Skapa kontaktgrupp i Google Kontakter

Nu ska vi skapa en kontaktgrupp i Google Kontakter. Som lärare behöver du skapa en kontaktgrupp för varje undervisningsgrupp. De här grupperna kommer du ha användning för när du vill dela mappar och dokument i Google Drive.

Vi använder oss av Dexter och klasslistorna där vi kan få fram elevernas epost-adresser. Det gör att vi slipper knappa in några adresser för hand och vi kan istället bara kopiera och klistra in adresserna.

Gör så här:
 1. Gå in på www.gmail.com och se till att du är inloggad med ditt Googlekonto
 2. Där det står Gmail längst upp till vänster ska du klicka. Välj istället Kontakter.
 3. Klicka på Ny kontakt och sedan på ikonen med tre gubbar. 
 4. Välj Skapa ny och döp gruppen till namnet på din undervisningsgrupp, till exempel Svenska 8D eller Tyska 7.
 5. I vänsterkanten ser du nu gruppen. Klicka på gruppens namn.
 6. Klicka på gubben med ett + så att det kommer fram en ruta där man kan skriva in adresser. Lämna sidan så. Öppna en ny flik i din webbläsare och gå till Dexter. Logga in.
 7. Gå till Expeditionen > Klasslista och skriv in klassen som du vill skapa en grupp för. Om du har en undervisningsgrupp som inte består av en hel klass väljer du istället Grupplista och väljer rätt grupp.
 8. I kolumnen för Elev bockar du i alternativet Alla på.
 9. Under listan finns två knappar. Välj "Visa mailadresser "," mellan varje".
 10. Nu ser du alla elevernas mailadresser (eventuellt behöver du klicka på Avbryt för att komma bort från utskriftssidan). Markera och kopiera dem genom att trycka på Ctrl och C (om du använder en pc) eller Kopiera (om du använder en iPad).
 11. Gå tillbaka till fliken där du håller på att skapa en kontaktgrupp. Sätt markören i rutan där man kan skriva in adresser. Tryck på Ctrl och V (eller håll fingret stilla tills det står Klistra in på iPaden). Avsluta genom att klicka på Lägg till.
 12. För att kontrollera så att det blev rätt kan du titta på siffran efter gruppens namn i vänsterkanten. Siffran motsvarar antalet medlemmar i gruppen.
 13. Upprepa dessa steg för var och en av dina undervisningsgrupper.
Så här går det till: