2009 - Jonne alleen op pad

In deze reisverslagen laat ik jullie proeven van het leven in Eritrea en beschrijf ik mijn belevenissen.

Het project
Het belangrijkste punt was natuurlijk ons project. Uiteindelijk heb ik de dag vóór mijn vertrek naar Nederland de werkplaats bezocht waar men druk bezig was met het vervaardigen van het door ons bekostigde schoolmeubilair. Om daar te komen was al een belevenis op zichzelf en eenmaal daar aangekomen moesten er (op z’n Eritrees) nog vele andere bezoeken worden afgelegd. Zo ben ik ook nog even langs het ziekenhuisje van de nonnen gegaan om een grote zak met verbandmiddelen en injectiespuitjes af te geven (we hadden daar vorig jaar een rondleiding gehad). Dit alles kun je lezen in het verslag van 7 augustus. Inmiddels hebben bericht gekregen dat de meubels op de school zijn afgeleverd.

Inside information
Voor inside-belevenissen moet je het verslag van 31 juli lezen: ik ga mee naar het wijkadministratiekantoor waar een getuigenis afgelegd moet worden; ik ga op bezoek bij een buurvrouw die net haar 9e kind heeft gekregen; en ik breng een middag door met een vrouwengroep die een eigen spaarsysteem heeft.

Een zondag in Asmara
Als je wilt weten hoe een zondag er uit kan zien in Asmara, lees dan het verslag van 3 augustus. Ik sta die dag om 5.15 uur op om naar een doop te gaan en ga om 21.30 uur naar bed. De dag vult zich met veel lopen, reizen met de bus, eten bij het doopfeest, koffiedrinken en visite ontvangen.

Belangrijke gesprekken
Een dag waarop ik contacten had met hoge omes (en tante) was 5 augustusIk doe hier verslag van het bezoek aan de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland, aan het Ministerie van Onderwijs en het gesprek met het Hoofd Educatie van de plaats Keren, waar de school onder valt die wij ondersteunen. Gesprekken die allemaal een goed gevoel achterlieten.

Een ander ritme
Ten slotte kunnen jullie in het verslag van 28 juli lezen hoe ik weer langzaam moet wennen aan het ritme van het leven in Eritrea. Even een mailtje sturen is er niet bij en geld wisselen blijkt ook een hele onderneming te zijn.

Alles op een rij
Nog even alle verslagen op een rij:     verslag 28 juli