Biography‎ > ‎

Biography (Hungarian)

Kállai Ernő, hegedűművész

Kállai Ernő egy olyan sok oldalú hegedűművész aki egyaránt szerepel szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként. Az egyik legnagyob tekintélyű zenei lap a The Strad Ernő "kifinomult és elegáns" játékát dicséri, majd azt irja, hogy Kállai "nem játszott egyetlen hangot sem, ami ne lett volna gyönyörű."

Ernő már 12 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia Különleges Tehetségű Gyermekek osztályába, majd 2006-ban teljes ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman tanítványaként Bachelor és Master diplomát szerzett.

Elkötelezett kamarazenészként együtt koncertezett a világhírű hegedűművésszel Itzhak Perlmannal és a Perlman Music Program tagjaival. 2015-től a Kállai Vonósnégyes primáriusa. Többször játszott a Magyar Rádió és Televízió, a France Musique és a New York- i WQXR klasszikus zenei rádió adásain. 2010-ben az Elle magazinban szerepelt, 2014-ben a Hungaroton kiadásában Mozart Szonáták lemeze jelent meg. 2016-tól a Magyar Állami Operaház koncertmestere.

Kállai Ernő 2008-ban a Carnegie Hall - Stern Auditóriumában szólistaként a Juilliard Zenekarral debütált. 2011-ben a New York-i Filharmonikusok kíséretével mutatkozot be, majd olyan nagy múltú helyszíneken is játszott, mint a párizsi Louvre Auditorium, az Avery Fisher Hall, az Alice Tully Hall, a Chicago-i Symphony Hall, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, Liszt Ferenc Zeneakadémia, vagy a budapesti Művészetek Palotája. Koncertezett szerte Amerikában, Kanadában, Mexikóban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Svédországban. 

Díjak, ösztöndíjak:

Fischer Annie Ösztöndíj, 2016
Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, 2016
Junior Prima díj, 2012
Nemzetközi Szigeti József Hegedű és Brácsaverseny - 2.díj, közönség díj, 2012
Alexander & Buono Nemzetközi Vonósverseny, New York - 1.díj, 2011
Carl Flesch Nemzetközi Hegedűverseny - 1.díj, 2008
Juilliard Concerto Competition, New York - 1.díj, 2008
Salon de Virtuosi Ösztöndíj, New York, 2007
Nemzetközi Sarasate Hegedűverseny, Pamplona - Különdíj, 2005
Semmering-i Kodály Verseny, Ausztria - 1.díj, 2004
Semmering-i Bécsi Klasszikus Verseny, Ausztria - 1.díj, 2004
Országos Zathureczky Hegedűverseny - 1.díj, 1998 és 2003

Kállai Ernő egy Carlo Antonio Testore hegedűn játszik a Summa Artium Alapítvány jóvoltából. 

photo: Angéla KállaiComments