Acte inaugural

III Escola d'estiu de l'Alt Empordà 2018

#Eestiu2018AE


Dimecres 4 juliol     (Convent dels caputxins. Figueres)

9.30 h Acreditacions

10.00 h Presentació de la III Escola d'Estiu de l'Alt Empordà

10.15 h Conferència inaugural: L'espectacle de la informació: l'educació mediàtica a l'aula

A càrrec de: Salvador Alsius i Clavera (Periodista)

11.00 a 11.30 h : Esmorzar

11.30 a 14.00 Taller pràctic: (De) construïm un informatiu

Espai: Convent dels Caputxins. Figueres


Salvador Alsius i Clavera (Barcelona, 18 de juliol de 1948) és un presentador de televisió i periodista català. És llicenciat en Ciències Econòmiques (1973) i en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1976) i doctor en periodisme per la Universitat Pompeu Fabra. Fou degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya entre 1997 i 2001 i des del 1975 imparteix classes a la UB i a la UPF. Ha treballat a diversos mitjans de la premsa escrita com el setmanari El mónDiario de BarcelonaEl Periódico i l'Avui. També ha treballat a TVE-Catalunya, on dirigí Memòria popular i a TVC, on ha presentat els programes Telenotícies MigdiaTelenotícies NitLa RevistaBlanc o Negre La Caixa Sàvia. Des del juliol de 2014 és membre del Consell de l'Audiovisual de Catalunya.


L’espectacle de la informació: l’educació mediàtica a l’aula: La fusió d’informació i entreteniment influeix cada cop més en el disseny de les notícies i, per tant, en la informació que rebem. En general, la construcció narrativa de les notícies està clarament enfocada cap a aquest nou gènere, l’infoentreteniment, que busca fonamentalment aconseguir audiència, sovint obviant les bones pràctiques periodístiques i els codis deontològics de la professió, i generant desinformació. En parlarem de tot plegat abordant elements com les fake news i l’ús de les xarxes socials en les dinàmiques informatives, etc., i com es pot traslladar això a l’aula: com ho perceben els alumnes i com els podem ajudar a desenvolupar una mirada crítica. 


http://www.educac.cat/
 

Taller. (De) construïm un informatiu: Farem de periodistes i elaborarem notícies treballant els criteris que les caracteritzen; després les gravarem, les editarem, i les publicarem a internet.

Tancarem el taller amb una reflexió sobre tots els continguts treballats.