Kallai Quartet‎ > ‎

Kállai Vonósnégyes

"A Kállai Vonósnégyes előadása magabiztos és lehengerlő volt. Erőikkel ügyesen, már-már megtévesztően spóroltak, de már a fúga előtt látszott, óriási energia lakozik a kvartettben. Kállai Ernő egyszerre volt csapatjátékos, összetartó primárius és kifejező szólista. A többiek pedig egy  emberként követték őt. Olyannyira, hogy mikor egyetlen folyamatos futamot kellett négyfelé tagolniuk, a dallam hangszerről hangszerre való átadásában semmilyen hibát, akadást, törést nem hallhattunk. A végletekig fokozott zenei feszültség, a magyaros elemek bátor megmutatása és a lenyűgöző technikai profizmus kiváló kedvcsináló volt Weiner zenéjéhez, méltó emléket állított a szerzőnek." -Mona Dániel, Figaro, 2015

A Kállai Vonósnégyes (Kállai Ernő, Szajkó Géza, Dráfi Kálmán és Balázs István) 2015-ben debütált a Zeneakadémia Solti Termében Haydn, Bartók és Dohnányi műveivel. Megalakulásuk után mindössze fél évvel második díjat nyertek a milánói Societa Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyen, majd 2016-ban első díjat a Weiner Leó Kamaraversenyen.

Kállai Ernő elkötelezett kamarazenészként olyan mesterektől tanulhatta a vonósnégyes repertoárt, mint Earl Carlyss a Juilliard Quartettből vagy Merry Peckham a Cavani Quartettből, de a vonósnégyes dolgozott együtt Devich Jánossal és Takács-Nagy Gáborral is. A kvartett szívesen hív meg vendégművészeket koncertjeire, így olyan kiváló magyar zongoristákkal játszottak együtt, mint Balázs János, Balog József, Bogányi Gergely vagy Palojtay János. A kvartett olyan nagy múltú helyszíneken lépett fel, mint a Zeneakadémia, a Vigadó, a Művészetek Palotája, az Erkel Színház, a MOM Kulturális Központ, a Magyar Rádió Márványterme, a Nádor Terem, az Óbudai Társaskör vagy a Fuga, de játszottak a veszprémi Auer Fesztiválon, a Zempléni Fesztiválon, a Quartettissimo Fesztiválon és a Budapest Quartet Weekend fesztiválon is.

Egyesítve az amerikai és magyar iskolákat a Kállai Vonósnégyes egyedi interpretációi megidézik a kamarazene aranykorát.


photo: Szabó Barnabás


Comments