”här bor jag” lektionen där på kommer vi prata om varje barns teckning och även knyta det till projektet lika olika som inleds i klassen med att se film från olika länder hur man bor där.

Då detta inte var så planerat eftersom jag inte visste hur det skulle funka med datorn så vart det visning kring skärmen. Detta var långt ifrån optimalt då man inte ser skärmen från alla vinklar vilket trots att det endast var en grupp om 8 var några om så i taget. Det fungerade men till nästa gång kommer jag arbeta med en kanon (fanns inte tillgängligt vid lektionstillfället).

Denna lektions + och –

+

Barnen fick se sitt hus från ovan. Dom kunde upptäcka var klasskompisarna bodde och att det faktiskt var i närheten av sitt hus. För många var det första lektionen där en dator var involverad och nyfikenheten att arbeta vidare med dator finns verkligen hos barnen.

-

Att jag visade på datorns skärm, få som kunde se samtidigt, några som vart otåliga. (använda kanon nästa gång).

 
2008-11-03
Datorn!!!
Sitter nu och skriver på nya datorn, en underbar ny leksak! Så mycket man inte har koll på och häftiga funktioner. Ska bli väldigt spännade att lära sig denna dator!
 
      
 2008-10-22
  Reflektion Digitala lärresurser - Jan Hylén:
 
Boken ger mig en tankeställare om just hur IT användadet är i där jag arbetar. Jag jobbar med barn i F-2 och inser att det finns oerhört mycket att göra. Vilket ger mig massa idéer. Till saken hör att vi efter lovet kommer ha en egen datasal enbart för F-2 och det tar mig ett steg närmre att utforska de digitala verktyg som finns med elverna (ska bli väldigt spännande!).  Det finns mycket att göra på It fronten för eleverna såväl som för mina kollegor. Många av dom ämnen Hylén tar upp inser jag att jag måste gräva djupare i för att bli en E-smarta pedagog. Framför allt vissa mina kollegor var dom kan inhämta samma kunskap. Kanske denna bok skulle utgöra underlag för diskussion i mitt arbetslag :)
 
Några av ämnena som väcker intresse och som jag inser att jag måste läs på mer om:
- Vilka regler och skyldigheter ska jag förhålla mig till?
- Vilka mål har Nacka Kommun, skolan slutligen mina arbetskamrater om hur kunnig en elev i F-2 ska vara inom IT?
- Hur kunniga är barnen. Som jag skrev på bloggen i vad är en E-smart pedagog: "talar vi samma spårk"?
 
En vidare reflektion är att i mitt dagliga arbete krävs det även att jag har en grundkompetens i IT frågor. Jag förväntas kolla min mail, godkänna tuppen, skriva mail till föräldrar, skriva PODB samt ta del av information som skrivs på skolportalen. Detta är inte alltid givet för alla. Som lärare 2008 anser jag att den grundnivån som idag kräv borde innefatta många av de bitar som Hylén beskriver i sin bok. Jag tror precis som Hylén skriver att "lärare ser det männsklig mötet  som en central del av sin lärargärning". Istället för att se datorn som en resurs ser man detsom ett hinder troligen pga brist på egen kunskap inom IT.
 
För mig blir det inte lika givet att använda digitala resurser i undervisningen som för en lärare. Jag ser dock fördelarna i att ha kunskapen när jag bedriver skolsamverkan men även under fritidstid då framtida aktiviteter heter forskningstimme, nyhetsbloggen och datorspelande (med pedagogiska spel).
 
Boken väcker mycket tankar och ger mig en god grund för att öppna mina sinnen för att inhämta ny och rolig kunskap inom IT och bli E-smart!
/Richard
 
    
 2008-10-22
Projektet:
 
Till projektet har jag en väldigt lik idée som Anders. Vi kommer jobba med olikheter och likheter med den f-3 på Skuru och har redan diskuterat i barngrupperna som jag avser att jobba med om hur barnen är lika och olika. Det som jag har spunnit vidare på med barnen är vart ifrån barnen kommer och vidare hur det kan se ut på olika platser. Allt från att man är adopterad från ett annat land till att man nyligen flyttat till Nacka från annan kommun. Google Earth är för mig här ett givet verktyg att jobba med. Att geografiskt se skillnader och vidare utanför E-smart projektet knyta det till det projekt som vi jobbar med på skolan.  Exakt hur projktet ska fortskrida har jag inte klart för mig.
 
 
 
Comments