Actie voor ambulance gestopt

Meestal hebben we positief nieuws vanuit Eritrea Hagez: goedlopende projecten waarmee we de allerarmsten in Eritrea kunnen helpen. Deze keer hebben we echter helaas slecht nieuws. 

Zoals jullie weten, ondersteunen we al jaren klinieken en een weeshuis in Eritrea Vorig jaar begonnen we een actie om geld in te zamelen voor een nieuwe ambulance voor de St. Georgekliniek in de stad Keren. De actie ging voorspoedig en op een paar duizend euro na is het bedrag inmiddels binnen. Juist toen we van plan waren om de auto te bestellen, kregen we het bericht dat de Eritrese overheid een aantal scholen en acht klinieken heeft gesloten, waaronder twee klinieken van de zusters die wij ondersteunen.

We waren geschokt toen we hoorden dat de St. Georgekliniek een van die klinieken is. In Eritrea worden instellingen vaak gecontroleerd en worden er prijzen uitgereikt voor de best presterende organisaties. De St. Georgekliniek behoorde steeds tot de top. De analiste van het laboratorium werd zelfs verkozen tot de beste van het jaar. En toch heeft de overheid deze kliniek, zonder opgaaf van redenen, gesloten. Jaarlijks kwamen er alleen al in deze kliniek 30.000 mensen en werden er vele honderden kinderen geboren. Voor arme mensen was alle hulp gratis.

We hebben overleg gehad met de zusters. Zij willen tot juni wachten en hopen dat er een oplossing komt en dat de kliniek toch weer open kan.

Wij hebben besloten te stoppen met het inzamelen van de laatste euro's voor de ambulance en dit project even te parkeren. We wachten de initiatieven van de zusters af. Als de kliniek in juni niet weer volledig functioneert, zullen we alle mensen en instellingen die geld voor de ambulance hebben gegeven benaderen of zij hun geld teruggestort willen hebben of dat het mag worden gebruikt voor een ander project in Eritrea.

Want we laten ons niet afschrikken door dit soort draconische maatregelen. Het weeshuis vangt nog steeds 40 baby's op, waarvan de moeder tijdens de bevalling is overleden. Dat blijven we steunen. Vijf andere klinieken van de zusters zijn nog open. Daarnaast lopen er nog weefprojecten, kleinveeprojecten, toiletten voor een kleuterschool en gezondheidsvoorlichting (om uitbraak van besmettelijke ziekten te voorkomen).

We vinden het belangrijk om iedereen die ons steunt op de hoogte te houden. Ook nu het even niet goed gaat.

We blijven samenwerken met de Daughters of Charity. Deze autochtone zusters kennen we persoonlijk en we bezoeken ze regelmatig. Zo weten we zeker dat onze én jullie inspanningen voor de volle 100% worden aangewend voor de meest kwetsbare mensen. Juist doordat de zusters wonen temidden van de bevolking weten zij als geen ander wie hulp nodig heeft en kunnen ze heel gericht helpen.

Ook al is dit voor ons een slag, we laten de meest kwetsbare mensen in Eritrea zeker niet aan hun lot over! 

20 april 2018

Een nieuwe ambulance voor Keren

 

In november 2017 startten we een actie om de defecte ambulance van de kliniek in Keren te vervangen. Nodig is € 40.000.

Er is dus nog veel werk te doen. Gelukkig krijgen we steun van onze donateurs. Verder worden fondsen aangeschreven. We hopen in 2018 de ambulance naar eritrea te kunnen sturen.

Wil je echt het naadje van de kous weten, download dan het uitgebreide projectplan, dat als bijlage bij deze pagina is gevoegd.Ċ
Stichting Eritrea Hagez,
14 nov. 2017 13:11